V Boskovicích otevřela vegetariánská jídelna

Autor článku: Lukáš Lorenc, pro číslo 11/2013, vloženo dne 23.05.2013

[Stálý odkaz na článek]

Boskovice * Moderní doba jde stále rychle kupředu a kvalitně se najíst v dobré restauraci je možné i v případě vegetariánů či lidí s bezlepkovou dietou. Tuto možnost nyní mají i lidé v Boskovicích. Na ulici Antonína Trapla nově otevřela jídelna pro vegetariány Klásek.
„Tento nápad vznikl již před rokem, kdy jsme se přistěhovali k Boskovicím. Zjistil jsem, že se tu vlastně jako vegetariáni nemáme kde najíst. V Boskovicích jsou přitom lidé na vegetariánskou jídelnu již delší dobu připraveni. Spousta lidí zde má zájem o zdravou stravu,“ prozradil Jan Pelan, který Klásek provozuje. A podle provozovatele je právě zdravá strava základem zdravého života, což je plně v souladu s výrokem: „Nechť tvá strava je tvým lékem a ne tvůj lék tvojí stravou“, který pronesl Hippokrates již před dvěma a půl tisíci lety.
V současnosti můžeme naše stravování rozdělit do několika stravovacích směrů, přičemž ty základní jsou: Konvenční (běžná masitá strava), Makrobiotika (především se jedná o léčebnou stravu téměř vegetariánskou), Laktovegetariánská (bezmasá strava), Veganská (strava vylučující živočišné produkty jako jsou vejce, mléko, med, atd.) Vitariánská (tzv. živá strava, kde se konzumuje nevařené ovoce, zelenina a semena), Liquidariánská (strava založená pouze na ovocných a zeleninových šťávách) a Breatheriánská (to je výživa pránou s vyloučením veškeré fyzické stravy). Tato strava však vyžaduje vysokou duchovní vyspělost jedinců takto se stravujících. Zajímavostí přitom je, že se podle průzkumů již takto stravuje kolem třiceti tisíc lidí na celé naší planetě.
„Rozhodli jsme se zaměřit na stravu podporující zdraví, která by byla vhodná pro co nejširší část populace a tou je bezesporu strava vegetariánská a veganská. Konvenční strava je dnes již i po vědecké stránce překonaná a je prokázáno, že většina civilizačních nemocí včetně rakoviny je způsobena z 50 - 80% právě konvenční stravou. Nejškodlivější je právě maso, potraviny s vyšším obsahem solí, ztužené tuky, trvanlivé potraviny, které obsahují spousty konzervačních látek a rafinované potraviny jako jsou bílá mouka, bílý cukr, oleje a tuky,“ pokračoval Pelan. „Často se také mluví o tzv. dědičných nemocech. Ve skutečnosti se však jedná o špatné stravovací návyky v rodině a životní styl, který se dědí. Je nutné více naslouchat vlastnímu tělu, které si samo řekne, co je pro něj dobré,“ dodal.
Z jídelníčku nové jídelny, která každý den nabízí tři až čtyři hlavní jídla a dvě polévky, nelze na první pohled najít žádnou změnu oproti běžným restauracím. „Jen s tím rozdílem, že místo masa používáme produkty jako robi, seitan nebo tofu. V povědomí lidí je, že zdravá strava je bez chuti a tím že je neatraktivní, ale ani maso nemá samo o sobě žádnou chuť, vše je o správném dochucení a kombinaci potravin“ uvedla Marie Bajajová, šéfkuchařka, učitelka vaření a dlouholetá vegetariánka. V minulém týdnu tak na jídelníčku byla třeba rajská omáčka s paprikou plněnou rýží, zeleninou a sójovým granulátem nebo svíčková, kde maso nahradila uvařená červená řepa. „Snažíme se vařit jídla, na která jsou lidé zvyklí i z konvenční stravy, ale připravujeme je zdravěji, s láskou a z čerstvých surovin dle možnosti v Bio kvalitě,“ doplnila. Jídelníček je zaměřený také na indickou kuchyni. „Indické koření je přirozené pro trávení. Pomáhá, aby tělo stravu lépe zpracovalo. Kdo se začne věnovat zdravé stravě, zjistí, že je lehčí. Lidé se nají, ale nejsou přitom unaveni. Je zde také cukrářský úsek, kde používáme převážně celozrnnou mouku. Naší specialitou pak je třeba oblíbený „tatarák“, jehož základní hmotou je sójový granulát a vařené brambory, na topince smažené na palmovém oleji, který se nepřepaluje a vegetariánský burger, které je možné si koupit i přímo do ruky a odejít,“ přiblížila.
Vegetariánská jídelna Klásek má otevřeno teprve dva týdny, od pondělí do pátku mezi jedenáctou a třetí hodinou. „Prodloužení otevírací doby či rozšíření na víkend se bude odvíjet od zájmu lidí. Stejně tak zavedeme v případě zájmu rozvoz,“ prozradil Pelan s tím, že je možné platit i stravenkami. „Aktivně také spolupracujeme s Českou společností pro výživu a vegetariánství. To nám umožňuje sledovat i aplikovat do praxe nejnovější trendy a poznatky z oblasti zdravé výživy. Rádi bychom také do budoucna pořádali pro širokou veřejnost různé přednášky, kurzy a setkání se zajímavými osobnostmi právě z oblasti zdravé výživy a životního stylu,“ poznamenal na závěr Pelan.



