Voliči v Boskovicích zvolili Změnu

Autor článku: Lukáš Lorenc, pro číslo 12/2022, vloženo dne 25.09.2022

[Stálý odkaz na článek]

Boskovice * Jakkoliv může být nadpis článku někdy zavádějící, výsledek volby do zastupitelstva Boskovic tentokrát vystihuje naprosto přesně. Hned na první pokus totiž místní volby vyhrála Změna22, která získala sedm mandátů. Stejný počet mají i druhé Naše Boskovice. Velkým neúspěchem skončily volby pro SPOLU Boskovice, které přišly téměř o polovinu současných mandátů. Do zastupitelstva se prosadili také ČSSD, Česká pirátská strana a jeden mandát získal také Karel Trefný z SPD a Trikolory. Neúspěšně kandidovali zástupci Starostů a nezávislých, Boskováků, Cesty K-Lidem a KSČM.
Vítězná Změna22 brala celkem 23,52 %. Byl to ale boj do sečtení posledního okrsku, jelikož jen těsně za nimi skončily Naše Boskovice se ziskem 22,76 %. V přepočtu je dělilo v podstatě jen třicet voličů. První místo tak získalo nově založené hnutí bez výraznějších politických jmen na kandidátce. „Měli jsme velké plány, ale takový výsledek byl pro nás spíše zbožné přání. Sledování vývoje bylo dramatické, ale věřili jsme, že vyhrajeme, protože jsme cítili velkou podporu mezi lidmi, se kterými jsme se potkávali,“ hodnotila jednička strany Jana Syrovátková, která se plánuje ucházet o pozici starostky, na kterou má její strana největší šanci. „Již dopředu jsem deklarovala, že jsem Změnu22 založila s tím, že když dostaneme důvěru, tak jsem připravena se ucházet o pozici starostky. Ale jednání teprve budou probíhat a uvidíme, jak to dopadne,“ dodala.
V zastupitelstvu tak za Změnu22 usednou kromě Syrovátkové také Ivo Provazník, Radek Pernica, Ludmila Klíčová, Vladimír Petrů, Vladěna Koudelková a Jan Flíček. Za Naše Boskovice pak kromě lídra Lukáše Holíka také Petr Axman, Vlastimil Slaný, Martina Přichystalová, Ivo Moudrý, Vladimír Farský a Pavel Šafář. „Včera nevyhrály Naše Boskovice nebo Změna, ale vyhráli občané města Boskovice. To vím už teď. Chci vám poděkovat za podporu, které se mi dostalo,“ hodnotil výsledek Lukáš Holík, jednička kandidátky Naše Boskovice a další z výrazných kandidátů na nového starostu.
Velký propad zaznamenala koalice SPOLU, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, která se ziskem 19,54 % propadla na šest mandátů. Ty získali Jaroslav Dohnálek, Michaela Žejšková, Michal Knödl, Radek Stříž a dvojice Miroslav Klíma a Dagmar Hamalová, kteří poskočili až z jedenáctého respektive dokonce sedmnáctého místa. „Je to pro nás jasný neúspěch,“ přiznává jednička kandidátky Michaela Žejšková, která vidí jeden z důvodů v křížkování. „Podle naší předběžné analýzy jsme tím byli znevýhodnění. Ale vliv má také celorepubliková nálada, kde je SPOLU u moci. Ale samozřejmě také to, že s námi voliči zřejmě nebyli spokojeni,“ vyjmenovala. Že bylo špatným krokem spojit se už před volbami do trojkoalice jako chybu nevidí. „Tak to nebereme. Stojíme na stejných principech i postojích, byl to dobrý krok. V tuto chvíli budeme nadále pokračovat jako SPOLU,“ doplnila s tím, že vítěznými stranami v rámci vyjednávání kontaktováni nebyli a ani to nepředpokládají. „Myslím, že rozložení sil je jasné. I naši koaliční partneři propadli.“
ČSSD získala ve volbách 12,18 % a zůstalo stejně jako dosud na čtyřech mandátech. Ty získali Petr Malach, Oldřich Kovář, Hana Nedomová a až z patnáctého místa kandidující Milan Janáč. „Již před volbami jsme říkali, že pro nás bude úspěch zachování současných pozic, takže jsme s výsledkem spokojeni. V rámci povolebního vyjednávání jsme se již kontaktovali, ale ctíme vítěze voleb a nebudeme určitě vést žádné zákulisní boje,“ říká za stranu Petr Malach. „Ale moc si nepamatuji, že by v Boskovicích neuspěly hned čtyři strany, to je určitě zajímavý fakt,“ dodal.
O jednoho zastupitele méně, tedy dva, budou mít Piráti, když získaných 6,17 % zajistilo mandát pro Radka Šamšulu a Jana Nádvorníka.
A do zastupitelstva se dostal také Karel Trefný z SPD a Trikolory, přestože jejich strana nezískala potřebných pět procent. Nakonec rozhodl menší počet kandidátů strany, který byl v celkovém hodnocení i tak nevýhodou. „Myslím, že od strany se čtrnácti kandidáty nikdo nečekal, že uspějeme. Musím poděkovat pánům Koudelkovi a Bušinovi, bez nich bychom to určitě nezvládli. Zpětně se možná ukázalo špatné, že jsme měli méně kandidátů, ale nechtěli jsme jít cestou jako jiní a psát rodinné příslušníky nebo přátelé. Chtěli jsme se zachovat fér a tak budeme jednat i dál,“ říká Trefný, který spíše než v koalici či opozici chce být jednotlivým hlasem. „Myslím, že vítězné strany mají spolupráci danou. Vítězové jsou mladí, odhodlaní a bez větších politických vazeb. Mohou tak pracovat s čistým tácem. Já budu opravdu spíše v pozici jednoho hlasu a uvidíme.“ Mimo zastupitelstvo zůstávají pro následující čtyři roky zástupci STAN, KSČM, Boskováků a Cesty K-Lidem.(Luke)


