Střediska volného času jsou znovu v provozu, o letní tábory je zájem

Autor článku: Lukáš Lorenc, pro číslo 7/2021, vloženo dne 10.06.2021

[Stálý odkaz na článek]

Region * První týdny od obnovení provozu mají za sebou okresní Střediska volného času. Organizace, které nabízí dětem různé aktivity, využily možnosti opětovně otevřít okamžitě, i přes velmi přísná pravidla. Rodiče však otevření kroužků vítají a podobné je to ve většině případů také s přihláškami na téměř všechny letní tábory.
První kroky po rozvolnění opatření však nebyly vůbec jednoduché. „Od minulého týdne je situace jiná, ale prvních čtrnáct dní mohly být ve třídě maximálně tři děti. Venku deset. Některé kroužky jsme tak rozdělovali na tři termíny a to neslo samozřejmě i finanční náklady na lektory. Snažili jsme se ale otevřít vše, co bylo vzhledem k hygienickým nařízením možné. Nyní již může být ve třídě dětí deset, takže jsme program znovu upravili,“ přiblížila ředitelka SVČ Boskovice Alena Staňková. Podobně vypadal také obnovený start SVČ Letokruh v Letovicích. „Konečně se kroužky rozjely, zájem je podobný jako před pandemií. Někteří rodiče samozřejmě vyčkávají, ale s tím počítáme. Naší výhodou je, že máme velkou budovu a kroužky jsme tak mohli rozdělit. Co jsme mohli nabídnout, to jsme spustili,“ souhlasí ředitelka Ivona Kubíková.
Ke spuštění středisek však dochází na samém konci školního roku a současně se tak připravuje řada letních táborů. „Zájem je o ně tradiční, rodiče mohou své děti stále přihlašovat. Kromě toho také spolu s Boskovicemi připravujeme i doučovací kempy z dotace Ministerstva školství. To poskytlo prostředky na příměstské tábory pro děti, které jsou pro ně dostupné zdarma. Ty byly obsazené během hodiny,“ říká Kubíková. Tyto kempy si obě okresní střediska volného času rozdělila po dvou termínech. „Podmínkou bylo uspořádání čtyř termínů a to již nešlo splnit. Proto jsme se spojili. Ministerstvo každý týden dotuje částkou 15 tisíc korun na týden, do kterých se musí vše vejít.
I v Boskovicích jsme měli hned plno,“ doplňuje Staňková. I v Boskovicích ovšem chystají také klasické tábory. „Běžně s kroužky končíme v květnu, ale letos jsme je prodloužili do 18. června. Na celé prázdniny pak máme naplánované příměstské nebo klasické tábory. U nich máme ještě několik volných míst, takže se v případě zájmu mohou rodiče ozvat.“
Nechybělo však mnoho a možnosti středisek byly zcela jiné. Novela vyhlášky totiž v původním návrhu měla omezit jejich aktivitu mimo dny školní výuky. Tedy o víkendech nebo o prázdninách. Na nesmyslnost opatření hodně upozorňovala senátorka Jaromíra Vítková. „Jsem ráda, že k omezení nakonec nedošlo. Ovlivnilo by to hodně rodin, protože ne každý má možnost dát dítě na prázdniny k babičce nebo dědečkovi. A také by to omezilo práci pro lektory,“ říká senátorka.
Letní tábory však připravují také další organizace na okrese. Například spolek Chocholík v Kunštátě. „Zájem je zatím opatrný. Rodiče děti hlásí, ale ještě není zaručeno, zda skutečně nastoupí. Záležet bude i na testování, protože to se může prodražit,“ myslí si předsedkyně Ivana Dlapová. To boskovická Vatra má již svůj letní tábor plně obsazený. „Zájem byl opravdu velký. Máme plno přibližně o měsíc dříve, než je zvykem,“ přibližuje hlavní vedoucí Radka Krejčířová s tím, že tábor proběhne až na konci července a hygienické podmínky by tak mohly být mírnější. „Spoléháme na to, že opatření budou stejná jako minulý rok,“ doufá.
Naopak již druhý rok musí v Letovicích oželet populární Letfest. „Pokaždé počítáme s početným týmem amerických lektorů, ale již v březnu jsme věděli, že za této situace nebudou moci přiletět. Proto jsme se rozhodli, že Letfest nebude. Připravili jsme ale alespoň příměstské tábory, abychom co nejvíce pomohli rodinám se přes léto postarat o děti,“ vysvětlil vedoucí organizace Pavel Kratochvíl s tím, že podobně jako střediska volného času i Elim chce využít dotace z ministerstva na doučovací kempy. Ty by měly proběhnout během července.
Podle současných hygienických podmínek je však pro všechny tábory nyní nutné otestovat všechny účastníky ještě před začátkem tábora. A to nemusí být zrovna jednoduchá situace. „Těsně před začátkem tábora máme povinnost děti otestovat v nemocnici. Jen za nás je to třeba sedmdesát dětí na tábor, dalších dvacet pět na příměstský tábor. Vůbec si nedovedu představit, jak by mohla nemocnice takový nával stihnout,“ uzavřela Staňková.(Luke)


