Hubneme - Tak pozor na kalorické BOMBY!!!

Autor článku: Pavel Friedl, pro číslo 18/2007, vloženo dne 15.08.2007

[Stálý odkaz na článek]

Na úvod svého článku bych rád vyzdvihl naše prvenství v Evropě, na které rozhodně nemůžeme být pyšní..Ano, tušíte správně. My Češi jsme totiž druhým nejtlustším národem v Evropské Unii. Nadváhou či dokonce chorobnou otylostí (obezitou, adipozitou) trpí už 73,2 % dospělých mužů v České republice. České ženy jsou na tom o něco lépe než čeští muži, a to s číslem 57,6 %. Tato čísla jsou opravdu děsivá a hodná zamyšlení. Hned se tedy nabízí otázka - Jsme opravdu takoví .....??? Jestli ne, tak s tím hned pojďme něco udělat .....!!! Ovšem každý musíme začít u sebe.
Pokud se na problém s váhou podíváme obecně, může být problém NADVÁHY a případného nehubnutí buď na straně příjmu, nebo na straně výdeje. Určitý vliv tu budou mít jistě i vrozené a dědičné faktory(ovšem jen velmi malé procento).
Pro dnešek začneme příjmovou stránkou. Existují mezi námi šťastlivci, kteří se mohou živit pouze špekem, máslovými dorty a uherákem - a stejně budou kost a kůže. Ty já řadím do kategorie takzvané „vysírací typyJ". A my ostatní se musíme čertovsky krotit, pokud nechceme nosit svá zbytečná kila navíc. Protože Vaše jídelníčky neznám, nastíním tedy jen nejběžnější hrobečky zakopaných psů.
Hřích první, a asi největší, je "užírání" u televize. Nebo takové to neustále celodenní pozobávání. Všechny takové potraviny (pokud se těm produktům dá tak vůbec říkat) jsou pro sportovce (a nebo ty co chtějí shodit přebytečná kila) naprosto nevhodné!!
Proč? Důvody jsou dva. První je doslova obrovský obsah tuků. Chipsy a ostatní podobné suroviny jsou vyráběny smažením. Navíc ze surovin, které nasávají smažící tuk jako houba. Oříšky, mandle, pistácie sice smažené nejsou, ale vlastního tuku mají sami dost a osolit se dají stejně. Druhý důvod je záludnější. Výrobce se snaží, abyste toho "svinstva" snědli co nejvíc. Proto je mohutně osolí a okoření tak, aby došlo k co největšímu možnému podráždění chuťových pohárků a center v mozku. Přetrvávající chuť na jazyku vás nakonec přemluví, abyste si vzali ještě kousek… No a ten poslední - ten tam přece nenecháte ...! Všichni určitě víte, co mám na mysli. Dalším problémem je neustále celodenní pozobávání, kdy ovšem člověku připadá, že nic nesnědl. Kdyby si to ale zapisoval, nestačil by se nad spočítanou hodnotou kJ divit.
Se sladkou chutí je to naprosto stejné. U sladkostí se navíc využívá přirozené motivace a hladu organismu po kombinaci sladké/tučné. Kromě posledních padesáti let (a to se ještě týká jen "přežrané" západní společnosti) člověk v celé své historii hladověl. Sladké a tučné potraviny jsou obrovsky koncentrovaná energie, umožňující přežít případný budoucí hladomor. V mozku všech savců existuje dokonce specializované centrum slasti, drážděné právě příjmem takové kombinace. Smutnou zprávou je zjištění, že ženy jsou z důvodu své reprodukční funkci k této vášni chytlavější. Závislost na čokoládě a sladkostech je bohužel už běžná a vědecky popsaná skutečnost.
Hřích druhý - uzeniny. Všechny uzeniny beze zbytku obsahují výrazné procento tuku - bezpečně padesát a více procent. Trvanlivé jsou navíc zejména proto, že jsou důkladně osolené. Sůl pracuje pro řezníky podobně jako pro výrobce chipsů - vytváří závislost. Velmi závažnou skutečností je nenápadné uvolňování našich potravinářských norem pro obsah soli a tuku v uzeninách. Na rozdíl od sladkostí jsou uzeniny slabostí převážně mužskou.
Hřích třetí - pivo. Je mi líto, že si možná právě teď spoustu svých čtenářů znepřátelím, ale "zrzavá voda" je velmi vydatná potravina. Ve středověku se leckdy dokonce běžně bralo jako jakýsi druh polévky (i když tenkrát se dělalo trošku hustší). Ze sladu do piva přechází velké množství sacharidů s vysokým glykemickým indexem. Energetická hodnota alkoholu přitom také není zanedbatelná. Důkazem o výživnosti piva jsou mnozí pivaři.
Výčepní delikatesy, jako jsou utopenci, tláča s cibulí a podobně našemu snažení o dosažení lepší postavy zrovna moc nepomůžou.
Posledním hříškem je lpění na "kvalitách" tradiční české kuchyně. Přemíra červeného masa (i ten nejlibovější kousek vepřového má více ne 30% tuku, hovězí jen o málo méně) v kombinací s tučnými omáčkami a knedlíkem s vysokým glykemickým indexem má výrazný vliv na dnes již opravdu světově vyhlášenou obezitu české populace. Přitom s tradicí to nemá takřka nic společného! Ještě před druhou světovou válkou měli maso více než jednou či dvakrát týdně jen velmi zámožní lidé. Běžná populace měla maso prakticky výhradně jen v zimě, ze zabíjaček. Vyšší obsah tuku moc ke škodě nebyl, protože jednak lidé dosti těžce fyzicky pracovali. A hlavně, a to si dnes již nikdo neuvědomuje, polovinu roku stále mrzli. Dřevo bylo drahé(uhlím se topilo teprve od poloviny 19. století), a tak nepředpokládám, že by teplota v obytných místnostech překračovala nějak významně deset stupňů. Proto tuk potřebovali daleko víc než my v našich vytápěných bytech a v teplém oblečení, i jako palivo pro "vnitřní vytápění". I přesto tuku snědli podstatně méně než Češi v 20. a 21. století. Vzhledem k reálnému teplotnímu profilu našeho současného života nám přísluší spíše lehká dieta středomořská (pozor, tím nemyslím ty tlustě sýrem pokladené a salámem vylepené pizzy!)
Tolik k dnešnímu tématu, tedy nutnosti upravit příjem potravy našeho jídelníčku. Pro dnešek si tedy zapamatujme – žádné brambůrky, méně vepřového a minimum piva! Chce to hlavně pevnou vůli, ale když už jste se rozhodli hubnout, tak pevně věřím, že ji máte! Příště můžete těšit na podrobnosti o stránce výdajové.
Takže létu zdar a naší krásné postavě obzvlášť! P. Friedl


