Hrad Svojanov nabízí šťastný život v secesi

Autor článku: Dopisovatel, pro číslo 8/2021, vloženo dne 30.06.2021

[Stálý odkaz na článek]

Svojanov / 28.6.2021/ – V předhradí oblíbené památky je galerie, která vznikla rekonstrukcí bývalých koníren. V současné době hostí jedinečnou výstavu. Správa hradu ve spolupráci s brněnským Letohrádkem Mitrovských a sběratelkou Zdenou Mudrákovou ze Zlína zve výletníky k nahlédnutí do šťastného života v secesi. K vidění jsou i bohatě zdobené společenské šaty prababičky rytíře Bartoně z Dobenína.
Módní styl secese vznikl koncem 19. století, zahrnuje období do první světové války. Postupně poznamenal běžný život a lidské činnosti téměř ve všech oblastech. Hlavně dámy, romantici, ale i milovníci historie se na Svojanově mohou pokochat nejen tím, co se v té době nosilo. „Secese je poslední období módy, kdy byl oděv zdobný, spousta sámků, rýžek, volánků, velice jemné látky, krajky. Je to pastva pro oči,“ uvádí sběratelka historického oblečení Zdena Mudráková. Žena v té době neměla jiné možnosti, jak se jinak ukázat, reprezentovala muže. „Když takový pár přišel do společnosti, podívali se na ženu a věděli stav bankovního konta jejího manžela. Jestli měla šperky pravé nebo náhražky… I podle látek poznali, jak je pán movitý,“ říká sběratelka. V jedinečné expozici jsou naaranžované originální modely šatů, klobouky, boty, ale i spodní prádlo, bižuterie, ale také rukávové manžety, límečky, či slunečníky. Specialitou výstavy jsou bohatě zdobené společenské šaty jedné z prababiček rytíře Bartoně z Dobenína.
Na začátku výstavy je letní kavárenská nebo restaurační zahrádka. „V době secese měli lidé ve zvyku si v neděli vyjít na městské korzo. Oblékli se do toho nejlepšího, co měli, a šli se ukázat. Zároveň se stavili někde do cukrárny, do kavárny nebo do restaurace,“ popisuje Petr Lukas, jeden z autorů výstavy o šťastném životě v secesi.
Děti byly, jsou a budou neodmyslitelnou součástí rodin. Návštěvníci tedy nahlédnou i do dětského koutku, kde jsou kromě námořnických oblečků také dětské hračky, školní potřeby. Kuchyni připomínají pomůcky na vaření, dózy pro uchovávání potravin, váha, žehlička. Samozřejmostí domácností lepších společností byla samostatná jídelna, nebo salon. „Secese je o noblesním životě vyšší společnosti měšťanské. Prezentujeme vybavení domácností této společenské vrstvy. Odpovídá tomu nádobí na stolech, různé druhy porcelánu, malované sklo, speciální příbory, speciální smetáčky a lopatky na drobky. V secesi byla spousta různých vychytávek, které působily i dekorativně, jako nejrůznější stojánky, či misky,“ vysvětluje Petr Lukas. Originální secesní porcelán je ve svojanovské hradní galerii prostřený na původních secesních ubrusech, vše ze sbírek Letohrádku Mitrovských.
Mnozí si jistě pomyslí, zda v expozici najdou také ložnici. I ta patří k běžnému, tedy i k secesnímu životu. Na posteli nikdo nepřehlédne vyšívaný polštář a přehoz. Nechybí zde toaletní stolek, petrolejka, náboženské předměty či toaletní krabička. „Spodní prádlo je krajkové. Ukázkou je i spodnička s ranním kabátkem, či korzety, a to krátké i dlouhé, a dokonce i jedna z prvních předchůdkyň dnešních podprsenek,“ upřesňuje Zdena Mudráková. U šicího stroje je k nahlédnutí vzorník k vyšívání a šití stehů.
Jednotlivé části secesní expozice jsou uvedené informačními panely. Hned první panel u kavárenské části obecně popisuje pánské, dámské i dětské secesní odívání. Na ostatních jsou články z dobového časopisu Šťastný život, který vycházel kolem roku 1900. Podle Petra Lukase připomínají pedagogiku, oblékání dětí, jejich výchovu, také jak se měl prostírat stůl pro malou či velkou společnost, nebo třeba jak servírovat ovoce. Autoři výstavy nezapomněli ani na to, jak měly ženy zpříjemnit domov muži a rodině. Nechybí ani rady, jak pěstovat jemný mrav, jak vyzrát na muže, či jak doma cvičit. „Vybrali jsme nejtrefnější, nejzajímavější a mnohdy i vtipné typy a rady, jak na šťastný život. Nenabízíme pohled umělecko-historický, ale dáváme návštěvníkům nahlédnout do běžných domácností secesní doby, objevit věci neobyčejně obyčejné, kořeněné dobovým humorem a společenskými konvencemi,“ usmívá se Petr Lukas.
Chcete vědět, jak prožít spokojený a šťastný život díky zaručeně platným, často humorným, sto let starým radám a návodům? Přijeďte se podívat a dozvědět se, jak vytvořit fungující a vkusně zařízenou domácnost. Unikátní expozici „Šťastný život v secesi“ najdou výletníci v galerii v předhradí až do konce září v otevírací době hradu, v červenci a v srpnu od 9 do 18 hodin, v září do 17 hodin, a to každý den.
Na Svojanově se o prázdninách nudit nebudete
Letní měsíce budou na hradě ve znamení zajímavých akcí. Od 10. do 16. července se na Svojanově zabydlí řezbáři. Před zraky návštěvníků budou na nádvoří vytvářet ze dřeva další scenérie z historie někdejšího královského sídla. O týden později, 17. července, se na hradě sjedou majitelé vozů značky Moskvič. Nebude chybět přehlídka těchto plechových miláčků, ani spanilá jízda po okolí. Víkend 17. - 18. července bude zasvěcený jídlu. V hradní kuchyni připraví Perchty von Bladen dobové pokrmy typické pro různá historická období. Ve dnech 22. - 25. července ožije hradní mučírna. Tak jako ve středověku a raném novověku, kdy bylo mučení běžnou součástí soudních procesů, potkáte v prostorách hradu jak mistra kata, tak soudce a řadu obviněných. Přelomu července a srpna, 31. července a 1. srpna, je věnovaný divadelní pouti. Oblíbené marionety převezou Jan Přeučil, Eva Hrušková a Zdeněk Rohlíček, s Kašpárkem a dalšími loutkami přijede Divadlo BOĎI – Bauerovi z Josefova, z Andělské Hory dorazí i Divadlo Kapsa a mnozí další. Na své si tedy přijdou nejen děti, ale i dospělí. Na konci prázdnin, 28. – 30. srpna, si připomeneme nejvleklejší válečný konflikt v dějinách lidstva, a to třicetiletou válku. Válečnou scénu doplní svým vystoupením tanečnice i bubeníci.
Květa Korbářová,
PR Hrad Svojanov

