Zaječí – Na pultech vinoték a vinařů se letos poprvé začínají ve větší míře objevovat láhve uzavřené šroubovacím uzávěrem. Zatímco například v sousedním Rakousku jde o běžný způsob uchovávání kvalitních vín, čeští spotřebitelé si na tento nový trend teprve zvykají. Vítají ho především ženy, které dosud bojovaly s vývrtkami a korkovými špunty.
„Po několika týdnech, kdy jsme začali dodávat kvalitní vína se šroubovacími uzávěry, jsme překvapivě zaznamenali pozitivní ohlasy především u žen. Ty si libují, že nemusí k otevírání láhve přivolávat další pomocníky,“ hodnotí situaci kolem nových uzávěrů jednatel Vinařství Zaječí Ivo Kaňovský. Češi totiž všeobecně nemají rádi, pokud se mění zaběhnuté pořádky.
Korek není vhodný uzávěr pro každé víno Podle Kaňovského u spotřebitelů pořád panuje přežitý názor, že korek je samospasitel pro všechna vína. Ve skutečnosti se korek hodí pouze pro vína, která jsou určená k archivaci a dozrání. Spotřebním vínům určeným k rychlé spotřebě může korek naopak uškodit
„Šroubovací uzávěry se hodí skvěle pro mladá vína, která běžně konzumujeme. Tento způsob jako jediný dokáže udržet aroma, svěžest a kvalitu při krátkodobém skladování. V Zaječí takto letos uzavřeme každou pátou láhev,“ dodává Kaňovský. Uchovávání vín pod šroubem bude podle vinařů čím dál častějším jevem, který nemine ani vyhlášené vinařské společnosti. Vinařství Zaječí tento rok vyprodukuje 3 miliony láhví.
Kontakt : Petr Šimeček, PR, +420 608 66 99 77,
P.Simecek@soaresekt.cz