SLAVKOV U BRNA JE VE FINÁLE GASTRO SOUTĚŽE SVAČINA ROKU

Autor článku: Dopisovatel, pro číslo 20/2015, vloženo dne 25.11.2015

[Stálý odkaz na článek]

Kristína Čurejová, studentka Integrované střední školy Slavkov u Brna, postoupila do finále 3. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Celkem 15 finalistů vybrala porota pod dohledem odborného garanta soutěže Mistra kuchaře Vladimíra Picky. Soutěžící se utkají ve finále 8. prosince v pražském studiu Chefparade+ o ceny v celkové hodnotě 20 000 Kč a tuňákové výrobky Rio Mare. Do odborné poroty usedne také Jiří Král, šéfkuchař a člen představenstva Asociace kuchařů a cukrářů. Živé finále bude moderovat Markéta Hrubešová. Do soutěže se letos přihlásilo 123 studentů z 35 středních škol.

Mladé kuchařky a mladí kuchaři připravovali v korespondenčním kole originální a rychlou svačinu za použití hlavní suroviny tuňáka Rio Mare. V živém finále ukáží vybraní soutěžící své kulinářské umění před odbornou porotou ve složení Mistr kuchař Vladimír Picka a šéfkuchař restaurace Auerole Jiří Král. Soutěž Svačina roku s Rio Mare bude mít letos i druhou porotu, ve které usednou zástupci pořadatele soutěže a Petra Novotná, food fotografka a food bloggerka.

Odborná porota udělí 1. místo v hodnotě 7 000 Kč, druhé místo v hodnotě 5 000 Kč a bronzovou pozici v hodnotě 3 000 Kč. Zástupci pořadatele ocení jednoho soutěžícího Zvláštní cenou Rio Mare v hodnotě 5 000 Kč. Školy dostanou produkty Rio Mare ve stejné ceně jako studenti. Ve finále mají studenti na přípravu receptu 20 minut. Hlavní surovinu tuňáka Rio Mare a doporučené suroviny obdrží zdarma, náklady na ostatní použité suroviny jim uhradí pořadatel.

Gastronomickou soutěž pořádá společnost Bolton Czechia, která v Česku a na Slovensku zastupuje oblíbenou značku tuňákových výrobků Rio Mare.

Kristína Čurejová - Hamburger s tuňákem Rio Mare a ředkvičkový dip
Suroviny (4 porce):
160 g tuňáka Rio Mare s chilli papričkou, 1 menší mrkev, 1 menší cuketa, 2 jarní cibulky, 1 vejce, 3 lžičky Chia semínek, 3 lžíce ovesných vloček, 4 slunečnicové bulky, 4 lžičky pesta, sůl a pepř na dochucení, ředkvičkový dip: 6 ředkviček, 5 lžic zakysané smetany, 3 lžíce majonézy, sůl a bílý pepř na dochucení.
Postup:
Mrkev a cuketu nasekáme nahrubo, přidáme cibulku, vejce, chia semínka, ovesné vločky, tuňáka Rio Mare, sůl, pepř dle chuti. Směs promícháme a uděláme placky, které pečeme 20 minut. Bulku rozkrojíme, potřeme pestem, přidáme salát, placku a podáváme s ředkvičkovým dipem. Ředkvičkový dip: Nachystáme si zakysanou smetanu, majonézu, nasekané ředkvičky, sůl a bílý pepř a všechny suroviny zamícháme.

Garant soutěže Vladimír Picka
Po vyučení v oboru kuchař a absolvování hotelové školy působil na mnoha odborných pracovištích a v odborném školství. V současné době se věnuje hlavně vzdělávací a konzultační činnosti v oblasti studené kuchyně, soutěžní a kreativní gastronomie. Snaží se pomáhat především při výchově mladé kuchařské generace. Některé dosažené úspěchy: Zlatá a stříbrná medaile Gastroprág; titul Mistr kuchař; bronzová medaile z Olympiády kuchařů v Berlíně; nositel zlaté medaile M. D. Rettigové. Více na www.kucharskestudio.eu.

Člen odborné poroty Jiří Král: V roce 1996 získal titul Kuchař roku České republiky. V letech 1996 až 2008 byl členem a kapitánem národního týmu kuchařů AKC ČR. Za tu dobu získal mnoho medailí na mezinárodních gastronomických soutěžích. Vařil světovým businessmenům, prezidentům, králům a královnám. Od roku 2004 do roku 2010 působil jako šéfkuchař prezidenta a prezidentské kanceláře ČR. V současné době je členem předsednictva AKC ČR, členem gastronomické sekce AHR ČR, jako šéfkuchař otevřel a vede pražskou restauraci Aureole. Již potřetí získal prestižní ocenění od průvodce Michelin „Bib Gourmand“. Aureole se stala velmi známou a oblíbenou restaurací díky stylu Fusion Cuisine. Více na www.aureole.cz

