Boskovická škola otevírá další zdravotnický obor, veřejnosti nabízí také kurz péče o blízké

Autor článku: Lukáš Lorenc, pro číslo 11/2021, vloženo dne 23.09.2021

[Stálý odkaz na článek]

Boskovice * Výuka budoucích zdravotních sester má na Vyšší odborné a střední škole v Boskovicích již velkou tradici. K oboru Diplomovaná všeobecná sestra v rámci vyššího odborného vzdělání však s novým školním rokem přibyl také obor Praktická sestra určený pro absolventy základních škol. Na ty čeká nejen odborné vzdělání i praktická výuka díky moderním učebnám, ale také praxe v nemocničních a sociálních zařízeních.
Do oboru Praktické sestry se pro letošní rok přihlásilo 28 studentů nejen z místního regionu, ale i z jiných krajů. „Přestože díky důsledkům pandemie nemohla prezentace oboru proběhnout optimálně, tak se nám podařilo třídu naplnit,“ pochvaluje si vedoucí učitel pracoviště zdravotnických oborů Jiří Votoček, s tím, že velký zájem je také o obor Diplomované všeobecné sestry. „Zde nám ještě pár volných míst před dalším kolem přijímacího řízení zbývá,“ dodal. Právě sester je v českém zdravotnictví velký nedostatek. „Bez nadsázky je šance na uplatnění absolventů naší školy více než stoprocentní. V momentu zakončení studia je na jednoho studenta deset, ale i dvacet poptávek, a mnohé nemocnice také nabízejí možnost stipendijních programů již v průběhu studia“ poukázal Votoček.
Přestože studenti mohou po ukončení středoškolského oboru plynule přejít na vyšší školu, i po složení maturitní zkoušky budou mít dostatečnou úroveň pro práci ve zdravotnictví. „Plně kvalifikovaná všeobecná diplomovaná sestra splňuje veškeré standardy a kompetence na celosvětovém trhu. Praktická sestra má po složení maturity také mnoho kompetencí, ale některé náročné úkoly, jako například aplikování infúze, může provádět jen pod dohledem všeobecné sestry. Velkou část činností ale i tak může provádět samostatně,“ vysvětluje Votoček s tím, že také pro středoškolský obor bude součástí odborná praxe v nemocnici nebo sociálních službách. „Bude probíhat od druhého ročníku. Díky našim odborným učebnám a zkušeným pedagogům se učí například jak manipulovat s pacientem, zajistit hygienu či podání stravy a další základní výkony, čímž jsou na praxi připraveni. Nejvíce dlouhodobě a k oboustranné spokojenosti spolupracujeme s Nemocnicí Boskovice a Městskou správou sociálních služeb Boskovice, pracoviště Domov pro seniory. Ale také s řadou dalších zařízení v kraji i mimo něj máme skvělé vztahy, které ještě vylepšuje spokojenost s úrovní našich absolventů.“
Zdravotnické obory jsou umístěné na pracovišti Komenského, pod boskovickým kostelem. A studenti zde mají od roku 2018 k výuce také dvě skvěle vybavené třídy pro praktickou výuku, které plně odpovídají klinickému nemocničnímu prostředí. „V modelových podmínkách si nacvičí situace, které je pak čekají v nemocnici. Vybavení odpovídá standardům současného nemocničního prostředí. Studenti tuto výuku skvěle přijali, rádi zkoušejí pomůcky a provádí některá základní vyšetření přímo mezi sebou nebo na trenažerech. Zkouší si i pozici pacienta na lůžku, když se o ně musí někdo jiný starat. Pomocí programovaných figurín můžeme namodelovat situaci, se kterou si pak musí student poradit. Učitel hned vidí na počítači výsledky, takže student se již ve škole učí pracovat s vědomím odpovědnosti a pod určitým tlakem, což ho připravuje na řešení obdobných problémů ve skutečných situacích, ovšem bez rizika pro něj i pro pacienta“ přiblížil Votoček. „Je to taková naše velká výsada, na kterou se jezdí dívat pro inspiraci i z jiných zdravotnických škol. Studenti jsou díky inovovaným postupům výuky v těchto učebnách lépe připraveni na konfrontaci s realitou v nemocnici nebo sociálních službách, což bude samozřejmě i nadále základní pilíř praktické výuky,“ dodal.
Moderní učebny však slouží nejen žákům nebo návštěvám z jiných škol. Již od roku 2016 pořádá škola také kurzy péče o blízké, které vede tým zkušených lektorů. Ti pomáhají a radí lidem, jak pečovat o své příbuzné, které zasáhla těžká nemoc. „Kurzy jsou prováděné zážitkovou metodou, přiblíží se situace a pomáháme ji účastníkům zvládnout. V dnešní době je to pro mnohé ohromná pomoc. Ohlasy jsou výborné a nový ročník kurzu je vždy rychle obsazený,“ říká Votoček. „Kurz byl zatím vždy bezplatný, byl hrazen z projektových prostředků získaných díky obětavému nasazení Mgr. Miroslava Šamalíka a jeho spolupracovníků z Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v ČR. Většinou se jedná o půlroční kurz, jednou za dva týdny. Jak to bude s novým ročníkem kurzu, nyní ještě nevíme, účastníci předešlých kurzů by také velmi rádi pokračovali v dalším rozšiřujícím nebo speciálně připraveném vzdělávání. Potřebujeme další kurz nyní zajistit a také vyprofilovat, jak bude zaměřen. Případní zájemci tak mohou sledovat stránky školy, případně se na mě obrátit s dotazy,“ zakončil.(Luke)



