Na Malé Hané plánují společné čištění vody

Autor článku: Lukáš Lorenc, pro číslo 14/2020, vloženo dne 02.11.2020

[Stálý odkaz na článek]

Region * Společnými silami řešit otázku čištění vody a výstavby kanalizací plánují obce napříč Malou Hanou. Podobně jako před nimi řada dalších, i tady by rádi vytvořili fungující systém, který by zajistil spolehlivý a zároveň levnější provoz. Během příprav se však často skloňují hlavně finanční náklady a vyhlíží tak možnost dotací. Již druhé jednání obcí nad vypracovaným investičním záměrem s několika variantami provedení bude pokračovat v listopadu.
„Jedná se o obce napříč Boskovickou brázdou, která se k takové spolupráci přímo nabízí. Domluvili jsme se s Vodárenskou akciovou společností na vytvoření studie. Šebetov a Cetkovice sice již čistírnu mají, ale ty by také potřebovaly rekonstrukci. U nás ostatních to chybí, stejně jako odpovídající kanalizace. Proto jsme se již dříve sešli u nás v Sudicích a nyní budeme v komunikaci pokračovat. Studie má více rovin, které budeme řešit,“ uvedla k plánům starostka Sudic Olga Dočkalová. „Moje vize je taková, a jsem za to ráda i jako členka Svazu měst a obcí, kde jsem v komisi životního prostředí, že vznikem této studie máme konečně něco v rukách a můžeme se posunout dál,“ dodala. Projekt podporuje také VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, která dlouhodobě uvádí, že spojení obcí do větších celků je nejrozumnějším řešením. „V tuto chvíli je zpracován investiční záměr a bude se znovu jednat se zástupci daných obcí. Záměr má pět různých variant. S jednou společnou čistírnou pro celou oblast, dvěma a více čistírnami až s extrémní variantou, kterou ale v žádném případě nedoporučujeme, a to s čistírnou pro každou obec zvlášť,“ říká ředitel boskovické divize VODÁRENSKÉ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI Petr Fiala s tím, že plán na společné působení se týká Borotína, Cetkovic, Vážan, Knínic, Pamětic, Vanovic včetně Drválovic, Sudic, Borotína a Uhřic.
„Spojení těchto obcí do jednoho nebo dvou projektů je velmi rozumný krok, podložený zkušenostmi z praxe. Zejména v posledních letech se podařilo realizovat několik podobných akcí, kdy se odpadní vody z několika obcí čistí na jedné společné čistírně odpadních vod. Obce tak ušetří jednak na investičních nákladech, ale samozřejmě i na vlastním provozu i nákladech na obnovu,“ poukázal Fiala. „Ušetřené finance jsou v řádech milionů korun. Pro malou obec s vlastní čistírnou, která není v žádném svazku a vše financuje z vlastních zdrojů, se může jednat o velké finanční problémy. Dalším zásadním důvodem pro tuto praxi je nezpochybnitelný fakt, kdy jedna velká ČOV vyčistí odpadní vody při menších nákladech na vyšší kvalitu, než by dokázaly jednotlivé menší ČOV. Větší ČOV má prostě kvalitnější a stabilnější čistící proces, než menší ČOV, které jsou vzhledem ke své kapacitě logicky zranitelnější. Investiční záměr, který je před námi, představuje praxí osvědčený funkční celek, který navíc, jak bylo řečeno, významně šetří náklady. Musíme si také uvědomit, že podpora státu na tyto akce se bude spíš snižovat, cena stavebních prací a technologií naopak poroste. Takže kdo začne s řešením co nejdříve, určitě významně ušetří,“ doplnil ředitel.
Největším zádrhelem se však zdají být finanční prostředky, které by na stavbě systému, který by obsahoval nejen stavbu či rekonstrukci čistíren, ale také vytvoření oddělené kanalizace, měly být vynaloženy. „Pro malé obce to není levná záležitost, jenže podmínky se stále zpřísňují a je jasné, že musíme něco dělat. Navíc tu dnes máme Covid a s tím spojenou finanční nejistotu. Ale i tak musíme pracovat dál,“ zdůraznila Dočkalová. Rozhodující tak může být hlavně případné získání dotací. A v tom by mohl být nápomocný Svazek vodovodů a kanalizací, který je v tomto kroku pravidelně úspěšný. „Měli bychom také výhodu, že bychom nemuseli platit DPH,“ dodává. Podle oslovených starostů je tak nyní potřeba záměr především prodiskutovat. „Zatím je to pouze nástřel, jak by to mohlo vypadat a co by se muselo řešit pro obce, které nemají vlastní čistírnu, jako jsme i my v Borotíně. Ale když jsem viděl peníze, co to má stát, tak si to v žádném případě bez dotací nemůžeme dovolit. Navíc by to znamenalo mít rozkopanou celou obec při stavbě oddělené kanalizace,“ je opatrný borotínský starosta Zdeněk Toul. „Cením si toho nápadu a věřím, že do budoucna to budeme muset řešit,“ dodal. Další jednání a hledání cesty čeká zástupce obcí již začátkem listopadu.