Členka poroty pořadatele Petra Novotná: Věnuje se food fotografii (fotografii jídla), food stylingu a píše foodblogy. Letos vydává první knihu Vaříme s dětmi pro děti. Rovněž fotí reklamní fotografie pro časopisy, kalendáře, online projekty, ale také kuchařky a fotografie pro reklamní účely. Více na www.food-style.cz

Kontakt:
Lukáš Klapil

Crest Communications Ostrava
e-mail: klapil@crestmorava.cz
mob.: 603 824 194





Všechny články z tohoto čísla (20/2015):

Rubrika: Zpravodajství
Advent na zámku v Lysicích
Asociace krajů ČR zahájí jednání s odborovým svazem dopravy
Bavorsko má zájem o spolupráci s jižní Moravou
Bílovice předají vánoční strom Brnu
Boskovice zakončí rok s šedesáti miliony
Boskovický vodojem doplnila vyhlídka
Boskovičtí opravili radniční věž i hasičskou zbrojnici
Brněnské Vánoce v rytmu swingu a s bohatým programem již od pátku!
Čertovská vinotéka Boskovice pořádá čertovskou show
Hejtman Hašek se zúčastnil výcviku policejní zásahovky
Hejtman předal Cenu za společenskou odpovědnost
Hejtmani jednali o bezpečnosti. Schválili záměr projektu Bezpečné Česko
Chtějí rozšířit školku o další dvě třídy
Chystají novou koncepci sportu
Jihomoravský kraj a město Brno budou spolupracovat v oblasti rodinné a seniorské politiky. Memorandu
Klíčový zákon České republiky jde zítra do prvního čtení
Krajští radní se zabývali dopisem Spolku pro Grand Prix České republiky společnosti Dorna Sports
Melkovská alej zvítězila
Mnoha občanským průkazům končí platnost, v lednu pokuty nehrozí
Na Kořenci by mohla vyrůst rozhledna
Na opravu kostela v Drnovicích přispívají i místní
Navýšení ceny vody ve Svazku bude minimální
Odvolání jednatele zůstává stále bez bližšího vysvětlení
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 19. - 29. 11. 2015
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 26. 11. - 6. 12. 2015
Rada projednala výsledek právní analýzy smluv uzavřených s provozovatelem letiště
Sníh uklidí podle nového plánu
Sportovní hala má čtyři varianty umístění
V Boskovicích proběhne jarmark
V Regionu přibudou další cyklostezky
Vodohospodářské opravy pokračují ve velkém rozsahu
Zámek hostil Svatohubertské slavnosti
Zateplení kulturního domu je kompletní

Rubrika: Kultura
Muzeum papírových modelů - novinky

Rubrika: Sport
Atletická příprava v Boskovicích
Autocross letos burácel naposledy
Filip Dvořák má za sebou úspěšnou sezónu
Fotbalové derby skončilo remízou
Hokejisté nasázeli Hradišti jedenáct branek
Hokejisté prohráli i v Břeclavi
Junioři přidali další dvě výhry
Okresní výběr vysoko vyhrál
Pět hráčů postoupilo na mistrovství
Všechny fotbalové týmy zvítězily

Rubrika: Představujeme
Smartphony dětem až od deseti let? – část 3 – antivirové téma - ESET
Vila dentálního zdraví v Boskovicích

Rubrika: Napsali nám
Advent pro celou rodinu mimo Brno. Zkuste dětské saunování či navštivte podzemní jarmark
Avion odměnil stavitele kartonových zvířat
Britská premiéra Kanceláře Blaník aneb Tonda Blaník spěchá na pomoc Cameronovi
Dny prevence zraku se zaměří na záchranáře a policisty
Exquisit – nová značka společnosti Kaufland
Hyundai Motor podporuje technické vzdělávání mladých
I při nákupu přes internet máte svá práva
Kaufland před Vánocemi prodlužuje otevírací dobu
Koupelnové studio pro ty nejnáročnější!
Národní potravinová sbírka vynesla 236 tun potravin
Návštěvnost kin letos roste, v prosinci se čeká vyšší zájem o 5D filmy
Oční vady ohrožují téměř 2/3 populace. Nechte se vyšetřit včas!
Penny Market podpořil Národní potravinovou sbírku, zákazníci darovali 17,7 tun potravin
Přijeďte se vánočně naladit na hrad Svojanov, nebude chybět ani adventní koncert
RYBÁŘSKÝ DEN
Skončili jsme „na bedně“
SLAVKOV U BRNA JE VE FINÁLE GASTRO SOUTĚŽE SVAČINA ROKU
Společnost SAFINA otevírá novou prodejnu klenotů v Brně
Sucho trápí přírodu i naše zdraví. Šíří se laryngitida a záněty
V Nemocnici Blansko se bojovalo za zdravá prsa. Již po čtvrté.
Vysokorychlostní internet si na Moravě užijí i milovníci zimních sportů
Zábava pro celou rodinu – postavte si svou vlastní PENNY Vesničku
Zpěvák Ondřej Ruml říká: „Petr Hapka byl opravdový bohém a myslím, že i génius!“
Žáci prvních ročníků na stmelovacím environmentálním pobytu na Rychtě Krásensko