Světový den vody hostilo v letošním roce Blansko a čerpací stanice Kamenolom

Autor článku: Lukáš Lorenc, pro číslo 5/2023, vloženo dne 24.04.2023

[Stálý odkaz na článek]

Témata byla zaměřena na využití obnovitelných zdrojů energie i odstranění léčiv z odpadní vody
Blansko * Přestože většina z nás považuje otevření kohoutku a napuštění sklenice pitné vody jako naprostou samozřejmost, tak jednoduché to rozhodně není. Na tuto skutečnost a zároveň na důležitost ochrany a čistoty našich vod upozorňuje každoročně Světový den vody. Ten si společně s odbornou veřejností připomenula VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST Boskovice ve speciálním programu, který ukázal zásadní investice i důležité změny v legislativě. Letošního setkání se zúčastnilo přes 60 starostů a dalších představitelů měst a obcí z regionu.
Okres Blansko má ve fungující vodohospodářské infrastruktuře díky VODÁRENSKÉ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI jistotu. VAS Boskovice zásobuje na Blanensku a Boskovicku téměř devadesát tisíc obyvatel. Celá společnost je pátou největší vodárenskou společností u nás a na rozdíl od ostatních je vlastněna pouze obcemi a městy v regionu. A jak poukázal ředitel VAS Boskovice Petr Fiala, počet vlastníků Vodárenské se neustále zvyšuje, v poslední době zejména vstupováním dalších obcí do okresního Svazku vodovodů a kanalizací. Aktuálně je do vlastnické struktury VAS zapojeno více než 540 obcí. Společnost ušla zejména za poslední roky ohromný kus cesty v zásobování vodou. Jedná se především o napojování obcí na skupinové vodovody s dostatečnými zdroji. Ty postupně vedou ke zrušení stavebních uzávěr v obcích, které trpěly malým množstvím vody a další stavby by tak už nebylo možné zásobovat. Na Boskovicku se tak stalo například ve Skalici nad Svitavou, velké Roudce, Nýrově, Vranové a mnoha dalších obcích. „Díky moderním technologiím a nemalým prostředkům, investovaným do obnovy vodovodů jsme také dokázali snížit ztráty výrazně pod republikový průměr, což nám ušetří miliony korun ročně a samozřejmě velké množství vody jako takové“, poukázal ředitel Fiala. Některé z uvedených technologií si dokonce vyvinula VAS Boskovice sama a nyní přináší další novinku v podobě vyjadřovacího portálu. „Ocení jej hlavně odborná veřejnost, např. projekční kanceláře. Podobná služba u nás funguje jen u dvou dalších společností,“ doplnil Petr Fiala. V příštích letech se chce Vodárenská důsledněji zaměřit na dálkové odečty vodoměrů. I o tuto službu ale již mohou její odběratelé nyní požádat.
Velmi sledované jsou ale také velké projekty, které v dané lokalitě výrazně zlepšují podmínky. Dokončen byl velký projekt Pitná voda Jedovnicko, významná byla také výstavba splaškové kanalizace v Olomučanech nebo modernizace čerpací stanice Kamenolom v Blansku. A právě posledně jmenovanou stavbu účastníci programu navštívili. Jedná se přitom o specifické a náročné řešení, které pomocí dvou turbosoustrojí vytlačuje vodu do kopce na čistírnu odpadních vod, přestože se stanice nachází ve velmi složitém prostoru mezi řekou Svitavou a železnicí. „Právě velká modernizace železnice pro nás byla jedinou šancí modernizaci uskutečnit. Potrubí dvakrát podchází řeku a jednou železnici,“ říká technik Josef Vágner s tím, že nově zajišťuje výtlak dvoje potrubí. Opětovného spádu vody z čistírny pak VAS Boskovice využila pro čistou energii a nově vybudovaná vodní elektrárna díky tomu zajišťuje celou čtvrtinu energie potřebné k provozu.

