U přípravy výstavby Na Chmelnici došlo k chybám, původní povolení nakonec neplatí

Autor článku: Lukáš Lorenc, pro číslo 4/2023, vloženo dne 06.04.2023

[Stálý odkaz na článek]

Boskovice * Již brzy měla v boskovické lokalitě Na Chmelnici začít výstavba nových bytových domů. Vzniknout mělo šest bytových domů, odpočinková lokalita a na sousedním městském pozemku také dětské hřiště, které bude realizovat developer BK Invest. Jelikož se však objevily chyby ve schválení dokumentů, jak ze strany města, tak kraje, původně vydané krajské rozhodnutí nakonec neplatí. Vedení města, od kterého firma pozemky v minulém volebním období získala, se nelíbí počet pater některých domů a podnět na přezkum územního rozhodnutí podalo také z pohledu celkové zastavěnosti.
O situaci jako první informovaly boskovické Ohlasy. Důvod, kvůli kterému se již schválený projekt znovu přehodnocuje, může vypadat triviálně. Doručení tehdejšího rozhodnutí totiž neproběhlo tak, jak mělo. „Bylo vydáno územní rozhodnutí, které vypadalo, že je pravomocné a bylo dodáno veřejnou vyhláškou. Nicméně stavební úřad v tomto případě pochybil v případě doručování a krajský úřad tuto záležitost našel. Nyní je tak rozhodnutí dodáváno šesti účastníkům řízení, kteří musí dostat rozhodnutí do svých rukou. To se předtím nestalo. Územní rozhodnutí tak není pravomocné a těchto šest účastníků má možnost se odvolat,“ přiblížila zádrhel starostka města Jana Syrovátková. A jelikož současné vedení města s výslednou podobou nesouhlasí, rozhodlo se zároveň, ačkoliv není účastníkem řízení, obrátit na krajský úřad s žádostí o přezkoumání rozhodnutí.
Důvodů je podle starostky hned několik. „Nelíbí se nám především to, že jsme nenašli žádný doklad, podle kterého by město jako vlastník parcel, které jsou zahrnuty do stavebního záměru, někdy jednalo o možnosti zapojení městských pozemků jako součást soukromého developerského projektu a jejich využití pro výpočet koeficientu zástavby. Ten je dán územním plánem ve výši šedesáti procent. Nechala jsem si to přepočítat a zastavěnost je vyšší, kolem sedmdesáti procent. Primární je ale otázka, jak se k tomu postaví krajský úřad,“ uvedla starostka, která zároveň není spokojena s tím, že dvě budovy mají naprojektovány více pater, než je na daném pozemku územním plánem dovoleno a zároveň jsou budovy umístěné na samém okraji pozemku.
Městský úřad sám ovšem není účastníkem řízení, a proto územní rozhodnutí napadnout nemůže. V minulých dnech se tak úřad spojil s jedním z účastníků řízení. A minimálně jeden ze šesti přímých účastníků již měl podat připomínky k rozhodnutí kraje. Zároveň platí, že pokud nebude územní řízení pravomocné, nezíská developer stavební povolení.
Pro BK Invest se nejedná o jednoduchou situaci. „Ještě před několika dny jsme měli v rukou schválené územní rozhodnutí. Překvapilo nás to, protože jsme dodrželi veškeré normy a vyhlášky, které na území města platí. Vše bylo úředníky města schváleno, takže případná chyba nemůže být na naší straně. V září jsme dostali rozhodnutí, které nabylo právní moci. A teprve před pár dny jsme dostali vyjádření, že je rozhodnutí nakonec neplatné. V době pokročilé fáze projektu,“ říkají jednatelé společnosti Petr Vyskočil a Pavel Zatloukal. Očekávají, že současná situace protáhne projekt přibližně o rok. „Je to škoda, protože město již mnoho ploch pro výstavbu nemá a lidé se na nás již obrací se zájmem o tuto výstavbu. Pokud je zapotřebí upravit u dvou domů počet poschodí, projekt upravíme. Budeme se snažit vyhovět. Ohledně zastavěnosti ale projekt platné předpisy splňuje. A to i bez sousedních pozemků města, na kterých jsme se zavázali postavit dětské hřiště a komunikaci k budoucí ulici rodinných domů,“ dodali.
Jakým způsobem mohlo v přípravě dokumentů a povoleních dojít k takovým chybám, zatím od boskovického úřadu nezaznělo. A do vyjádření kraje si všechny strany nechávají otevřené možnosti. Na tento konkrétní projekt ovšem měla dohlížet speciálně složená komise města, jejíž součástí byl i tehdejší místostarosta Petr Malach. „Přiznám se, že jsme se těmito záležitostmi vůbec nezabývali. To bylo otázkou zastupitelstva, které schválilo podmínky. My jsme měli za úkol se zaměřit hlavně na to, jak jsou v lokalitě řešena garážová stání, parkování, veřejná prostranství nebo místa pro odpady. Pokud se poté něco změnilo, nebylo to z naší strany,“ vysvětlil.
Dalšími členy komise byli Petr Zouhar, šéf odboru investic, který se vyjádří až po výsledcích přezkumu. A také Milan Štulpa, který měl na starost územní plán. „Pořád si myslím, že stanovisko je z mé strany v pořádku. Neříkám, že jsem jediný vykladač územního plánu v Boskovicích, ale i nyní bych postupoval stejně,“ říká Štulpa. Jaké může město případně z celé záležitosti vyvodit důsledky, zatím nechce polemizovat ani vedení města. „S tím počkáme, až jak dopadne přezkoumání na kraji,“ zakončila starostka.
Ostatně již schvalování směny pozemků vyvolalo mezi zastupiteli před dvěma lety neshody. Úplně proti byl tehdejší zastupitel Jiří Pevný, když podal námitky zejména na cenu odkupu. Dalších šest zastupitelů se zdrželo. Naopak pro byli například současní místostarostové Radek Šamšula a Lukáš Holík. Developer BK Invest byl nicméně jediným, kdo měl o nabízení pozemky zájem.(Luke)


