Boskovice by se měly vrátit k investiční politice, myslí si Jaroslav Dohnálek

Autor článku: Lukáš Lorenc, pro číslo 13/2018, vloženo dne 24.09.2018

[Stálý odkaz na článek]

Boskovice * Stále se zhoršující dopravní situace je jedním z nejvýraznějších problémů obyvatel města Boskovice. Jak ale tuto situaci vyřešit? Na to jsme se zeptali lídra ODS pro nadcházející komunální volby a bývalého starosty města Jaroslava Dohnálka. Ten nám zároveň odpověděl i na několik dalších otázek.

Rostoucí doprava je velkým problémem. Existuje možnost, jak situaci zlepšit?
Je to ožehavý problém a popravdě nemá příliš mnoho řešení. Nejvhodnější by samozřejmě byla stavba D43, ale její rychlá realizace není v tuto chvíli reálná. Ani zamýšlený obchvat směrem na Jevíčko. Jednak by jej musel chtít financovat Jihomoravský kraj, jelikož město si takovou investici rozhodně dovolit nemůže. A i tak by to byla otázka několika let. Než se vyřídí majetkové záležitosti, území a stavební řízení, potrvá to. Co ale do té doby? Věřím, že až se otevře ulice Štefánikova pro osobní automobily, trochu se dopravě v centru uleví. Je ale potřebné najít řešení pro křižovatku u pošty, kde musíme najít s krajem společnou řeč. Jako nejvhodnější zde vidím vykoupení okolních domů a vybudování kruhového objezdu.
Doprava je ale ve městě problematická jako celek. Proto musíme spolu s občany města a odborníky vybrat, ve kterých ulicích se vytvoří jednosměrky. Stejně tak je třeba řešit i možnost parkování, kde je zřejmě jen otázkou času, než se půjde do výstavby parkovacích domů. V exponovaných lokalitách se jejich výstavbě prostě nevyhneme. V tomto směru si dovedu představit i spolupráci se soukromými investory a developery.

Plánujete pokračování dopravy zdarma pro obyvatele nad 70 let?
Myslím, že tato otázka není v tuto chvíli úplně na pořadu dne. Senioři a studenti mají nově vládní úlevy a my se musíme především zajímat, jak tuto změnu zkoordinovat s boskovickou verzí a zanechat nějaký jednoduchý systém. Nad systémem městské hromadné dopravy, či jejím rozvojem, je potřeba se poradit a zamyslet s odborníky.

Dalším důležitým projektem je stavba odpovídající knihovny.
Boskovice knihovnu potřebují a zaslouží si ji, to je jasné. Současný projekt v budově ZZN se mi ale těžko hodnotí, protože máme jen minimální informace. Neznám projekt ani zadání. Mluví se ale o částce kolem sto milionů korun a to mi vyráží dech. Možná je projekt až příliš rozmáchlý a myslím si, že další víceúčelové sály nebo učebny, o kterých se hovořilo, nepotřebujeme. Máme Zámecký skleník, katolický dům, prostory O2, bývalý dům zahrádkářů a sokolovnu, kterou je třeba také opravit. To vše v majetku města. Je nutné si sednout s těmi, kdo tyto prostory bude využívat a vyhodnotit jejich potřeby a přání. Považuji ale za zbytečné vytvářet další prostory, když můžeme využít ty současné. Zbytečně by tak jen rostly provozní náklady. Samozřejmě by byla velká škoda vynaložení 2,5 milionu korun na projekt, ale myslím, že byla chyba schvalovat zadání takového projektu bez široké diskuse o využití všech prostor určených pro kulturu a společenský či spolkový život. Naplánovat rozumnou variantu stavby půjde poměrně rychle, ale administrativní proces může trvat. I přesto si myslím, že by se v nadcházejícím volebním období mělo se stavbou knihovny minimálně začít, stejně jako s opravou sokolovny.

