Havarijní stav na radnici zajistili, na kompletní opravu peníze nejsou

Autor článku: Václav Stoupal, pro číslo 29/2007, vloženo dne 24.07.2007

[Stálý odkaz na článek]

Letovice * Praskající zdi a stropy, ztrouchnivělé a červotoči prožrané střešní trámy. To jsou časované bomby, které tikají v budově letovického městského úřadu již několik let. Tyto červy prožrané „lahůdky“, které po svých předchůdcích převzalo i nové vedení radnice, však musí být neodkladně smeteny ze stolu. To, že řešení vážné situace už nesnese další odklady, všichni letovičtí zastupitelé dávno vědí. Zatím se ale podařilo zajistit havarijní stav přístavby.
Problémy jsou na letovické radnici hned dva. Prvním z nich je ztrouchnivělá trámová střešní konstrukce nad hlavní budovou úřadu, druhým pak vlhnoucí popraskané a hroutící se přistavěné dvorní křídlo. „Když jsem v únoru letošního roku nastoupila do funkce, prošla jsem si budovu a zjistila jsem, že tyto části jsou v žalostném stavu. Technici mi dali za pravdu, objednali jsme znalecké posudky. Statik popsal situaci tak, že se sám diví, že to ještě stojí, že se strop nepropadl, protože to odporuje veškerým zákonům statiky,“ řekla k celé věci tajemnice úřadu Naděžda Lorenčíková.
„Situace je to vážná, lze ji charakterizovat jako havárii, mohl bych dokonce říci, že je ohrožen výkon státní správy, protože je to obec druhého typu, která zajišťuje správu i pro okolních 26 obcí a městských částí. Je třeba ji řešit,“ jasně zhodnotil situaci ředitel krajského úřadu Jiří Crha s tím, že statické poškození se začalo více projevovat po povodních v roce 1997.
Prozatímním řešením se pro Letovické zatím staly dřevěné trámy v předobřadní místnosti, které podepírají strop přístavby. „Všechno je podepřené, nic nemůže spadnout. Ani zaměstnanci ani lidé, kteří tam přijdou nemusí mít strach, že by to s nimi spadlo. Strop je staticky dostatečně zabezpečený, drží jej pětadvaceticentimetrové trámy,“ ujišťuje všechny místostarosta Letovic Vladimír Stejskal. Na řešení tohoto havarijního stavu uvolnil 400 tisíc korun právě Jihomoravský kraj.
Zabezpečení havarijního stavu je jedna věc, systémové řešení projektu s rozpočtem osm milionů korun je věc druhá. Na tom, jaké kroky by měly následovat dále, se ale všichni zainteresovaní shodnou. Problém však je, kdy a za co bude možné potřebné úpravy provést. „Jako další rozumné řešení se jeví vybudovat půdní vestavbu nad hlavní budovou úřadu, do které by se dočasně přemístili úředníci z finančního úřadu. Poté se dá uvažovat nad další opravou části dvorního křídla. Půdní vestavba vyřeší střešní konstrukci, která je v havarijním stavu a vyřeší se i náhradní prostory pro lidi, kteří rovněž sedí v budově, co je v havarijním stavu,“ je přesvědčená tajemnice městského úřadu.
Osmimilionová investice, díky níž město získá novou reprezentativní zasedací místnost s překrásným výhledem na zámek, kanceláře pro úředníky, starostu i místostarosty, není podle jejích slov zas tak vysoká. „Vzhledem k tomu, že jsou v ceně zahrnuty také náklady za výtah, není cena tak závratná. Já sama jsem počítala s mnohem vyšší částkou. Doufejme, že to bude částka konečná,“ podotkla dále Naděžda Lorenčíková.
„Projekt na půdní vestavbu je zpracovaný už přes deset let, s opravou můžeme vlastně začít okamžitě, ale to se nám nepodaří. Vše je závislé na penězích, které musíme sehnat. A je jasné, že se to celé za rok nepodaří. Já bych byl velice rád, kdyby se to podařilo spravit do konce našeho volebního období,“ přeje si místostarosta Vladimír Stejskal, který spolu s tajemnicí městského úřadu dobře ví, že město investici z vlastních prostředků sotva utáhne.
Kdyby celý projekt v Letovicích realizovali ze svých vlastních prostředků, několik let by se nemohli věnovat ničemu jinému. Zkrátka by přišla údržba města, úpravy chodníků, komunikací, opravy vodovodů, kanalizace a tak dále. „To by občané však nevítali, ti si zaslouží právě ty udržované chodníky a komunikace. A navíc každý vlastník se musí o svůj majetek starat. Toto je majetek města Letovic a jeho představitelé jsou občanům zodpovědni, že se o tento nemalý majetek řádně postarají. Proto je to naše povinnost,“ je si vědoma zodpovědnosti Lorenčíková.
Rychlost prací bude v konečném důsledku opravdu záležet jen na tom, jak Letovičtí uspějí s žádostmi o dotace. Ani s přílišnou pomocí kraje nelze počítat. „Kraj ještě nemá schválený rozpočet na příští rok, tak těch zdrojů moc není, ale budeme se snažit pomoci. Ta cesta je pokusit se získat alespoň část peněz ze státního rozpočtu, ale na tom by se mělo hlavně podílet město, protože je to jeho majetek. Kraj může pomoci jen částečně, máme omezené prostředky,“ potvrdil ředitel krajského úřadu Jiří Crha.
„Současný městský úřad byl dříve celý majetkem mého dědečka. Ta budova je stará 120 let. Tam, kde je dnes ekonomický úsek, bývaly dříve dílny, které byly později přestavěny na prostor pro loutkové divadlo. Dnes je tam předobřadní a obřadní síň, nad kterou se v sedmdesátých letech vytvořila ta žalostná a pro kanceláře nevhodná nástavba, do níž se pak umístil ekonomický úsek úřadu,“ zmínil se o naprosto nevhodném projektu radní města Letovic Karel Synek.


