Dostala jsem nesmírnou zlost

Autor článku: Dopisovatel, pro číslo 23/2011, vloženo dne 11.11.2011

[Stálý odkaz na článek]

Obchodníci a reklamy z nás dělají blbce. Promiňte ten výraz, ale jinak se to ani nazvat nedá. V hypersupermarketu prodávají zázračné „bio francouzské“ kuře už po slevě za 160 Kč kilo, protože prý je vychované na farmě, kde pobíhalo po dvoře a bylo dokrmené cereáliemi.
Cereálie, dřív se tomu říkalo zrní! To se mi navíc spojilo s tvrzením jednoho našeho novináře, který napsal do Fragmentů článek, kde poznamenal, jak naše kuřata jsou namačkána v klecích a krmena antibiotiky. Tak, aby bylo jasno. Vím o čem píšu, protože jsem vysokoškolským vzděláním zemědělec, vyrostla jsem na dvoře mezi slepicemi, husami, kačenami, s kozami, koňmi, ovečkou. Když jsem dostala od rodičů výprask, tak jsem se šla vybrečet krávě na krk. Navíc celý svůj profesní život jsem pracovala v zemědělství, schvalovala porosty jako semenářský agronom, dohlížela na pracovníky „výkupáckých“ laboratoří, zda dobře hodnotí zrniny, pracovala u laboratorního stolu, psala metodiky pro laboratorní a technologické postupy při skladování obilí a výrobě krmných směsí, počítala receptury, navrhovala normy a posledních 10 let lovila na internetu všechno, co se týkalo výživy zvířat, potažmo lidí. Tak mi, prosím, věřte a přečtěte si tento článek, je to ve vašem vlastním zájmu.
 Ano naše zemědělství bylo poznamenáno socializací, zcelováním pozemků v nevhodných podmínkách a nevhodnými terénními úpravami, ale to byly spíš výjimky a nebylo to všude. Staří sedláci moc dobře věděli, proč je ta mez tam, kde zrovna je. Celá krajina byla uzpůsobena tak, aby zadržovala vodu. Stejně tak zdravé lesy. Pro člověka je nejdůležitější vzduch, voda a půda. O jakosti vzduchu nemluvím, o jakosti vody a hlavně o jejím množství, které naší současnou krajinou jen rychle prohrne, taky ne a o půdě – o ornici – největším našem pokladu, to by bylo několik stránek málo. Při vstupu do EU jsme měli 120 % potravinovou soběstačnost. Tlak nadprodukce „starých“ členských států EU je tak vysoký, že i třeba v Rakousku, které si berou všichni za vzor hospodaření (viz pan dr. Cílek v nedělní Moravcově debatě) za posledních 15 let zaniklo 40 % malých farem, protože to ekonomicky neustály. Přitom v Rakousku není tolik „hypersuper“ nadnárodních řetězců, a tak každý obchodník musí koupit potraviny kolem sebe a ne je vozit přes půl Evropy, případně zeměkoule, a přesto to malé farmy ekonomicky vzdaly. Tvrdím, že naše zemědělství bylo na vysoké úrovni a plně konkurenceschopné, nebýt nerovných, přímo vražedných podmínek, které mu připravili naši politici.
Jela jsem nedávno po delší době autem po jižní Moravě. Na polích není nic jiného než ječmen, pšenice, kukuřice a řepka. Kde jsou lány vojtěšky, červeného jetele, řepy cukrové i krmné, hrachu, cibule, okurek, jahod, mrkve, bobu … Vždyť už se vůbec nedá sestavit osevní postup. Jaký vliv to má na strukturu půdy, jaký veliký splach je do potoků a řek. To ale není cílem mého článku. Nemáme už žádný dobytek. Jak dlouho mohli zemědělci vydržet výkupní cenu mléka za 5 Kč, když u nejlepšího chovatele se výrobní náklady na 1 litr pohybují k 8 Kč. Tak se podřezaly kravám krky. Chováme se přece ekonomicky! Stejně tak to skončilo u chovů prasat a drůbeže. Nemá kdo žrát jetel, a tak se nepěstuje a není chlévská mrva na hnojení, tolik potřebná pro zachování humusu a udržení vody v půdě, není kde zpracovávat cukr, není kde zpracovávat ovoce a zeleninu. První, co bylo zlikvidováno byla Fruta: v Modřicích, v Miroslavi, ve Znojmě, a cukrovary, kdo je prodal Francouzům? Na jednoho pracovníka v potravinářském průmyslu pracovalo v prvovýrobě, to znamená na poli, v průměru 8 lidí. Že jsou teď všichni na sociální podpoře a nevybereme tolik daní? To nevadí, zvedneme DPH! Že nám ubylo orné půdy o 250 000 ha, že máme na nejkvalitnější orné půdě (kde se pěstovala zelenina) logistická centra, hypersuper a sluneční kolektory, to nevadí, však to zaplatíme všichni v ceně energie. Nejhorší ovšem je, co jíme. A to musíme všichni.