Podobné články:
Hubneme - VZOR DENNÍ STRAVY - ze dne 06.03.2008 (1)
Hubneme - STRAVA - VÝŽIVA - ze dne 27.02.2008 (1)
Hubneme - ze dne 22.02.2008 (1)
VÝZNAM SPRÁVNÉ VÝŽIVY - ze dne 28.01.2008 (1)
VÝŽIVA, STRAVA, DIETA - ze dne 21.01.2008 (1)
Hubneme s firmou H-SPORT - ze dne 15.01.2008 (1)
HUBNEME s Měsícem - ze dne 10.10.2007 (1)
Hubneme s Regionpressem - Jak funguje tělo při výkonu I.? - ze dne 10.10.2007 (1)
Tuky - koncentrovaný zdroje energie - ze dne 02.10.2007 (1)
Sacharidy jako hlavní zdroj energie - ze dne 02.10.2007 (1)
Bílkoviny jako stavební a obnovovací materiál - ze dne 02.10.2007 (1)
Hubneme - Vitamíny jako pomocníci při hubnutí - ze dne 02.10.2007 (1)
Recepty pro Vaši štíhlou linii - ze dne 05.09.2007 (1)
Hubneme – glykemický index potravin - ze dne 05.09.2007 (1)
Mýty o hubnutí - ze dne 27.08.2007 (1)
Hubneme, tak pozor na KALORICKÉ BOMBY!!!! - ze dne 23.08.2007 (1)
Hubnutí a nebezpečí alkoholu… - ze dne 14.08.2007 (1)
Hubnutí a pitný režim - ze dne 09.08.2007 (1)
Hubnutí a tepová frekvence - pokračování - ze dne 09.08.2007 (1)
Hubnutí a tepová frekvence - ze dne 09.08.2007 (1)

Všechny články z tohoto čísla (18/2007):

Rubrika: Zpravodajství
Enersol má mezinárodní vítězku z Letovic
Hasiči nacvičovali evakuaci žáků ze školy
Hasiči otevřou dveře veřejnosti
Letovice chtějí být stále zdravým městem
MAS řeší využití obnovitelných energetických zdrojů
Mladí umělci si užívali sochařské sympozium
Produkty z regionu ve Vídni
Sucho trápí nejenom zemědělce, hrozí rizika požárů
Válka a osvobození ve městě Boskovice aneb Ze vzpomínek odbojáře Karla Klemsy
Včasný zásah při požáru lesa zabránil větším škodám
Vypustili rybičky do fontánky
Z našeho pohledu
Zmapovali Hitlerovu dálnici

Rubrika: Kultura
Burza minerálů
Helena Třeštíková představila Boskovicím Marcelu
Jaro v zahradě
Jaroslav Šerých v Galerii Otakara Kubína
Prohlídka kláštera a Floriánský jarmark
Představujeme: Milovník oblíbených velorexů Tomáš Kostík
Reprezentovali školu před televizními kamerami v Bludišti
Večernoje Bozako
Velorexy i v muzeu
Zahrádkáři opět zvou do poradny

Rubrika: Sport
Blansko opět vyhrálo, ale nadřelo se
Fotbalový servis
Nobica se probrala ze střeleckého spánku
Odstartovaly tenisové soutěže, Letovičtí zahájili výhrou
OK Racing tým se před novou sezónou rozrostl
Plavci bodovali na Velké ceně města Kuřim
Pozvánka pro příznivce aktivního odpočinku
V závěru vzplály emoce

Rubrika: Černá kronika
Policie informuje
Tentokrát anonyma vypátrali

Rubrika: Hubneme
Hubneme - Tak pozor na kalorické BOMBY!!!

Rubrika: Kassikova kronika
Kassici: Rozpis vyjížděk na květen
Neděle 22. dubna 2007

Rubrika: Napsali nám
Beseda o první pomoci
Ohlédnutí za Dnem Země
ZŠ Knínice se chlubí