Integrovaný dopravní systém rozdělil region

Autor článku: Václav Stoupal, pro číslo 19/2007, vloženo dne 09.05.2007

[Stálý odkaz na článek]

Region * Názory na to, zda bylo zavedení integrovaného dopravního systému na Boskovicku skutečně zásadním přínosem se různí. Lidé z obcí, které leží na trase hlavních uzlů si mohou spokojeně mnout ruce, protože se nyní téměř kdykoliv dostanou tam, kam potřebují. Obyvatelé obcí, jež po radikálních úpravách jízdních řádů najednou leží mimo hlavní trasy, však najednou i minimální vzdálenosti řádně komplikují život.
Starosta Lysic Luděk Baláč se o IDS už ani nechce bavit. Již při vzniku celé koncepce pro Boskovicko patřil k největším kritikům systému. Svůj názor zatím nezměnil, protože k tomu podle jeho slov není žádný důvod. „Samozřejmě, že ta nevole vůči IDS tady je. Jak v obci, tak v celém mikroregionu. Jednoznačně na to doplácíme. Máme nedostatečné spojení zejména na Boskovice, velice špatné jsou spoje do Blanska a do Brna to také není nejlepší. I když by mělo nastat nějaké zlepšení směrem na Brno, spoje, co potřebujeme nejvíc, stále nejsou. Zůstaly nám jen jakési zbytečně dlouhé turistické okružní jízdy,“ popsal situaci Baláč.
Starosta proto vyzval občany Lysic k tomu, aby se se svými podněty obraceli přímo na společnost Kordis JMK. „Jsem však velmi zklamán přístupem Kordisu, protože, jak mi lidé z Lysic řekli, ten se stížnostem lidí vůbec nevěnoval.“
Stejný názor jako starosta Lysic má také všech jedenadvacet představitelů obcí mikroregionu Kunštátsko - Lysicko. „Svolali jsme společné sezení, kde jsme se domlouvali, jak budeme dál postupovat. Dohodli jsme se na tom, že budeme následující dva měsíce celou situaci monitorovat a pokud se výrazně nezmění, pokusíme se sestavit vlastní alternativu,“ uzavřel Luděk Baláč s tím, že si už dávno založil zvláštní složku, v níž si veškeré připomínky shromažďuje.
Také v Sudicích si s firmou Kordis užili své. „Nakonec naštěstí zvítězil zdravý rozum,“ shrnul výsledek nepříjemných a zdlouhavých jednání s Jihomoravským krajem a Kordisem starosta obce Miloš Kosička. Jeho hlavním cílem bylo srovnání pětikorunového rozdílu v ceně jízdného mezi dvěma zastávkami v obci, které jsou od sebe vzdálené sotva čtyři sta metrů. „Byl to úplný nesmysl, ani jsme nevěděli, jak k tomu došli. Nakonec se musel posunout i čas odjezdů. Navíc se za stejný úsek platí jiné ceny. V jednom směru stála jízdenka 8 korun, v druhém 13. Nedovedli nám ani říct, jak se ta cena určuje, až po dlouhé době se ukázalo, že cenu ovlivňuje také čas jízdy, který byl v jednom směru deset minut a v druhém s větším čekáním třináct minut. Tím se cena automaticky posunula do vyššího tarifu na třináct korun,“ přiblížil celý problém Kosička s tím, že s Kordisem byly problémy odpočátku. „Upozorňovali jsme je na nedostatky a oni nás neposlouchali. Proto ty problémy nastaly. Naše zastupitelstvo pak odmítlo podepsat smlouvu s krajem, která upravuje příspěvek na občana, a také konvenci, což je dodatek ke smlouvě. Nyní, když máme do Boskovic jednotnou cenu osm korun, budeme na zastupitelstvu hlasovat znovu,“ uvedl sudický starosta s tím, že podrobný výčet výhrad k systému i situaci v Sudicích by byl opravdu nadlouho.
Obce, které leží na trasách mezi hlavními uzly, jsou s IDS v podstatě spokojeny. „Vcelku si myslím, že to funguje dobře. Jsme na hlavní trati Boskovice - Letovice a musím říct, že tolik autobusů, co dnes jezdí přes obec, nikdy v minulosti nejezdilo. Dokonce by se dalo říct, že někdy jich je až moc. Otázka samozřejmě je, jestli to bude udržitelné,“ pochválil si zlepšení dopravní obslužnosti místostarosta Míchova Antonín Pospíšil.
Ten je spokojen také s jednáním a přístupem Kordisu. „Po zavedení systému se samozřejmě od lidí objevily připomínky, které jsme zapracovali do písemné zprávy a v termínu je odeslali na Kordis. Konkrétně šlo o posunutí odjezdu ranního autobusu do Letovic, co vozí děti do školy, a také o to, aby nezastavoval na ulici Albína Krejčího, ale přímo u školy. Děti totiž chodily pozdě a zkraje i šoféři nestíhali jezdit podle řádu,“ uvedl Pospíšil s tím, že společnost zajistila, aby linka zastavovala u školy, avšak změna odjezdu kvůli návaznosti na tři další spoje nebyla možná.
Také další výtky Míchovských Kordis akceptoval. „Chtěli jsme posílit spoj po druhé hodině odpolední z Boskovic na Letovice, což vyřešili operativně. Byly připomínky k rannímu spoji Jevíčko - Boskovice přes Svitávku kvůli návaznosti na vlaky do Brna, a to nám taky vyhověli. Teď jsme posílali ještě jednu připomínku, aby byl zaveden nějaký spoj mezi desátou a jedenáctou hodinou dopoledne zpět k Letovicím, protože lidé, co jezdí ráno k lékařce do Svitávky, se nemají jak dostat zpátky. Tam odpověď zatím nemáme,“ shrnul zkušenosti místostarosta Míchova s tím, že drobné potíže se časem snad vytříbí. „Samozřejmě je mi jasné, že problémy jsou mimo hlavní trasy jako třeba v Sudicích, Paměticích nebo ve Vískách, kde přišli o původní linky a mají teď vše složitější,“ uzavřel.


