Generel Červené zahrady nabízí chybějící zázemí i restauraci

Autor článku: Lukáš Lorenc, pro číslo 6/2021, vloženo dne 18.05.2021

[Stálý odkaz na článek]

Boskovice * Prostředí sportovního areálu Červené zahrady v Boskovicích nabízí jedinečnou atmosféru okolní přírody s dominantou hradu, kterou většina přijíždějících návštěvníků může jen závidět. V následujících letech by měl nezaměnitelnou atmosféru nabídnout i samotný areál. Architekti Zdeněk Fránek a Martina Hamrová ze společnosti Fránek architects s.r.o. již dokončili zpracování Generelu rozvoje sportovního areálu, podle kterého by mělo dojít k jeho postupnému doplnění a modernizaci. Nabídnout by měl hlavně chybějící sportoviště či zázemí pro sportovce, restauraci, ale také bezpečnější dopravní řešení.
Dokončení generelu bylo možné vzhledem k jednání tenisového klubu LTC Velen Boskovice s vedením města, kde byly projednány požadavky oddílu, týkající se potřebného zázemí, uspořádání a orientace hřišť i otevření otázky narovnání majetkoprávních vztahů. Současná podoba areálu sice nabízí dvě fotbalová hřiště, zimní stadion, venkovní koupaliště nebo tenisové kurty. Podmínky pro sportovce jsou však ve většině případů tristní. Generel tak řeší zlepšení podmínek pro tenisty, nabízí ale i zvýšený počet kabin pro fotbalový a atletický oddíl. Generel zároveň přibližuje možné parkovací plochy formou záchytných parkovišť na krajích areálu, ale i lepší ubytovací prostory či dnes velmi chybějící restauraci.

Kluby získají dosud chybějící zázemí
Klíčovou součástí dokumentu je snaha vytvořit oddílům odpovídající podmínky pro jejich činnost. „Například s vedením atletického oddílu probíhala jednání od října 2019. Požaduje atletický ovál 6x400 metrů s tím, aby na rovném cílovém úseku 110 metrů bylo k dispozici 8 drah, dva sektory pro skok do dálky, jeden pro skok do výšky, jeden pro skok o tyči a dále sektory pro vrh koulí, disku a oštěpu,“ přiblížil mluvčí boskovické radnice Jaroslav Parma. Právě atletický oddíl Elite sport Boskovice má v tuto chvíli jen velmi obtížně využitelné možnosti k tréninku. „Máme tu jen ovál na Slovákové, který je ale zcela nedostačující a musíme tak jezdit trénovat i do Blanska. A nebýt posilovny, tak nemáme ani šatnu nebo sprchu pro více jak sto dětí, které u nás sportují,“ přiblížil za oddíl Bohdan Charvát, který by zázemí v Červené zahradě jednoznačně uvítal. „Radku Mazáčovi a panu Fránkovi jsme předali požadavky tak, abychom mohli pořádat akce republikového charakteru. Jsem rád, že jsou součástí zadání,“ dodal s tím, že vzniknout by podle něj mohl velmi zajímavý areál. „Klidně na úrovni tréninkového střediska v Nymburku. Minimálně u klubů z Jižní Moravy by byl zájem o soustředění velký,“ myslí si.
Zlepšené podmínky by měl mít k dispozici také fotbalový oddíl FC Boskovice, v rámci nové tribuny, která vyroste naproti současné. Fotbalové hřiště také znovu doplní atletický ovál. „Chtěli jsme více šaten nejen pro nás, ale budou je využívat také atleti. Dnes máme čtyři šatny a to nestačí. Navíc jsou technicky nevyhovující a například při turnaji s E-onem musíme využívat i zimní stadion. Nemáme pořádnou prádelnu, ani zázemí pro trenéry,“ říká předseda klubu Radek Stříž. Hokejistům by mělo pomoci vytvoření lepších parkovacích podmínek pro autobusy a vybudování plnohodnotného restauračního zařízení na zimním stadionu.
Teprve nedávno dosáhlo město dohody také s tenisty LTC Velen Boskovice, od kterých potřebuje získat i pozemky dvou současných kurtů. Navíc se jedná o klub, který v současné době kromě kurtů nemá vlastně žádné vlastní zázemí. Generel tak počítá se zázemím, tribunou, šatnou nebo klubovnou. „Naše podmínky jsou nyní opravdu zoufalé. Jednání bylo konstruktivní. Sešli jsme se s panem Radkem Mazáčem a také panem Zdeňkem Fránkem. Vyslechli naše požadavky a jsem rád, že jsou součástí generelu. Bude to ale hodně finančně náročné a tak se bojím, že na realizaci budeme ještě dlouho čekat. A my bychom potřebovali situaci řešit urgentně,“ poukázal předseda klubu Jiří Nárožný. Přibýt by měla i nafukovací hala, kterou by oddíl využíval v zimním období. „Tu bychom rádi získali ještě před rekonstrukcí, protože by se dala využít už nyní, na dvou kurtech u zimního stadionu. Ale s městem jsme o tom zatím nejednali, takže uvidíme,“ doplnil. Generel však neřeší jen sportovní aktivitu, ale vytváří také místa k odpočinku. To by mělo zajišťovat propojení s Pilským údolím, zámeckým areálem či Junáckou loukou.

