Češi mají unikátní patent: domácí jídlo vydrží čerstvé tři roky bez konzervantů

Autor článku: Dopisovatel, pro číslo 4/2017, vloženo dne 16.03.2017

[Stálý odkaz na článek]

PRAHA, 15.3.2017 - Patentovaná metodologie umožňuje připravovat trvanlivé jídlo zcela bez konzervantů, tedy bez obávaných „éček“. Přesto díky unikátnímu postupu sterilace vydrží plnohodnotné ručně vařené jídlo ADVENTURE MENU ve spíži nebo v batohu čerstvé až tři roky. Navíc se dokáže i samo ohřát. I v podmínkách, kde není možné plnohodnotně vařit, se tak lidé nemusí odbývat těžko stravitelnými konzervami a instantními jídly.

S kamarádem Adamem jsme oba outdooroví nadšenci a během studií jsme se pouštěli do extrémních sportů, každou volnou chvíli jsme trávili někde venku, v přírodě, nebo pod stanem. Neustále jsme jedli konzervy a polévky z pytlíku. To nám brzy začalo vadit. Chtěli jsme si užít výlety na sto procent, jíst pořádné poctivé jídlo, které by nám neničilo zdraví a dodávalo energii. Ale na vaření zpravidla nebýval čas ani prostor. Začali jsme proto hledat řešení,“ popisuje zrození nápadu Radek Slabý, jeden ze zakladatelů projektu Adventure Menu. Druhý zakladatel, Adam Sogel, dodává: „Po několika měsících zkoušení a testování se nám podařilo vyladit systém sterilace, který vymysleli a používali už moji rodiče. Vyvinuli jsme způsob, jak uvařit a zpracovat hlavní jídlo i s přílohou, což dosud neexistovalo. A tak vzniklo první Adventure Menu – kompletní plnohodnotné jídlo na cesty, zcela bez konzervantů, přesto dlouhodobě trvanlivé.“

Guláš nebo steak vydrží ve spíži déle než tři roky
Základem je zvláštní způsob sterilace, kdy je čerstvé a ručně vařené jídlo z těch nejlepších surovin zavařeno do speciálního obalu. „Jde o unikátní kombinaci tlaku, páry a materiálů, které nám umožní jídlo zbavit veškerých choroboplodných zárodků a uzavřít ho v ochranné atmosféře v takzvaném tekutém stavu. Při tom není nutné používat vůbec žádnou chemii,“ popisuje Adam Sogel a vysvětluje výhody: „Sterilované jídlo si uchovává svou přirozenou chuť, vůni a vzhled společně s nutričními hodnotami a extrémní trvanlivostí. Oproti konzervám se nejedná o polotovary, ale hotové, podomácku připravené jídlo. Konzervanty zpravidla zničí chuť jídla, sníží jeho výživovou hodnotu a způsobí zažívací potíže. Ale to u Adventure Menu nehrozí. Stačí ho ohřát a můžete se plnohodnotně najíst. Kdykoli a kdekoli. Můžete ho mít doma ve špajzu nebo nosit na zádech v batohu klidně tři roky a pořád zůstane čerstvé, výživné a chutné.“

Plnohodnotné teplé jídlo kdykoli a kdekoli 
Součástí technologie Adventure Menu je i unikátní samoohřevný systém. Do speciálního vaku, takzvaného Zipper-bagu, stačí vložit zabalené jídlo Adventure Menu, samoohřevnou kapsli Adventure Menu a zalít vodou. Exotermická reakce způsobí, že se jídlo během dvanácti minut v Zipper-bagu ohřeje jako v troubě a je připravené ke konzumaci. „Ale samozřejmě lze jídlo ohřát i jinak: v mikrovlnce, na pánvi, v kotlíku s horkou vodou, nebo také například na rozehřátém motoru auta,“ doplňuje Radek Slabý. Kapsle je po ohřevu zcela rozložitelná, zjednodušeně: z nehašeného vápna se stane vápno hašené, a proto ji lze bez obav vyhodit v přírodě. V současné době nabízí Adventure Menu patnáct druhů plnohodnotných jídel. Od vepřového se zelím, přes jelení ragú s knedlíkem až po steak z lososa s čočkou. „V nabídce máme ale také jídlo pro vegetariány a pro vegany, dvě vysoko kalorická sladká jídla jako snídaně a sušené maso Jerky jako vydatnou proteinovou svačinu,“ upřesňuje Adam Sogel.

Nikdy nevíte, kdy se může jídlo hodit
Jídlo ADVENTURE MENU je vhodné nejenom na cesty a outdoorové výpravy (používají je s oblibou například závodníci Rallye Dakar), ale využití najde také v kempech, na chatách, v domácích kuchyních, nebo v kancelářích, kde není čas nebo prostor na plnohodnotné vaření a stravování. V neposlední řadě je ale Adventure Menu vhodnou alternativou pro krizové situace. „Za minulého režimu měl stát zásoby pro svoje občany na čtrnáct dnů. Dnes nic takového není. Představte si situaci, kdy dojde k blackoutu (globálnímu výpadku elektrické energie), nebo k jakémukoli kolapsu zásobováni, například z důvodů válečného stavu, přírodní kalamity apod. Zásoby potravin se v tu ránu stanou tou nejcennější komoditou. V současné situaci nám to připadá nepředstavitelné, ale určitě doporučuji, aby měl každý doma železné zásoby jídla alespoň na týden dopředu,“ radí specialista na přežití, Amar Ibrahim, a dodává: „Jídlo Adventure Menu se pro tento případ jeví jako velmi vhodná varianta.“

Více informací naleznete na www.adventuremenu.cz .


