Do škol se postupně začínají vracet děti

Autor článku: Lukáš Lorenc, pro číslo 15/2020, vloženo dne 24.11.2020

[Stálý odkaz na článek]

Region * Jak postupně klesají počty nově nakažených nemocí Covid-19, začínají se do škol postupně vracet také žáci. Jako první se do lavic minulý týden vrátili žáci prvních a druhých ročníků na základní škole, ale také žáci speciálních škol, přípravných tříd nebo děti z malotřídek. A tento týden je následují i starší kolegové. Většina škol se uzavřela v rámci opatření proti šíření nemoci již v polovině října.
Opětovný návrat nejmladších žáků do lavic byl samozřejmě velkou událostí. A to jak pro učitele, tak i pro samotné děti. „To se slovy těžko popisuje. Děti přišly s takovou radostí, hrozně moc se do školy těšily. Něco takového se mělo natočit,“ popisuje například ředitel Základní a Mateřské školy v Kunštátě Vratislav Sedlák. „Chyběli jim kamarádi, společnost dalších dětí. Takové to štěbetání, které klasicky provází vyučování,“ poukázala zase ředitelka Ludmila Musilová ze Základní školy ve Žďárné.
Zatímco po znovuotevření škol na jaře nechala spousta rodičů své děti před letními prázdninami doma, tentokrát se mohla výuka rozběhnout naplno, byť učitelé i děti musí mít po celou dobu vyučování na obličeji roušky. „Z prvních a druhých tříd nastoupilo velké procento žáků, ale předpokládám, že tomu tak bylo nejen u nás. Někde byli všichni, v některých třídách chyběli dva nebo tři žáci. Ale to je zcela normální stav,“ souhlasí ředitel ZŠ Boskovice Vladimír Ochmanský, který tak jediné komplikace řešil v souvislosti s dětskou družinou. „Ve družině musíme tvořit homogenní skupiny a to není jednoduché. Několik skupin tak bylo i po jednom dítěti, jestli se to vůbec dá ještě skupinou nazývat,“ dodal.
Dosud probíhala od zavření škol výuka distančně. Tento model si všichni vyzkoušeli již na jaře, a proto mohli být na nynější situaci mnohem lépe připraveni. „Distanční výuku zvládáme dobře, dětem jsme v případě potřeby zapůjčili také potřebnou techniku a oni se opravdu snaží,“ pochválila žáky Musilová. Počítače zapůjčili žákům také v Boskovicích. „Zvládáme to stejně, jako po celé republice. Někde byl problém po technické stránce a ne všichni byli vybaveni, ale zapůjčili jsme do rodin třicet malých notebooků. Alespoň takhle jsme mohli rodičům pomoci,“ říká Ochmanský. V Kunštátě upravovali také dobu distanční výuky. „Spolupráce s rodiči je výborná. Někdy jsme výuku měli i odpoledne, aby mohli hlavně těm menším, kteří s počítači ještě tolik neumí, pomoci. Radost z toho nemáme, ale alespoň takto výuka pokračuje. Dětem uškodí hlavně to, že nemají pravidelné návyky, klasický režim dne. Ale musím říct, že se snaží brát školu vážně,“ pochválil také Sedlák.
Další žáci se budou vracet do lavic právě v těchto dnech. Již od středy 25. listopadu se to týká žáků devátých tříd a maturantů, studentů základních uměleckých škol při výuce jeden na jednoho a stejná pravidla platí také pro jazykové školy. Následovat je budou od 30. listopadu také žáci druhých stupňů základních škol a nižších stupňů gymnázií. Ti se budou po týdnu střídat v prezenční a distanční výuce. Naopak střední školy, vyjma maturantů, zatím pokračují v distanční výuce.
Dopady, letos již podruhé přerušené výuky, by ale podle námi oslovených ředitelů nemusely nutně znamenat vážnou ránu pro vzdělání dotčených ročníků. „Já jsem celkově optimista. Myslím, že na jaře byla ta izolace větší než na podzim. Učivo budeme schopni dohnat. Nejsem pesimista v tom, že vnikne nějaká covidová generace,“ myslí si Ochmanský. I školy ovšem zůstávají opatrné. „Dětem návrat do škol určitě prospěje. Ale musíme být opatrní. Vždyť co sleduji, tak jiné státy opatření spíše zpřísňují a my jdeme opačnou cestou, ačkoliv pořád patříme mezi nejvíce zasažené,“ uvědomuje si Sedlák.
Nejvíce nicméně návrat do školy podle Musilové potřebují žáci devátých tříd. „Pro ně to začíná být velmi, velmi důležité. Přišli již o část jarní výuky jako osmáci a teď znovu. Potřebujeme využít co nejvíce času pro přípravu na přijímací zkoušky. Osobně si myslím, že by se měly letos přijímačky lehce upravit, aby nebyly nároky takové jako v posledních letech,“ uvedla. Podobně na tom však byli žáci také letos na jaře. „To jsme se po obnovení výuky intenzivně věnovali matematice nebo českému jazyku, právě kvůli přijímačkám. Možná měli žáci větší mezery v dalších předmětech, ale tyto hlavní jim paradoxně prospěly. Výsledky na přijímacích řízeních jsme pak měli z celkové statistiky nadprůměrné,“ zakončil Ochmanský.(Luke)



