Otázky pro starostu Pavla Perouta

Autor článku: Petra Havlíčková, pro číslo 10/2012, vloženo dne 07.05.2012

[Stálý odkaz na článek]

Starostou Rájce-Jestřebí je již druhé volební období Pavel Perout. Před volbami prosazoval zejména výstavbu silničního obchvatu, opravy místních komunikací a podporu příspěvkových a neziskových organizací. A jak si město i on vede nyní?
Jaké jsou největší investiční akce letošního roku?
V letošním roce jsme již spustili dostavbu a rekonstrukci kanalizace. Jedná se o dokončení kanalizace v blízkosti centra, jde o dost specifický a složitý uzel. Další plánovanou akcí je dokončení povrchů komunikací a veřejného osvětlení v nové zástavbové části v Jestřebí. Dále je v plánu dokončení nákupu hasičského vozu za zhruba šest milionů korun, takže nejde o bezvýznamnou položku. Mimoto jsme byli úspěšní při získání dotace na revitalizaci zeleně. Ještě vyčkáváme, jak dopadnou další žádosti o dotace, například na zateplení a výměnu oken v mateřské škole.
Co je nutné řešit v nejbližším období?
Každoročně pokračujeme v opravách místních komunikací a plánujeme výstavbu dalších parkovacích míst. Nutná je výměna střešní krytiny na budově městského úřadu a obecním domě v Holešíně. Připravuje se projektová dokumentace na rekonstrukci kanalizace v dalších ulicích. Dokončuje se projekt na revitalizace místního rybníka Klimšák včetně rekonstrukce výpustního objektu, který je v současné době nefunkční. Také plánujeme výměnu oken a vstupních dveří v bytových domech města. Přípravili jsme zadání nového územního plánu.
Rozšíří se v budoucnu průmyslová zóna?
Lokality pro průmysl máme dány historicky. V místních firmách nachází zaměstnání řada lidí místních i z okolí. S rozšířením zóny není ve změnách počítáno, protože jsme limitování aktivní záplavovou zónou, kde jsou v případě výstavby velmi striktní pravidla.
Jak hodnotíte toto volební období?
Před volbami jsme si vyčlenili oblasti, které je nutné řešit. Mezi ně patřila bezpečnost, která měla několik segmentů. Na prvním místě byla protipovodňová ochrana, potom technické vybavení pro sbory dobrovolných hasičů a zlepšení bezpečnosti a veřejného pořádku. V současné době máme s pomocí státních dotačních programů dokončenou protipovodňovou ochranu ve dvou nejvíce ohrožených lokalitách. Vybavení pro dobrovolné hasiče díky každoročním investicím máme také na poměrně dobré úrovni a zbývá dokončení nákupu cisterny. V rámci veřejného pořádku jsme vloni zřídili městkou policii, čímž se situace zlepšila. Další oblastí je stav komunikací a jejich probíhající rekonstrukce, obnova kanalizace a vodovodu a každoroční investice do zeleně. Je to práce pro naše občany, aby se doma cítili dobře a bezpečně.
Jaké jsou slabiny města?
Slabinou je dopravní situace. Zčásti jsme se snažili zpřehlednit dopravu pomocí zrcadel na křižovatkách. Na některých místech se však nepodařilo získat souhlas dopravní policie nebo správce komunikace. Velká dopravní zátěž je na náměstí, které množstvím silnic připomíná spíše křižovatku, a také hlavní průjezd přes část Jestřebí na státní silnici. V předchozích letech se podařilo zvýšit bezpečnost chodců výstavbou chodníku na dvou nepřehledných místech, kde musely být vykoupeny domy a z části byla provedena jejich demolice. Je to však částečné řešení, protože hlavní snahou je dopravu z centra města odklonit pomocí obchvatu. Tím bychom totiž konečně získali prostor na náměstí, které by sloužilo místním a také turistům. Pokud budu velký optimista, letos by investor mohl dokončit projektovou dokumentaci a zažádat o stavební povolení. Zároveň pak může zažádat o dotaci a pokud bude tato žádost úspěšná, nejpozději v příštím roce by mohla být stavba zahájena. Stále řešíme také areál letního kina. V minulých letech jsme jej poskytli k pronajmutí na pořádání různých společenských akcí. Dokonce jsme jednoho zájemce měli, ale ten nakonec od záměru ustoupil, takže v současné době je nevyužívaný. Zastupitelstvo bude řešit, jak jej v budoucnosti využít. Areál je součástí národní kulturní památky.
