Zdravím všechny, kteří čtou moje výplody a navíc v sobě vyburcovali touhu začít něco dělat! A hlavně pochopili, že nejdůležitějším krokem je začít sám u sebe. Pár mých kamarádů a známých, kteří dosáhli úspěchů, hubnout nepřestávají. Každý úbytek na centimetru v pase a zvýšená kondice jsou totiž tou nejlepší motivací. Chce to prostě jen zlomit stávající návyky a začít na sobě pracovat. Pevná vůle na začátku je hodně důležitá, ne-li nejdůležitější. V dnešním článku si přiblížíme bílkoviny, jejich získávání a funkci v těle.
Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební látky těla. Potřebujeme je k tvorbě nových tkání, k růstu a udržování a nápravě tkání stávajících. Některé patří k základním živinám, jež si tělo není schopno vyrobit a musí je získat ze stravy.
V naší společnosti ovšem většina lidí konzumuje bílkovin příliš mnoho a navíc mnoho z nás získává bílkoviny z pochybných zdrojů.
K uspokojení minimálních požadavků průměrného dospělého člověka stačí pozoruhodně malé množství - asi 60g bílkovinné stravy denně. Hodně lidí jí v každém jídle bílkovin mnohem víc. Větší množství nejsou doporučována a ani nevedou ke zvýšení výkonnosti.
Jedním z hlavním zdrojů bílkovin je maso. To často rozděluje názory na výživu na dva tábory. Někteří zastávají názor, že maso obsahuje karnitin, který je důležitý pro spalovaní tuků. Zdravé tělo si však karnitín vytváří samo. Z čistě biologického hlediska není maso nutnou součástí výživy. Navíc oproti ostatním bílkovinám jako plus obsahuje myoglobin (jeho funkcí je skladovat kyslík a předávat ho do
dýchacího řetězce) a železo - zvláště červené maso. Doporučováno je dávat přednost bílému masu - drůbeži a rybám.
Maso obsahuje i látky nevhodné – tuk a kyselinu močovou. Třeba závodní cyklisté mohou během přípravného období v zimě a na jaře s minimálním přísunem masa dosahovat velice dobrých výsledků.
Ovšem během závodního období (pro Vás zvýšené fyzické zátěže) není možné dosahovat vysokých výkonů bez masité potravy. Měli bychom, jak jsem už zmiňoval, dávat přednost libovému bílému masu (bez kůže) a rybám. Z ryb především lososu, makrelám, sardinkám a sleďům. Ty ještě oproti jinému masu obsahují ochranné 3-omega mastné kyseliny.
Plnohodnotnými netučnými zdroji bílkovin jsou také například
-
Nízkotučné mléko a nízkotučné mléčné výroby.-
Ryby - treska, makrela, sleď, sardinky, pstruh, platýz.-
Libové maso - drůbeží, telecí, hovězí, zvěřina, skopové.-
Vejce - spíše bílek,žloutek je tučný, obsahuje cholesterol.-
Luštěniny - hrách, fazole, sója, čočka.Strava, kterou konzumujete, by měla obsahovat dostatek bílkovin. Především bílkovin živočišného původu. Tvorba vlastních bílkovin je závislá výhradně na jejich příjmu z potravin, z čehož vyplývá, že čím kvalitnější bílkovinu sníme, tím kvalitnější nám ji tělo vyrobí. Kvalita bílkovin se vyjadřuje biologickou hodnotou. Základním stavebním kamenem bílkovin jsou aminokyseliny.
Potraviny, které jsou zdrojem bílkovin, jsou zpravidla i zdrojem energie a vitamínů, zejména vitamínů skupiny B.
Musíme si neustále uvědomovat, že nadměrný přívod živočišných bílkovin způsobuje i nadměrný přívod tuků. A na to pozor!!! Proto by bílkoviny živočišného původu měly jít ruku v ruce ve stravě s bílkovinami rostlinného původu. Nejméně 2x týdně bychom měli konzumovat luštěniny a pečivo podávat převážně tmavé a celozrnné.
Na závěr se rozloučím tradičně: Žerte zdravě a střídmě! A pohybujte se na maximum. Na kavalci u TV ještě z nikoho žádný sportovec nevyrostl. Ve čtvrtek nám začíná léto, a tedy nepřeberně možností pro pohyb!!! Nezapomínejte také pít dostatek tekutin (vody), a to minimálně 3litry v horku, při sportu se nebojte vypít i 5 litrů. V příštím čísle si rozebereme tuky dobré a nedobré. S pozdravem „Dřeme jak hovada, tak ať je to vidět,“ se loučí P.F. Držím palce!