Ve Velkých Opatovicích chtějí pokračovat s rozvojem městské infrastruktury

Autor článku: Lukáš Lorenc, pro číslo 11/2022, vloženo dne 21.09.2022

[Stálý odkaz na článek]

Velké Opatovice * Město Velké Opatovice leží v malebném kraji Malé Hané a nabízí příjemné místo k životu. Poslední roky jsou zde ve znamení častých investic do dalšího vylepšení základní infrastruktury, například do školství, zdravotnictví nebo do místního zámeckého areálu, který je bez nadsázky pomyslným srdcem města. Ve stejném duchu by si současné vedení města přálo pokračovat i do dalších let. Zeptali jsme se proto na několik otázek starostky Kateřiny Gerbrichové za SNK Město lidem a místostarosty Jaroslava Bárty, nestraníka za KSČM.
Základem pro příjemný život je vhodná infrastruktura. Třeba kvalitní školství nebo silniční síť.
K. Gerbrichová: Toho jsme si samozřejmě vědomi, a proto postupem několika let město zainvestovalo do budov pro vzdělávání v našem městě desítky milionů korun. Po kompletní rekonstrukci je budova 2.MŠ a v současné chvíli probíhá kompletní rekonstrukce budovy 1.MŠ a knihovny. U budovy školy jsou investice v řádu několika let. Teď o prázdninách probíhá kompletní rekonstrukce sociálního zařízení v pavilonu C naší budovy ZŠ a současně připravujeme opět projekt na další rekonstrukci odborných učeben. Dále máme připravený projekt i na rekonstrukci šaten pro více jak 400 dětí.
J. Bárta: A také místní komunikace se nám daří postupem času rekonstruovat, jakkoliv je to náročné, a to včetně přilehlé infrastruktury, takže s opravou vozovky řešíme i chodníky, veřejné osvětlení, vodovody nebo kanalizace i nová parkovací místa či zálivy. Už se rozběhla rekonstrukce ulice Mládežnická a Zádvoří. A příští rok projde rekonstrukcí hlavní autobusová zastávka, protože hromadná doprava je pro nás také velké téma, jelikož chceme zachovat pohodlné cestování pro seniory nebo školáky, ačkoliv na zachování spojů můžeme jen apelovat, sami je neovlivníme. Stejně tak třeba realizaci silnice R43, která by pro další rozvoj našeho města, pracovní místa nebo bydlení, byla jednoznačně velkým krokem. Ovlivnit jsme naopak mohli stavbu cyklostezky na Jevíčko, která se již dokončuje.
Pomyslným srdcem města je areál zámku a okolní zámecký park. Plánujete dále zkrášlovat jeho podobu?
J. Bárta: Areál zámku chceme samozřejmě dále rozvíjet. Připravuje se rekonstrukce střechy úřadu a máme v plánu také zpevnit spodní cestu kolem zámecké zdi, která je často rozbahněná. Nejvíce nás samozřejmě trápí stav obvodových zdí, ale v tomto případě musíme počkat na rekonstrukci krajské komunikace. Apelujeme na to, aby proběhla co nejdříve, ale jedná se o krajskou komunikaci.
K. Gerbrichová: Máte pravdu, že zámek a jeho park jsou opravdu srdcem našeho města. Každý rok se snažíme investovat do oprav budov zámku. V září bude zahájena rekonstrukce střechy úřadu, která je také součástí zámeckého areálu. Letos v parku vyrostlo bludiště z vrbového proutí a v zámeckém parku budou osazené naučné panely. Hodně prostředků je věnováno do úprav a údržby zámeckého parku a zeleně. V letošním roce se podařilo vybudovat veřejné WC, které je také součástí areálu. Do budoucna počítáme s investicemi do údržby a rekonstrukcí zámku, zámeckého parku a zámecké zdi.
Další podstatnou otázkou je bydlení.
K. Gerbrichová: Ano, v dalších letech počítáme s realizací výstavby městských bytů v části bývalého učiliště. Projekt je připraven, financování je prozatím zajištěno. Uvidíme, jak se bude vyvíjet situace s energiemi a zda bude mít město finance v následujících letech i na investice. Tedy zda daňové příjmy nebudou jen pokrývat nezbytné výdaje pro provoz města, zajištění základních služeb a dodávku elektrické energie do městských budov pro jejich provoz a pro provoz příspěvkových organizací.
A také zdravotnictví.
J. Bárta: Myslím, že naše zdravotní středisko funguje a vytvořili jsme doktorům i pacientům vhodné zázemí. Základní zdravotnické služby jsou zajištěné a v posledních letech jsme do střediska investovali nemalé finanční prostředky včetně nového sociálního zázemí nebo bezbariérového přístupu. Pevně věřím, že ve městě udržíme stálou nabídku lékařských služeb.
Nutností je také hledání vhodného programu pro dospívající mládež.
K. Gerbrichová: Na podzim 2021 se otevřel volnočasový klub ELIM pro místní mládež a pro svoji cílovou skupinu. Prostor si našel své návštěvníky a zcela jistě plní svou funkci. To nám potvrdil provoz tohoto klubu od října loňského roku do června toho letošního. Provoz bude nadále zachován, máme skvělou zpětnou vazbu. Dnes je pro starší děti velmi těžké zajistit nějaký program a toto byl dobrý krok. Jinak je v našem městě velká nabídka aktivit pro děti. Kroužky nabízí jak samotné sportovní a jiné spolky jako TJ Sokol, hasiči, RC Motýlek a další, navíc zde máme Základní uměleckou školu a také spoustu kroužků organizuje družina naší Základní školy a další nabídku poskytuje SRPŠ při Základní škole.
Samozřejmě nejde jen o samotné město, ale i jeho přidružené obce.
J. Bárta: I nadále budeme podporovat jejich rozvoj. Jedna věc jsou investice do infrastruktury, které jsou stejně důležité jako v případě města. Ale také další potřebné projekty, které se provádí na základě požadavku místních občanů přes místní samosprávy. Ve Velké Roudce se plánují pozemkové úpravy, které by měly řešit i výstavbu protipovodňových opatření a připravuje se projekt na opravu střechy kulturního domu. Ve Svárově se letos opravila místní komunikace, v Brťově se plánuje oprava bývalého místního obchodu na klubovnu a mnoho jiného.
Velkou změnou prošlo v posledním období odpadové hospodářství. Jak jste spokojeni s jeho podobou?
K. Gerbrichová: Je to velké a stále aktuálnější téma. Systém door-to-door jsme zavedli před několika lety, odpady se třídí mnohem více, takže systém zafungoval a já musím poděkovat místním občanům, že se do systému zapojili a pomáhají nám toto téma řešit. Systém se stále vyvíjí a naše město, které je součástí Technických služeb Malá Haná, stále hledá možnosti na lepší třídění, snižování množství a využití odpadů.
J. Bárta: Přestože si myslím, že svozy jsou na dobré úrovni, pořád je samozřejmě na čem pracovat. Je to ale také otázka finančních nákladů, dostupnosti techniky i zaměstnanců svozové firmy. Vše má své limity. Uvidíme, jaká bude situace do budoucna, protože odpadů v dnešní době pořád přibývá a pokud v příštím roce skončí skládkování na Březince, rozhodně nám to nepomůže.(Luke)


