Neuvěřitelné! Čertovská vinotéka Boskovice slaví třicet let

Autor článku: Lukáš Lorenc, pro číslo 11/2022, vloženo dne 10.09.2022

[Stálý odkaz na článek]

Boskovice * Říká se, že správně připravená archivní vína jsou známkou té nejvyšší kvality. Podobně vyzrálého věku v letošním roce dosahuje také Čertovská vinotéka Boskovice na Plačkově ulici, která se o chutě svých zákazníků stará již krásných třicet let. A za tu dobu ušla ohromný kus cesty. Z pohledu často se měnící legislativy, velkého pokroku v technickém zázemí, ale i ve spojení s pekelnými silami. K této významné příležitosti jsme se potkali s majitelem Aloisem Oujeským, mezinárodním degustátorem, který před třiceti lety dokázal spojit svoji práci a koníček.
„Na vinařství je krásné, že se člověk má pořád co učit, stále je možnost, jak se zlepšovat. Měl jsem štěstí, že jsem mohl koníček a práci spojit v jedno. Vzpomínám, že jsme tehdy otevřeli jednu z prvních, možná vůbec první vinotéku v republice. Až tak po osmi letech se vinotéky staly zajímavým artiklem a začalo jich obrovsky přibývat. Možná si mysleli, že je to lehký výdělek, ale není to tak. Pokud chce člověk zajistit kvalitu, musí se tomu věnovat od rána do večera. Nikoliv si nechat dovézt víno a někomu je přetočit. My máme tanky, měření, filtrace, kompletní výbavu a přiznám, že jsem hrdý na to, co se nám za ty roky podařilo vybudovat,“ říká Oujeský, který zázemí své prodejny vylepšuje v podstatě celý život. „Byť sám víno nevyrábím, přebírám veškerou zodpovědnost, takže zodpovídám za kvalitu vína. Ale není to problém, protože dlouhodobě spolupracuji jen s těmi nejlepšími a nejprověřenějšími vinaři.“
Je však pravdou, že za uplynulých třicet let se zákony velmi výrazně změnily. „Prošel jsem přerodem od doby, kdy bylo víno vlastně produkt bez označení, kdy se začalo brát jako přívlastkové až po dnešní podmínky. Ale těší mě, že za těch třicet let přichází často kontroly a vždycky jsme měli vše v pořádku. Sami víno maximálně kontrolujeme, nestalo se, že bychom prodávali třeba přesířený nápoj. Přiznávám, že jsem na to patřičně hrdý. Prodáváme jen moravská vína, u kterých je jasný původ. Žádné pochyby. Stejně tak jsme nikdy nezačali s doplňkovým prodejem třeba vajíček nebo medu,“ poukazuje.
Záruka maximální kvality však nepřichází sama. Po celou dobu otevření se Čertovská vinotéka snaží zlepšovat své technické zázemí. Postupně tak pořídila například systém řízeného kvašení nebo v minulém roce zmodernizovanou část sklepa, kde je zajištěno nejmodernější skladování bez přístupu vzduchu v nerezových nádobách nebo chlazení. „Jeden čas jsme měli vinotéku také v Brně, ale pokud mám mít vše pod kontrolou, více provozů zkrátka nejde. V Boskovicích jsem měl také vinárnu v budově muzea, ale tam byla zase přílišná vlhkost,“ vzpomíná zkušený degustátor, který nedá dopustit na moravská vína. A poznat kvalitní víno naučil i své věrné zákazníky. „Přitom rozeznat dobré víno je pro laika hrozně těžké. Lidé, co jsou zvyklí ke mně chodit, tak už ví, jak má kvalita vypadat. Konzumenti zvyklí na víno z marketů s tím mohou mít na začátku problém, protože zákazník je zvyklý na takové nekonfliktní doslazované víno. První vjem je hodně silný, ale pak opadne kyselinka a rychle se zahltí. Vstup do kvalitního vína chvíli trvá, ale pokračuje dlouho.“
V boskovické prodejně každého na první pohled zaujme čertovská výzdoba. „Když se začaly vinotéky ve velkém rozmnožovat, hledal jsem, jak se odlišit. A v literatuře jsem našel čerta s hroznem. Tak vznikla patnáct let zpátky Čertovská vinotéka. Přidali jsme výzdobu, v zadní části vybudovali peklo s knihou hříchů, které pravidelně předěláváme. Je to takové místo pro zdravé nabíjení nápadů,“ směje se Oujeský, který ale dnes již vede vinotéku společně se synem Matějem. „Jsem rád, že v tomto oboru pokračuje. Já se věnuji hlavně zázemí a zásobování. Matěj se stará o prodej a internetový obchod, dnešní doba v tomto hodně pokročila.“ Zákazníci tak mohou navštívit nejen webové stránky certovskavinoteka.cz včetně virtuální prohlídky, ale také si zboží nechat dovézt či objednat a vyzvednout na prodejně prostřednictvím e-shopu winehell.cz. Aktuální informace nabízí také facebookový profil Vinotéka Boskovice, Židovská čtvrť, který se může hodit i v následujících dnech, kdy začne jedna z hlavních částí roku, sezóna burčáku.
„Letošní úroda je trochu opožděná, protože bylo sucho a zapršelo až nyní. Hrozny tak nebudou mít takovou váhu a výnosnost. Budeme mít ale burčák z odrůd Irsai Oliver a Muškát Moravský. Později přibude i burčák červený, ale toho je méně, a tak bude stejně jako v minulých letech omezenější množství,“ přiblížil Oujeský s tím, že burčák by měl být v prodeji přibližně do poloviny října. Otevírací doba vinotéky je od pondělí do soboty v době 10:00 až 19:00 hodin, v době prodeje burčáku je výjimečně otevřeno také v neděli.(Luke)


