Okresní zámky se chystají v květnu otevřít

Autor článku: Lukáš Lorenc, pro číslo 6/2020, vloženo dne 02.05.2020

[Stálý odkaz na článek]

Region * Provozovatelé zámků, hradů, ale i dalších turistických lákadel se připravují na opožděný začátek turistické sezony. Podle posledního nařízení Vlády České republiky mohou již od 11. května zpřístupnit venkovní prostory, od 25. května pak vnitřní části areálů. Provoz si sice vyžádá hygienická opatření či menší skupiny návštěvníků, zahájení provozu ale všichni uvítají. Předešlé týdny totiž přinesly nemalé finanční ztráty, vzhledem k absenci svateb, školních výletů, ale i návštěvnosti během Velikonoc.
Omezený provoz tak spustí v úterý 26. června například zámek v Lysicích. „Otevřeme jen jeden okruh, reprezentativní prostory. Trasa však bude o deset minut kratší a jen pro deset návštěvníků. Ostatní trasy je možné absolvovat jen po předchozí telefonické rezervaci,“ uvedla kastelánka Martina Rudolfová s tím, že v tento den se otevře i zámecká zahrada. „Z důvodu probíhajících stavebních prací ji nemůžeme otevřít dříve,“ dodala. Dočasného uzavření zámku během pandemie místní využili nejen k dokončení oprav. „Využili jsme toho a zabrousili do depozitáře. Nově tak byla instalována zámecká jídelna, doplnily se texty pro návštěvníky a upravena byla i zámecká kaple. Na otevření jsou připraveni také na zámku v Kunštátě. „Mohli bychom otevřít klidně zítra,“ říká kastelán Radim Štěpán. „Otevíráme tak hned 25. května, ale určitě to nebude za plnohodnotných podmínek. Některé místnosti jsou malé, a proto budou prohlídky maximálně pro šest osob s průvodcem. Trasy otevřeme všechny,“ přiblížil s tím, že žádná speciální oprava nyní neprobíhá. „Na zámku se pořád něco děje. Naposledy se demontovalo pět barokních pláten, které jdou na restaurování.“
To na zámku v Rájci nad Svitavou využili uzavření památek k velké inventarizaci. „Probíhá inventura kulturního mobiliáře, tedy všech kulturních předmětů. A zároveň také inventarizace knihovny, kde je šedesát tisíc knih,“ přiblížila kastelánka Jana Kopecká. Práce podle ní mají místní pracovníci dostatek. „Probíhá oprava střechy, takže se hodně práší a tak neustále uklízíme. Park je volně otevřen a zahradnictví také. Zámek otevřeme v úterý 26. května. V pondělí vše připravíme, naaranžujeme květiny a zpřístupníme celý zámek. Určitě bude vstup možný jen v rouškách, všude budeme mít nachystanou dezinfekci. Skupinky návštěvníků budou zřejmě do deseti, ale ještě nějaká doba zbývá a podmínky se mohou ještě změnit,“ říká.
Odsunutí začátku sezony však pro mnohé zámky bude znamenat výrazné finanční komplikace. „Původně bychom otevřeli již 28. března, takže propad určitě bude. Ale jak velký, to nemohu nyní odhadovat,“ říká Radim Štěpán. To v Rájci přišli díky omezení o velkou část hlavní akce zaměřené na Kamélie. „Letos jsme mohli mít otevřeno jen čtyři dny a tak přišly čtyři tisíce návštěvníků místo deseti tisíc. To určitě pocítíme, stejně jako absenci Velikonoc,“ souhlasí Kopecká. V Lysicích počítají za Velikonoční prodloužený víkend se ztrátou 250 tisíc korun. „Je to pro nás významná akce. Velké ztráty jsou pro nás také absence svateb, z nichž se ale řada přesunula na září. Ztráty se budeme snažit během roku snížit třeba tím, že o prázdninách otevřeme na všech sedm dní v týdnů,“ předpokládá Rudolfová. Výši prodělku zatím neznají na zámku v Letovicích. „Pokud to půjde, budeme chtít otevřít normálně, hned jak to půjde. Ale do té doby je ještě spousta času a třeba se podmínky ještě změní. Přišli jsme ale o burzu, Velikonoce, koncerty. Duben je pro turisty nejvýznamnější,“ říká majitel Bohumil Vavříček.
V Boskovicích je v současné době pro veřejnost uzavřen jak zámek, tak hrad. Obě památky ale již brzy otevřou. „Zámek zpřístupníme v úterý 26. května. Hrad nabízí venkovní prostor a tak jej otevřeme již v úterý 12. května,“ přiblížil kastelán Milan Vaněrka. „Budeme se držet omezení vlády. Pokud nám to umožní, pak otevřeme naplno. Připravujeme se ale, jako by měla sezona probíhat normálně. Nefunguje jen pokladna a nemáme průvodce. Na hradě se tato absence rozhodně projeví, na zámku tolik ne. V dubnu jsme otevírali jen o víkendech. Velký propad ale pro nás znamená neuskutečnění firemních a kulturních pronájmů,“ říká. Na zámku však muselo být odloženo slavnostní zahájení nové prohlídkové trasy. „Po sedmdesáti letech jsou změněné interiéry ve dvou třetinách zámku. Kompletně jsme trasu reinstalovali. Její provoz zahájíme s otevřením, ale bez slavnostní akce,“ dodal.

