Brněnské Vánoce 2010 končí

Autor článku: Dopisovatel, pro číslo 26/2010, vloženo dne 23.12.2010

[Stálý odkaz na článek]

Od 26. listopadu do 23. prosince 2010 organizovalo Brněnské kulturní centrum již podruhé vánoční trhy na náměstí Svobody a Staré radnici. Návštěvnost byla minimálně srovnatelná s loňským rokem, spíše o něco vyšší. Jen zahajovacího ceremoniálu se zúčastnilo 10 000 lidí. Nejpočetněji navštíveného koncertu Tomáše Kluse 11. 12. zhruba 4-5000 lidí. Návštěvnost samotných trhů však není možné přesněji stanovit, neboť většina lidí navštěvuje trhy průběžně a opakovaně.

23. prosince jsou na poslední den připraveny ještě tyto akce:

Od 12 do cca 14 hod se bude na náměstí Svobody u Morového sloupu podávat dobročinná vánoční polévka. Nalévat bude vlastnoručně náměstek primátora Oliver Pospíšil. Tuto „novou tradici“ jsme zavedli loni, kdy se vybralo zhruba 5000,- Kč. Za výtěžek bylo nakoupeno krmení pro konkrétního slepeckého vodicího psa. Fenka křížence labradora a zlatého retrievera Goldie se narodila 7. března letošního roku a v současné době chodí do „psí školky“. Žije v pečovatelské rodině a jednou za 14 dní se štěňata scházejí a učí se poznávat svět lidí - nebát se prosklených vitrín, hektického prostředí města, akceptovat ostatní psy, být odvolatelný ze hry, důvěřovat člověku. V jednom roce věku nastoupí do ročního výcviku a poté do služby. Podle projevené povahy bude přidělena k vybranému zrakově postiženému člověku.

Goldie se přijde ukázat na náměstí Svobody a podpořit tak dobročinnou akci, za jejíž výtěžek bude opět nakoupeno krmení pro jejího následovníka. Věříme, že za několik let se na náměstí Svobody potká celá skupinka pejsků i s těmi, kterým pomáhají.

V 16 hod začne poslední koncert Brněnských Vánoc . Stejně jako loni (možná další tradice) vystoupí Gustav Brom Big Band a tím se Brněnské kulturní centrum s Brňany i návštěvníky města pro letošek symbolicky rozloučí.

Trh se uzavře ve 21.30 troubením trubače, stánky zavřou v 21.45. Vybrané stánky s občerstvením budou v provozu až do 1. ledna 2011.


Letošní Brněnské Vánoce přinesly několik novinek:
1. Prodloužení otevírací doby trhů na nám. Svobody o hodinu do téměř 22 hodin.
2. Prodloužení provozu vybraných gastrostánků po celou dobu vánočních svátků až do 1. ledna.
3. Největší betlém v ČR řezbáře Jiřího Halouzky s 67 figurami v životní velikosti (celý betlém jich má 154).
4. Hodinový stroj se speciálními skleněnkami s vánočním motivem, které padaly každou celou hodinu od 11 do 23 hodin. Poslední vánoční kulička vypadne na Štědrý den v 23. hodin. Poté už budou padat běžné skleněnky se znakem Brna vždy v 11 hod.
5. S počátkem adventu 26.11. se natrvalo otevřel veřejnosti Mincmistrovský sklep pod Dominikánským nám., první část Brněnského podzemí. Po dobu adventu jej navštívilo zhruba 2200 osob.

