Policie INFORMUJE

Autor článku: Dopisovatel, pro číslo 17/2008, vloženo dne 10.06.2008

[Stálý odkaz na článek]

Tvárnice skončily na kruhovém objezdu
Letovice – Stavební tvárnice z jedné z palet ve čtvrtek před desátou hodinou dopoledne zasypaly silnici i přilehlý trávník na kruhovém objezdu nedaleko Masarykova náměstí v Letovicích. Paleta s tvárnicemi se uvolnila z nákladního auta s návěsem jedoucího z Trutnova do Brna. Při nehodě vznikla škoda čtyři tisíce korun. Pětadvacetiletý řidič z Prahy před jízdou nepožil alkohol, policisté ale na místě zjistili, že vlastní řidičský průkaz pouze pro skupiny B a C, proto mu řidičské oprávnění zadrželi.

Odnesl úspory třiadevadesátileté ženě
Lipůvka – Pouhá půlhodina nepozornosti stačila k tomu, aby třiadevadesátiletá žena z Lipůvky přišla o pětašedesát tisíc korun. Žena totiž vyšla ze svého domu na dvůr, kde přistihla neznámého muže ve věku asi padesáti roků. Ten jí tvrdil, že sváží železný šrot. Ve skutečnosti ale jen odvedl pozornost od toho, že do domu ženy vnikl jiný pachatel, který si odnesl peníze uložené ve dvou obálkách v zásuvce nočního stolku a v peněžence. Muž, který ženu vylákal na dvůr, byl zavalité postavy, vysoký 175 - 180 cm, černých, krátce střižených vlasů, s malým knírkem, snědé pleti, oblečen do tmavošedého obleku, košile s modrými proužky, na levé ruce měl široký zlatý prsten.

Odcizil rybářské a stavební vybavení za desetitisíce
Vranová – Přes nezajištěný světlík se do sklepa nezařízené novostavby v obci Vranová vloupal neznámý pachatel. Odtud se pak dostal i do celého domu, odkud si odnesl dva rybářské vaky s kompletním rybářským vybavením v hodnotě 53.425,-Kč, čtyři kusy předstěnových systémů pro montáž WC a bidetu v hodnotě dalších 20.000,-Kč. V garáži pak ještě odcizil pěchovací desku v hodnotě přes šedesát tisíc korun. Majiteli nového domku tak vznikla škoda přes stopětatřicet tisíc korun.

Havarovala mimo vozovku
Chrudichromy - Dne 4. června 2008, krátce před osmou hodinou ranní, jedenapadesátiletá řidička jedoucí s osobním automobilem ve směru Míchov - Chrudichromy, při projíždění levotočivé zatáčky, nepřizpůsobila rychlost jízdy dopravně technickému stavu vozovky a při míjení se s protijedoucím vozidlem vyjela na pravou krajnici, kde dostala smyk. Následně vyjela s vozidlem mimo vozovku a zde narazila do stromu. Při dopravní nehodě utrpěla řidička lehké zranění, se kterým byla převezena k ošetření do nemocnice v Boskovicích. Alkohol byl u řidičky vyloučen orientační dechovou zkouškou. Technická závada, jako příčina dopravní nehody, nebyla na místě zjištěna. Hmotná škoda byla odhadnuta na 50 000 Kč.

Odcizil kabel a vyřadil z provozu telefonní stanice
Blansko - Zatím neznámý pachatel dne 30. května 2008 v odpoledních hodinách odcizil celkem 24 metrů měděného telekomunikačního kabelu, který byl uložen v zemi, v lesním porostu za řekou Svitavou na ulici Gellhornova. Pachatel měděný kabel vykopal z uložení v zemi a následně jej odřízl a odcizil. Přerušením tohoto telekomunikačního kabelu vyřadil mimo provoz dvě telefonní stanice, zabezpečovací pult centrální ochrany, veřejný telefonní automat a jeden datový okruh. Tímto byla majiteli způsobena škoda v celkové výši 4 800 Kč. Za trestný čin Poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení hrozí pachateli trest odnětí svobody až na tři léta.

