Recepty pro Vaši štíhlou linii

Autor článku: Pavel Friedl, pro číslo 21/2007, vloženo dne 05.09.2007

[Stálý odkaz na článek]

Zdravím čtenáře naší rubriky Hubneme s Regionpressem – nejlépe už do plavek. Týden se s týdnem sešel, naše váha by tedy měla ukazovat nejméně o jeden kilogram méně, což je ideální úbytek váhy při hubnutí. Pokud néé, tak jste něco ošidili (sportovní aktivitu). Nebo jste si naopak něčím přilepšili (jídlem). Ať tak či onak, je to přeci jen Vaše tělo, tudíž si „noste co chceteJ“.
Tento týden jsem pro Vás připravil několik typů na lehká letní jídla, víceméně zeleninová, jak to už u zdravé stravy bývá. Původně jsem chtěl u každého jídla vyčíslit i kalorickou hodnotu, ale zdálo se mi to poněkud zavádějící. Nemusíte mít ovšem strach, že by níže uvedené recepty byly kalorické bomby.
Pokud máte i Vy nějaké tipy a zaručené recepty na lehké zeleninové saláty, uvítáme, když nám je zašlete na adresu redakce. Rádi se o ně podělíme s našimi čtenáři.
Děkujeme a přejeme dobrou chuť!

Salát „Made in China“
Potřebujeme:
1 hlávku čínského zelí, 2 větší papriky (1 červená, 1 zelená), 100g mrkve, 2 větší rajčata, 500g salátové okurky, sůl, cukr, ocet a velkou lžíci olivového oleje.
Jak s tím naložíme:
Hlávku čínského zelí očistíme, nakrájíme na tenké proužky. Papriky nakrájíme na nudličky, mrkev očistíme a nastrouháme na hrubším struhadle. Rajčata nakrájíme na menší kousky společně se salátovou okurkou, přidáme sůl, ocet, cukr, olej. Vše promícháme a podle potřeby dochutíme. Posléze na oblohu přidáváme 2 plátky syrové okurky, dva měsíčky rajčete,nastrouhanou syrovou mrkev (asi 50g), proužky papriky (pro barevnost), saláty a syrovou zeleninu kombinujeme na talíři podle fantazie a vkusu kuchaře. A nezapomínáme, že i oči jedí...

Hovězí roštěnky se zeleninovou oblohou a vařeným bramborem
Potřebujeme:
150g hovězí roštěnky, 1 cibuli, 1 lžíci hořčice, 1 lžičku hladké mouky, 1 lžičku olivového oleje, sojovou omáčku, sůl.
Jak s tím naložíme:
Plátek roštěnky naklepeme, kraje nakrojíme, osolíme, obalíme v mouce a zprudka opečeme na olivovém oleji z obou stran. Podlijeme vývarem, maso vyjmeme, do šťávy přidáme cibuli na kolečka, hořčici a sojovou omáčku. Při podávání maso přelijeme šťávou a ozdobíme pórkem a kapií. Podáváme se zeleninovou oblohou a vařeným bramborem.

Větrná bomba
Potřebujeme:
150g sterilovaných bílých fazolí, 150g sterilovaných červených fazolí, 135g tuňák v olivovém oleji, 2 rajčata, sůl.
Jak s tím naložíme:
Fazole smícháme společně s tuňákem. Přidáme rajčata nakrájené na větší kousky a osolíme. Zamícháme a podle potřeby ještě dosolíme. Hotový salát dáme do salátové misky, která je vyložená hlávkovým salátem, dozdobíme pórkem, kapií či kadeřávkou.

Kuřecí směs se zeleninovou oblohou
Potřebujeme:
150g kuřecích prs, 80g sterilizovaných žampiónů, 50g cibule, 30g pórku, 50g sterilizované kapie, vývar, lžičku olivového oleje, špetku soli a sójové omáčky, solamyl.
Jak s tím naložíme:
Plátek kuřecích prs naklepeme, osolíme, nakrájíme na tenké nudličky a dáme na pánev. Zprudka opečeme na olivovém oleji do růžova, přidáme cibuli na půlkolečka. Na špičku vařečky nabereme solamyl, zapražíme směs, podlijeme vývarem a uvedeme do varu. Dále přidáme žampióny, pórek, kapii, dochutíme podle potřeby solí a sojovou omáčkou. Hotový pokrm dozdobíme pórkem a kapií či rajčetem. Podáváme se zeleninovou oblohou.