Podobné články:
Do nové sezóny bez závazků - ze dne 15.03.2010 (2)
Úvodní duel rozhodl obránce - ze dne 15.03.2010 (2)
Fotbalová DIVIZE - ze dne 02.06.2008 (2)
Konkurzní řízení na funkci ředitelky - ze dne 08.04.2008 (2)
Zubaři DUBEN - ze dne 06.04.2008 (2)
Volejbalistkám se na lepší časy neblýskalo - ze dne 06.03.2008 (2)
Zaměřují se na prevenci kriminality - ze dne 14.02.2008 (2)
V Boskovicích cílí na turisty - ze dne 19.04.2024 (1)
Medaile sbírali plavci nejen v Boskovicích - ze dne 16.04.2024 (1)
Hasiči v Boskovicích mají nového velitele - ze dne 16.04.2024 (1)
Přispějí klubům na trenéry - ze dne 16.04.2024 (1)
Kam v Boskovicích? - ze dne 16.04.2024 (1)
Čadová mistryní republiky - ze dne 15.04.2024 (1)
Dětem pořídí milionovou dřevěnou loď - ze dne 08.04.2024 (1)
Překvapení pro žáky Aikido Boskovice - ze dne 05.04.2024 (1)
Hledají vhodnou dotaci na sportovní halu - ze dne 05.04.2024 (1)
Galerie definitivně přechází pod KZMB - ze dne 27.03.2024 (1)
Nový zpravodaj má nedostatky - ze dne 27.03.2024 (1)
Ministr Kupka debatoval v Boskovicích o I/73 - ze dne 27.03.2024 (1)
Světový den vody hostily Boskovice a nejmodernější čistírna odpadních vod - ze dne 25.03.2024 (1)

Všechny články z tohoto čísla (11/2022):

Rubrika: Zpravodajství
Boskovické oslavy gradovaly
Boskovicko sobě podruhé
Cyklostezka spojí hranice krajů
Dobrá věc se podařila, u Svitávky budou čtyři pruhy
Energie v Boskovicích zatím vysoutěžené nemají
Fotbalové léto ve znamení oslav
Historické objevy v Kateřinské jeskyni
Je na čase dát šanci jiným stranám, říká lídr SPD a Trikolory, Společně pro Boskovice, Karel Trefný
Letovický orchestr slavil
Na nafukovací halu si tenisté počkají
Nábor oddílů aikida a stolního hokeje
Neomezovat provoz městských sportovních a kulturních zařízení a energetika jsou prioritou STANu
Neuvěřitelné! Čertovská vinotéka Boskovice slaví třicet let
Ocení významné osobnosti
Odhalí památník slavnému sochaři
Přiblíží přípravy silnice S73
Šest medailí z Olympiády
Tradiční Výstava jiřinek ve Velkých Opatovicích
V Opatovicích uspořádalo místní SDH hasičské zábavné odpoledne
VAS Boskovice opět finančně podpořila MSSS Boskovice
Volby do zastupitelstva i Senátu
Zámecký park otevřen
Znovu omezí hromadnou dopravu ve Velkých Opatovicích

Rubrika: Kultura
Kunštát pořádá hrnčířský jarmark

Rubrika: Sport
Fotbalisté proti výběru Jana Kollera
Fotbalové derby patřilo Kunštátu
Jolana Šmídlová míří hrát do USA
Novotný evropským šampionem
Petr Papoušek rybařil na Slovensku o vítězství
Stříbrná medaile pro Svitávku
Truck Trial v Kunštátě uzavřel sezónu

Rubrika: Představujeme
Střední škola André Citroëna Boskovice zaznamenala největší nárůst počtu zájemců o studium
Ve Velkých Opatovicích chtějí pokračovat s rozvojem městské infrastruktury