Jiří Hubička 
Communication manager 
m: +420 734 204 685 
e: jiri.hubicka@moris.cz



Všechny články z tohoto čísla (4/2017):

Rubrika: Zpravodajství
„Problematika sucha je pro naše ministerstvo vlajkovou lodí,“ řekl starostům Richard Brabec
Boskovické stezky si vyžádají vícepráce
Další ocenění za regeneraci
Druhá krajská výzva kotlíkových dotací skončila na konci února
Firma TLAMKA - zahradní technika rozšířila nabídku o produkty na elektro-pohon
Generálka Boskovických běhů
Kontrolovali rekreační objekty
Masopustní průvod v Jabloňanech
Miloš Zeman právě vetoval novelu zákona o národních parcích
Nemocnice bude s odbory jednat o dalším růstu mezd
Opozice kritizuje plány na bourání mlýna
Paprsek stále bez ředitele
Plánovaná stavba komunitního bydlení budí u místních obyvatel rozpaky
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 16. - 26. 3. 2017
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 23. 3. - 2. 4. 2017
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 9. - 19. 3. 2017
Převrácený náklaďák zablokoval silnici
Rekonstrukce letního kina podraží
Silničáři začnou vybírat, kdo opraví osm mostů na silnicích II. a III tříd
Slavnostní zahájení turistické sezony 2017 aneb Na vavřínech nespíme, pro nové si chodíme!
Svitávka pokračuje ve snaze omezit těžkou dopravu
V nemocnici chystají rekonstrukci veřejných prostor
V Podolí začíná oprava mostu, bude platit první uzavírka
Ve Skalici zuřila další válečná bitva
Vítr shazoval stromy
Vyjádření hejtmana Bohumila Šimka a náměstka Romana Hanáka k případné stávce řidičů autobusů
Výsledky krajského kola soutěže Zlatý erb
Za tři roky přispěl Jihomoravský kraj do potravinové sbírky téměř čtyřmi tunami potravin
Zadrželi nelegální hrací automaty
Zpravodajský souhrn roku 2016
Zvonička má šanci na opravu

Rubrika: Kultura
Mandolínový festival v Boskovicích
Pro blanenskou galerii Denisa Lehocká připravila jedinečnou intimní prezentaci
Představení ochotnického divadla
Saxofonový koncert v Boskovicích
Xindl X, Čechomor a Monkey Business zahrají v Blansku!

Rubrika: Sport
Extraliga kolové odstartovala
Hodonínu nastřelili devět branek
Minerva postupuje do semifinále
Obhájili vítězství v poháru
Pokračují v přípravě
Sportovní souhrn roku 2016
Volejbalisté znovu vítězní
Vybojovali třetí místo
Závodili na dlouhých tratích
Zimní turnaj odstartoval

Rubrika: Představujeme
Hrad Boskovice prochází rekonstrukcí a chystá novinky pro návštěvníky
Milan Novák - garnyže, specialista na stínící technologie

Rubrika: Černá kronika
Asi si chtěli navýšit odměnu
Cyklista vypil půl litru vodky
Dopředu ohlásil přepadení
Chtěli se asi pomstít
Na osobním automobilu poničil okno a přední kapotu
Pervitin už nestihl nepředat
Policisté z Letovic vyšetřují tragickou událost
Povedený syn přišel opilý a dělal rozruch
Rychle sebral peněženku, ale podařilo se ho záhy vypátrat
Z rodinného domku zloděj odnesl pouze drobné mince
Zřejmě vášnivý kuřák
Žebřík zloději pomohl

Rubrika: Napsali nám
Aprílové závodění v OBL přináší první změny
Barrandovské Nebezpečné vztahy oslavily 100. narozeniny!
Češi mají unikátní patent: domácí jídlo vydrží čerstvé tři roky bez konzervantů
Fytoterapie může pomoci v boji s neplodností párům, u kterých postupy západní medicíny nefungují
Haňovice na Hané sklízí tuny rajčat týdně. Jejich skleníky vytápí místní bioplynová stanice
MASOPUSTNÍ REJ NA SUCHÉM 2017
Mezinárodní lesnická všestrannost 2017
Mezinárodní Mendelův den 2017
MOJE BRNO – TO JE oslava
Moravský Krumlov podal žádost o dotaci na rekonstrukci zámku
O vile na Černopolní 37 se rozhoduje na ministerstvu kultury
Ordinace v růžové zahradě přijíždí vyšetřit Brno aneb Zdraví v akci
Pugét pro Vacenovskou. Děti z Blanska se na olympijskou návštěvu připravily
Společnost P&G vyhlásila nový ročník soutěže „CEO Challenge“ pro výjimečné talenty
Sportuj s námi odmění věrné! Výhodně se zaregistrujete jen do konce března
UŽITEČNÉ RADY OHLEDNĚ PRVNÍ POMOCI ROZDÁVÁ NANNY
Vítězná madona ve Vranově nad Dyjí zachráněna
Získají vhled do osobní produktivity a zdravého sebevědomí
ZLÍN FILM FESTIVAL PŘEDSTAVUJE V BRNĚ ORIGINÁLNÍ FILMOVÉ KLAPKY
Zpěvačka Jitka Boho se vydala nakoupit, aby podpořila děti v nouzi