Letní salát s kuřecím masem
Potřebujeme:
100g kuřecích prs, 1 lžíce olivového oleje, 100g čínského zelí, 100g rajčat, 100g salátové okurky, 150g zakysané smetany, sůl.
Jak s tím naložíme:
Kuřecí prsa lehce naklepeme, osolíme a zprudka opečeme z obou stran do růžova. Podlijeme vodou a podusíme do měkka. Potom necháme vychladit na desce, mezitím si zelí nakrájíme na tenké nudličky, rajčata a okurek na větší kousky, osolíme a přidáme kuřecí maso nakrájené na kousky a zakysanou smetanu. Vše promícháme, dáme do salátové misky, která je vyložená listy hlávkového salátu. Ozdobíme kadeřávkou a kapií.

Cyklistická prsíčka
Potřebujeme:
150g kuřecích prs, 1 cibuli, 60g barevné kapie, 1 větší rajče, olivový olej, vývar, 1 lžičku hladké mouky sůl, chilli koření.
Jak s tím naložíme:
Plátek kuřecích prs naklepeme, osolíme, obalíme v mouce a zprudka opečeme do růžova. Podlijeme vývarem, maso vyjmeme, do šťávy přidáme cibuli na kolečka, kapii na nudličky, rajčata na čtvrtky. Krátce podusíme, přidáme chilli, dochutíme solí. Při podávání maso přelijeme, podáváme se zeleninovou oblohou a zdobíme pórkem a kapií.

Olivovo - bramborový salát
Potřebujeme:
7 středních uvařených brambor ve slupce, 1 hrnek nakládaných žampiónů, 2 lžíce kapary, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce octa, 6 oloupaných rajčat, 10 oliv, 1 menší pórek, 1 cibuli, sůl, pepř, pažitku nebo petrželku.
Jak s tím naložíme:
Než pokrájíme na plátky žampiony a olivy, necháme je okapat. Následně je smícháme s na kolečka nakrájenými bramborami a pórkem. Pak přimícháme jemně pokrájenou cibulku, pažitku nebo petrželku, okapané kapary a na nudličky nakrájená rajčata. Hořčici smícháme s octem, popřípadě zředíme vodou, přilijeme do salátu a opatrně promícháme. Salát necháme tři hodiny uležet a můžeme podávat.

Rajčatovo - zelný salát
Potřebujeme:
Půl hlávky bílého zelí, 8 rajčat, 2 cibule, 3 stroužky česneku, nepatrné množství libečku, 2 lžíce olivového oleje, špetka soli.
Jak s tím naložíme:
Zelí nakrájíme na jemno, přidáme nakrájená rajčata, cibuli, česnek a libeček, osolíme, pokapeme olejem a zamícháme.

Pečené kuře se zeleninovou oblohou
Potřebujeme:
Čtvrtku kuřete, olivový olej, sůl, grilovací koření.
Co s tím uděláme:
Čtvrtku kuřete zlehka osolíme, okořeníme grilovacím kořením (pozor na přesolení), kuře dáme na talíř, podlijeme vodou a přidáme olej. Dáme péct do vyhřáté trouby asi na 45 minut.Upečené kuře do růžova podáváme se zeleninovou oblohou a zdobíme pórkem a kapií.

Přírodní kuřecí prsa se zeleninovou oblohou a vařeným bramborem
Potřebujeme:
150g kuřecích prs, lžičku olivového oleje, špetku hladké mouky, vývar, sůl.
Jak s tím naložíme:
Plátek kuřecích prs zlehka naklepeme, osolíme, obalíme z jedné strany do mouky a zprudka opečeme z obou stran do růžova. Podlijeme vodou, uvedeme do varu a podle potřeby dosolíme. Hotový pokrm dozdobíme pórkem a kapií. Podáváme se zeleninovou oblohou a vařeným bramborem. Oloupeme tři brambory, umyjeme, překrojíme, dáme do hrnce, zalijeme vodou. Poté přidáme půl lžičky soli, špetku kmínu, dáme poklici a vaříme 10-20 minut. Uvařené brambory scedíme od vody a podáváme.


