Na hradě Svojanov mají za sebou koronavirovou sezonu. Věří v lepší časy

Autor článku: Dopisovatel, pro číslo 1/2021, vloženo dne 26.01.2021

[Stálý odkaz na článek]

Svojanov /25. 1. 2021/ - Na Svojanově sčítají ztráty. Plány na novou sezonu nevzdávají. Hned na začátku loňské sezony, tedy v březnu 2020, musel hrad kvůli koronaviru po dvou prvních víkendech brány zavřít. Ke konci května, po částečném rozvolnění vládních opatření, se na hrad podívalo několik stovek výletníků. Letní měsíce se nastartovaly poměrně slušně. Už to vypadalo, že by propad nemusel být tak veliký, ale od 12. října musely hradní závory opět zapadnout. Jaká je bilance?
„Loňská sezona byla velmi specifická. Hrad byl otevřený zhruba čtyři měsíce. Za poměrně krátkou dobu ho přesto navštívilo přes 54 tisíc návštěvníků, za což jsme velmi rádi,“ říká kastelán Miloš Dempír. Na konci roku se podařilo ještě otevřít na dva víkendy v prosinci. O adventní prohlídky byl poměrně slušný zájem. Za vyprávěním o zvycích přišlo kolem 500 výletníků.
Naplno měl hrad otevřeno od června do konce září. Červen byl ale poměrně slabý. Podle kastelána lidé ještě měli obavy cestovat. Úplně odpadly zájezdy seniorů a školní výlety. Oproti předchozím rokům byl velice silný červenec a srpen. Patrně to bylo dané tím, že lidé méně jezdili na dovolené do zahraničí a spíš hledali cesty po krajích českých a zamířili i k památkám.
Všude řádící koronavirus a vládní opatření se na hradní kase citelně podepsaly. „Oproti předchozímu roku jsme měli příjmy nižší o 1,8 milionu korun,“ informuje kastelán. Jen na vstupném hrad tratil 1,1 milionu korun a na ubytování dalších 500 tisíc. „Museli jsme omezit opravy a udržovací práce hradu, protože, bohužel, jako všechny ostatní nestátní památkové objekty, za měsíce, které jsme byli nucení mít zcela uzavřený provoz, jsme od státu nedostali žádnou kompenzaci,“ konstatuje Miloš Dempír. Hrad se ale nevzdal. Pomohl si úsporným režimem. „Musím vyzdvihnout, že se nám podařilo udržet vyrovnaný rozpočet, rok jsme ustáli. Bez pomoci někoho dalšího jsme provoz, včetně nejnutnějších prací ufinancovali,“ hodnotí kastelán.
Výhledy do nového roku vidí na hradě se světlými zítřky. Kastelán doufá, že brány hradu se budou moci otevřít standardně od března jako každý rok. „Rádi bychom otevřeli. To samozřejmě záleží na tom, zda to situace dovolí a budeme moci mít otevřeno,“ podotýká Miloš Dempír. Na hradě plánují i program kulturních akcí. Počítají s těmi tradičními, jako je květnový hradní jarmark, červnové královské slavnosti, oživená mučírna a týden s řezbáři v červenci, či srpnová přehlídka divadel a třicetilelá válka.
Jako v předchozích letech se na Svojanově objeví také řemeslníci. „Připravujeme stavební práce. Nejnákladnější bude statické zajištění hradeb vnitřního hradu a zdiva renesančního paláce. Rozpočet činí dva miliony korun. Projekt máme nachystaný. Čekáme na stanovisko ministerstva kultury, zda uspějeme s žádostí o finanční podporu,“ potvrdil Miloš Dempír.
Kvůli koronaviru se vloni zastavila i obnova klasicistních maleb. „Rádi bychom v letošním roce dokončili restaurování nástropních maleb v interiérech hradního paláce. Chybí nám poslední dvě místnosti v pánské části, tedy stropy v pánském salonu a v ložnici s pracovnou,“ upřesňuje Miloš Dempír. V plánu je zahrnutá i přestavba bytové jednotky v předhradí. „Místo bytu vznikne apartmán, který poslouží k rekreačním účelům. Zrekonstruované prostory budou určené pro návštěvníky. Bude to odlišné ubytování, než nabízíme v hradním penzionu, vhodné třeba pro rodiny s dětmi na týdenní pobyty. K dispozici bude nezávazně na provozu hradního penzionu a hradu,“ dodává svojanovský kastelán.