S investičními projekty se rozhodně nekončí
Zatímco některé z potřebných investic se již podařilo realizovat, další jsou v přípravě. Například ve Sloupě, kde ve spolupráci s Vodárenskou chystají napojení vrtu. „Ten byl vyhloubený již dříve, nyní jej potřebujeme napojit do vodojemu a ten zároveň zrekonstruovat. Máme požádáno o dotaci a čekáme na výsledek. Jedná se o akci za devatenáct milionů korun, což je hodně,“ říká starosta Martin Mikulášek. Podobný krok chtějí do budoucna provést i na Kořenci. „Zpracováváme projekt napojení nového vrtu do vodojemu. Pomohlo by nám to zejména s výtlakem vody do horní části obce, kde máme komplikace. Spolu s tím je ovšem potřebná také technická modernizace. S Vodárenskou tak nyní řešíme projektovou dokumentaci, co vše to bude muset obnášet,“ přiblížil starosta Miloslav Svoboda. Oba si průběh Světového dne velmi pochvalovali. „Člověk si zase rozšíří obzory, dozví se něco nového. Připravené to bylo hodně zajímavě,“ myslí si Svoboda. „Akce si drží vysokou laťku. Jak prohlídka, tak konference byla zajímavá. Ale my jsme s Vodárenskou v kontaktu neustále, provozuje naši infrastrukturu, starají se nám o vše. Sami bychom to jen těžko zvládli,“ dodal Mikulášek.
Kromě členů Svazku však dorazili i další hosté, třeba starosta Protivanova Alois Kolář. „Přijel jsem se za Svazek obcí Drahanské vrchoviny a jsme za tu možnost rádi. Bude nám končit smlouva se současným provozovatelem naší sítě, a tak monitorujeme další možnosti,“ prozradil starosta s tím, že jej akce velmi zaujala. „S kolegou jsme byli příjemně překvapeni. Jak z úrovně samotné akce, tak třeba z informací o odbourávání léků z odpadních vod. To bylo velmi zajímavé. A stejně tak nás zaujala samotná filozofie VODÁRENSKÉ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI, která stále hledá způsoby, jak být šetrnější k životnímu prostředí a možnosti využití obnovitelných zdrojů energie,“ dodal.

Větší důraz na obnovitelné zdroje i kontrolu léčiv
Právě obnovitelné zdroje energie budou pro vodohospodářství do dalších let zcela zásadní. Podle nové směrnice Evropské unie se musí vodohospodářské společnosti stále více zaměřovat na ochranu životního prostředí, evidovat a dokládat data z čistíren pro deset a více tisíc obyvatel. Vše má vést do roku 2050 ke klimatické neutralitě. „Tyto čistírny mají do roku 2040 postupně přejít ze sta procent na obnovitelné zdroje energie. U nás se to týká čistíren v Blansku a Boskovicích, do budoucna možná v Letovicích. Využití obnovitelných zdrojů se výrazně věnujeme již nyní, ale i tak musíme hledat další investice do zařízení i technologií. Využívat tepelná čerpadla nebo solární systémy. Je to pro nás velká výzva, ale neobejde se bez významných investic,“ myslí si Jindřich Král, předseda představenstva VODÁRENSKÉ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI, a.s.
Další připravovaná legislativa se týká úrovně mikroplastů a léčiv v odpadní vodě. Zmapování jejich výskytu a hledání způsobů, jak je co nejvhodněji odstranit. Zatím však oficiální postup neexistuje. „Sami jsme si proto udělali interní výzkum, ve kterém jsme sledovali množství různých léků v odpadní vodě. V jaké míře se dostávají na čistírnu a v jakém se dostávají zpět do oběhu. Součástí výzkumu byly analgetika, antibiotika nebo léky na cholesterol či srdce. Ukázalo se, že v Blansku je vyšší koncentrace léčiv na přítoku, na odtoku jsme v komfortní situaci. Vyhodnocení ještě nemáme kompletní, ale chtěli jsme si udělat průzkum a podle toho budeme hledat klíč, jak situaci ještě zlepšit,“ doplnil Král s tím, že podle výsledků přiteče na čistírnu pro deset tisíc obyvatel například 271 balení Ibuprofenu. Po vyčištění odteče úroveň odpovídající třem balením.
Zatímco Světový den vody byl akcí určenou pro odbornou veřejnost, VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s., chystá v roce, kdy slaví třicet let od svého založení, také další program. V sobotu 27. května se tak budou moci vydat zájemci třeba na další Cyklovýlet s Vodárenskou, který se tentokrát uskuteční na Jedovnicku a znovu nabídne nejen sportovní zážitek, ale také možnost nahlédnout do vodohospodářských objektů a přiblížit práci vodohospodářů. (Luke)



