Neděle 22. dubna 2007

Autor článku: Dopisovatel, pro číslo 18/2007, vloženo dne 09.05.2007

[Stálý odkaz na článek]

Dle rozpisu máme v plánu, rozproudit krev hned po ránu a brzy mít v dohlednu, kozárovskou rozhlednu. Ta je dnes našim stěžejním bodem a tak se pár minut po deváté pouštíme do jejího dobývání a do honby dalších kilometrů.
Vjíždíme za humna a oborou sjíždíme k Černému mostu. Po červené se drncáme podél pole, lesíkem a následně polní cestou k silnici a po jejím přejezdu pokračujeme vedeni červenou až do Skalice. Další naše stopy vedou po cyklostezce na Jabloňany. Odbýváme si silniční úsek, jež končí na horizontu před Oborou. Zde se zbavujeme asfaltu a odbočujeme vpravo na cestu, která nás vede kolem Malého Chlumu opět k červené značce. Po ní se spouštíme dolů. Přetínáme pole a lesík a přes oraniště se dostáváme ke státní. Vyčkáváme na svou příležitost a pak hbitě přejíždíme. To je aspoň adrenalin. Co je proti tomu sjezd z Nových Dvorů do Pustého žlebu?
Přes Pernou uháníme dál po červené, s kterou se loučíme u podjezdu mostu a po svážnici pokračujeme na Býkovice. Navazujeme na žlutou značku a natřepáváme se na hrbolaté cestě až do chvíle, než se začne zvedat. Soptíme do vrchu a zanedlouho nás zachraňuje žlutá šipka, která ukazuje vlevo na cestičku vinoucí se dolů. Úzkou pěšinou sjíždíme do údolí, přičemž nám Vlastik dobrosrdečně odklízí z cesty větve.
Další naše putování postupuje zmíněným údolím, které se táhne dlouze až na Kunčinu Ves. Cestu nám nejednou kříží padlá větev či kláda, ale Vlastik nám neúnavně pilně čistí trať a uvolňuje cestu. Dostáváme se k tábořišti, které ihned začínáme okupovat. Největší hladovci, uneseni představou dobrého sousta, se chopí očouzených klacků a simulují nad ohništěm opékání šťavnatých špekáčků. Nasáváme jejich libou vůni, pomalu se do nich zakusujeme a zpět do reality nás vrhá až nepříjemná pachuť ohořelého dřeva z konců opékadel.
Po této svačinové přestávce se dostáváme do dědiny a následně k záchytné stanici, kterou je rozhledna Kozárov. Nahoru vyběhnou jen ti nejzdatnější a ostatní čerpají sílu na návrat domů. Ignorujeme Jokinenovu snahu dostat nás na Žernovník, kde by se nás jistě pokusil zatáhnout do své oblíbené restaurace a směrujeme naše biky na opačnou stranu. Svážnicí se dostáváme na Bedřichov a sledujíc modrou značku najíždíme do lesa. Je to převážně z kopce, takže se v okamžiku objevujeme na další svážnici nad Kunicemi. Zde se naše dráha ostře lomí vpravo a následuje snad nejkrásnější úsek tratě. Přejíždíme po hřebenu zdejších pastvin a jihneme nad úchvatnými výhledy, jež se nám tu otvírají. To chce foto. Vlastik se pokouší o umělecké dílo a zvěčňuje nás s detailem pampelišky v popředí. Pampeliška dobrý, my … no, chce to trochu cviku. Ale i tak si jistě najde své příznivce, kteří ocení jeho umělecký cit.
Hřebenovka je za námi a my se ocitáme ve Lhotě u Lysic, kde se po vjezdu na silnici přátelsky zdravíme se skupinou cyklistů. Zatímco oni se ubírají vzhůru, my to bereme na opačnou stranu a během několika málo desítek metrů znovu sjíždíme ze silnice a chystáme se na sjezd do lysické obory. Ale někdo nám chybí. Zatoulal se nám Smrťáček. Trpělivě na něj čekáme. Stále v nedohlednu. Už je to opravdu divné, a tak vysíláme zvěda Jokinena, aby se po něm poohlédl. Za chvíli se objevuje Smrťáček a vysvětluje nám své zdržení. Při sjezdu do Lhoty se držel v zadních pozicích a v nepozornosti se omylem připojil ke skupině bikerů, kterou jsme míjeli. Asi mu nepřišlo divné, že se pohybuje mezi zcela novými tvářemi a zcela opačným směrem. No hlavně že jsme zase pohromadě.
Míříme na Lysice. Ve sjezdu nás nemile překvapuje pár blátivých míst. Marně se snažíme zachovat sebe i svá kola v čistotě. Cenou za pěkný sjezd je naštěstí jen pár cákanců na rámu a na lýtkách. Tak to není zase tak drahé. Z Lysic to hrneme po silnici až do Krhova a odtud se po cyklostezce prášíme polňačkou na Jabloňany. Všichni si držíme od sebe dostatečný odstup, protože polykat oblaka prachu zvedající se od našich biků nikoho neláká. Z Jabloňan už jedeme stejnou cestou, kterou jsme přijeli. Jen u Černého mostu držíme přímý směr, neboť to je nejkratší cesta na zahrádku v hospůdce u Marka.
S bikerským pozdravem Kassici