Květa Korbářová
PR Hrad Svojanov

Hrad Svojanov byl založený kolem roku 1224 jako královské věnné sídlo. Od roku 1910 je v majetku města Poličky. Patří k nejoblíbenějším památkám v Pardubickém kraji. V minulém roce si cestu na hrad našlo 54.653 výletníků. V roce 2019 hrad navštívilo rekordních 83.474 turistů.
Někdejší královské sídlo nabízí tři prohlídkové okruhy, z toho dva s odborným výkladem.
Na okruhu A se zájemci o historii podívají do hradního paláce. Seznámí se s tím, jak se na Svojanově žilo v 19. století za posledního soukromého majitele. Čekají na ně zařízené pokoje, salonky, jídelna či kuchyně, které jsou doplněné i dobovými oděvy a obuví. Na tomto okruhu je rovněž vystavená unikátní replika pohřební koruny Přemysla Otakara II.
Okruh B je středověký. Turisté nahlédnou do nejstarších částí hradu ze 13. století. V mučírně je zamrazí při výkladu o tortuře, která byla běžnou součástí někdejších soudních procesů. V domě zbrojnošů si připomenou, jak na hradě žila hradní posádka. Na tomto okruhu je také instalovaná expozice s marionetami představujícími osoby, které na hradě skutečně žily. Průvodci vypráví jejich příběhy a legendy o nich.
Ti, kteří si chtějí jen odpočinout, mohou zvolit okruh C. Venkovní hradní areál zavede návštěvníky do unikátní gotické zahrady, na nádvoří, na hradby, do zříceniny renesančního paláce, či na vyhlídky. Součástí této trasy je také možný výstup na šestadvacet metrů vysokou hlásku, odkud se otevírá nádherný výhled do kraje.
Návštěvníkům je k dispozici také hradní restaurace s venkovní terasou a hradní penzion s dobově zařízenými pokoji. Hrad je pro veřejnost otevřený od začátku března do poloviny prosince.

Více informací na naleznete na:
www.svojanov.cz
https://www.facebook.com/svojanovcz/



Podobné články:
Hrad Svojanov zahajuje novou sezonu v sobotu 2. března 2024 - ze dne 28.02.2024 (1)
Advent na Svojanově – speciální prohlídky, hedvábní andělé a čerti, hostina i Popelka - ze dne 05.12.2023 (1)
Hrad Svojanov si výletníci užijí i v červenci - ze dne 29.06.2023 (1)
Na Svojanově oslaví den dětí s pohádkami - ze dne 30.05.2023 (1)
Květen na Svojanově – tržiště i bitevní pole - ze dne 03.05.2023 (1)
Hrad Svojanov zahajuje novou sezonu už 4. března 2023 - ze dne 06.03.2023 (1)
Na Svojanově se návštěvníci zabaví i v druhé polovině prázdnin - ze dne 01.08.2022 (1)
Program na hradě Svojanov na víkend 16.-17.7.2022 - ze dne 14.07.2022 (1)
Hrad Svojanov se promění v tržiště - ze dne 03.05.2022 (1)
Na Svojanově se návštěvníci mohou těšit na prohlídky, výstavy i na šermíře. Zdražovat se nebude! - ze dne 21.02.2022 (1)
Přijeďte se vánočně naladit na Svojanov! - ze dne 02.12.2021 (1)
Na Svojanově bude hostina. Přijeďte si pochutnat! - ze dne 30.09.2021 (1)
Na třicetiletou válku přijede i princezna Arabela - ze dne 30.08.2021 (1)
Hrad Svojanov nabízí šťastný život v secesi - ze dne 30.06.2021 (1)
Dobrá zpráva pro výletníky: Hrad Svojanov v úterý 4. května 2021 otevírá brány - ze dne 01.05.2021 (1)
Na Svojanově se staví, vrtá a bude se i zašívat - ze dne 14.04.2021 (1)
Advent na Svojanově přece jen bude - ze dne 01.12.2020 (1)
Hrad Svojanov budou opět chránit hradby - ze dne 22.10.2020 (1)
Hrad Svojanov má program pro výletníky i na říjen - ze dne 29.09.2020 (1)
Moskviče míří na hrad Svojanov - ze dne 20.08.2020 (1)

Všechny články z tohoto čísla (1/2021):

Rubrika: Zpravodajství
Architektonická soutěž na sportovní halu přinesla jediný návrh za dvojnásobné náklady
Betlémské světlo přivezli místní skauti z Brna
Blansko vybralo místo pro velkokapacitní očkovací centrum
Cenu tepla úřad nedořešil
Důležitý krok v přípravě cyklostezky Zboněk - Letovice
Hasiči zachránili ovce před pádem ze skály
Komunitní centrum postaví druhá firma
Konkurz na ředitele kultury města Boskovice
Koudelka v Brně končí
Materiály pro jednání rady předem nezveřejní
Na hradě Svojanov mají za sebou koronavirovou sezonu. Věří v lepší časy
Nové boskovické pivo
Občané vybrali Louku v proluce
Prvním dítětem je Anděla
Příprava knihovny pokračuje
Připravují rekonstrukci ulice Hybešova
Rozdělí dotace na kulturní objekty
Sbírka na opravu sochy Salvátora
Silvestrovská noc byla klidná
V Krasu řádí Moravista
V Kunštátě dokončili zbrojnici
V Kunštátě se pustili do rozsáhlé obměny prvků na dětských hřištích
V Kunštátu omezili místa pro pití alkoholu
V Moravském Krasu řádí Moravista
Vichřice ničila střechy i auta
VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST pomohla s nákupem techniky i ochranných pomůcek
Za třídění odpadů občané ušetří
Zajímavou soutěž na facebooku vyhrál Betlém Minecraft

Rubrika: Sport
Dvě medaile pro Svitávku
Fotbalisté stihli ještě jeden zápas
Nemocného podpořili i bez turnaje
Nová prodejna na náměstí
Zářící Král pomůže Kometě do konce sezony

Rubrika: Černá kronika
Srazil chodkyni a ujel. Prosíme - pomozte vypátrat nezodpovědného řidiče