Boskovice * Boskovické restaurace znovu provoněla vůně husí pečínky či dalších kulinářských specialit. A na náměstí, u muzea nebo u Zámeckého skleníku znovu tisíce hostů bavil zajímavý program. I osmnáctý ročník Husích slavností, jakkoliv byl připravený za přísných hygienických opatření, se podle pořadatelů vydařil.
„Málo kdo si uvědomuje, že to, co jsme teď zažili, vzniklo před několika týdny, možná i měsíci. Tedy za jiné covidové situace s řadou restrikcí, komplikovaných nařízení a obav,“ poukázal ředitel pořádajících Kulturních zařízení města Boskovice Ondřej Dostál. „Program jsme připravovali v červnu a nevěděli, jaká bude situace. Takže přesto, že v září již byla situace jiná, jsme vše dodrželi podle plánu. Obecně jsme ale spokojeni a i od řady návštěvníků máme dobrou návaznost,“ dodal. V rámci opatření tak byl program tentokrát rozmístěn do více lokalit, než bývá zvykem.
Na náměstí vystupovaly folklorní soubory, u skleníku se představil Český svaz chovatelů, nechybělo pohádkové představení, dílničky nebo prodejní trhy. Hlavním hudebním programem byly koncerty Jiřího Pavlici s Hradišťanem a Pokáče v letním kině. Pro příští ročník by ale mělo dojít znovu k řadě změn v připravovaném programu. „Změn plánujeme velké množství. Kromě toho, že už víme o některých hvězdách, které by u nás mohly vystoupit, tak plánujeme třeba více představit agronomii a zemědělství. Více aktuální techniky i zemědělských produktů z regionu. Ale i nadále budou Husí slavnosti hlavně o husách a gastronomii,“ přiblížil Dostál.
I v letošním roce došlo samozřejmě také k vyhlášení nejlepší husí pečínky za rok 2021, kterou rozhodovala odborná porota, v čele s kuchařem Pavlem Sapíkem. Soutěž nakonec v konkurenci sedmi restaurací vyhrála Restaurace U Rabína, následovaná Hostincem U Rudyho a Comfy Café&Bistro.(Luke)