Komentáře k článku

Zatím zde není žádný komentář
 

Zobrazit formulář pro přidání komentáře
Schovat formulář na přidání komentáře
*

*

*

Uložit komentář

Podobné články:
Do nové sezóny bez závazků - ze dne 15.03.2010 (2)
Úvodní duel rozhodl obránce - ze dne 15.03.2010 (2)
Fotbalová DIVIZE - ze dne 02.06.2008 (2)
Konkurzní řízení na funkci ředitelky - ze dne 08.04.2008 (2)
Zubaři DUBEN - ze dne 06.04.2008 (2)
Volejbalistkám se na lepší časy neblýskalo - ze dne 06.03.2008 (2)
Zaměřují se na prevenci kriminality - ze dne 14.02.2008 (2)
Plánují parkování „kiss and ride“ u škol - ze dne 19.10.2019 (1)
Minerva nastřílela osm branek - ze dne 19.10.2019 (1)
Nemocnice Boskovice v plusu - ze dne 18.10.2019 (1)
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 17. - 27. 10. 2019 - ze dne 17.10.2019 (1)
Husí slavnosti si pochvalují novinky - ze dne 17.10.2019 (1)
Výstava panenek v rámci programu Husích slavností pomohla autistům - ze dne 16.10.2019 (1)
NAKUPUJTE KVALITNĚ A PŘITOM UŠETŘETE. POSLEDNÍ SLEVOVÁ AKCE V DOBRÉM SPÁNKU - ze dne 15.10.2019 (1)
Sokolovnu propojí s restaurací - ze dne 15.10.2019 (1)
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 10. - 20. 10. 2019 - ze dne 11.10.2019 (1)
Chystají výměnu osvětlení či opravu střechy - ze dne 09.10.2019 (1)
Auta poničil vandal - hledá se viník - ze dne 04.10.2019 (1)
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 3. - 13. 10. 2019 - ze dne 03.10.2019 (1)
Koláč pro hospic: pomoc, která chutná sladce - ze dne 30.09.2019 (1)

Všechny články z tohoto čísla (11/2013):

Rubrika: Zpravodajství
Cyklisté vyrazili za prameny letovicka
Gym Boskovice naučí správnému cvičení
Kraj zákaz provozu klubu Sklepy zrušil
Muzejní noc v Boskovicích
Na setkání se zastupiteli nepozvali starostu
Nejlepší zdravotníci jsou z Benešova a Žďárné
Nespokojení rodiče řeší neúčast žáků při testování
Nový pivovar otevřen
Podali trestní oznámení
Porotu zaujali velikostí tělesa i jednotlivými výkony
Pořádají sbírku na opravu kapličky
Požární nádrž je již napuštěná
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 23 5. - 2.6. 2013
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 30.5. - 9.6. 2013
Stačí hodit klíče na stůl a zlikvidovat dokumentaci
Svátky okoření příjezdem královny
TISKOVÁ KONFERENCE MĚSTA BOSKOVICE_konaná dne 21. 5. 2013
Ušetří pomocí osvětlení
V Boskovicích otevřela vegetariánská jídelna
V Rájci otevřou geopark
Ve Žďárné zateplí školu
Velenku bez referenda nepostaví
Vysadili tisíce stromů
Začíná rozsáhlá rekonstrukce páteřních vodovodních přivaděčů
Zápisy do mateřských škol začaly
Změří prostupnost skel
ZNOJMO - ZMĚNA MÍSTA KONÁNÍ (ELÁN V DIVADLE)