Podobné články:
Hubneme - VZOR DENNÍ STRAVY - ze dne 06.03.2008 (1)
Hubneme - STRAVA - VÝŽIVA - ze dne 27.02.2008 (1)
Hubneme - ze dne 22.02.2008 (1)
VÝZNAM SPRÁVNÉ VÝŽIVY - ze dne 28.01.2008 (1)
VÝŽIVA, STRAVA, DIETA - ze dne 21.01.2008 (1)
Hubneme s firmou H-SPORT - ze dne 15.01.2008 (1)
HUBNEME s Měsícem - ze dne 10.10.2007 (1)
Hubneme s Regionpressem - Jak funguje tělo při výkonu I.? - ze dne 10.10.2007 (1)
Tuky - koncentrovaný zdroje energie - ze dne 02.10.2007 (1)
Sacharidy jako hlavní zdroj energie - ze dne 02.10.2007 (1)
Bílkoviny jako stavební a obnovovací materiál - ze dne 02.10.2007 (1)
Hubneme - Vitamíny jako pomocníci při hubnutí - ze dne 02.10.2007 (1)
Hubneme – glykemický index potravin - ze dne 05.09.2007 (1)
Mýty o hubnutí - ze dne 27.08.2007 (1)
Hubneme, tak pozor na KALORICKÉ BOMBY!!!! - ze dne 23.08.2007 (1)
Hubneme - Tak pozor na kalorické BOMBY!!! - ze dne 15.08.2007 (1)
Hubnutí a nebezpečí alkoholu… - ze dne 14.08.2007 (1)
Hubnutí a pitný režim - ze dne 09.08.2007 (1)
Hubnutí a tepová frekvence - pokračování - ze dne 09.08.2007 (1)
Hubnutí a tepová frekvence - ze dne 09.08.2007 (1)

Všechny články z tohoto čísla (21/2007):

Rubrika: Zpravodajství
Azylový dům neposkytuje jen střechu nad hlavou
Grantový systém jde do druhého kola
Jarní Elektroshow v Boskovicích
Krizovou situaci vyřeší nová výpusť
Od září budou vysokoškoláci i v Boskovicích
Oslavili platinovou svatbu
Potkani nejsou problém Boskovic
Pro výpis z rejstříků trestů do Brna
Při zařizování pasů se lze vyhnout frontám
Rozkvetlé Letovice
Rybáři si zasoutěží
Svazek trvá na původní trase R43
Šebetovské nádraží nabídne nejen turistům památeční razítko
Z našeho pohledu
Zahradnictví v Doubravici jako oáza krásy a pohody

Rubrika: Kultura
Japonská zastavení v Boskovicích
Kulturní kalendář
Představujeme: Lucie a Lenka Kučerovy a jejich miláčci Beauty s Jessicou
Španělské filmové klenoty v Boskovicích
Tanec se psem soutěžně
Vanovický pěvecký sbor slavil

Rubrika: Sport
Boskovice podlehly doma Vyškovu
Florbalistky v Dolních Bojanovicích
Fotbalový servis
Junioři v domácím prostředí převálcovali konkurenci
Kolečkové brusle přitahují stále více lidí
Mezinárodní fotbal v Boskovicích
Nasazení rozhodčích OFS Blansko
Tenisový servis
Výstavy v regionu
Vyválčili stříbro

Rubrika: Černá kronika
Policie informuje

Rubrika: Hubneme
Recepty pro Vaši štíhlou linii

Rubrika: Napsali nám
Další vzdělávání pedagogických pracovníků
Křtinské arboretum zve k návštěvě
Mladý letovický modelář dosáhl pěkného úspěchu
Paintballisté stříleli v Chrudichromech
V Kunštátě slavily nejen matky