Boskovice * Nezaměnitelná chuť a příznivé účinky na lidské zdraví. Již brzy si lidé budou moci pochutnat na letošní úrodě burčáku. Tekutina, která je nejen chutná, ale také pozitivně působí na lidské tělo. „U burčáku nejde ani tak o množství alkoholu. Jedná se o nápoj, který má vyčistit nejen žaludek, ale celé tělo. Aby vše proběhlo správně, musí se opravdu jednat o kvalitní a přírodní produkt,“ upozorňuje Alois Oujeský, uznávaný mezinárodní degustátor a majitel Čertovské vinotéky Boskovice na Plačkově ulici. Podle něj se zákazníci jeho vinotéky mohou těšit na kvalitní burčák, který bude vyroben z hroznů z Vinařství Mezuliáník z Blatnice pod Svatým Antonínkem.
Přestože letošní úroda bude jiná, než v předchozích letech, mohou se lidé znovu těšit na kvalitní produkt. „Oproti minulým sezonám bude letos burčák o něco později, protože bylo chladněji a deštivo. To ale vůbec nevadí. Hrozny jsou sice méně cukernaté, ale zase budou mít kvalitnější kyselinku,“ pochvaluje si Oujeský, podle kterého by měl prodej začít kolem osmého září. „Rozhodovat bude ale počasí. Když bude sucho, sklizeň bude dříve. Při deštích se může ještě trochu posunout. S menší cukernatostí se ale moravská vína vrátí do své dřívější podoby. Za poslední roku díky působení sucha a vysokých teplot se vína blížila více jižanským. Ale letos to vypadá, že se vracíme do kombinace kyselinek a přírodního cukru,“ pochvaluje si.
Takzvaný burčák si samozřejmě mohou lidé koupit na různých místech i dříve. Měli by však počítat s tím, že se nejedná o stejný nápoj. „Takový rádoby burčák se vytváří z částečně rozkvašeného moštu, který se k nám dováží ze zahraničí. Surovina je dlouho na cestě a tak se dokvašuje a doslazuje. Touto formou se k nám navíc dostávají nekvalitní hrozny, které jsou k dostání třeba za poloviční cenu. S opravdu přírodním nápojem z kvalitních moravských hroznů se tak nemůže vůbec srovnávat. Burčák je třeba mít v optimálních podmínkách ve sklepě. Pomáháme si moderní technologií a díky tomu jej můžeme nabízet stále čerstvý a plný zdravých věcí,“ upozornil Matěj Oujeský. „I nám jsou samozřejmě podobné hrozny nabízené, ale my se věnujeme pouze kvalitním moravským vínům,“ dodal s tím, že tato vína jsou vždy pečlivě vybírána. „Všechno probíhá přírodní cestou. A to je základ zdravého nápoje,“ poukázal.
V čertovské vinotéce budou moci zákazníci postupně ochutnat burčák z hroznů muškátu moravského, rulandy šedé nebo odrůd chardonnay. A chybět nebude také oblíbený červený burčák. „Ten získáváme od Vinařství Čermák z Němčiček. Pochází z prostředí Modrých hor, kde je červené víno krásné. Hlavní je pro nás nabídka bílého burčáku, ale tradičně i na červeném si u nás mohou lidé pochutnat,“ přiblížil Alois Oujeský.
Kdy přesně prodej burčáku začne i další novinky ohledně vinařství, mohou zájemci najít na webových stránkách winehell.cz, na facebooku nebo na telefonním čísle 732 243 174.
Vybrat si přitom mohou také ze zajímavé nabídky sudových vín. „Letos je nabídka skutečně kvalitní. Máme Cabernet sauvignon nebo Sauvignon bílý z výběrových hroznů. Jedná se o opravdu kvalitní přívlastková vína, po kterých prokazatelně ráno vstanete s čistou hlavou,“ sází na osobní zkušenosti Oujeský.
Změny však doznala otevírací doba Čertovské vinotéky, která je nyní ve všední dny a sobotu mezi 10:00 a 20:00 hodinou. Během prodeje burčáku bude prodejní doba rozšířena také o neděli, v době mezi 14:00 a 18:00 hodinami.(Luke)