Zachoványbylovše osvědčené v loňském roce:
1. Bohatý kulturní program s důrazem na odpolední koncert v 16 hod. Největší úspěchměl koncert Tomáše Kluse (11.12.), 4 -5000 diváků. Návštěvnost 200 – 500 diváků měli např. Tony Ducháček a Garage, Medicimbal, slovenská Hrdza, Donna Lewis, Velký uspěch měli také Nezmaři (17.12.), Brass 6 (18.12.), TheFireballs (15.12.) V závěrečném koncertu 23.12. vystoupí ještě Gustav Brom big Band.
2. Soutěže o ceny pro děti i dospělé denně po skončení koncertu (cca od 17 hod) - rozdány ceny v hodnotě cca 500 000 Kč (produkty a služby jednotlivých stánků).
3. Zookoutek se živými zvířaty. Bohužel největší hvězda, oslík Benedikt, musel být v polovině pobytu odvezen pro ostřejší výměnu názorů s ostatními obyvateli.
4. Pravá moravská zabijačka živě každý čtvrtek na nám. Svobody
5. Ježíškova pošta a zvonička – pro všechna tajná přání
6. Vánoční strom vybírali sami Brňané hlasováním v internetové anketě. Hlasovalo 2900 respondentů, z toho 2281 pro vítěze.
7. Kasička ČCK pod vánočním stromem. Letošní výsledek je oproti loňsku podle vyjádření Ivany Holáskové, ředitelky oblastní pobočky ČČK asi o 1/3 nižší – k 21.12. se vybralo 377 320,- Kč. Jak řekla ředitelka Holásková, „ Je úžasné, že lidé i přes horší ekonomickou situaci zachovávají přízeň Červenému kříži, protože vědí, že celý výtěžek sbírky je opravdu věnován dětem v dětských domovech.“
8. Dobročinná vánoční polévka – viz výše
9. Vánoční dílny pro děti a rodiče na Staré radnici, každý víkend. Celkem 7 dílen (mimo mikulášskou neděli) navštívilo 320 dětí a nepočítaně dospělých.
10. Kulturní program na nádvoří Staré radnice – orientován hlavně na ZUŠ, určený dětem a pro děti. Největší zájem zaznamenaly pohádky Divadla Koráb, vystoupení Ondrášku (dětská sekce Ondráše) a Mikulášská nadílka
11. O víkendech otevřená vyhlídková věž Staré radnice, návštěvnost 2230 osob.
12. Prodejní burza minerálů a drahých kamenů na Staré radnici o poslední adventní sobotě 18.12.,návštěvnost cca 1000 osob, každým rokem se zvyšuje (letos po páté).


V závěru letošních Vánoc jsme se věnovali také průzkumu veřejného mínění na téma vánočních trhů v centru města . Téměř paralelně proběhla anketa na webových stránkách a dotazníkové šetření přímo v terénu. Cílem obou anket bylo získat informace o tom, proč lidé na trhy chodí, čemu dávají přednost, jak se jim líbí atmosféra, případně jak vidí srovnání trhů na nám. Svobody a Zelném trhu.
1. Anketa na webových stránkách www.brnenskevanoce.cz proběhla ve dnech 15. – 22. 12. Odpovědělo 55 respondentů, odpovědi naleznete v příloze.
2. Dotazníkové šetření přímo na nám. Svobody proběhlo ve dnech 17. - 20. 12. Odpovědělo 101 respondentů. Šetření provedla a zpracovala společnost Global Business IT, s.r.o. Výsledky viz příloha.

Z obou průzkumů vyplývá pozitivní hodnocení vánočních trhů v Brně , které mají ve srovnání s předchozími lety výrazně lepší vánoční atmosféru.
Existenci dvou trhů na náměstí Svobody a Zelném trhu nevnímají respondenti jako konkurenci, nýbrž zcela naopak jako rozšíření možností nákupního i kulturního vyžití. Z odpovědí jednoznačně vyplývá, že náměstí Svobody je lépe hodnoceno jako místo setkávání s přáteli při konzumaci jídla a nápojů, případně spojené s návštěvou kulturního programu. Náměstí Svobody je pro většinu lidí místem, kde to „více žije“ a kam chodí právě pro tento pulsující ruch.Naopak Zelný trh je hodnocen jako místo komornější, kde je větší výběr řemeslného dárkového zboží.
Téměř jednohlasně zaznívá výtka na projíždějící tramvaje na náměstí Svobody. Tato skutečnost je nám známa, vzhledem k opravám dopravního uzlu Česká / Joštova nebylo možné v letošním roce dopravu odklonit. V loňském roce byla v době hlavního odpoledního programu tramvajová doprava z nám. Svobody vyloučena.



