Boskovice se rozhodly připravit sportovní halu s konkrétně vybraným architektem

Autor článku: Leona Roháčková, pro číslo 3/2021, vloženo dne 15.03.2021

[Stálý odkaz na článek]

Sportoviště vypracuje mexický architekt Alberto Kalach

Boskovice * Je rozhodnuto. Další architektonickou soutěž na sportovní halu v Boskovicích vypisovat nebudou. Místo toho se město rozhodlo pro zadání přímo vybranému architektovi, kterého vybíral architekt Zdeněk Fránek. Ten ukázal na světoznámého Alberta Kalacha z Mexika. Boskovice jsou tak opět v situaci, kdy na místním projektu pracují hned dvě slavná jména. Co může nová cesta přinést? A kdy bychom mohli vidět první návrhy podoby budoucího sportoviště?
Město nyní půjde formou vypracování investičního záměru, který by měl garantovat finančně přijatelný, architektonicky a dispozičně kvalitní návrh, který bude sloužit jako podklad pro výběrové řízení na zpracování projektové dokumentace. Celkové náklady nesmí přesáhnout 150 milionů korun bez daně. Vypracování investičního záměru zadalo město projekční kanceláří Fránek architects s.r.o., ve spolupráci s Alberto Kalachem. Dlouhou diskutované bylo nicméně vypsání i další, v pořadí třetí, architektonické soutěže. Poprvé došlo k jejímu ukončení kvůli úpravě zadání. Napodruhé dodali studia městu vlastně jediný návrh, který splnil zadané podmínky, až na cenu. Přibližně dvojnásobně přeskočilo zadané finanční náklady. „Přestože jsme nakonec obdrželi jen jeden ucelený architektonický návrh od ateliéru K4 a.s., který obsahoval celé zadání, ale převýšil cenové zadání, ujasnili jsme si tím nejen lepší přehled o tom, co si můžeme dovolit investovat. Na to musíme zareagovat vypracováním investičního záměru, který bude optimálně vyhovovat všem aktivním uživatelům, tedy sportovcům. Úpravy se ale dotknou také diváků a návštěvníků,“ říká místostarosta města Radek Mazáč.
Podle něj je však nutné si uvědomit, že se v poslední době požadavky na sportoviště změnily. „Objevily se požadavky na sportovní horolezeckou stěnu, následně jsme rozhodli o tom, že se bude budovat také kuželna a to vše mělo dopad na zadání. Po zvážení všech možností jsme se vydali touto cestou. Jsem si jistý, že bude rychlá a efektivní.“ Rada města se tak v minulých dnech jednoznačně shodla na zadání jednomu ateliéru, se kterým si vzájemně upřesní sportovní požadavky i vzhled stavby. A k tomu využije zkušeností Zdeňka Fránka. „Ateliér Fránek Architects dlouhodobě úzce spolupracuje s městem Boskovice a současně je autorem celkového řešení areálu Červená zahrada. Je detailně obeznámen nejen s předmětnou lokalitou, ale také s architekturou a historií města. Spolu s Alberto Kalachem jsou pro nás zárukou výjimečného architektonického řešení sportovní haly a bez této spolupráce by se městu nikdy nepodařilo takto světově uznávaného architekta získat,“ uvědomuje si místostarosta.