Plánujete tedy více investovat do rozvoje města?
Boskovice by se měly znovu vrátit k investiční politice, aby se zajistil jejich další rozvoj. Rozpočet města by měl být využit k potřebným investicím. Samozřejmě ale nechceme utrácet bezúčelně. Musíme postupovat rozumně, klidně i za pomoci úvěru. Základem je držet provozní náklady na optimu a zároveň investovat do potřebných projektů, protože za poslední čtyři roky se tu žádná významná investice nekonala. Vytvořme investiční plán na čtyři roky. Stanovme si, co je pro nás prioritní a podle toho postupujme.

Jak se stavíte k otázce městské nemocnice?
Měla by zůstat v majetku města, které se musí starat o rozvoj budov a nákup zdravotních přístrojů. Management zase musí zajistit adekvátní platy zaměstnanců a kladný hospodářský provoz. Důležité ale bude najít odpovídající spolupráci s Jihomoravským krajem, protože naše zařízení patří do páteřní sítě kraje. Společně musíme najít odpovídající systém financování tak významné instituce jako je nemocnice. Důležité také bude, aby nebyly menší nemocnice znevýhodňovány. Stát musí dohlédnout na to, aby zdravotní pojišťovny finančně nerozlišovaly, zda je pacient operován u nás nebo ve fakultní nemocnici. To je ale úkol pro stát a jeho úhradové vyhlášky.

Plánujete změny v oblasti sociální péče?
Tuto problematiku samozřejmě vnímáme. Rádi bychom se zaměřili především na rozšíření terénních služeb. Víme, že je třeba i více lůžek v domovech pro seniory a penzionech. Zde je možné tuto situaci řešit i ve spojení s privátní sférou, protože město ji samotné zvládnout nemůže. Podpora od města musí pokračovat, ale nemůže v tom zůstat osamoceno. Věřím také, že stát míní vážně slova o podpoře bydlení mladých rodin a díky spolupráci města a státu se podaří postavit byty pro mladé rodiny, případně seniory.

Jak vnímáte ve městě otázku bezpečnosti?
To považuji za velmi důležité téma. Není tajemstvím, že bychom chtěli nejen udržet současný stav městské policie, ale i navýšit počet strážníků. Jejich činnost však musí být především formou pořádkové činnosti po městě a nikoliv nahrazování práce dopravní policie. Ať se jedná o pochůzkovou činnost, zaparkovaná auta či dodržování vyhlášek. Musí být v ulicích a mít pod dohledem exponovaná místa, aby mohli včas zasáhnout. Od toho jsou ale odborníci, aby taková místa určili. V oblasti kamerového systému nejsem zastáncem, aby byla kamera na každém rohu. Rozšíření bych uvítal jen v případě, že bude potřeba sledovat právě riziková místa.

V programu máte také aplikaci pro lepší komunikací obyvatel a Městského úřadu.
Pokud by mohli obyvatelé dostat možnost jednoduše nahlásit, kde je díra v silnici, nesvítí veřejné osvětlení nebo jsou převrácené kontejnery, velmi by to usnadnilo situaci. Dnes má u sebe každý telefon, většinou chytrý telefon. Lidé by se díky tomu mohli více zajímat o své okolí. Já jsem ale ještě člověk ze století páry, takže odpovídající službu musejí doporučit a její činnost zabezpečit odborníci. Na druhou stranu, nejsem úplně zastáncem dnes moderního, ale někdy také zneužívaného pojmu smart city. Nepředstavuji si, že bychom měli na náměstí lavičky, co nabíjí telefony a podobně. To už považuji spíše za rozmařilost.
 