Podobné články:
Výsledky fotbalových soutěží OFS Blansko – 24. kolo, 24. – 25. 5. 2008 - ze dne 27.05.2008 (3)
Výsledky fotbalových soutěží OFS Blansko – 23. kolo, 17. - 18. 5. 2008 - ze dne 21.05.2008 (3)
Výsledky fotbalových soutěží OFS Blansko – 15. kolo mužů, 28. kolo dorostu - 8. 5. 2008 - ze dne 09.05.2008 (3)
Lysičtí hasiči usilují o nový vůz - ze dne 25.02.2008 (3)
Rytíře písmenek pohlídají skřítci - ze dne 10.06.2008 (2)
Výsledky fotbalových soutěží OFS Blansko - ze dne 04.05.2008 (2)
Lysičtí se zaměří hned na několik investičních akcí - ze dne 28.01.2008 (2)
V Lysicích dokončili obnovu zámecké zahrady - ze dne 15.01.2024 (1)
Získali dotaci na cyklostezku - ze dne 08.11.2023 (1)
V Lysicích staví nový vodojem - ze dne 04.11.2023 (1)
O výstavbu ordinace nebyl zájem - ze dne 20.09.2023 (1)
Zámecká zahrada již kvete - ze dne 04.09.2023 (1)
Hledají využití budovy pošty - ze dne 24.07.2023 (1)
V Sudicích opravují napětí - ze dne 28.06.2023 (1)
Letní kino slaví padesátku - ze dne 28.06.2023 (1)
Koupaliště otevírají, kempy hlásí téměř plno - ze dne 15.06.2023 (1)
Concentus Moraviae se vrací - ze dne 05.06.2023 (1)
V Lysicích obnoví zubní ordinaci - ze dne 21.05.2023 (1)
Zámky zahajují sezonu, v Rájci vystavovali kamélie - ze dne 01.04.2023 (1)
Chystá se výstavba dalších cyklostezek - ze dne 17.02.2023 (1)

Všechny články z tohoto čísla (19/2007):

Rubrika: Zpravodajství
Boskovičtí hasiči přivítali mnoho zájemců
Dotační tituly Jihomoravského kraje jsou na letošní rok rozdány
IDS pohledem zpoza volantu
Integrovaný dopravní systém rozdělil region
Moravský kras inspiruje
Nová výstavba v Drnovicích
Novibra se za patnáct let neustále rozrůstá
Omladili lípy
Prací na projektu se také učí
Střední škola oslavila 120. výročí
Školáci získají nový prostor pro trávení volného času
Válka a osvobození ve městě Boskovice: Ze vzpomínek odbojáře Karla Klemsy
Z našeho pohledu
Zachránil život. Dostal medaili

Rubrika: Kultura
Mariánská pobožnost v Letovicích
Poctí památný dub
Představí zapomenutá řemesla
Představujeme: Pan Pštrosař a skvělý kuchař Marek Kubíček
Velorexy v muzeu
Vlastivědné vycházky po Moravském krasu

Rubrika: Sport
Divize 23. kolo
Fotbalový servis
Mezinárodní tenis v Letovicích
Mladí hasiči soutěžili
Nasazení rozhodčích OFS Blansko
Nobica si opět s chutí zastřílela
Plavci bojovali o pohár starostky města Blanska
Podruhé uctili památku
Ráječko zabralo
Střelecká nemohoucnost je minulostí
Šachisté hráli O černohorský soudek
Tenisové soutěže v plném proudu
Uspořádají turnaj v malé kopané
Zahrají si ve finále

Rubrika: Černá kronika
Kamiony švindlují
Policie informuje

Rubrika: Hubneme
Hubneme, tak pozor na KALORICKÉ BOMBY!!!!

Rubrika: Napsali nám
Čarodějnické čarování
Děti na dopravním hřišti
Jarní úklid na zahradě
Mimořádný úspěch ZUŠ Letovice
Pozor děti, čarodějnice letí…
Ukončení lyžařské sezony v České republice