Podobné články:
Do nové sezóny bez závazků - ze dne 15.03.2010 (2)
Úvodní duel rozhodl obránce - ze dne 15.03.2010 (2)
Fotbalová DIVIZE - ze dne 02.06.2008 (2)
Konkurzní řízení na funkci ředitelky - ze dne 08.04.2008 (2)
Zubaři DUBEN - ze dne 06.04.2008 (2)
Volejbalistkám se na lepší časy neblýskalo - ze dne 06.03.2008 (2)
Zaměřují se na prevenci kriminality - ze dne 14.02.2008 (2)
Kam v Boskovicích? - ze dne 16.04.2024 (1)
Čadová mistryní republiky - ze dne 15.04.2024 (1)
Dětem pořídí milionovou dřevěnou loď - ze dne 08.04.2024 (1)
Překvapení pro žáky Aikido Boskovice - ze dne 05.04.2024 (1)
Hledají vhodnou dotaci na sportovní halu - ze dne 05.04.2024 (1)
Galerie definitivně přechází pod KZMB - ze dne 27.03.2024 (1)
Nový zpravodaj má nedostatky - ze dne 27.03.2024 (1)
Ministr Kupka debatoval v Boskovicích o I/73 - ze dne 27.03.2024 (1)
Světový den vody hostily Boskovice a nejmodernější čistírna odpadních vod - ze dne 25.03.2024 (1)
Hledání jednatele nemocnice začíná od začátku - ze dne 22.03.2024 (1)
Galerie definitivně přechází pod KZMB - ze dne 20.03.2024 (1)
Bezpečně do školy - ze dne 19.03.2024 (1)
Lukáš Vorlický je slávistou - ze dne 18.03.2024 (1)

Všechny články z tohoto čísla (4/2023):

Rubrika: Zpravodajství
Co navrhují architekti u Červené zahrady?
Jeskyni znečistili zabíjačkou
Léčebna v provozu
Na Kořenci hořel dům
Na opravu silnice z Velkých Opatovic na Chlum se nejspíš čeká marně
Omezení návštěv v nemocnici
Sezonu zahájí pokusem o rekord
Stavební povolení a dotace na knihovnu stále v nedohlednu
U přípravy výstavby Na Chmelnici došlo k chybám, původní povolení nakonec neplatí
Uspořádali otužilecké plavání v Šošůvce
V Letovicích bude ordinovat dětská lékařka
V Letovicích spustili rekonstrukci náměstí
Za bezobalové nákupy EKO body nebudou
Zámky zahajují sezonu, v Rájci vystavovali kamélie
Získání budovy potvrdí až zastupitelstvo

Rubrika: Sport
Boskovické stříbro ve štafetách
Nejlepší sportovci okresu
Sportovcům kralují hasiči
Volejbalisté nejlepší v kraji
Vzpírání letos i s družstvem juniorek

Rubrika: Napsali nám
AZ-NÁBYTEK vsadil na kvalitu
SDH Bačov oslavil 80 let