Mezinárodní cesta v souladu s přírodou
Právě zapojení mexického architekta by mohlo být pro Boskovice velkým architektonickým osvěžením. Stavby Alberta Kalacha jsou totiž známy hlavně tím, že jsou připravovány ve velkém souznění s přírodou a často využívají prvků vody. Ve své kariéře se nicméně Kalach podílel na různých stavbách, počínaje běžnými a bytovými domy, až po ohromný projekt pro Mexico City, který pojímal město jako celek a zkoumal jej z pohledu jeho topografie. Mezi jeho nejznámější díla patří například Vasconcelosova knihovna v Mexico city, kde spojil stavbu s botanickou zahradou. V centru Mexico city se nachází také administrativní věž Torre 41, která je jasnou dominantou města. A ani zde nechybí zahrady s vodní fontánou či akustická stěna, která absorbuje hluk z ulice.
Pro Boskovice se ovšem nejedná o první vstup do mezinárodních architektonických vod. Po zahájení spolupráce se Zdeňkem Fránkem již v roce 2019 představil svůj návrh na zastavění proluky U koupadel chilský architekt Smiljan Radič. Znovu po dohodě se Zdeňkem Fránkem, který je však sám světově uznávaným architektem, když například za rok 2020 získal ocenění Architekt roku. Podle něj je varianta vybrat pro sportovní halu přímo vhodného architekta rozumnější, než se znovu vydávat do architektonické soutěže a riskovat, že ji i napotřetí naruší spor s Českou komorou architektů.
„Po peripetii se soutěžemi, které jsme museli prodělat, když jsme chtěli dát příležitost českým, mladým i zkušeným architektům, jsem si říkal, že zadávat to znovu soutěží by bylo kontraproduktivní. A český architekt by se stal terčem útoku jiných českých architektů, kteří příležitost nedostali. Tak jsem dostal nápad, že bychom to mohli zadat nezpochybnitelné autoritě, architektovi světového jména. Oslovil jsem řadu architektů ze Švýcarska, Anglie nebo znovu Chile a velmi pozitivně zareagoval Alberto Kalach, mexická hvězda,“ vysvětlil Fránek na únorovém jednání zastupitelstva. „Honorář je pro nás přijatelný, 20 tisíc dolarů. Záměr je takový, aby se vlezl do předpokládané hodnoty stavby, to znamená kolem 150 milionů korun. Návrh bude obsahovat plošné a objemové parametry a takové provozy, abychom se skutečně vlezli. V pátek jsem byl na podobné události v Českých Budějovicích, kde byla zorganizována soutěž na dům umění a vybrány projekty od německých architektů, které byly na trojnásobné ceně, než radnice má. Následovat bude jednací řízení bez uveřejnění. Tomuto kroku se můžeme našim přístupem vyhnout,“ poukázal.
Na vytvoření návrhu navíc přispěje architekt Fránek i ze svého. „S městem jsem se domluvil, že na sebe vezmu zodpovědnost, že částka nebude překročena a zakázku dostane zadanou architekt Kalach, který obdrží 20 tisíc euro, tedy zhruba 440 tisíc korun. Z toho 300 tisíc bude zakázka, která je na to vypsaná a zbytek půjde z peněz, které já mám z přípravy studie pro Červenku,“ upozornil.

S přípravou pomůže pracovní skupina
Město se zároveň na vytvoření zadání bude podílet formou pracovní skupiny, která bude při jeho tvorbě spolupracovat se Zdeňkem Fránkem. Její složení tvoří jak zástupci jednotlivých uskupení zastupitelstva, tak i zástupci sportovních odvětví či místních architektů. Její podobu schválila Rada města v pondělí 22. února. Členy skupiny jsou Jiří Nárožný za ODS, Petra Houdová za ANO 2011, Jiří Pevný za STAN a sportovci Boskovice, František Učeň za Volbu pro Boskovice s podporou TOP 09, Erik Řezník za Boskováky, Petr Malach za ČSSD, Michal Knödl za KDU-ČSL, Adam Kožoušek za Českou pirátskou stranu, Jana Syrovátková za KSČM, Filip Jimramovský jako zástupce sportovních klubů a Petr Ondráček jako zástupce odborné veřejnosti, Spolek za rozvoj architektury SRAB. Při jednáních budou přítomni také zástupci města jako investora, místostarosta Radek Mazáč a Petr Zouhar.
„Sejít bychom se poprvé měli v polovině března, v rámci připomínkování investičního záměru pro stavbu nové sportovní haly. Cílem skupiny bude vytvořit spolupráci s odbornou veřejností a získat zpětnou vazbu. Samotný návrh by měl být za optimálního průběhu hotový do konce května,“ říká Mazáč, podle kterého se počítá i s příletem mexického architekta, který by svůj návrh detailně představil. „Samozřejmě, pokud to epidemiologická situace a přijatá opatření dovolí.“