Rubrika: Kultura
Akce Muzea Blansko v druhé polovině června 2013
Do Letovic přijede Vinnie James
Japonská zastavení ve Skleníku
Polska klaviristka Milena Antoniewicz v Praze
Vernisáž a výstava Guru Jára, opět na zámku v Letovicích

Rubrika: Sport
Hokejisté doma neztratili
Hrdlička a Staněk čtvrtí
Jakub David skončil pátý
Klíčová bitva pro Kuřim
Kunštát ve finále
Mlynár předával zkušenosti
Na Spešově znovu bez juniorek
OFS_Výsledkový servis _ fotbal
První výhra Boskovic
Ráječko přišlo o body
Suchý ve znamení deště
Vyhrálo jen Blansko

Rubrika: Představujeme
Představujeme: Tomáš Klíč

Rubrika: Černá kronika
Policie INFORMUJE
Poznáte muže z fotografií?
Ranní plavání vyšlo draho

Rubrika: Napsali nám
BizBox platforma pro e-commerce chce konkurovat světovým lídrům
Bývalé vojenské objekty by mohly být využity na sociální bydlení
Děti přály maminkám
Do Pardubic za letadly
Dobrodružná Afrika očima cestovatelů
Druhý důchodový pilíř nikomu nedoporučuji
Expozice Muzea Boskovicka získala ocenění v Národní soutěži muzeí Gloria musaealis 2012
Hejtman navštívil společnost Eurobi v Újezdu u Brna
Hejtman ocenil vítěze soutěže vín Grand Prix VINEX 2013
Je dobré chodit do kina
Jihomoravský kraj hospodařil tradičně bez chyb
Jihomoravský kraj přispěl Policii ČR 2,5 miliony korun na lepší vybavení
Jižní Moravu navštívil pravoslavný ekumenický patriarcha Bartoloměj
KDO KONKRÉTNĚ TEDY NESE PŘÍMOU ODPOVĚDNOST
KOMIXXX - konfrontační hrátky s médiem komiksu v prostředí brněnských ulic, kaváren a klubů
LÉTO JE TADY - vytvarujte tělo do plavek
Lidé jsou zahraničními víny přesyceni, vrací se k českým odrůdám
Mezinárodní konference o zdravotním stavu lesů
MORAVSKÝ ROK DOBUDE HRAD BOUZOV
Nejzajímavější částí ZNALECKÉHO POSUDKU o stavu bazénu
Nové endoskopické centrum v Nemocnici Blansko
Noví ředitelé škol a školských zařízení převzali jmenovací dekrety
OBEC SUCHÝ PŘIVÍTALA NOVÉ OBČÁNKY
Oběti letecké havárie z roku 1962 mají pomník
Odborná zahrádkářská poradna v Boskovicích
Pozvánka do Veselice
Pravoslavná bohoslužba v Mikulčicích připomněla 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje
Rozsáhlá retrospektiva díla Jindřicha Štreita v Apeldoornu
Ředitel Stokin poprvé v Brně
Soutěže regionálních potravin znají své vítěze
SPOLEČNOST CUPTECH SE VYDALA S CZECHACCELERATOREM DO USA A SLAVÍ PRVNÍ ÚSPĚCHY
Svatební show na zámku Lysice – svatby a vše co k nim patří
TAKÉ VÁS BOLÍ HLAVA ČI KRČNÍ PÁTEŘ?
V Nemocnici Blansko se již podruhé „bojovalo“ za zdravá prsa
Veselský běh Lesempolem
Za folklorem a vínem do Petrova
Základní škola Slovákova, Boskovice se probojovala do třetího kola turnaje Coca-Cola