Velmi diskutovaný je také železniční přejezd. Je zde nějaký posun?
Velkým posunem v bezpečnosti je instalace oboustranných závor. Jde o jedinou možnost, jak chodce chránit nejen pomocí výstražného upozornění, ale i fyzicky. Dříve byly závory jen ve směru jízdy, chodce na chodníku varovalo jen zvukové a světelné znamení. Sice se řešila i varianta nadchodu a podchodu, ale jde o velmi drahou možnost, která je v případě získání dotací odvislá na frekvenci pohybu chodců.
Jak jste připraveni na turisty?
Hlavním lákadlem je zámek s krásným anglickým parkem a nádhernými interiéry. Když se výletníci dostanou do Rájce, je pro ně připravena možnost dobrého občerstvení v restauraci Na kopečku. Přístupná je taky informační kancelář, kde jsou materiály k městu i regionu. Funguje zde provázanost s Moravským krasem a ostatními městy v regionu. Dalším záměrem na zatraktivnění města je připravit pro návštěvníky více informací ohledně historie města i místních částí a to jak v infocentru, tak přímo v ulicích, kde plánujeme informační tabule. Také je záměrem rozšiřovat cyklotrasy a cyklostezky. V současné době je na prvním místě realizace cyklostezky Jestřebí-Bořitov. Jde o zhruba osmimilionovou investici, teďhledáme vhodný dotační titul.
Co vás zaujalo z kultury vloni a na co se těšíte letos?
Kulturní program je v Rájci-Jestřebí bohatý. Řada akcí probíhá ve městě i na zámku. Naše možnosti se zvýšily i díky nově zrekonstruované sokolovně. Za špičku můžeme považovat koncerty v rámci festivalu Concentus Moraviae. Z další nabídky jsou zde také koncerty pořádané Kruhem přátel hudby, vernisáže, výstavy a řada spolkových akcí. Nenechám si ujít ani divadelní představení především místního ochotnického divadelního spolku a mladého divadelního souboru skautského střediska v nově zrekonstruované sokolovně.
A jaké jsou ohlasy na rekonstrukci tohoto objektu?
Sokolovna sklízí hodně kladných ohlasů, protože dlouhé roky nám chyběl prostor, kde bychom pořádali plesy nebo jiné větší společenské akce. Díky kompletní obnově sokolovny se podařilo získat zázemí pro divadelní spolek, skauty, hasiče a mateřské centrum Motýlek. Při rekonstrukci zůstala zachována původní dispozice objektu, nicméně tento dostal moderní prvky, což lidé hodnotí také kladně.
Jak byste popsal náladu v zastupitelstvu?
Záměr širokého zapojení zastupitelů napříč politickým spektrem, tzv. duhová koalice, přinesl velkou řadů nápadů a podnětů. Záleží to hodně na lidech, kteří v zastupitelstvu jsou a na jejich zájmu udělat pro svou obec, pro své město něco dobrého.
Co Vás vůbec přivedlo do politiky?
Nikdy jsem o vstupu do komunální politiky cíleně neuvažoval. Ve chvíli, kdy mi byla tato možnost nabídnuta, tak jsem do ní šel s tím, abych mohl nějakým způsobem prospět místu, kde jsem se narodil a vyrůstal. Prostě být užitečný pro lidi, s kterými tady žiji.
Budete znovu kandidovat?
Zatím je brzy plánovat budoucnost, protože přítomnost je mnohem důležitější.
Už máte plány na letošní dovolenou?
Plánů je hodně, ale času málo. Přesto bych rád podnikl s manželkou cyklovýlet do Alp.
A Váš cestovatelský sen?
Vždy mě to táhlo do hor, mým velkým snem jsou Himaláje, oblast Indie, Tibetu a Nepálu. Existují tam výborné treky například kolem Annapurny nebo kolem hory Kailas. Byl bych moc rád, kdybych se tam dostal, protože kdysi někdo řekl, že cesta ven je vlastně cestou dovnitř – k sobě. A čím těžší pouť a omezenější vybavení, tím více člověk má šanci poznat sám sebe a třeba právě Himaláje tuto myšlenku v každém směru naplňují.