Podobné články:
V derby padlo šest branek, zvítězilo Ráječko - ze dne 19.04.2024 (1)
Prvňáčci se hlásili do školy - ze dne 19.04.2024 (1)
Turistická sezona zahájena - ze dne 16.04.2024 (1)
Soutěží o nejlépe opravenou památku - ze dne 05.04.2024 (1)
Práci silničářů můžete sledovat online - ze dne 05.04.2024 (1)
Sportovci roku jsou i Hanáková, Novotná nebo Veselý - ze dne 05.04.2024 (1)
Kraj podpořil stavbu vodovodů - ze dne 05.04.2024 (1)
Letošní lyžařské sezoně počasí moc nepřálo - ze dne 18.03.2024 (1)
Nový řidičský průkaz lze vyřídit za pár minut z domova s pomocí bankovní identity - ze dne 12.03.2024 (1)
Boskovická spojka může skončit u soudu - ze dne 07.03.2024 (1)
Kraj podpoří cyklostezky i pumptrack - ze dne 07.03.2024 (1)
Odpady zdražují v Boskovicích, Letovicích i Velkých Opatovicích - ze dne 06.02.2024 (1)
VAS Boskovice podpořila stacionáře v Boskovicích částkou 150 tisíc Kč - ze dne 23.01.2024 (1)
Výstavba stožárů na posílení mobilního signálu pokračuje - ze dne 22.01.2024 (1)
Proběhla tříkrálová sbírka - ze dne 22.01.2024 (1)
Vánoční polévky přináší setkání i podporu dobré věci - ze dne 14.12.2023 (1)
Tříkrálová sbírka pomáhá přímo lidem v regionu - ze dne 14.12.2023 (1)
Vlakové spoje na Brno doznávají změn - ze dne 13.12.2023 (1)
Cena vody ve svazku se téměř nezmění - ze dne 05.12.2023 (1)
Ryby by měly podražit o koruny - ze dne 30.11.2023 (1)

Všechny články z tohoto čísla (7/2021):

Rubrika: Zpravodajství
Audit pochybení neshledal
Boj s kůrovcem nekončí a je třeba podpořit vlastníky lesů
Cyklovýlet VAS letos bude
Česká komora architektů mění strategii
Hřiště rozšířily nové prvky
Chlapec přišel na svět v sanitce
Kruhový objezd u Sebranic již v roce 2023?
Letecká nehoda u Kořence
Na Velenově otevřou lesní školku
Novou sezonu koupališť může kazit počasí
Občané navrhnout další projekty
Řeší nepřehlednou křižovatku
Střediska volného času jsou znovu v provozu, o letní tábory je zájem
Suchý a Žďárná pokračují s přípravou čistírny
Svazek vyzývá ministra dopravy
Školáky navštívila spisovatelka
Školní kotelny projdou opravou
V Boskovicích proběhne gurmánský festival
V Jabloňanech opraví kanalizaci a budou ji provozovat ve spolupráci s VAS, a.s.

Rubrika: Kultura
Festival Boskovice podle plánu

Rubrika: Sport
Blanensko i s Koudelkou smetlo Olomouc
Boskovické běhy v neděli 4. července 2021
Jan Fiala debutoval v lize
Pohár vrchoviny až v červnu

Rubrika: Představujeme
Čertovská vinotéka dále rozvíjí své zázemí

Rubrika: Napsali nám
Podporujeme venkov, podporujeme místní akční skupiny
Projektový den ve firmě Lescus Cetkovice
Triatlonová sezóna Elite Sport Boskovice byla zahájena