Podobné články:
Střediskám volného času by již nemělo hrozit omezení - ze dne 29.12.2020 (2)
Prodlouží platnost řidičských oprávnění - ze dne 22.11.2020 (2)
Republika znovu vyhlásila nouzový stav - ze dne 06.10.2020 (2)
V Boskovicích nesouhlasí se změnou otevření pošty - ze dne 27.09.2020 (2)
Žádají o odměny pro sociální pracovníky - ze dne 29.06.2020 (2)
Sucho na Blanensku stále pokračuje, přestože srážek přibývá - ze dne 15.06.2020 (2)
Venku již bez roušek, domovy seniorů obnovují možnost návštěv - ze dne 25.05.2020 (2)
Koronavirus se do pitné vody nedostane, říká ředitel VODÁRENSKÉ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI - ze dne 07.05.2020 (2)
Nouzový stav a legislativa - ze dne 20.04.2020 (2)
Koronavirus se do pitné vody nedostane, říká ředitel VODÁRENSKÉ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI - ze dne 06.04.2020 (2)
Končí televizní signál DVB-T - ze dne 16.03.2020 (2)
Nemocnice má krve dostatek - ze dne 11.03.2020 (2)
Představili se na Regiontouru - ze dne 10.02.2020 (2)
Cena za odpady zatím roste jen výjimečně - ze dne 27.01.2020 (2)
Mikulášská nadílka pro nejmenší v Boskovicích - ze dne 15.12.2019 (2)
Přes sto tisíc pro hospic - ze dne 12.11.2019 (2)
Pálenice jsou téměř bez práce, ovoce se neurodilo - ze dne 23.10.2019 (2)
Koupaliště bilancují specifickou sezonu - ze dne 18.09.2019 (2)
Do vodojemů musí dovážet stále více vody - ze dne 12.08.2019 (2)
Jak získat pravidelný pasivní příjem? Investujte do nemovitosti! - ze dne 31.07.2019 (2)

Všechny články z tohoto čísla (15/2020):

Rubrika: Zpravodajství
Budují volnočasový areál
Cvičili v Rudickém propadání
Cyklostezka nabídne dva pruhy
Do škol se postupně začínají vracet děti
Dokončili stavbu zálivů ve Svitávce
Město Boskovice: K provozování sportovišť a sportovních zařízení při přechodu ze 4. do 3. stupně PES
Na zbrojnici získali dotaci
Nechají zhodnotit nemocnici
Novým ředitelem ZUŠ Boskovice je Petr Prosser
Olešnická kytka se nekonala
Plánují modernizaci společné čistírny odpadních vod
Poničili sportpark
Prodlouží platnost řidičských oprávnění
Při úklidu našli gauč nebo počítač
Studii na halu znovu prozkoumávají úředníci
Školáci tvoří model města
V Kunštátě dokončují alkoholickou vyhlášku
Vánoční jarmark letos nebude
Vánoční stromy letos rozsvítí bez veřejnosti
Ve Skalici postaví nový most
Za obnovu lesů sází tisíce nových stromů
Zahájili revitalizaci zeleně

Rubrika: Sport
Blansko vyplenilo Jihlavu
Blansko vyplenilo Jihlavu
Král už válí za Kometu
Odkládají seminář aikido
Restart se Blansku nevydařil

Rubrika: Černá kronika
Podnapilý šofér nezvládl svůj vůz a zakončil jízdu v rybníce

Rubrika: Napsali nám
Advent na Svojanově přece jen bude
Den boje za svobodu a demokracii