Havaroval s malotraktorem
Vysočany - Dne 2. června 2008 kolem 12:00 hodiny šedesátiletý řidič jedoucí malotraktorem domácí výroby, ve směru Vysočany/Housko - Molenburk, při jízdě v klesání nezvládl řízení vozidla a vyjel do levé části vozovky, kdy s malotraktorem dostal smyk a vozidlo se převrátilo na bok. Při havárii došlo ke středně těžkému zranění řidiče, se kterým byl převezen RZS Blansko do Fakultní nemocnice Brno. Dechová zkouška na alkohol byla negativní. Dalším šetřením bylo zjištěno, že malotraktor domácí výroby není zaregistrován v registru silničních vozidel a není schválen pro provoz na pozemní komunikaci. Technická závada, jako příčina dopravní nehody, nebyla na místě zjištěna ani uplatněna.

Policisté začali stíhat zloděje
Blansko – Vykradená auta, vloupání do prodejen potravin v obcích Světlá, Borotín, Úsobrno, či Cetkovice, ale také do mateřské školy v Cetkovicích nebo do školy ve Vanovicích má na svědomí devatenáctiletý muž z Blanenska. V době od loňského prosince do letošního března tak způsobil škodu přes půl milionu korun. Ze zaparkovaného auta si odnesl například různé elektrické nářadí, z prodejen kradl cigarety, rum, ale i žvýkačky. V mateřské škole v Cetkovicích ukradl příruční pokladnu s platební kartou, z níž vybral v bankomatu v Brně třicet tisíc korun. Policie muže stíhá pro podezření z trestného činu krádeže a poškozování cizí věci.

Havaroval do mostku a skončil na střeše
Cetkovice – Třiačtyřicetiletý řidič Škody Fabie předjížděl v pátek na silnici z Cetkovic do Světlé traktor, který už ale v té době začal odbočovat. Řidič Fabie tedy strhl řízení, vyjel mimo silnici, narazil do betonového mostku a auto se převrátilo na střechu. Při nehodě se lehce zranil, na autě vznikla škoda asi pětačtyřicet tisíc korun.

Nejdřív najel do domku, pak do traktoru
Doubravice nad Svitavou – Neovladatelný se stal vůz Volkswagen Vento v rukou devětapadesátiletého řidiče, který projížděl v sobotu před polednem Doubravicí nad Svitavou. Řidič nejprve vyjel mimo vozovku a narazil do jednoho z rodinných domků. Přesto pokračoval dál v jízdě, znovu vyjel ze silnice a narazil do zaparkovaného traktoru. Po dopravní nehodě se snažil utéct, to se mu ale nepodařilo. S lehkým zraněním skončil v blanenské nemocnici. Dechovou zkoušku i odběr krve odmítl, policisté ale vyloučili, že by příčinou nehody byla technická závada na vozidle. Řidič způsobil škodu ve výši přes dvacet tisíc korun.

Vloupání do vozidla
Odstavené vozidlo přilákalo nezvaného návštěvníka.
Křtiny - Třináct minut stačilo ve včerejším odpoledni zatím neznámu pachateli k tomu, aby se vloupal do odstaveného vozidla Škoda Fabia, které bylo zaparkováno za obcí Křtiny. Pomocí nezjištěného předmětu nebo nástroje rozbil výplň zadních dveří a z vozidla odcizil volně odložený batoh ze zadního sedadla, ve kterém byly doklady, klíče, různé písemnosti, publikace. Majiteli tak způsobil celkovou škodu ve výši nejméně 8 600 Kč.
Policie České republiky upozorňuje všechny motoristy, aby nenechávali v odstavených vozidlech volně odložené věci a předměty, zejména kabelky, batohy, kufříky, neboť právě takto vystavené "zboží" velice láká naše "nepoctivé zákazníky". AUTO NENÍ TREZOR.