Kulturní atrakce přemýšlí nad možností provozu
Od 25. května mohou provoz zahájit i další kulturní, sportovní nebo společenské akce. Ale pouze v omezeném provozu a počtu lidí, který ještě nebyl specifikován. To tak vznáší velký otazník například nad otevřením westernového městečka v Boskovicích. „Upřímně nevím, co na to říct. Máme zavřeno, tak polovina sezony je v troskách. Snad rada starších naší země rozhodne a brzy to skončí,“ přeje si majitel Luboš Procházka. „Mám sedmdesát zaměstnanců, takže musíme do června přijít na to, jak to udělat, abychom otevřeli alespoň pro pár lidí. Maximálně tak můžeme otevřít nějaké občerstvení a čekat, že se vše zlepší,“ dodal. Již nyní je ale jasné, že park přišel o velkou část příjmů. „Všechny akce se odvolaly, nekonaly se školní výlety. Do prázdnin nebude nic. To je samozřejmě znát. Ale držíme se, chystáme na prázdniny nové divadlo. Máme přírodní amfiteátr a to by pro nás mohlo být plus,“ věří.
To Správa jeskyní Moravského krasu již rozhodla o znovuotevření svých lákadel. „Čtrnáct našich zpřístupněných jeskyní se otevře ve stejném termínu jako české hrady a zámky. Mělo by to být pravděpodobně 25. května. Ve stejném termínu plánujeme zahájit provoz i infocentra u Horního můstku propasti Macocha. Informační centrum Správy jeskyní na Skalním mlýně bude k dispozici již od pondělí 4. května,“ vyjmenoval Pavel Gejdoš ze Správy jeskynní České republiky. „Vše samozřejmě s ochrannými prostředky a zajištěnou dezinfekcí,“ dodal.(Luke)