Podobné články:
„Malí tenisté podeváté o čokoládové ceny“ - ze dne 10.06.2008 (2)
Velikonoční jarmark ve Velkých Opatovicích - ze dne 18.03.2024 (1)
AKTUÁLNĚ - uzavírka z Velkých Opatovic ve směru na Jevíčko - ze dne 14.03.2024 (1)
Kulturní dům získá novou střechu - ze dne 12.03.2024 (1)
Školáci ve Velkých Opatovicích se nadýchali dezinfekce, tři z nich skončili v nemocnici - ze dne 18.01.2024 (1)
Sbírka na bezbariérový dům pro Honzíka - ze dne 10.01.2024 (1)
Pořadatelé Štědrodenní polévky dobré vůle ve Velkých Opatovicích změnili účel veřejné sbírky - ze dne 23.12.2023 (1)
Pokračují v obnově zámecké zdi - ze dne 04.11.2023 (1)
Obnoví stromy v lesoparku - ze dne 17.10.2023 (1)
Začali s obnovou zámecké zdi - ze dne 12.10.2023 (1)
Zateplením ubytovny ušetří - ze dne 10.10.2023 (1)
Výstava jiřinek se vydařila - ze dne 23.09.2023 (1)
Opatovické letní kino projde rekonstrukcí - ze dne 22.09.2023 (1)
Znovu usilují o vlakové spojení - ze dne 04.09.2023 (1)
Hasiči slaví výročí - ze dne 01.09.2023 (1)
Jiřinky se vrací do kartografického centra - ze dne 31.08.2023 (1)
Znovu vyhráli ve vyprošťování - ze dne 17.08.2023 (1)
Výpadku pitné vody rychle zabránili - ze dne 11.07.2023 (1)
Rozšiřují provoz sběrného dvora - ze dne 01.07.2023 (1)
Koupaliště otevírají, kempy hlásí téměř plno - ze dne 15.06.2023 (1)

Všechny články z tohoto čísla (11/2022):

Rubrika: Zpravodajství
Boskovické oslavy gradovaly
Boskovicko sobě podruhé
Cyklostezka spojí hranice krajů
Dobrá věc se podařila, u Svitávky budou čtyři pruhy
Energie v Boskovicích zatím vysoutěžené nemají
Fotbalové léto ve znamení oslav
Historické objevy v Kateřinské jeskyni
Je na čase dát šanci jiným stranám, říká lídr SPD a Trikolory, Společně pro Boskovice, Karel Trefný
Letovický orchestr slavil
Na nafukovací halu si tenisté počkají
Nábor oddílů aikida a stolního hokeje
Neomezovat provoz městských sportovních a kulturních zařízení a energetika jsou prioritou STANu
Neuvěřitelné! Čertovská vinotéka Boskovice slaví třicet let
Ocení významné osobnosti
Odhalí památník slavnému sochaři
Přiblíží přípravy silnice S73
Šest medailí z Olympiády
Tradiční Výstava jiřinek ve Velkých Opatovicích
V Opatovicích uspořádalo místní SDH hasičské zábavné odpoledne
VAS Boskovice opět finančně podpořila MSSS Boskovice
Volby do zastupitelstva i Senátu
Zámecký park otevřen
Znovu omezí hromadnou dopravu ve Velkých Opatovicích

Rubrika: Kultura
Kunštát pořádá hrnčířský jarmark

Rubrika: Sport
Fotbalisté proti výběru Jana Kollera
Fotbalové derby patřilo Kunštátu
Jolana Šmídlová míří hrát do USA
Novotný evropským šampionem
Petr Papoušek rybařil na Slovensku o vítězství
Stříbrná medaile pro Svitávku
Truck Trial v Kunštátě uzavřel sezónu

Rubrika: Představujeme
Střední škola André Citroëna Boskovice zaznamenala největší nárůst počtu zájemců o studium
Ve Velkých Opatovicích chtějí pokračovat s rozvojem městské infrastruktury