Zaječí – Do několika let bude většina vín uzavřená šroubovacím uzávěrem. Vinařství se tak rozhodla zatočit s největším mýtem, který považuje vína uzavřená šroubovacími uzávěry za nekvalitní. Ve Vinařství Zaječí budou od letošního roku takto uzavírat každou pátou láhev a stanou se tak prvním velkým českým producentem, který se k tomuto kroku po vzoru ze zahraničí rozhodl.
„Zhruba šestset tisíc lahví mladých vín, která jsou určená k rychlé spotřebě, letos uzavřeme šroubovacím uzávěrem. Technologie šrubovacích uzávěrů se závity je v současné době nejlepším způsobem, jak udržet vysokou chuťovou kvalitu, svěžest a mládí vína,“ vysvětluje kroky Vinařství Zaječí, které ročně vyprodukuje až 3 miliony lahví, jednatel společnosti Ivo Kaňovský.
Podle Kaňovského vinařství plánuje každým rokem počty lahví uzavřených tímto způsobem navyšovat. S klasickým korkovým uzávěrem do budoucna ponechá pouze vína určená k archivaci.
Na Zélandu čtyři láhve z pěti. Česko je konzervativní V zahraničí se vína už běžně uchovávají v lahvích zavřených právě šroubovacími špunty. V Austrálii takto uchovávají asi polovinu produkce, na Zélandu dokonce až 80 %. Dokonce i v zemi vína, ve Francii, se tento způsob lahvování prosazuje čím dál častěji a sousední Rakousko již 85 %.
„V zahraničí už spotřebitelé pochopili, že u vína jde především o kvalitu a praktičnost, než o efekt. V restauraci při romantické večeři sice vypadá lépe, když před vámi číšník víno otevře klasickou vývrtkou, ale o kvalitě vína to nevypovídá vůbec nic,“ vysvětluje jednatel Vinařství Zaječí Ivo Kaňovský. To podle něj budou muset pochopit i Češi.
Přesvědčit milovníky vína o kvalitě šroubovacího uzávěru bude podle vinařů složitější, protože Češi jsou národem konzervativním a neradi se přizpůsobují novinkám. Navíc mýtus o kvalitě korku v porovnání s ostatními uzávěry je u nás stále velice oblíbenou a rozšířenou polopravdou.
Kontakt : Petr Šimeček, PR, +420 608 66 99 77,
P.Simecek@soaresekt.cz