Podobné články:
Do nové sezóny bez závazků - ze dne 15.03.2010 (2)
Úvodní duel rozhodl obránce - ze dne 15.03.2010 (2)
Fotbalová DIVIZE - ze dne 02.06.2008 (2)
Konkurzní řízení na funkci ředitelky - ze dne 08.04.2008 (2)
Zubaři DUBEN - ze dne 06.04.2008 (2)
Volejbalistkám se na lepší časy neblýskalo - ze dne 06.03.2008 (2)
Zaměřují se na prevenci kriminality - ze dne 14.02.2008 (2)
V boskovickém Prostoru vypukne Májová Melomania! - ze dne 23.04.2024 (1)
Plavecké medaile ve dvojboji i pětiboji - ze dne 22.04.2024 (1)
Modrý Mauritius v Boskovicích - ze dne 22.04.2024 (1)
Filmaři omezí parkování na náměstí - ze dne 22.04.2024 (1)
Pozvánka na Den otevřených dveří - ze dne 22.04.2024 (1)
V Boskovicích cílí na turisty - ze dne 19.04.2024 (1)
Medaile sbírali plavci nejen v Boskovicích - ze dne 16.04.2024 (1)
Hasiči v Boskovicích mají nového velitele - ze dne 16.04.2024 (1)
Přispějí klubům na trenéry - ze dne 16.04.2024 (1)
Kam v Boskovicích? - ze dne 16.04.2024 (1)
Čadová mistryní republiky - ze dne 15.04.2024 (1)
Dětem pořídí milionovou dřevěnou loď - ze dne 08.04.2024 (1)
Překvapení pro žáky Aikido Boskovice - ze dne 05.04.2024 (1)

Všechny články z tohoto čísla (3/2021):

Rubrika: Zpravodajství
Boskovice se rozhodly připravit sportovní halu s konkrétně vybraným architektem
Covid, karanténa a omezení veřejného života. Takový byl rok 2020 - ČERVEN
Covid, karanténa a omezení veřejného života. Takový byl rok 2020 - ČERVENEC
Covid, karanténa a omezení veřejného života. Takový byl rok 2020 - KVĚTEN
Covid, karanténa a omezení veřejného života. Takový byl rok 2020 - LISTOPAD
Covid, karanténa a omezení veřejného života. Takový byl rok 2020 - PROSINEC
Covid, karanténa a omezení veřejného života. Takový byl rok 2020 - SRPEN
Covid, karanténa a omezení veřejného života. Takový byl rok 2020 - ZÁŘÍ
Černá Hora plánuje koupaliště i kluziště
Farmářské trhy budou častěji
Jaromíra Vítková: Zápisy do mateřských škol a doklad o očkování
Majáles zrušen
Malý Chlum čekají změny
Mapa očkujících praktiků v v Jihomoravském kraji
Na Kořenci a Velenově se rozhledny zatím stavět nebudou
Na ZŠ Jabloňany zavítali z pohádky Pat a Mat
Nemocnice Boskovice pomohla jiným krajům
Nová trasa na Výpustku
Od extrému k extrému: mateřské školy stále bez pomoci
Olešnice odkoupila druhou polovinu hotelu
Olešnická kytka online
Poděkovali studentkám za pomoc v nemocnici
Pošta opět krátí otevírací dobu
Rekonstrukce letovické přehrady začne v září
Sportovcům je třeba pomoci, zdůrazňuje senátorka Jaromíra Vítková
Škola v Sebranicích září novotou
Školy čekají na informace o testování žáků
Telefonní signál by měl být posílen
Uzavírka ulice Podhradí
V Boskovicích vznikají černé traily
Výročí objevení kostnice
Zákaz vjezdu na Kamenici
Zámek dostane novou střechu
Zápisy proběhnou možná znovu online
Zcelili pozemky pro výstavbu, ale za cenu ztráty milionů

Rubrika: Sport
Aikido Boskovice cvičilo online
Smlouva pro Jana Fialu
V Boskovicích na podzim odstartuje projekt sportovní třídy