Více informací na naleznete na:
www.svojanov.cz
https://www.facebook.com/svojanovcz/


Podobné články:
Hrad Svojanov zahajuje novou sezonu v sobotu 2. března 2024 - ze dne 28.02.2024 (1)
Advent na Svojanově – speciální prohlídky, hedvábní andělé a čerti, hostina i Popelka - ze dne 05.12.2023 (1)
Hrad Svojanov si výletníci užijí i v červenci - ze dne 29.06.2023 (1)
Na Svojanově oslaví den dětí s pohádkami - ze dne 30.05.2023 (1)
Květen na Svojanově – tržiště i bitevní pole - ze dne 03.05.2023 (1)
Hrad Svojanov zahajuje novou sezonu už 4. března 2023 - ze dne 06.03.2023 (1)
Na Svojanově se návštěvníci zabaví i v druhé polovině prázdnin - ze dne 01.08.2022 (1)
Program na hradě Svojanov na víkend 16.-17.7.2022 - ze dne 14.07.2022 (1)
Hrad Svojanov se promění v tržiště - ze dne 03.05.2022 (1)
Na Svojanově se návštěvníci mohou těšit na prohlídky, výstavy i na šermíře. Zdražovat se nebude! - ze dne 21.02.2022 (1)
Přijeďte se vánočně naladit na Svojanov! - ze dne 02.12.2021 (1)
Na Svojanově bude hostina. Přijeďte si pochutnat! - ze dne 30.09.2021 (1)
Na třicetiletou válku přijede i princezna Arabela - ze dne 30.08.2021 (1)
Dobrá zpráva pro výletníky: Hrad Svojanov v úterý 4. května 2021 otevírá brány - ze dne 01.05.2021 (1)
Na Svojanově se staví, vrtá a bude se i zašívat - ze dne 14.04.2021 (1)
Na hradě Svojanov mají za sebou koronavirovou sezonu. Věří v lepší časy - ze dne 26.01.2021 (1)
Advent na Svojanově přece jen bude - ze dne 01.12.2020 (1)
Hrad Svojanov budou opět chránit hradby - ze dne 22.10.2020 (1)
Hrad Svojanov má program pro výletníky i na říjen - ze dne 29.09.2020 (1)
Moskviče míří na hrad Svojanov - ze dne 20.08.2020 (1)

Všechny články z tohoto čísla (8/2021):

Rubrika: Zpravodajství
Baštýři oživili boskovický hrad
Boskovice musí zvýšit kapacitu čistírny
Den dětí ve Velkých Opatovicích
Dětské léčebny čeká rozvoj
Druhé místo do Křtin
Filmový festival se vrací
Jihomoravský kraj vyhodnotí, zda může převzít nemocnici
Kartografické centrum ve Velkých Opatovicích zdobí nová pamětní deska
Keramici vytvořili cechovní džbán
Mluvily za nás výsledky, ohlíží se odcházející ředitel boskovické kultury Oldřich Kovář
Modrotisk z Olešnice součástí olympiády
Nahlásit poklad se vyplácí
Naivní umění v Lysicích
Po stopách pátera Ševčíka
S žádostí o dotaci neuspěli
Slavnostní zakončení absolutoria studentů VOŠ a SŠ Boskovice
Tmou je provedli vodící psi
Upraví provozování koloběžek?
Upraví trasu Boskovických stezek
Výstavbu ve Velkých Opatovicích pozdržel významný archeologický výzkum
Vysvědčení v Jabloňanech předávali Sam Hawkens a Vinnetou

Rubrika: Sport
Boskovičtí tenisté opět slaví
Cyklistické stříbro do Drnovic
Hokejisté spolupracují
Modernizace školních budov pokračuje
Müllerová na letním mistrovství
Ryšávka v čele statistik
Superligu ovládlo Brno, Blanensko bronzové
Třetí místo pro Svitávku
V Boskovicích soutěží siláci
Změna trati Boskovických běhů

Rubrika: Napsali nám
Hrad Svojanov nabízí šťastný život v secesi
JSTE PŘIPRAVENI NA HORKÉ LETNÍ NOCI?
Zajistili výlet pro děti z Jižní Moravy