Podobné články:
Do nové sezóny bez závazků - ze dne 15.03.2010 (2)
Úvodní duel rozhodl obránce - ze dne 15.03.2010 (2)
Fotbalová DIVIZE - ze dne 02.06.2008 (2)
Konkurzní řízení na funkci ředitelky - ze dne 08.04.2008 (2)
Zubaři DUBEN - ze dne 06.04.2008 (2)
Volejbalistkám se na lepší časy neblýskalo - ze dne 06.03.2008 (2)
Zaměřují se na prevenci kriminality - ze dne 14.02.2008 (2)
Medaile sbírali plavci nejen v Boskovicích - ze dne 16.04.2024 (1)
Hasiči v Boskovicích mají nového velitele - ze dne 16.04.2024 (1)
Přispějí klubům na trenéry - ze dne 16.04.2024 (1)
Kam v Boskovicích? - ze dne 16.04.2024 (1)
Čadová mistryní republiky - ze dne 15.04.2024 (1)
Dětem pořídí milionovou dřevěnou loď - ze dne 08.04.2024 (1)
Překvapení pro žáky Aikido Boskovice - ze dne 05.04.2024 (1)
Hledají vhodnou dotaci na sportovní halu - ze dne 05.04.2024 (1)
Galerie definitivně přechází pod KZMB - ze dne 27.03.2024 (1)
Nový zpravodaj má nedostatky - ze dne 27.03.2024 (1)
Ministr Kupka debatoval v Boskovicích o I/73 - ze dne 27.03.2024 (1)
Světový den vody hostily Boskovice a nejmodernější čistírna odpadních vod - ze dne 25.03.2024 (1)
Hledání jednatele nemocnice začíná od začátku - ze dne 22.03.2024 (1)

Všechny články z tohoto čísla (12/2022):

Rubrika: Zpravodajství
Boskovicemi provoněly Husí slavnosti
Den dětí a vzhůru do školy
Dobrovolní hasiči mají rekord
Hokejisté s žádostí neuspěli
Jablkobraní v Drnovicích
Jarmark navštívilo deset tisíc lidí
Jednání o převodu nemocnice stojí
Letovice jinak podruhé
Nemocnice modernizovala radiologické oddělení
Ocenění pro divadelníky
PODZIMNÍ SLEVY S ONA DNES
Projektanta sportovní haly zatím nevybrali
Rozloučení s hraběnkou
S prominutím nájmu nesouhlasili
Samosprávy apelují na udržení hromadné dopravy, kraj však chystá další omezení
Suchý slavilo výročí
Úrodu ovoce mohou zachránit jen jablka
V Boskovicích proběhla již v pořadí šestá výstava reborn panenek
V Drnovicích zaveleli k úklidu
V Lysicích otevřeli skatepark, Boskovice mají smůlu
Voliči v Boskovicích zvolili Změnu
Výsledky voleb do zastupitelstva obcí regionu Boskovicko
Vysoké ceny elektřiny se promítnou i do navýšení ceny vody
Začnou s opravami chodníků
Získali most pro cyklostezku

Rubrika: Sport
Bayerová Čadová zářila na Evropském šampionátu
Blanensko vstoupilo do soutěže výhrami
Hokejisté na úvod čelili favoritovi
Kolisté doma uspěli napůl
Kripner a Hrdlička sahali po medaili
O aikido i šprtec byl znovu zájem
Velenov a Blansko zakončili Pohár vrchoviny