Dám příklad maso. Už jsme potravinově soběstační na nějakých 60 %. Naše hospodářská zvířata nejsou krmena antibiotiky minimálně 25 let a už tehdy se dávalo pečlivě pozor, aby to nekolidovalo s lidskými léčivy. Zvířata, která byla takto léčena, skončila povinně v kafilériích (státních!). Soudruzi při centrálním plánovaní měli málo devíz na dovoz nezbytných surovin, a proto se všechno do komplexních krmných směsí dávkovalo na spodní hranici, viz třeba fosfor, sója (bez P a bílkovin to prostě nejde). Veterináři v ČR kontrolují na všech jatkách vnitřnosti, játra, ledviny, kde se kumulují těžké kovy, mykotoxíny a objeví všechny průšvihy. Zato u dovozového masa, už mohou kontrolovat jenom svalovinu, protože vnitřnosti se k nám nedováží, a v ní jsou koncentrace škodlivin tak nízké, že je neobjeví. Hádejte, kdo snědl při ,,dioxinové“ aféře všechno německé maso? Bylo levné, že?
Nejhorší ovšem je, že všechno z dovozu, co se u nás zabalí, dostane EAN 985 a jsme u toho, nepoznáme odkud to je. Jedovatě podotknu „nejvíc kravínů, prasečáků a drůbežáren“ je v Praze! Jíme drůbeží maso z Brazilie, které tam nadnárodní řetězec koupil za 9,90 Kč za kg (zabalil jako Vodňanské kuře), hovězí z Argentiny za 19,80 Kč (krmené výhradně GMO sójou, která roste na místě čerstvě vyklučeného pralesa, tedy zelených plic planety), ale balené v Praze třeba pro Ahold! Marže těchto hypersuper je asi 48 % a to jsme nadávali za totáče Jednotě, že měla 12% marži.
Mléko, sýry – zdroj vápníku. V polovině sýrů jsou analogy (jsou 3 x levnější než tvaroh). Mám to dál rozvádět? Co se stalo s naším tvarohem? Už z něj buchty neuděláš! Ve všem je nacpaný modifikovaný škrob a případně vláknina, aby zadržovaly vodu. Kde jsou naše kvalitní sýry? Co s nimi udělal francouzský majitel Želetavy? Jogurty nejsou jogurty, ale nabarvený, navoněný ochucený škrob. Vezměte rozum do hrsti, jogurt je jen to, co má v názvu jogurt (přikázáno EU). Žádné Dobré mámy, Activie, či jak se to všechno jmenuje. Žádný problém, však všechen chybějící vápník, hořčík, atd zakoupíme v lékárnách!
Díváte se občas v televizi, jak vaří špičkoví kuchaři: Ital v kuchyni, Zdeněk Polreich? Používají zásadně „prvotní“ suroviny. Rovněž s tuky je to všelijaké. Kolik si myslíte, že člověk jako zvíře snědl olejnatých semen? Zato jedl sádlo a pil syrové, nehomogenizované tedy plnotučné mléko, ale také se hýbal! Olivový olej, panenský, ano! Ale jen do tří měsíců po vylisování, to už jej „hypersuper“ přivezou k nám. Nejkvalitnější olej je čistý řepkový, dostanete jej ale koupit? Omega mastné kyseliny největší nesmysl, ty naopak zacpávají cévy a způsobují záněty. Najděte si nejnovější výzkumné zprávy o cholesterolu, ale ty sem snad ještě z USA nedorazily.
To, co je jinde už dlouho v potravinářství zakázané, tak u nás se o tom ani nemluví. Přeskočím chleba – o hrůzo, naše základní potravina. A to jsem se ještě netrefovala do tekutin, které nám obchod nabízí. Hromady PET lahví. Podívali jste se někdy na obsah ovocného podílu? Že bifenily pronikají z obalu dovnitř do obsahu? Že oxid uhličitý v sycených vodách je znečištěn příměsemi? Že nejkvalitnější voda je z vodovodního kohoutku. Že dlouhodobé pití minerálních vod je nepřirozené. Člověk jako zvíře pil povrchovou vodu. Chcete pokračovat?
Letos je v naší republice zasázeno jen 30 000 ha brambor a lékaři naříkají, že málo jíme brambory (zdroj draslíku a vitamínu C). Dříve jsme jich snědli téměř třikrát tolik. Jistě, přestala jsem kupovat brambory také, ne protože jsou drahé, ne protože jsou odněkud z Tramtárie, ale protože jsou zelené, skladované na světle a tudíž jedovaté a karcinogenní. Jak může někdo nabízet zelené brambory, vždyť se to nesmí dávat ani dobytku? Upozorňovala jsem paní vedoucí našeho Alberta tady na sídlišti, ať ty zelené brambory vyhodí. Ano provedla to, ale dnes už jsou tam zelené zase, protože na světle zezelenají už za tři dny.
A ještě abych nezapomněla na ty klece. Brojleři u nás rozhodně v klecích nebydlí, ani chovné kuřice. Bydlí v nich nosnice a jim předepisuje EU velikost klecí. Myslíte si snad, že jinde v EU se klece nepoužívají?
Tááák už jsem si notně zanadávala, a tak končím
Naštvaná čtenářka


