Několik netradičních receptů na štědrovečerní večeři

Autor článku: Redakce, pro číslo 31/2008, vloženo dne 26.12.2008

[Stálý odkaz na článek]

Už vás omrzela tradiční štědrovečerní večeře, kterou byl smažený kapr? Pak právě pro vás zde máme pár receptů na přípravu tradičního šupináče.
KAPR NA GRILU: 6 porcí kapra, citrónová šťáva, sůl, mletá paprika, olej, 100 g másla, lžíce sekané petržele, lžíce sekané pažitky-
Porce ryby pokapeme citrónem a necháme hodinu odležet. Pak rybu dobře osušíme, osolíme, posypeme paprikou, pokapeme olejem a z obou stran upečeme na mřížce grilu. Při pečení potíráme olejem s paprikou. Upečeného kapra ochutíme bylinkovým máslem.
A ještě příprava bylinkového másla: Změklé máslo promícháme s pažitkou, petrželkou a solí. Ochutíme citrónovou šťávou a necháme v ledničce ztuhnout.
MARINOVANÝ KAPR: 500 g kapra, olej, 150 g cibule, pepř, 50 g kysané smetany, cukr, 100 g sterilovaného hrášku, 100 g karotky, 100 g petržele a celeru, 30 - 40 g soli, 200 g majoránky, citron.
Do majonézy vmícháme kysanou smetanu, dochutíme solí, cukrem a octem. Vychladlou uvařenou zeleninu nakrájíme na kolečka a spolu s hráškem přidáme právě do upravené majonézy. Cibuli nakrájíme na kolečka, spaříme horkou vodou a po vychladnutí přidáme do omáčky. Porce kapra osolíme, opepříme a opečeme v oleji. Po vychladnutí pokapeme citronovou šťávou a vložíme do marinády. Pokrm se nechá v chladnu uležet minimálně půl dne.
KAPR S JABLKY A PAPRIKOU: 4 porce kapra, sůl, citrón, 60 g slaniny, 4 menší jablka, celý pepř, bobkový list, nové koření, 4 nepálivé papriky, 80 g másla.
Porce kapra osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, položíme do pekáčku na plátky slaniny a pokryjeme oloupanými na plátky nakrájenými jablky a na nudličky nakrájenými paprikami. Přidáme celé koření a poklademe plátky másla. Pečeme v přikrytém pekáči asi 1/2 hodiny. Při pečení podléváme podle potřeby vodou a výpek přeléváme přes kapra.
KAPR NA HOUBÁCH: 2 kg porcovaného kapra, 1 kg žampiónů nebo jiných hub (nejchutnější houbová směs), 1,5 dcl oleje, sůl, 25 dkg polohrubé mouky, 5 dkg papriky, pepř.
Houby nakrájíme na větší kousky, podusíme na 1,5 dcl oleje, přidáme podle chuti pepř a vydusíme pod pokličkou zhruba 1/2 hodiny. Osušené porce kapra osolíme a obalíme ve směsi mouky a papriky. Na pekáč rozložíme podušené houby a na ně položíme obalené porce ryby kůží navrch. Velikost pekáče volte takovou, aby byl rybou úplně naplněný. Pečeme asi půl hodiny, aby se na povrchu ryby udělala kůrka. Nakonec šťávou pokapeme porce ryb.




Komentáře k článku

Zatím zde není žádný komentář
 

Zobrazit formulář pro přidání komentáře
Schovat formulář na přidání komentáře
*

*

*

Uložit komentář

Podobné články:
Vánoční jarmark byl úspěšný - ze dne 19.01.2018 (1)
Vánoční zvyky a tradice - ze dne 26.12.2008 (1)
Jak se Vánoce slaví ve světě - ze dne 26.12.2008 (1)
Vánoce - ze dne 26.12.2008 (1)

Všechny články z tohoto čísla (31/2008):

Rubrika: Zpravodajství
Aktuální provozní doba lázní Boskovice od 20. 12. 2008 do 4. 1. 2009
Aktuální Zubní pohotovost 1.12. - 1.1. 2009
Bydlení v domech s pečovatelskou službou podle nových pravidel
Čekají nás změny v dopravě a zdražení
Další obce v regionu sníží znečištění
Hasiči zmodernizují technické vybavení
Jak prožít poslední den v roce?
Jak se Vánoce slaví ve světě
Několik netradičních receptů na štědrovečerní večeři
Novoroční přání od Františka Sivery
Oznámení o zápisu
Peníze pro granty, mládežnické neziskovky a příspěvkové organizace
Pro Betlémské světlo do Českého rozhlasu Brno
Přání do nového roku z REDAKCE
Půlnoční bohoslužby v regionu
Sportovci se mohou těšit na nové hřiště
Svlékly se! Ne pro slávu a peníze, ale kvůli dětem.
Tříkrálová charitativní sbírka
V Boskovicích představili nový bytový dům
V lázních se opět nadělovalo
V Lysicích zavoněla zabíjačka
Vánoční jarmark v Boskovicích
Vánoční zvyky a tradice
Výstavy betlémů v Regionu
Zastupitelé schválili rozpočet na rok 2009

Rubrika: Kultura
Adventní výstava v šebetovském zámku přináší dvojnásobné potěšení
České Vánoce v sokolovně
Lysice navštívili andělé
Malý princ Saint-Exupéryho je múzou Jany Hejlové
Perníková výstava potěšila všechny lidské smysly
Perníky, cukroví, vánoční ozdoby a betlémy připomněly, že Vánoce jsou už za dveřmi
Vánoční koncert v Černé Hoře s Václavem Hudečkem

Rubrika: Sport
Aikido – cesta harmonie
Boskovičtí plavci opět trápili konkurenci
Juniorky budou útočit na postup
Minerva po dlouhé době v plné sestavě
Minerva potvrdila dobrou formu
Odjeli s výpraskem
Pohár zůstal doma
Rozlosování - ARTÉZIA CUPu
Vánoční kapřík byl uloven
Výsledky boskovického volejbalu

Rubrika: Černá kronika
Policie INFORMUJE

Rubrika: Napsali nám
Adventní ukazatel vztahů
Jak jsme uspořádali vánoční jarmark
Pamětičtí hasiči bilancovali
PAS Divadlo chystá další pohádku
Předvánoční program potěšil všechny diváky
Psaní z cesty – Italské povyražení - díl 8
S čerty byly opravdu žerty!!
Svitávku navštívil Mikuláš
Vánoce
Vánoční tvoření
VÁNOČNÍ VEČÍREK

Rubrika: Právník radí
Pracovní právo