Úvěrový podvod
Policejní komisař v těchto dnech sdělil obvinění šestatřicetiletému muži ze Svitavska pro trestný čin Úvěrový podvod.
Blansko - Obviněný muž, v žádosti o úvěrové financování pro fyzické osoby, s úmyslem získat úvěr na nákup předmětu a financování leasingu motorového vozidla, v části "čestné prohlášení partnera/ky žadatele/ky", uvedl nepravdivé údaje o svém příjmu, kdy v době sepsání prohlášení byl zaměstnán, ale nedosahoval příjmu, který uvedl v tomto prohlášení. Na základě uvedeného prohlášení byl poskytnut úvěr, který však nebyl řádně splácen a společnosti, která úvěr poskytla, byla způsobena škoda ve výši 75 000 Kč. Za uvedené jednání tomuto obviněnému muži nyní hrozí trest odnětí svobody až na dobu tří let.

Alkohol za volantem
Tři řidiči, kteří se před jízdou posilnili alkoholem, byli odhaleni hlídkami policie v nočních hodinách z 26. na 27. května 2008.
Němčice, Spešov, Blansko - První z hříšníků, třiapadesátiletý muž, byl zjištěn krátce po dvacáté hodině při kontrole v obci Němčice, kdy řídil osobní automobil Škoda Favorit. Provedená orientační dechová zkouška vykázala hodnotu 0,44 promile alkoholu v dechu. Hříšný řidič přiznal požití jednoho desetistupňového piva před jízdou. Navíc hlídce nepředložil potřebné doklady k řízení motorových vozidel. Další z řidičů byl kontrolován kolem jedenadvacáté hodiny v obci Spešov. Osmatřicetiletému muži, který řídil osobní automobil Škoda Felicia, byla naměřena hodnota 1,4 promile alkoholu v dechu. I tento řidič doznal požítí několika piv před jízdou. Vzhledem k tomu, že hladina alkoholu přesáhla hodnotu jedné promile, je řidič stíhán pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Na místě mu policisté zadrželi řidičský průkaz a ke stanovení přesné hladiny alkoholu v krvi, se řidič podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve. Třetí z řidičů byl kontrolován po dvaadvacáté hodině v Blansku. Jedenapadesátiletý muž řídil osobní automobil Citroen. Policejní hlídka pojala podezření na požití alkoholických nápojů před jízdou a proto u řidiče provedla orientační dechovou zkoušku. Tato vykázala hodnotu 0,78 promile alkoholu v dechu. I tento řidič doznal požití dvou dvanáctispuňových piv před jízdou. Policisté mu na místě zadrželi řidičský průkaz a vzhledem k tomu, že bylo důvodné podezření, že se řidič bude vyhýbat přestupkovému řízení a na místě nebyl schopen složit kauci, bylo mu zabráněno v další jízdě odtažením vozidla.


Podobné články:
Výsledky fotbalových soutěží OFS Blansko – 24. kolo, 24. – 25. 5. 2008 - ze dne 27.05.2008 (13)
Výsledky fotbalových soutěží OFS Blansko – 15. kolo mužů, 28. kolo dorostu - 8. 5. 2008 - ze dne 09.05.2008 (7)
Policie Informuje - ze dne 21.07.2008 (5)
Výsledky fotbalových soutěží OFS Blansko – 23. kolo, 17. - 18. 5. 2008 - ze dne 21.05.2008 (5)
Vadilo mu zakašlání spolucestujícího, vytáhl z pouzdra zbraň mířil na jeho hlavu - ze dne 28.03.2018 (4)
Řidič nadýchal závratných 3,64 promile - ze dne 12.09.2017 (4)
Řidiči se posilnili alkoholem - ze dne 26.06.2017 (4)
Vyprázdnil dvě láhve a sedl za volant - ze dne 29.01.2016 (4)
Policisté využívají terénní motorky - ze dne 16.09.2008 (4)
Policice INFORMUJE - ze dne 26.06.2008 (4)
Odstartovaly tenisové soutěže dospělých - ze dne 15.05.2008 (4)
Rekordní pokusy opět odolaly - ze dne 06.04.2008 (4)
Policie na Blanensku chce přitvrdit - ze dne 05.11.2007 (4)
Koupaliště zahajují sezonu - ze dne 29.05.2022 (3)
Za koláče mají umírající pacienti lepší péči. Děkujeme! - ze dne 12.10.2021 (3)
Koláč pro hospic pomůže k ultrazvuku - ze dne 04.10.2021 (3)
Srazil chodkyni a ujel. Prosíme - pomozte vypátrat nezodpovědného řidiče - ze dne 19.01.2021 (3)
Za koláče půjde na hospic přes 114 tisíc - ze dne 13.10.2020 (3)
Charita Blansko pořádá sběr potravin a dětského oblečení - ze dne 29.05.2020 (3)
Naboural do zaparkovaného vozidla a ujel - ze dne 15.05.2020 (3)