Podobné články:
Neděle 7. října 2007: Kunštátsko - ze dne 11.10.2007 (1)
Neděle 30. září 2007: Karolín - ze dne 09.10.2007 (1)
Neděle 26. září 2007: Macocha - ze dne 03.10.2007 (1)
Upozornění - ze dne 31.07.2007 (1)
Neděle 15. července 2007: Krkatá baba - ze dne 25.07.2007 (1)
Neděle 8. července 2007: Na pohodlí - ze dne 13.07.2007 (1)
Neděle 24. června 2007: Pernštejn - ze dne 10.07.2007 (1)
Neděle 1. července 2007: Brody za Sloupem - ze dne 10.07.2007 (1)
Rozpisy vyjížděk na měsíc ČERVENEC - ze dne 25.06.2007 (1)
Neděle 27. května: Nový hrad - ze dne 31.05.2007 (1)
Dívky ze ZŠ Slovákova uspěly v krajském finále - ze dne 31.05.2007 (1)
ROZPISY VYJÍŽDĚK NA MĚSÍC ČERVEN - ze dne 29.05.2007 (1)
Neděle 20. května 2007 REPECHY - ze dne 27.05.2007 (1)
Kassici: Rozpis vyjížděk na květen - ze dne 26.04.2007 (1)
Neděle 15. dubna 2007 - ze dne 23.04.2007 (1)

Všechny články z tohoto čísla (18/2007):

Rubrika: Zpravodajství
Enersol má mezinárodní vítězku z Letovic
Hasiči nacvičovali evakuaci žáků ze školy
Hasiči otevřou dveře veřejnosti
Letovice chtějí být stále zdravým městem
MAS řeší využití obnovitelných energetických zdrojů
Mladí umělci si užívali sochařské sympozium
Produkty z regionu ve Vídni
Sucho trápí nejenom zemědělce, hrozí rizika požárů
Válka a osvobození ve městě Boskovice aneb Ze vzpomínek odbojáře Karla Klemsy
Včasný zásah při požáru lesa zabránil větším škodám
Vypustili rybičky do fontánky
Z našeho pohledu
Zmapovali Hitlerovu dálnici

Rubrika: Kultura
Burza minerálů
Helena Třeštíková představila Boskovicím Marcelu
Jaro v zahradě
Jaroslav Šerých v Galerii Otakara Kubína
Prohlídka kláštera a Floriánský jarmark
Představujeme: Milovník oblíbených velorexů Tomáš Kostík
Reprezentovali školu před televizními kamerami v Bludišti
Večernoje Bozako
Velorexy i v muzeu
Zahrádkáři opět zvou do poradny

Rubrika: Sport
Blansko opět vyhrálo, ale nadřelo se
Fotbalový servis
Nobica se probrala ze střeleckého spánku
Odstartovaly tenisové soutěže, Letovičtí zahájili výhrou
OK Racing tým se před novou sezónou rozrostl
Plavci bodovali na Velké ceně města Kuřim
Pozvánka pro příznivce aktivního odpočinku
V závěru vzplály emoce

Rubrika: Černá kronika
Policie informuje
Tentokrát anonyma vypátrali

Rubrika: Hubneme
Hubneme - Tak pozor na kalorické BOMBY!!!

Rubrika: Kassikova kronika
Kassici: Rozpis vyjížděk na květen
Neděle 22. dubna 2007

Rubrika: Napsali nám
Beseda o první pomoci
Ohlédnutí za Dnem Země
ZŠ Knínice se chlubí