Pozoruhodná neděle a polité dítě

Autor článku: Dopisovatel, pro číslo 5/2021, vloženo dne 08.04.2021

[Stálý odkaz na článek]

Region * O Květné neděli jsme vyrazili do kostela, avšak kromě velikonočně vyzdobených kostelů jsme zakusili také pozoruhodnou událost v probouzející se přírodě. Od rána do večera jsme prožili bohoslužby s pučícími ratolestmi postupně v evangelickém kostele na Hybešově ulici v Boskovicích, dřevěném kostele na Rodkovského ulici Blansku, v mariánské kapli na návsi v Brťově–Jenči, obřadní síni úřadu městyse ve Křtinách naproti poutnímu kostelu, hřbitovní kapli Ježkovicích a ve sboru Cyrila a Metoděje v Rousínově čili bývalé synagoze. Po slavnostní bohoslužbě v dřevěném kostelíku v Blansku, kde byli přijímáni dospělí novokřtěnci, následovalo přátelské posezení s malým občerstvením na faře. Ovšem posádka bílého farního vozu Škoda ve složení farář Martin Kopecký, varhanice Nikča, zarostlý filozof Jarek, záložní kostelník Ivan a osobní strážce i fotograf Jiří musela pokračovat dál.
Po mši na Brťově jsme pokračovali do Jamného, kde byl proveden křest malého Šimona Jana, jemuž bylo dáno jméno po Janu křtiteli. Dobrodružnost radostné události byla podržena skutečností, že akce proběhla u studánky Jamněnka pod lesem. Šli jsme blátivým potokem a loukou a všechny předměty potřebné k udělení svátosti křtu nesli s sebou. Byli jsme velice překvapeni, ovšem radostně, neboť na tomto místě jsme stanuli poprvé, a kromě faráře Martina nevěděli, co a kde se bude dít. Rodiče s dítětem a kmotrou byli připraveni u studánky, mimochodem velmi hezky udržované, a ostatní příbuzní i naše skupina v rozestupech na louce na druhém břehu bezejmenného potoka pramenícího ze studánky. Z křoví nad pramenem vyběhl srnec do hvozdu za loukou, takže o události za chvíli věděl celý les. Varhany nehrály, protože tam nevedla elektřina a kliku jsme s sebou neměli, takže Nikča musela všechny zvuky uzpívat svým obvyklým, a přesto zvláštně zastřeným a přitažlivým hlasem, což se jí to nezpochybnitelně zdařilo.
Plápolavý plamínek křestní svíčky zápolil s větrem načež bratr farář přistoupil k vlastnímu křtícímu úkonu. Voda ze studánky litá ze skleněné nádobky dopadla na hlavičku novokřtěnce, kterýž počin mu zcela změnil do té doby celkem klidnou náladu. Dítě začalo řvát jak tur a nedalo se uklidnit, rodiče se smáli a radostná nálada obešla všechny. Rodičové se dále chlámali popadajíce se za břicho, ovšem polité dítě takové nadšení neprojevovalo. Nechtělo se utišit ani v náručí kmotry, ni v náručí faráře, až v plném objetí mámy, jakmile poznalo její dech, vůni, hlas a tvář. Křestní obřad byl v pořádku dokončen a malý Šimon Jan přijat do lůna společenství církve. Myslím, že to byl jeden z nejvýraznějších zážitků doposud uběhlých dní nejen tohoto roku, nýbrž celého nynějšího omezeného období.
Jakmile skončil oběd na faře v Blansku, vyrazili jsme na další cestu za odpoledními úsluhami. Po poslední bohoslužbě v Rousínově jsme ještě rozváželi farní zpravodaje po okolí i dále. Končil den a počínala noc a Jiří poprvé použil potah na batoh s reflexním smajlíkem neboli emotikonem vyjadřujícím usmívající se mrkající obličej ??, který se stal hlavním motivem jeho letošní Velikonočenky čili pohlednice s velikonočním přáním. Chvála Bohu za tyto zážitky.

Jiří Vymětalík


Všechny články z tohoto čísla (5/2021):

Rubrika: Zpravodajství
Akce „Dobrý den, keramiko“ letos bude
Architekti navrhli podobu Červené zahrady
Blansko potvrdilo jarní formu
Boskovické běhy to nevzdávají
Čtení jmen obětí holocaustu Jom ha-šoa 2021
Dobrovolníci se pustili do úklidu
Chaty byly zajištěné
Jak dál s nemocnicí?
Keře na ulici Hybešova nahradí habry a třešně
Město rozdá seniorům 65 a starším respirátory
Místostarosty v Boskovicích budou Malach a Žejšková
Na památku vybrali čtyřicet tisíc
Na Suchém mají nové apartmány
Na Suchým revitalizují rybníček
Navýšili participativní rozpočet
Objevili pravěkou keramiku
Okresy znovu otevřeny, většina omezení ale zůstává
Plánují obnovu památek
Pořídili nový výtah
Předškolní vzdělávání si zaslouží lepší přístup
Schválili rozpočet
Spustili očkovací centrum v Blansku
U Černé Hory řídí dopravu semafory
U Macochy se propadá zem
V Krasu mají nový most
V kulturním domě chtějí opravit schodiště i šatnu
V Letovicích obchodovali s klíčovými pozemky
Zástupci stran se dohodli na nové koalici v Boskovicích
Zkoumají neznámou látku

Rubrika: Sport
Blansko potvrdilo jarní formu
Plavci zpět na závodech
V koalici skončili zastupitelé za ANO 2011 i Sportovci a STAN
Volejbalistka Vafková postoupila s reprezentací na mistrovství Evropy
Z Prahy vezou remízu

Rubrika: Představujeme
Hlavní bude navázat na rozdělanou práci, říká staronový místostarosta Petr Malach

Rubrika: Napsali nám
Na Svojanově se staví, vrtá a bude se i zašívat
Pozoruhodná neděle a polité dítě

Rubrika: Právník radí
Rybář Petr Papoušek se měřil s evropskou konkurencí