Podobné články:
Do nové sezóny bez závazků - ze dne 15.03.2010 (2)
Úvodní duel rozhodl obránce - ze dne 15.03.2010 (2)
Fotbalová DIVIZE - ze dne 02.06.2008 (2)
Konkurzní řízení na funkci ředitelky - ze dne 08.04.2008 (2)
Zubaři DUBEN - ze dne 06.04.2008 (2)
Volejbalistkám se na lepší časy neblýskalo - ze dne 06.03.2008 (2)
Zaměřují se na prevenci kriminality - ze dne 14.02.2008 (2)
V Boskovicích cílí na turisty - ze dne 19.04.2024 (1)
Medaile sbírali plavci nejen v Boskovicích - ze dne 16.04.2024 (1)
Hasiči v Boskovicích mají nového velitele - ze dne 16.04.2024 (1)
Přispějí klubům na trenéry - ze dne 16.04.2024 (1)
Kam v Boskovicích? - ze dne 16.04.2024 (1)
Čadová mistryní republiky - ze dne 15.04.2024 (1)
Dětem pořídí milionovou dřevěnou loď - ze dne 08.04.2024 (1)
Překvapení pro žáky Aikido Boskovice - ze dne 05.04.2024 (1)
Hledají vhodnou dotaci na sportovní halu - ze dne 05.04.2024 (1)
Galerie definitivně přechází pod KZMB - ze dne 27.03.2024 (1)
Nový zpravodaj má nedostatky - ze dne 27.03.2024 (1)
Ministr Kupka debatoval v Boskovicích o I/73 - ze dne 27.03.2024 (1)
Světový den vody hostily Boskovice a nejmodernější čistírna odpadních vod - ze dne 25.03.2024 (1)

Všechny články z tohoto čísla (11/2021):

Rubrika: Zpravodajství
Art camp znovu lákal
Boskovice dopisem vyzývají kraj k jednání o nemocnici
Boskovická škola otevírá další zdravotnický obor, veřejnosti nabízí také kurz péče o blízké
Červenka beach 2021
Dostatek pitné vody stále není samozřejmostí, stojí za ním množství práce
Hrnčířský jarmark se vrací na náměstí
Jarmark podpořil podnikatele
Knižní výšlap zavedl zájemce místní přírodou až k loupežníku Mářinglovi
Loučení s prázdninami v Drnovicích
Nemocnici nadále povede Štěpánský
Okolo Malé Hané nezastavilo ani počasí
Olešnický kvítek bude
Po stopách pátera Ševčíka
Přípravu začalo derby
SLEVOVÉ DNY MARIANNE v Dobrém Spánku v Boskovicích
Vystavovali naivní umění
Výstavu Jiřinek poznamenalo počasí
Zahájili stavbu mostu ve Skalici nad Svitavou
Zemřela Olga Oldřichová
Zlatou svatbu oslavily tři páry na Benešově

Rubrika: Sport
Bikeři závodili v Boskovicích
Hokejisté porazili Třebovou
Roman Hlaváček získal světové stříbro
Svitávka kousek od evropské medaile

Rubrika: Představujeme
Jen smysluplná diskuse nás posune dále, říká poslanec Libor Hoppe

Rubrika: Napsali nám
Kupujete či prodáváte nemovitost? Nechejte si ji pořádně prověřit!