Podobné články:
Výsledky fotbalových soutěží OFS Blansko – 24. kolo, 24. – 25. 5. 2008 - ze dne 27.05.2008 (1)
Výsledky fotbalových soutěží OFS Blansko – 23. kolo, 17. - 18. 5. 2008 - ze dne 21.05.2008 (1)
Objížďka skončila, kruhový objezd zůstal - ze dne 24.07.2007 (1)

Všechny články z tohoto čísla (29/2007):

Rubrika: Zpravodajství
Boskovičtí zelení slaví půl roku existence
Havarijní stav na radnici zajistili, na kompletní opravu peníze nejsou
I v Šebetově bude radar
Jiří Crha v Letovicích
Kvůli suchu začaly žně dříve, zemědělci se nejvíce obávají srážek
Největší firma průmyslové zóny Boskovic rozjíždí výrobu
Objížďka skončila, kruhový objezd zůstal
Z našeho pohledu
Znamení těchto dnů – boj s horkem: Tropické teploty dávají zabrat

Rubrika: Kultura
Agility bude patřit psím soutěžícím
Festivalová anketka: Lidé ve festivalových Boskovicích milují pohodu
Okrouhlecký tuplák čeká na soutěžící
Představujeme: Trenér úspěšných plavců Jan Horák
Sluncem prozářený jubilejní Festival Boskovice 2007
Šebetovská pouť láká bohatým programem
Tanky už pomalu míří k Letovicím

Rubrika: Sport
Boskovické béčko bylo na jaře nejlepší
Další vydařená modelářská neděle
Kanonýr Havlíček se vrací do divizních Boskovic
Kvalitně obsazený fotbalový turnaj K-Keramika cup ovládlo Znojmo
Na letovických dvorcích se Havelková dostala do finále
Nobica zahájila herní přípravu
Od kolové si neodpočnou ani o prázdninách
Pohár týdeníku pro Spartu Brno
Rájec opouští střelec Crhák
Ve Vysočanech letos kraloval Klement

Rubrika: Černá kronika
Motorkáři zavinili více nehod
Policie informuje
Smrtelná nehoda u Mladkova

Rubrika: Hubneme
Hubneme s Regionpressem - Jak funguje tělo při výkonu I.?

Rubrika: Kassikova kronika
Neděle 15. července 2007: Krkatá baba