Podobné články:
Budují geopark - ze dne 11.05.2012 (2)
Novinky v květnu a akce v červnu 2012 Státní zámek Rájec nad Svitavou - ze dne 09.05.2012 (2)
Experimentální učebna nově v Rájci - ze dne 09.05.2012 (2)
Záchrana je v Rájci druhořadá - ze dne 16.01.2012 (2)
Chystají Královskou zahradní slavnost - ze dne 02.09.2010 (2)
Výsledky fotbalových soutěží OFS Blansko – 24. kolo, 24. – 25. 5. 2008 - ze dne 27.05.2008 (2)
Výsledky fotbalových soutěží OFS Blansko – 23. kolo, 17. - 18. 5. 2008 - ze dne 21.05.2008 (2)
Obraz kněžny je zpět na rájeckém zámku - ze dne 27.03.2024 (1)
Rekordní kamélie na zámku - ze dne 18.03.2024 (1)
Rájecký zámek pokračuje v obnově střechy - ze dne 20.02.2024 (1)
Stromy v Rájci poškozuje nemoc i vandalové - ze dne 17.10.2023 (1)
Úplná uzavírka u Holešína - ze dne 01.07.2023 (1)
Concentus Moraviae se vrací - ze dne 05.06.2023 (1)
Aristokratka se vrací na rájecký zámek - ze dne 16.05.2023 (1)
AZ-NÁBYTEK vsadil na kvalitu - ze dne 17.03.2023 (1)
U Rájce i v Moravském krasu obnovují sady a aleje - ze dne 06.12.2022 (1)
Přijede kinematograf - ze dne 08.07.2022 (1)
Skleníky otevřeli po téměř dvou letech - ze dne 06.02.2022 (1)
V Rájci-Jestřebí plánují nové hřiště - ze dne 30.11.2021 (1)
Smrtelná nehoda na železnici - ze dne 06.11.2021 (1)

Všechny články z tohoto čísla (10/2012):

Rubrika: Zpravodajství
Aktuální provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 10. - 20. 5. 2012
Aktuální provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 17. - 27. 5. 2012
Anketa: Budou vyhlášky účinné?
Boskovická delegace položila květy k sarkofágu kardinála Špidlíka
Budují geopark
Další pokus o obnovu Isarna
Dialýza v Boskovicích pokračuje
Experimentální učebna nově v Rájci
Hasiči dostanou miliony
Již pátý RH faktor zná své vítěze
Knihovna směřuje více do centra
Lesní školka začíná v pondělí
Na festivalu zatroubí i alpské rohy
Nábřeží ozdobí žulové schody
Ocenili opravy památkové zóny
Od středy platí vyhlášky, mládež chystá protesty
Písemná část státní maturity: Výsledky budou už 15. května
Poputují za skřítky
Putovali ve Velenových stopách
Ředitelské konkurzy začaly. Změna čeká i boskovickou základní školu.
Řeší záložní zdroj vody
Sraz velorexů končil poprvé v Letovicích
Úspěšní studenti z Letovic