Podobné články:
Do nové sezóny bez závazků - ze dne 15.03.2010 (2)
Úvodní duel rozhodl obránce - ze dne 15.03.2010 (2)
Fotbalová DIVIZE - ze dne 02.06.2008 (2)
Konkurzní řízení na funkci ředitelky - ze dne 08.04.2008 (2)
Zubaři DUBEN - ze dne 06.04.2008 (2)
Volejbalistkám se na lepší časy neblýskalo - ze dne 06.03.2008 (2)
Zaměřují se na prevenci kriminality - ze dne 14.02.2008 (2)
Vorlického premiéra za Slavii - ze dne 25.04.2024 (1)
V boskovickém Prostoru vypukne Májová Melomania! - ze dne 23.04.2024 (1)
Plavecké medaile ve dvojboji i pětiboji - ze dne 22.04.2024 (1)
Modrý Mauritius v Boskovicích - ze dne 22.04.2024 (1)
Filmaři omezí parkování na náměstí - ze dne 22.04.2024 (1)
Pozvánka na Den otevřených dveří - ze dne 22.04.2024 (1)
V Boskovicích cílí na turisty - ze dne 19.04.2024 (1)
Medaile sbírali plavci nejen v Boskovicích - ze dne 16.04.2024 (1)
Hasiči v Boskovicích mají nového velitele - ze dne 16.04.2024 (1)
Přispějí klubům na trenéry - ze dne 16.04.2024 (1)
Kam v Boskovicích? - ze dne 16.04.2024 (1)
Čadová mistryní republiky - ze dne 15.04.2024 (1)
Dětem pořídí milionovou dřevěnou loď - ze dne 08.04.2024 (1)

Všechny články z tohoto čísla (13/2018):

Rubrika: Zpravodajství
Boskovice by se měly vrátit k investiční politice, myslí si Jaroslav Dohnálek
Boskovice hostily Jihomoravské dožínky
Hnutí ANO se vyjadřuje k situaci v Boskovicích a co je zapotřebí řešit
Hrnčířský jarmark v Kunštátě už po dvacáté šesté
Městské lázně znovu v provozu
Na Žďárné zahajují další výstavbu
Navýší tlak vody v Boskovicích
Olešnice začíná s rekonstrukcí průtahu
Opravdu chceme bourat funkční tělocvičny? Ptá se Vít Přibyl
Policisté zachránili život
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 20. - 30. 9. 2018
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 27. 9. - 7. 10. 2018
Přejezd v Rájci-Jestřebí nejspíš nahradí podjezd
Přijďte podpořit hospicovou péči v Boskovicích a Blansku
V Boskovicích usadili Kameny zmizelých
Voděrady plánují další dětskou skupinu
Zvolí nová zastupitelstva

Rubrika: Sport
Aikido se předvedlo veřejnosti
I druhé derby pro Minervu
Minerva Boskovice začala vítězně
Nový trávník v Jabloňanech otevřel i fotbalový šampion
Okresní duel pro FC Boskovice
Přichází říjen a další závodění
Úspěšný týden fotbalistů, Boskovice jsou dokonce na prvním místě tabulky
Vítězní volejbalisté

Rubrika: Představujeme
Boskováci podpoří rozvoj životního prostředí i dokončení kulturních staveb
Město potřebuje strategickou koncepci svého rozvoje, říká Pavel Vlach
Prosperitu města zajistíme prostřednictvím poctivé práce a vzájemnou spoluprací
Představujeme kandidáta do komunálních voleb za stranu KDU-ČSL pro BOSKO_VÍCE
Představujeme kandidáta do komunálních voleb za stranu KDU-ČSL pro BOSKO_VÍCE
Představujeme kandidáta do komunálních voleb za stranu KDU-ČSL pro BOSKO_VÍCE
Vyhrát chce každý, ale vítěz bude jen jeden, říká předseda ČSSD Boskovice Petr Malach

Rubrika: Černá kronika
Obratem zaplatil dvaadvacet nákupů

Rubrika: Napsali nám
Indiánské odpoledne v Prostředním Poříčí
Setkání elektromobilistů ve Westernovém městečku Boskovice
V Nemocnici Blansko se bojovalo za zdravá prsa. Již po sedmé
Vynikající úspěch Velkého dechového orchestru ZUŠ Letovice ve Španělsku