Ilona Stryová hledá hudební talenty

Autor článku: Lukáš Lorenc, pro číslo 9/2021, vloženo dne 19.07.2021

[Stálý odkaz na článek]

Jabloňany * Asi každý z nás by si přál mít krásný hlas, hudební nadání a koncertovat po celém světě. Ne každý se však narodí s potřebným talentem a i ten je potřeba od útlého mládí rozvíjet pod odborným dohledem. A to je úkolem hudební školy Ilony Stryové v Jabloňanech, která zároveň obnovuje také dětskou kapelu Lentilky. A velmi zajímavé plány má s vytvořením vlastních koncertních prostor.
Ilona Stryová je známá především pro svou hru na elektrické housle, kterou doprovází skvělým zpěvem. Houslistka vystudovala Státní konzervatoř, učila na hudební škole, ale hlavně vystupovala jako sólistka či třeba členka česko-rakouského komorního orchestru. Dlouhá léta působila v zahraničí, vystupovala celou sezonu ve westernovém městečku s vlastní hudební show nebo založila dětskou kapelu Lentilky. A právě prostřednictvím kapely a hudební školy pro děti by ráda své zkušenosti ráda předala začínajícím hudebníkům.
„Spoustu let jsem trávila v zahraničí. Vrátila jsem se, když šel mladší syn do školy. Hrála jsem o víkendech a přes týden jsem začala vyučovat. A jak odrostly, zase jsem se do zahraničí vrátila,“ vzpomíná Stryová, které práce s dětmi dělá očividně velkou radost. „Samy si vyberou skladbu, kterou chtějí hrát nebo zpívat. Pokaždé je potřeba mít jiný metr, posoudit zda je dítě nadané na hraní, zpěv nebo třeba tanec. Vnímám svůj pocit a osobnost dítěte. Chodí za mnou například děti z vesnice a mám velkou radost z toho, jak se projevují.“ Základem hudební výchovy je podle Stryové dát dětem volnost. „Pokud bude dítě chodit na housle, v rámci hodiny se automaticky bude učit i zpěv. Pokud nechce hrát na housle, zaměříme se jen na zpěv. Písničku, kterou se bude chtít naučit, si vybere podle svého. Když děti hudba nebaví, nikdy se nedosáhne výsledku,“ poukazuje zkušená hudebnice. „Pracuji jak s malými dětmi, které teprve začínají, tak klidně i s těmi, které již navštěvovaly třeba uměleckou školu a chtějí se věnovat populárnímu žánru, či se přiučit od profesionální houslistky. Starší žáci pak na koncertech pomáhají těm mladším a potom to všechny baví ještě mnohem více. V repertoáru mám přibližně osm stovek skladeb všech žánrů. Z nich si mohou děti klidně vybrat,“ přiblížila.
Pro výuku počítá přibližně s dvaceti talentovanými žáky. „Přihlásí se jich určitě více, ale většina vždy odpadne, protože ty méně talentované to bavit nebude,“ přepokládá. Pro zájemce připravila dokonce nábor, který pořádá 2. září od 16:00 hodin přímo ve stodole svého domu, na adrese Jabloňany 3. „Přiblížím, jak bude výuka probíhat. Odpovím na otázky, provedu hosty po učebně a ukáži svoji práci,“ přiblížila s tím, že informace mohou zájemci získat také na stránkách ilonastryova.cz nebo telefonu 606 220 217. „Jednotlivé hodiny se nebudou platit dopředu, ale vždy po hodině,“ dodala s tím, že hudební výuka by měla probíhat jak v týdnu, tak i o víkendech.
Obnoví se však také působení dětské skupiny Lentilky, kterou Stryová před lety založila. „Poslední roky jsem byla v zahraničí, kde jsem hrála šest dní v týdnu, takže na kapelu nebyl čas. Ale nyní chci kapelu s novými mladými hudebníky, protože z původních už jsou v podstatě dospěláci.“ V minulosti se Lentilky připravovaly například na Vánoční koncerty. „Byl to program přímo na přání jednotlivých starostů. Ať už se jednalo o vystoupení pro školy nebo třeba na Vánočních trzích. K tomu bychom se chtěli vrátit, stejně jako ke koncertování po celé republice,“ představuje si. „Hodně si ale přeji, abychom vystupovali také v Boskovicích. Třeba na Husích slavnostech či právě na zmiňovaných Vánočních trzích. Už jsem tam nehrála pět nebo šest let. Začala jsem komunikovat s panem ředitelem Kulturních zařízení, tak doufám, že to vyjde.“
Velký krok kupředu ale chystá Stryová i přímo u sebe doma. „Plánuji ve stodole zbourat původní chlívek, postavit podium, zázemí a pořádat koncerty přímo zde. Už jsem se nacestovala dost, najezdila jsem více kilometrů za rok jako profesionální řidič. Během pandemie jsem si psala s přáteli s ciziny a rozhodně by o koncerty měli zájem. Vždy jsem měla představu, že tu bude podium. To by se mohlo podařit ještě letos. Ale další úpravy budou otázkou příštího roku a také potřebných financí,“ představila.
Stryová si v poslední době život jednoznačně užívá, a to nejen v hudební branži. „Z matky jsem se vlastně již přeorientovala na babičku, protože syn Michal čeká v prosinci potomka. Navíc bude mít svatbu. Mám z nich velkou radost a těším se na vnouče,“ říká a věří tomu, že podědí hudební talent. „Synové Michal a Lukáš nadaní byli, ale nezůstali u toho. Hlavně ať je dítě zdravé, a když bude nadané, tak si je už zpracuju, když je to bude bavit,“ směje se.(Luke)


