Jedli jste někdy jídlo z bobu nebo hrachoru? Asi ne. Dříve měl každý kraj své typické odrůdy, které se tam udržovaly po dlouhé generace. Ty poskytovaly sice nižší, ale zato stabilní výnosy a sloužily k přípravě typických jídel a místních specialit. Vyjadřovaly svým způsobem ducha místa či kraje i lidí v něm žijících. Na akci se dozvíte se kde se ještě staré odrůdy pěstují, kde se dá sehnat jejich osivo, samozřejmě něco o ekonomice jejich pěstování a navštívíte podnik který se jejich pěstováním a množením zabývá.
Připravili jsme pro Vás témata:
• Moderní odrůdy – metody šlechtění, situace u pícnin, kolik je odrůd, kde se dají sehnat
• ÚKZÚZ a zkoušení odrůd
• Staré odrůdy – význam a přehled starých a krajových odrůd, genová banka, regenerace, expedice, sběry a získávání
• Repatriace – genové banky, ze zahraničí, ztracené odrůdy, regenerace
• Plevele – výsledky pokusů, vzácné a mizející druhy plevelů
• Mizející druhy - plané i kulturní
• Konvenční a ekologické zemědělství - srovnání
Program 2. den: Odborná exkurze na Výzkumném ústavu pícninářském v Trubsku s. r. o.(
www.vupt.cz)
• In situ a on farm konzervace genetických zdrojů rostlin
• Kvalita netradičních materiálů – olej světlice, léčivky, med atd.
• Možnosti využití netradičních rostlin (svazenka, brutnák, saflor, ostropestřec, léčivky atd.)
• Opylovači v krajině
Lektor:
Mgr. Tomáš Vymyslický, Výzkumný ústav pícninářský s.r.o. se spolupracovníky