Znamení těchto dnů – boj s horkem: Tropické teploty dávají zabrat

Autor článku: Ctirad Burget, pro číslo 29/2007, vloženo dne 24.07.2007

[Stálý odkaz na článek]

Boskovice * V pražském Klementinu se přepisuje jeden teplotní rekord za druhým. Rozmary počasí na nás v letošním létě dopadly vší silou. Sloupec rtuti v teploměru se šplhá k hodnotám typickým spíše pro jižní Evropu či Afriku. Klimatizace v kancelářích a autech jedou naplno a ruce si mnou výrobci a distributoři nápojů. Rady odborníků jsou stále stejné a v podstatě velmi jednoduché – zvýšit příjem tekutin a v době, kdy je intenzita slunečního záření nejvyšší, raději nevycházet ven. A také chránit se vhodným oblečením a používat ochranné krémy s vysokými faktory.
Sluneční paprsky ve spojení s vysokými teplotami pak mohou přinést jedincům zdravotní problémy, třeba bolesti hlavy. Lidé si musí sami najít vhodné prostředky, jak se v tomto tropickém počasí chránit. Přitom počasí nejvíce ohrožuje děti, staré či nemocné lidi. A tyto skupiny jsou vázány na pomoc ostatních. „Samozřejmě takové počasí je náročné pro nás všechny a museli jsme přijmout některá opatření,“ říká ekonomka Ústavu sociální péče ve Velkých Opatovicích Jana Dokoupilová. „Na střechu jídelny, která je prosklená, se nám podařilo nalepit fólie a dát rohože, které přece jen částečně brání pronikání slunečních paprsků. Na oknech jsou venkovní žaluzie, ty se teď opravdu hodně využívají. Upravili jsme i denní režim našich klientů – při rehabilitaci a cvičení provádějí ty méně náročné úkony, hodně využíváme vířivky, vany nebo sprchy,“ dodává Dokoupilová.
A i skladba jídelníčku by se v těchto dnech měla upravit , na což samozřejmě ani v ústavu nezapomínají. „Na večeře připravujeme spíše lehčí či studená jídla, na talířích se objevuje hodně ovoce a zeleniny. Na to ostatně dbáme celoročně, naši klienti si zeleninu na několika záhoncích i sami pěstují. A hodně hlídáme pitný režim,“ doplňuje Jana Dokoupilová.
Podobná opatření se v horkých dnech tohoto léta využívají v podobném zařízení v nedalekém Šebetově. „Samozřejmě nejdůležitější je dostatečný příjem tekutin a úprava aktivit našich klientek, tak aby tyto aktivity byly fyzicky nenáročné. K dispozici máme venkovní bazén, což v těchto dnech skutečně oceňujeme. A z těch technických opatření můžeme zmínit používání klimatizace či větráků. A tam kde je to možné samozřejmě zastiňujeme,“ uvádí ředitelka ústavu Zdeňka Vašíčková.
Ve dnech, kdy teploty pravidelně šplhají nad magickou třicítku a biopředpovědi napovídají o vysokém zatížení organismu, přibývá i výjezdů k případům kolapsů z horka. Zvyšuje se tak počet pacientů přijatých do nemocniční péče. „Počet přijatých pacientů se opravdu o něco navýšil a to na více odděleních. To nemusí být jen tradiční problémy z horka jako například dehydratace, malátnost či kolapsy. Samozřejmě se takové počasí projevuje i na zvýšeném počtu dopravních nehod či úrazů a tím práci například chirurgického oddělení. Toto počasí je prostě obecně rizikové,“ potvrzuje náměstkyně pro ošetřující péči boskovické nemocnice Radka Pokojová.
A i v nemocnici se museli přizpůsobit panujícím tropům. „Využíváme všechny možnosti zastiňování, na exponovaných místech jsou instalovány žaluzie. Snad nejdůležitější je dodržování pitného režimu. U některých pacientů tento režim vzhledem k jejich diagnóze hlídáme automaticky bez ohledu na roční období, ale i u těch ostatních na to nyní velmi dbáme a zajišťujeme dostatek tekutin,“ doplňuje Radka Pokojová.
Ani na další dny pro nás nemají meteorologové žádné „chladivé“ zprávy. Teplot nad 30°C si tedy zřejmě ještě užijeme dost a dost. Nezbývá než zopakovat rady odborníků. Zvýšit příjem tekutin a vyhýbat se pobytu na přímém slunci. A od věci jistě není ani celkově zpomalit. I ti ostatní kolem jsou unavení a bojují s horkem. Kapka vstřícnosti či pomoci těm, kteří to v těchto dnech potřebují, může také přispět k tomu, abychom tuto „Afriku“ ve zdraví přežili. A důležité je nezapomínat ani na své domácí mazlíčky. Za oknem rozpáleného vozu se jistě necítí nejlépe a procházku určitě ocení spíše brzy ráno či večer než v době, kdy je slunce nejvýše.


Všechny články z tohoto čísla (29/2007):

Rubrika: Zpravodajství
Boskovičtí zelení slaví půl roku existence
Havarijní stav na radnici zajistili, na kompletní opravu peníze nejsou
I v Šebetově bude radar
Jiří Crha v Letovicích
Kvůli suchu začaly žně dříve, zemědělci se nejvíce obávají srážek
Největší firma průmyslové zóny Boskovic rozjíždí výrobu
Objížďka skončila, kruhový objezd zůstal
Z našeho pohledu
Znamení těchto dnů – boj s horkem: Tropické teploty dávají zabrat

Rubrika: Kultura
Agility bude patřit psím soutěžícím
Festivalová anketka: Lidé ve festivalových Boskovicích milují pohodu
Okrouhlecký tuplák čeká na soutěžící
Představujeme: Trenér úspěšných plavců Jan Horák
Sluncem prozářený jubilejní Festival Boskovice 2007
Šebetovská pouť láká bohatým programem
Tanky už pomalu míří k Letovicím

Rubrika: Sport
Boskovické béčko bylo na jaře nejlepší
Další vydařená modelářská neděle
Kanonýr Havlíček se vrací do divizních Boskovic
Kvalitně obsazený fotbalový turnaj K-Keramika cup ovládlo Znojmo
Na letovických dvorcích se Havelková dostala do finále
Nobica zahájila herní přípravu
Od kolové si neodpočnou ani o prázdninách
Pohár týdeníku pro Spartu Brno
Rájec opouští střelec Crhák
Ve Vysočanech letos kraloval Klement

Rubrika: Černá kronika
Motorkáři zavinili více nehod
Policie informuje
Smrtelná nehoda u Mladkova

Rubrika: Hubneme
Hubneme s Regionpressem - Jak funguje tělo při výkonu I.?

Rubrika: Kassikova kronika
Neděle 15. července 2007: Krkatá baba