Podobné články:
Republika znovu vyhlásila nouzový stav - ze dne 06.10.2020 (2)
Uspěli ve Zlatém erbu - ze dne 25.04.2017 (2)
Lékaři protestují proti podmínkám - ze dne 26.02.2013 (2)
Dobrá věc se podařila, u Svitávky budou čtyři pruhy - ze dne 17.09.2022 (1)
Fotbalové léto ve znamení oslav - ze dne 02.09.2022 (1)
Nemocnice začínají omezovat návštěvy - ze dne 27.07.2022 (1)
Seminář VAS Boskovice představil lysickou čistírnu i legislativní dopady - ze dne 02.05.2022 (1)
První dubnový víkend patřil po celé republice akci „Ukliďme Česko“ - ze dne 19.04.2022 (1)
Památky zahajují sezonu i s velikonočním programem - ze dne 10.04.2022 (1)
V pálenicích se nejvíce pálí švestky - ze dne 13.11.2021 (1)
Volby rozhodnou o složení sněmovny - ze dne 30.09.2021 (1)
Novou sezonu koupališť může kazit počasí - ze dne 07.06.2021 (1)
Chlapec přišel na svět v sanitce - ze dne 01.06.2021 (1)
Soutěží o nejlépe opravenou památku - ze dne 14.04.2021 (1)
Covid, karanténa a omezení veřejného života. Takový byl rok 2020 - PROSINEC - ze dne 07.04.2021 (1)
Covid, karanténa a omezení veřejného života. Takový byl rok 2020 - LISTOPAD - ze dne 29.03.2021 (1)
Prodlužují platnost řidičských oprávnění - ze dne 26.03.2021 (1)
Covid, karanténa a omezení veřejného života. Takový byl rok 2020 - ŘÍJEN - ze dne 23.03.2021 (1)
Lyžařské areály na kompenzace stále čekají - ze dne 23.03.2021 (1)
Covid, karanténa a omezení veřejného života. Takový byl rok 2020 - ZÁŘÍ - ze dne 14.03.2021 (1)

Všechny články z tohoto čísla (6/2020):

Rubrika: Zpravodajství
Aktivita klíšťat roste
Během karantény kázal sloupský farář po internetu
Demolice domu ulevila části Doubravice
Dokončení Pilského údolí oficiální
Festival Boskovice by mohl proběhnout
Hrad a zámek Boskovice se otevírají pro veřejnost – návštěvníkům letos nabídnou mnoho zajímavého
Hrad Svojanov opět otevírá své brány
Charita Blansko nabízí roušky
Knihovna má stát 111 milionů korun
Koronavirus se do pitné vody nedostane, říká ředitel VODÁRENSKÉ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI
Koronavirus zrušil také pouť
Mariánská triáda
Nouzový stav prodloužen do 17. května, omezení však postupně mizí
Obnovují farmářské trhy v Boskovicích
Okresní zámky se chystají v květnu otevřít
opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru označovaného jako SARS-CoV-2 v oblasti sportu
Otužilecké plavání v Šošůvce
Pokračují v opravě kina
Pořídí analyzátor onemocnění Covid-19
PRODEJNA DOBRÝ SPÁNEK BOSKOVICE JE PRO VÁS OPĚT OTEVŘENA
Rozšíří plakátová místa
Rušení akcí přinese vracení dotací
S pořádáním táborů pro děti stále počítají
Sdělení k přerušení provozu zubní LSPP (pohotovost) od 16. 3. 2020
Spletl si Skrchov se závodní dráhou
Stvolová má vlastní znak
Summer festival Letovice zrušen
Šaty pro charitu
V Boskovicích by měl vzniknout pivovar
V Doubravici zřídili knihobudku
V květnu začíná oprava křižovatky v Šebetově
V Noclehárně pro muže končí nepřetržitý provoz
Ve Sloupě sloučí školy dohromady
Ve školce opraví terasu
Zahajují přípravu kulturního centra
Zakoupili novou multikáru

Rubrika: Sport
Fotbalové kluby se vrací k tréninku
Minerva skončila v kraji druhá
Ondřej Paděra bude v Boskovicích koordinovat přípravky
Zruší přechod u Lasákova mlýna

Rubrika: Představujeme
David Písek soutěží v šipkách i během pandemie
Na hráčky mám asi dobrý odhad, pochvaluje si trenér roku František Učeň

Rubrika: Černá kronika
Boskovičtí policisté vypátrali pohřešovanou nezletilou dívku
Naboural do zaparkovaného vozidla a ujel
Sprejer řádil na vlakovém nádraží

Rubrika: Napsali nám
Prodejna STOLMAT děkuje všem ...