Srdcem areálu bude zimní stadion s restaurací
Zveřejněný generel tak nabízí pohled na ucelené sportoviště budoucnosti. „Díky konstruktivní součinnosti všech stran se nám podařilo získat studii a jednotlivé projekty. Rozhodlo se o přemístění sportovní haly a díky tomu, že se povedl výkup potřebných pozemků, tak mohlo dojít i k vytvoření generelu, který nám pomůže areál zmodernizovat,“ pochvaluje si Radek Mazáč, který coby místostarosta na projektu sportovního areálu poslední roky pracoval. Právě sportovní hala, jejíž podobu v tuto chvíli připravuje mexický architekt Alberto Kalach, by měla stát na pozemku současného hotelu Velen, a měla by být první částí realizace. Hala je umístěná hned u hlavní silnice z několika důvodů. „Prvním je účelovost, protože jsou zde k dispozici všechny inženýrské sítě a nic se nemusí složitě překládat. Druhý je architektonický, protože nová sportovní hala bude vidět i při průjezdu kolem areálu a nebude ničím zastíněna. Bude to stavba, kterou se bude město chtít chlubit a prezentovat,“ poukázal Parma.
Srdcem zmodernizovaného areálu se má nicméně stát zimní stadion, který bude sloužit nejen jako energetické centrum, ale také nabídne dvoupatrovou restauraci s celoročním provozem, z níž by měl být umožněn výhled na celý areál. Ta by tak měla sloužit návštěvníkům, sportovcům při soustředění a propojena by měla být také s koupalištěm. Právě k zimnímu stadionu povede mimo průjezdu kolem koupaliště jediná příjezdová komunikace mimo záchytná parkoviště. Zbylý pohyb po areálu je plánován pěšky. Plánována je také přístavba ubytovny včetně vybudování konferenčního sálu, dětské hřiště, in-line dráha kolem celého areálu, ale i lávky a mola na říčce Bělé.(Luke)



Podobné články:
Do nové sezóny bez závazků - ze dne 15.03.2010 (2)
Úvodní duel rozhodl obránce - ze dne 15.03.2010 (2)
Fotbalová DIVIZE - ze dne 02.06.2008 (2)
Konkurzní řízení na funkci ředitelky - ze dne 08.04.2008 (2)
Zubaři DUBEN - ze dne 06.04.2008 (2)
Volejbalistkám se na lepší časy neblýskalo - ze dne 06.03.2008 (2)
Zaměřují se na prevenci kriminality - ze dne 14.02.2008 (2)
V Boskovicích cílí na turisty - ze dne 19.04.2024 (1)
Medaile sbírali plavci nejen v Boskovicích - ze dne 16.04.2024 (1)
Hasiči v Boskovicích mají nového velitele - ze dne 16.04.2024 (1)
Přispějí klubům na trenéry - ze dne 16.04.2024 (1)
Kam v Boskovicích? - ze dne 16.04.2024 (1)
Čadová mistryní republiky - ze dne 15.04.2024 (1)
Dětem pořídí milionovou dřevěnou loď - ze dne 08.04.2024 (1)
Překvapení pro žáky Aikido Boskovice - ze dne 05.04.2024 (1)
Hledají vhodnou dotaci na sportovní halu - ze dne 05.04.2024 (1)
Galerie definitivně přechází pod KZMB - ze dne 27.03.2024 (1)
Nový zpravodaj má nedostatky - ze dne 27.03.2024 (1)
Ministr Kupka debatoval v Boskovicích o I/73 - ze dne 27.03.2024 (1)
Světový den vody hostily Boskovice a nejmodernější čistírna odpadních vod - ze dne 25.03.2024 (1)

Všechny články z tohoto čísla (6/2021):

Rubrika: Zpravodajství
Čím nahradí bývalou čistírnu?
Fotbalisté sezonu nedohrají
Generel Červené zahrady nabízí chybějící zázemí i restauraci
Letovice plánují rozšíření školy či vlastní lázně
Ocenili činnost v odboji
Odborný audit doporučil pronájem nemocnice soukromníkovi
Plánují opravu školní kuchyně
Představili vizi s odpady
Připravují další cyklostezku
S opravou mostu u Křetínky začnou ještě letos
Svárovská alej skončí u soudu
U směny pozemků jednotu nenašli
U Svitávky jen tři pruhy?
V Letovicích opraví uměleckou školu
Zahájili modernizaci sportoviště
Zámek přináší opět spoustu novinek
Zavřete oči, odcházím ....

Rubrika: Sport
Kolová odstartovala Světovým pohárem
Volejbal musí hlavně bavit, říká letovický odchovanec David Janků

Rubrika: Představujeme
Nejmladším kandidátem koalice SPOLU je boskovický Martin Staněk
Vážení zákazníci, přátelé, kamarádi,
ZNOVUOTEVŘENÍ PRODEJNY A DNY ZDRAVÉHO SPÁNKU

Rubrika: Napsali nám
Dětské skupiny X jesle
Dobrá zpráva pro výletníky: Hrad Svojanov v úterý 4. května 2021 otevírá brány
Fotbalisté darovali Charitě peníze na traktůrek