Všechny články z tohoto čísla (26/2010):

Rubrika: Zpravodajství
Aktuální provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 20. 12. 2010 - 2. 1. 2011
Aktuální provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 3. - 9. 1. 2011
Boskovice budou mít digitální dokrývač! ČT2 na konci roku nezmizí
Brněnské Vánoce 2010 končí
BRNĚNSKÝ HOSPIC ZÍSKAL 150 TISÍC KORUN
Co se děje Za rohem?
ELEKTROWIN zpracoval již 100 tisíc tun bílé techniky, z toho téměř 8800 tun v Jihomoravském kraji
Jarmark s hudbou i pohádkou
Klienti Betany slavili na skleníku
Kras konečně vyplatí bývalé zaměstnance
Letošní vánoce už posté
Lyžařská sezóna je tady
Nad elektrárnou visí otazníky
Odsouhlasili prodej městských bytů
Opravili varhany z poloviny devatenáctého století
Po letech si zatančí
Polévka v Boskovicích, Letovicích i Kunštátě
Pořídili schránku na názory
Prohlášení zaměstnanců Muzea Boskovicka ke stávce dne 8. 12. 2010
Rekonstrukce vysokého napětí finišuje
Rozjezd Tesca zbrzdila havárie
Rozpočet kraje schválen jednomyslně – poprvé v historii
S vandrovní knížkou napříč regionem
Slyšeli jste o Klubu Za rohem?
Sníh potrápil řidiče, cestující i silničáře
Úřad bude propouštět
V Ostrově se dočkají tělocvičny
Vánoční anketa:
Vánoční jarmark okoření i koncert
Vydali pověsti a knihu o městě
Výstavbou elektrárny zničili pozemky
Výzva vládě, poslancům a senátorům Parlamentu České republiky
Z české mapy PR zmizí do roka malé agentury
Zastupitelé schválili varianty záměrů dopravní a technické infrastruktury

Rubrika: Kultura
BETLÉMSKÉ SVĚTLO v Poličce
Company ProART "Giselle: Revenge" v Brně
GOCOO – Bubenické orgie z Tokia
Hudební svátek v Boskovicích
Kam na Boskovicku o vánocích?
NEDĚLE SVÁTEČNÍ - Tvořivá adventní dílna
PROGRAM CENTRA BOHUSLAVA MARTINŮ V POLIČCE - LEDEN 2011
VÁNOCE S WOODY
Vánoční koncertování

Rubrika: Sport
Blansko čeká krušné jaro
Boskovické fotbalistky vykopaly suverénní zlato
Doma vládl David
Druhá třetina rozhodla
Exhibice s Prostějovem
Florbalisté ve středu tabulky
Hlubinková dojela pátá
Jubilejní turnaj v baseballu
Mlynár prověřil aikidisty
Na lavičku se vrací Krupička
Na lavičku se vrací Krupička
Nebojte se zdolat sedmizubý hřeben
Pohár starosty míří na Slovensko
Roman Šindelka (FK Blansko)
Sokol podlehl Husovicím
Sportovní aktuality
Sportovní události mezi svátky
Šebek s Horáčkem reprezentovali
Tlamkové se nedařilo
Vánoční výzdoba v novém i starém

Rubrika: Představujeme
Představujeme: Lukáš Šacher
Vyrazil po svých do Santiaga de Compostela

Rubrika: Černá kronika
Policie INFORMUJE
Policie INFORMUJE
Pomozte s identifikací muže

Rubrika: Napsali nám
ZUŠ Letovice má symfonický orchestr