Podobné články:
Policie INFORMUJE - ze dne 10.06.2008 (2)
Výsledky fotbalových soutěží OFS Blansko – 24. kolo, 24. – 25. 5. 2008 - ze dne 27.05.2008 (2)
Rekordní pokusy opět odolaly - ze dne 06.04.2008 (2)
Běžte s námi pro hospic - ze dne 16.04.2024 (1)
Ministr životního prostředí navštívil Blansko a Boskovice - ze dne 20.02.2024 (1)
V Blansku postaví nový bazén - ze dne 14.01.2024 (1)
Denní centrum pro lidi bez domova nově otevíráme i o víkendu - ze dne 30.11.2023 (1)
Novorozenec v babyboxu - ze dne 24.11.2023 (1)
Půlmaraton ovládli Keňané - ze dne 28.10.2023 (1)
Nečas míří na univerzitu - ze dne 17.08.2023 (1)
Žalman zahraje v Blansku v kině - ze dne 24.07.2023 (1)
Jiří Vorlický končí kariéru - ze dne 11.07.2023 (1)
Pro hospic lidé vyběhali přes 20 tisíc korun - ze dne 22.05.2023 (1)
Hotel Panorama mění provozovatele - ze dne 17.01.2023 (1)
Velenov a Blansko zakončili Pohár vrchoviny - ze dne 11.10.2022 (1)
Koupaliště zahajují sezonu - ze dne 29.05.2022 (1)
Charita Blansko pomáhá uprchlíkům v regionu - ze dne 08.03.2022 (1)
Mladí basketbalisté uspěli jen doma - ze dne 21.02.2022 (1)
Heslem společnosti SDK reality je: „Vždy se budeme snažit, abyste od nás odcházeli spokojeni - ze dne 18.01.2022 (1)
Mladí basketbalisté doma nezaváhali - ze dne 12.01.2022 (1)

Všechny články z tohoto čísla (5/2023):

Rubrika: Zpravodajství
Boskovice letos bez koloběžek
Bývalá záchranka zůstane městu
Cvičili zásah na přehradě
Česká pošta ruší dvě okresní pobočky
Dětská porta ocenila talentované hudebníky
Dostupnost mobilního signálu roste
Kraj plánuje podpořit rozvoj okresních měst
Kůrovec stále řádí, obnova lesů potrvá desítky let
Lípy na Sokolské čeká první kácení, napadená je i vrba u pošty
Lyžařské areály uzavřely sezonu
Na Velenově by rádi omezili rychlost
Nasvětlí přechod u úřadu
Nemocnici dočasně povede starostka
Nenechte si ujít JARNÍ DNY MARIANNE
Obědy bude škola vařit sama
Omezí pořádání ohňostrojů?
Osvětlí Panskou zahradu
Podpoří opravy v památkové zóně
Pomlázkování hostilo Arboretum Šmelcovna
Připomenou vykonstruovaný proces
Příprava kruhového objezdu začala
Sezonu zahájí pokusem o rekord
Světový den vody hostilo v letošním roce Blansko a čerpací stanice Kamenolom
Tři zájemci o místo ředitele nemocnice
U Letovic zaznamenali tornádo
Ukliďme Česko znovu zaujalo
V Drnovicích museli uzavřít kulturní sál
V Letovicích postaví nejvyšší mrakodrap Evropy
Větrník patřil pirátům
Vrchovina nabídne devět závodů
Zahájení turistické sezony v Černé Hoře
Zakoupí nové divadelní osvětlení
Žďárnou čeká dlouhá uzavírka

Rubrika: Sport
Důležitý krok k play-off
Florbalisté bez jediné porážky
Hrdlička a Staněk v čele
Jak obmění hokejisté družstvo?
Svitávka v čele extraligy
Volejbalisté postupují na Mistrovství republiky
Vorlický debutoval v Serii A
Vstup do jara vyšel hlavně Ráječku a Boskovicím
Zlaté závody pro plavce

Rubrika: Napsali nám
Robotika a 3D tisk v Základní škole v Benešově
Velikonoční dílny ve školní družině na Zelené
Zpráva o Keltském telegrafu 2023