Rubrika: Kultura
23. Tmavomodrý festival, 16. - 19. 5 2012
Den muzea s tancem
Jarní komentované procházky - květen 2012
MISTOGALERIE: 19.5. koncert COMANECI
No Name zahrají na novém brněnském festivalu
Nová podoba výstavy o Karlu Hynku Máchovi
Pozvanka: kvetnovy koncert "Festival Brikcius" - "Weinberger Tour"
PROGRAM II. ROČNÍKU MEZINÁRODNÍHO FESTIVALU DECHOVÝCH ORCHESTRŮ – LETOVICE 2012
Vernisáž v galerii PEX
Vivaldianno - turné 2012 s novým CD sklízí nadšené reakce publika
ZVUKOVÁ JESKYNĚ v jeskyni Výpustek

Rubrika: Sport
18 medailí pro plavce
APRÍLOVÁ A MÁJOVÁ BĚŽECKÁ SETKÁNÍ
Běh za sedmizubým hřebenem lámal rekordy
Boskovická přípravka jasně nejlepší
Další krok k postupu
Hokejisté už vedou
Mareček naději pro olympiádu
Na Slovensku vládla Svitávka
Na Valchově nejrychlejší Martínek
Obsazení rozhodčích OFS Blansko - 21. kolo
Obsazení rozhodčích OFS Blansko - 22. kolo
Počasí dalo závodníkům zabrat
Rájec padla po půli
Registrace na Půlmaraton Moravským krasem? Do konce května nejvýhodněji!
Rozhodnutí přinesly Čížovky
Turnaj zná všechny účastníky
Vítěz finále Okresního poháru FAČR
Vítězné Boskovice i Blansko
Výsledky fotbalových soutěží OFS Blansko - 20. kolo
Výsledky fotbalových soutěží OFS Blansko - 21. kolo

Rubrika: Představujeme
Otázky pro starostu Pavla Perouta

Rubrika: Černá kronika
Policie INFORMUJE

Rubrika: Napsali nám
„Avon pochod“ s Nemocnicí Blansko – boj za zdravá prsa s Nemocnicí Blansko
13. ročník Pivovarských dnů na Staré radnici, 25. - 26. 5. 2012
Brněnská muzejní noc v MZM
Co je v životě důležité
Den otevřených dveří krajského úřadu se uskuteční 4. června
Do Brna přijede prezident fotbalového klubu Atlético Madrid
Festival dechových orchestrů v Letovicích
Hradní májové veselo na Svojanově
Chocholík a dobrodružná výprava lesem
Jihomoravský kraj při prodeji areálu bývalé zahradnické školy v Brně-Bohunicích nepochybil
Jihomoravský kraj v květnu ve znamení bezplatných rad o zubních náhradách
Kořenec
MASMÉDIÍM POD POKLIČKOU
Ministerstvo pro místní rozvoj spustilo první e-tržiště
Motivační program přinesl Jihomoravsk0mu kraji téměř 400 tisíc korun
Nové přístrojové vybavení pro hodonínskou nemocnici
Novinky v květnu a akce v červnu 2012 Státní zámek Rájec nad Svitavou
Pietní vzpomínka Vícov-Suchý
Pozvání na otevření nové studánky Lesnické Slavína
Požehnání opraveným sakrálním stavbám
Rada jmenovala další ředitele středních škol
Rada podpořila činnost národnostních menšin
S Paul van Dykem se Citadela vrací do Bobycentra!
Sladký život s Českým rozhlasem Brno
Slavnosti chřestu v Ivančicích i po celé republice
SRDCE DRAHANSKÉ VRCHOVINY - čtení na pokračování_díl 5
Vánoční dárek
Vernisáž výstavy - AFRIKA
Výstava IRIS 2012
Za starý spotřebič volňásek do brněnské zoologické zahrady!
Zástupci ruských cestovních kanceláří přiletí na jižní Moravu
Zpřístupnění nově upraveného 1. patra zámku
Zrušeno !!!!! Babiš v Brně - přednáška studentům o Cestě ke slávě