Do škol nastoupí méně školáků, do budoucnosti hledí ředitelé škol optimisticky

Autor článku: Martina Vašková, pro číslo 35/2007, vloženo dne 06.09.2007

[Stálý odkaz na článek]

Region * I letos musely školy bojovat o každého nového žáčka. Stále tak pokračuje celorepublikový trend úbytku dětí ve školách. Mnohé školy se proto ve spolupráci s obcí rozhodly řešit tuto situaci po svém.
K ne příliš obvyklému kroku se rozhodly základní školy sídlící v menších obcích. V Doubravici nad Svitavou místní zastupitelé schválili dotování každého nového prvňáčka částkou pět tisíc korun. To bude podmíněno pětiletou školní docházkou a ošetřeno dohodou. „Do prvních tříd nám celkově nastoupí devět prvňáků. I přes dotování obecními penězi nám žáků nepřibylo. Nemělo totiž odkud. Zatím žáci prostě nejsou, situace je špatná,“ sdělil ředitel ZŠ Doubravice nad Svitavou František Opatřil. „Rodí se více dětí, takže do dvou let počítáme s větším počtem žáků. Usilujeme také o získání školáků z okolních obcí Lhoty Rapotiny nebo Obory,“ dodal.
I na Základní škole ve Vanovicích se opatření, které mělo napomoci zvýšit počet žáků ve škole, nesetkalo s příliš velkým úspěchem. Zde se obec rozhodla vyplatit finanční částku za nově příchozí prvňáky až na konci jejich školní docházky, tedy v pátém ročníku. „Do první třídy nám nastoupí letos dva prvňáci. Celkově máme na škole dvacet dva dětí, což je o dva méně než je daná norma. Žádali jsme o výjimku a díky výborné spolupráci s obcí škola funguje normálně, protože obec na chybějící žáky doplácí,“ uvedla ředitelka ZŠ a MŠ Vanovice Jana Cikánková.
Právě finanční dorovnání chybějících žáků je jedním z případů, jak obce a školy řeší problémy s menším počtem žáků. Dalším ze způsobů může být i sloučení základní školy s mateřskou nebo spojení několika tříd. Takto řešili svou nelehkou situaci ve školách v Benešově a Žďárné. „Před třemi roky jsme opravdu bojovali o přežití. Tehdy o základních školách ještě rozhodoval Krajský úřad. Nyní přešly tyto pravomoci pod obecní úřady. Tehdejší ministryně školství nám kvůli malému počtu žáků nechtěla udělit výjimku,“ popsal ředitel ŽS a MŠ Žďárná Josef Šindelka.
Situaci ve Žďárné řešili sloučením prvního a druhého ročníku do společné třídy. Hlavní předměty jsou ale v místní základní škole vyučovány samostatně. „Letos nám nastoupí deset prvňáků. Příští rok počítáme s osmi novými žáky, protože ročníky 2001/2002 jsou velmi slabé. Žádná zvláštní opatření ale kvůli počtu dětí už neděláme,“ dodal ředitel školy, kam dojíždí za vzděláním i dívka na invalidním vozíku.
Stejně si počínali i v Benešově, kde také funguje spojení prvního a druhého ročníku. „Letos máme celkem sto třicet šest žáků a z toho osm prvňáků, což je ve srovnání s jinými roky bída,“ vyjádřil se ředitel ZŠ a MŠ Benešov Jiří Vyklický. Ten ovšem nesouhlasí s finančními příspěvky na nové žáky. „To musím naprosto vyloučit. Nikdy nevíte, kdy se vám to může vymstít. Navíc do budoucna hledím velmi optimisticky. V mateřské škole máme nyní dvacet devět dětí, takže čekáme spíše přetlak,“ dodal s úsměvem.
Zcela opačnou situaci museli řešit na Základní škole v Jabloňanech, kde se počet žáků díky přírůstku devíti nových rozrostl na dvacet sedm dětí, a museli zde tak otevřít novou třídu.




Podobné články:
Začaly zápisy do prvních tříd základních škol - ze dne 22.01.2009 (1)
Chtějí školu, kam se budou děti těšit - ze dne 13.09.2007 (1)
Jedovničtí školáci poobědvají v novém - ze dne 06.09.2007 (1)
Sloup opět olympijský - ze dne 31.05.2007 (1)

Všechny články z tohoto čísla (35/2007):

Rubrika: Zpravodajství
Celý život se drží hesla Nikdy se nevzdávat
Do škol nastoupí méně školáků, do budoucnosti hledí ředitelé škol optimisticky
Dotace zajistí muzeu elektronický protipožární systém
Jedovničtí školáci poobědvají v novém
Med společnosti Včelpo získal hlavní cenu
Místo ski areálu rozhledna
Moderní lékařské středisko vyrůstá na Lidické ulici
Nová přístavba boskovické nemocnice zahájí provoz
Nové dětské hřiště v Kořenci
Občané se mohou těšit na nový areál
Svitávecký jarmark už v sobotu
Svitávka se neustále rozvíjí
Upraví nástupiště ve městě i místních částech
Výslednou podobu náměstí vyberou ze tří projektů
Zasílejte vzorky své pálenky!
Zdeněk Přikryl – vedoucí folklórního souboru Kořeňák

Rubrika: Kultura
Představí přírodní lokality světa
Rájecké jiřinky

Rubrika: Sport
Basketbalový nábor
Elita kolové míří do Kunštátu
Fotbalový servis
Grand Slam volejbalových amatérů pokračoval ve Velkých Opatovicích
Na Suchém svobodní proti ženatým
Nasazení rozhodčích OFS Blansko
Nobica uhrála remízu v Brodě
Rájec i nadále bez vítězství
V sedle kola až do Íránu
Vísecká desítka podruhé, tentokrát v rekordním čase

Rubrika: Černá kronika
Policie informuje

Rubrika: Napsali nám
Jižní Francií do Španělska
Kamarádí s Thálií
Mládí pod volejbalovou sítí
Postavme školu v Africe
z Našeho pohledu