Podobné články:
Skalice nad Svitavou a Jabloňany vstupují do Svazku vodovodů a kanalizací - ze dne 25.11.2022 (1)
Plánují osvětlení cyklostezky - ze dne 28.03.2022 (1)
Vysvědčení v Jabloňanech předávali Sam Hawkens a Vinnetou - ze dne 01.07.2021 (1)
V Jabloňanech opraví kanalizaci a budou ji provozovat ve spolupráci s VAS, a.s. - ze dne 07.06.2021 (1)
Na ZŠ Jabloňany zavítali z pohádky Pat a Mat - ze dne 07.03.2021 (1)
SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘŮ V ZŠ JABLOŇANY - ze dne 06.12.2020 (1)
Po ztraceném seniorovi pátrali nejen policisté. Vyčerpaný muž byl nalezen u silnice - ze dne 17.08.2020 (1)
S opravou střechy chtějí rozšířit školu - ze dne 02.10.2019 (1)
Nový trávník v Jabloňanech otevřel i fotbalový šampion - ze dne 25.09.2018 (1)
Plánují zatravnění hřiště - ze dne 18.07.2017 (1)
Masopustní průvod v Jabloňanech - ze dne 09.03.2017 (1)
Dobrovolní hasiči uspěli v republikové anketě - ze dne 29.01.2016 (1)
Velký den v Jabloňanech - ze dne 07.02.2014 (1)
Děti ze ZŠ Jabloňany poprvé na letišti - ze dne 09.04.2012 (1)
Zvířátkový den v ZŠ Jabloňany - ze dne 09.06.2011 (1)
Žáci ZŠ Jabloňany sázeli stromky - ze dne 27.04.2011 (1)
ZŠ JABLOŇANY – 21. 1. 2011 – BESEDA S PANEM URBÁNKEM - ze dne 03.02.2011 (1)
Ilustrátor Adolf Dudek v ZŠ Jabloňany - ze dne 22.01.2011 (1)
Vánoční kouzlení v ZŠ Jabloňany - ze dne 04.01.2011 (1)
ZŠ JABLOŇANY – POZNÁVÁME ITÁLII - ze dne 25.11.2010 (1)

Všechny články z tohoto čísla (9/2021):

Rubrika: Zpravodajství
Další ročník populárního Pohádkového hřebínku začal
Demolice Velenu bude levnější
Festival nabídl různorodou podívanou
Food festival čeká stěhování
Koncert na podporu tornádem zasažené Jižní Moravy
KZMB rozšíří svoji činnost
Naplnili kapacitu mateřské školy
Opravují silnice, chodníky i osvětlení
Pavlína Nečasová v soutěži Nej sestřička 2021
Plánují opravu školní budovy
Položili další kameny zmizelých
Pozor na zvýšenou aktivitu klíšťat
S knihovnou cílí na dotace
Střední pedagogická škola v Boskovicích uspořádala koncert na náměstí
U Hrádkova omezí rychlost na 70 kilometrů
V Blansku přemostí železnici
Voděrady mají nového starostu
Western představil miniaturu i speciální písek
Zvýší bezpečnost křižovatky
Zvýší bezpečnost křižovatky

Rubrika: Sport
Extraliga pokračovala ve Zlíně
Strongman pomůže dětské nemocnici
Šebek evropským mistrem
Titul a reprezentace do Svitávky
Vzpěrači začali vítězně

Rubrika: Představujeme
Ilona Stryová hledá hudební talenty
Spíďa cup tentokrát dvoudenní

Rubrika: Napsali nám
Hasičská soutěž na Bačově
Šestý ročník cyklovýletu MASKA JEDE