Všechny články z tohoto čísla (23/2011):

Rubrika: Zpravodajství
Aktuální provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 14. - 20. 11. 2011
Aktuální provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 21. - 27. 11. 2011
Aktuální provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 28.11. - 4.12. 2011
Aktuální provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 7. - 13. 11. 2011
Boskovice porovnají projekty sportovních hal
Budou třídit elektroodpad
Dostaví kanalizaci
Drnovičtí vyhlásili konkurz na ředitele školy
Dušičky bez potíží
Chtějí bezpečnější přejezd
Informační centrum má rekordní návštěvnost
Jízdné od ledna zdraží
Mikulášská jízda parní lokomotivou
Nafta je dražší než benzín
Nobica nabízí doslova revoluční digitální technologii barevného i černobílého tisku
O osudu budovy učiliště jednají
Obecní kasa bude o 400 tisíc chudší
Oslavili vznik Československa
Petrovickým chybí hasičská klubovna
Posvítili si na přestupky
Prodali Jízdárnu, opraví panský dvůr
Představí Zapomenuté zkazky
Předvánoční tvoření
Přináši jedinečnou Bionadílku a delší otvírací dobu
Případ rájeckého knížete poputuje zpět k soudu
Rekonstrukce sportovních areálů pokračují
S Rozmarýnkem zasadili strom
Sezónu zakončí hody
Soutěž ochotníků vrcholí
Svatohubertské slavnosti na zámku již podruhé
Únik oleje v Opatovicích
V nemocnici vymění výtahy
V Rudce se toxiny skladovat nebudou
Více než dvě stě lidí přišlo debatovat o dinosaurech
Vísečtí zvou na jarmarky
Vítání svatého Martina
Zahrada smyslů v Rudce

Rubrika: Kultura
ADVENTNÍ BALÍČKY 27. 11. – 18. 12. 2011
Blue Effect ve skleníku
České celovečerní dokumenty v Artu
Filmový festival v Kunštátě
Herec kultovního divadla Ypsilon Jiří Schmitzer vystoupí za týden v klubu Mersey
Karel Gott a hosté v Brně
Mátlův akademický sbor v Boskovicích
Matonoha vyprodal sál
Mistrovská díla benátského malířství
MUZEUM BLANSKO - program kulturních akcí v prosinci 2011
Program Moravské galerie v Brně na prosinec 2011
Vánoce v proměnách času_Centrum Bohuslava Martinů v Poličce

Rubrika: Sport
Basketbalisté doma nezaváhali
Blíží se konec rájeckého A týmu?
Boskovice i Zbraslavec vítězní
Boskovice neuspěly ani se Znojmem
Dorostencům kraluje Svitávka
Chystá se hon na medaile
Minerva venku bez bodu
Obsazení rozhodčích OFS Blansko - 14. kolo
OP Žďár lední hokej
Orel chce favority alespoň potrápit
Pět medailí pro plavce
Petrovický hřbitov na internetu
Ráječko zachránil Tenora
stolní tenis zbraslavec
V devíti na body nedosáhli
Volejbalisté bojovali marně
Vydřené vítězství
Výsledky fotbalových soutěží OFS Blansko - 13. kolo

Rubrika: Představujeme
NOBICA NABÍZÍ SLUŽBY JIŽ 15 LET

Rubrika: Černá kronika
Na silnicích zemřeli dva motorkáři
Policie INFORMUJE

Rubrika: Napsali nám
Brno zažilo další Večer legend, těch rockových
Dostala jsem nesmírnou zlost
Dušičkové zamyšlení
Hola, hola, děti volají,
Hrad Svojanov má obnovenou studnu
I příroda má své zástupce
Jak jsme zradili vlast
Kampaň za práva cestujících končí
Karel Hynek Mácha - kníže české poezie
Kraj pomůže benediktinskému opatství v Rajhradě
Kraj vyhlásil přírodní rezervaci Slunná
Krajská rada schválila smlouvu o spolupráci se Sdružením obcí a měst jižní Moravy
Krajská rada zahájila zadávací řízení na veřejnou zakázku na značení mezinárodních cyklotras
Krajský úřad vyhlásil signál upozornění, smogová situace se opět zhoršila
Na Mendelově univerzitě si zahrají muzikanti
Počet lidí s nefunkčními ledvinami na Blanensku a Svitavsku roste
Průzkum: Většina Čechů považuje práci myslivců za velmi prospěšnou
Převrat 17.11.1989
SKŘÍTEK LÍSTEK A KNÍŽKA O LISTECH
Soutěž Alej roku 2011
Světový den diabetu na MENDELU – 16. listopadu 2011
TOP cíle získaly ocenění COT business
VÁNOČNÍ STROM V BRNĚ SE ROZSVÍTÍ V PÁTEK 25. LISTOPADU
Vážení příznivci knih a výtvrarného umění.
Veleváženým zastupitelům města Boskovic a jeho občanům!
Zamyšlení