Všechny články z tohoto čísla (17/2008):

Rubrika: Zpravodajství
Aktuální provozní doba Městských lázní Boskovice pro veřejnost od 16. 6. do 22. 6. 2008
Armáda pomůže hasičům
Bývalý místostarosta Boskovic obhájil svou nevinu
Daruj KREV s rozhlasem
Den s Policií České republiky 2008
Dětský den
Dobrůtky ze slavnostní tabule ohromily zrak i chuťové buňky
Historická lékárna a moderní parkoviště - to je deviza Nemocnice milosrdných bratří
Hlásič požáru a hasicí přistroj budou povinné
Marta Nazari neuspěla u odvolacího soudu
Místopředseda senátu Petr Pithart bude v Boskovicích
Na Benešově se soutěžilo
Nové obchodní centrum vyřeší také parkování u nemocnice
Novinky – Letovice
Novinky z Boskovic
Novinky z Lysic
PROVOZ MC O LETNÍCH PRÁZDNINÁCH 7. 7. – 22. 8. 2008
Překvapení v knihovně
Rytíře písmenek pohlídají skřítci
S rozhlasem a na kole tentokrát i k sousedům
U příležitosti založení MŠ ve Valchově se sjeli hasiči
V Boskovicích přibylo nezaměstnaných
Včely i včelaři jsou dnes téměř ohroženým druhem
Vojenská technika zaplavila Boskovice spanilou jízdou
Zahrádkáři poradí pěstitelům

Rubrika: Kultura
Absolventský koncert TANEČNÍHO OBORU se povedl
Galerie ožila pohádkovými postavičkami
Skořice provoní kino
Štvanci našli útočiště na zámku v Lysicích
Umělci podpoří zvelebení zámecké kolonády
Zvonokosy jsou balzámem pro duši i pro uši

Rubrika: Sport
„Malí tenisté podeváté o čokoládové ceny“
Boj o divizní záchranu vrcholí
Horská kola bojovala s časem
Mistr aikido školil mistry i začátečníky
Moravcům to ve Varech šlapalo
Nejlepší žákovská družstva ve stolním hokeji-šprtci se sjedou do Boskovic!
Pěkný úspěch mladého modeláře
Poprvé prohráli
Rybáři přijali do Petrova cechu nováčky
Skvělá zpráva - Roza mistrem republiky!
Turnaj pod koši letos s rekordním počtem hráčů
Ve finále podlehli Spartě Brno
Výsledky DIVIZE + tabulka
Výsledky fotbalových soutěží OFS Blansko – 14. kolo, 14. – 15. 6. 2008

Rubrika: Představujeme
„Hovořila jsem s anglickou královnou.“
Představujeme: Olga Oldřichová

Rubrika: Černá kronika
Policie INFORMUJE

Rubrika: Napsali nám
Budou soutěžit o pohár starosty
Do Letovic přijeli kamarádi z Německa
I letos boskovičtí Mladí zahrádkáři vítězili
Muzikanti z Letovic nadchli německé publikum
Proč a nač jsou GPS navigace – nabízíme Vám pár postřehů
Vodníci dostali na frak, zakletá princezna slavila svatbu

Rubrika: Právník radí
Výměna bytu