Společné čištění odpadních vod se obcím již osvědčilo
Sdružování obcí do jednotlivých svazků a společné řešení pitné i odpadní vody je přitom v posledních letech stále častější. Naposledy se takto spojovaly Jedovnice a další obce Moravského krasu – Vilémovice, Rudice, Senetářov a Krasová, pro které slouží právě jedna společná čistírna. Společnou ČOV mají Sloup a Šošůvka, Újezd u Boskovic a Doubravice nad Svitavou, ale již dlouhodobě také Benešov nebo Okrouhlá, kteří jsou společně s Valchovem, Velenovem, Hrádkovem a Vratíkovem napojeni na čistírnu u Boskovic. A tuto variantu si pochvalují. „My jsme napojeni na přivaděč do Boskovic, společně s Okrouhlou, Valchovem nebo Velenovem už asi dvacet let, včetně postavené oddělené kanalizace po celé obci. Pro obec je to ideální řešení, protože máme vše zajištěno a nemusíme se navíc o nic starat, jelikož všechno provozuje VAS Boskovice v rámci Svazku vodovodů a kanalizací,“ říká starosta Benešova Antonín Rus, který si myslí, že by to měla být cesta i pro další. „Čím déle to budou oddalovat, tím to může být dražší. Dnes se ještě dotace získat dá, ale kdoví, co bude za pár let,“ dodal. Podobně na to nahlíží také na Okrouhlé. „Za nás vlastně neřeším nic. Splašky jsou u nás řešeny přes přečerpávací stanice. Vše si řeší VAS a Svazek a pro nás je to určitě výhodné,“ souhlasí také starosta Gustav Grün.
V současné době jsou přitom na Malé Hané vybudovány pouze dvě čistírny odpadních vod. V Cetkovicích a také v Šebetově. Obě již ale mají své roky a modernizace by se hodila. „My to máme vyřešeno vlastní čistírnou i oddělenou kanalizací. Studii se každopádně nebráníme,“ říká starosta Zdeněk Čížek. „Je ale jisté, že i další obce by to stálo velké peníze. My jsme z tohoto pohledu investovali za poslední roky velké prostředky, které vlastně nejdou vidět. Ale jsou nutné a přináší potřebný efekt,“ doplnil s tím, že prvně se však musí zajistit potřebné finance. „Svazek vodovodů a kanalizací spolu s Vodárenskou akciovou společností jsou v tomto důvěryhodný partner. Odborně dohlíží na projekty a umí dosáhnout i na dotace. Tak třeba se to podaří,“ doufá a poukazuje, že vzájemná spolupráce je právě v Šebetově dlouhodobě výborná. „Například v letošním roce provedl na naší čistírně Svazek a VAS Boskovice potřebnou intenzifikaci a i na příští rok se plánuje další obnova technologií. Takže to není tak, že by se s naší čistírnou nic nedělo,“ zakončil Čížek. (Luke)



Podobné články:
Republika znovu vyhlásila nouzový stav - ze dne 06.10.2020 (2)
Uspěli ve Zlatém erbu - ze dne 25.04.2017 (2)
Lékaři protestují proti podmínkám - ze dne 26.02.2013 (2)
Dobrá věc se podařila, u Svitávky budou čtyři pruhy - ze dne 17.09.2022 (1)
Fotbalové léto ve znamení oslav - ze dne 02.09.2022 (1)
Nemocnice začínají omezovat návštěvy - ze dne 27.07.2022 (1)
Seminář VAS Boskovice představil lysickou čistírnu i legislativní dopady - ze dne 02.05.2022 (1)
První dubnový víkend patřil po celé republice akci „Ukliďme Česko“ - ze dne 19.04.2022 (1)
Památky zahajují sezonu i s velikonočním programem - ze dne 10.04.2022 (1)
V pálenicích se nejvíce pálí švestky - ze dne 13.11.2021 (1)
Volby rozhodnou o složení sněmovny - ze dne 30.09.2021 (1)
Novou sezonu koupališť může kazit počasí - ze dne 07.06.2021 (1)
Chlapec přišel na svět v sanitce - ze dne 01.06.2021 (1)
Soutěží o nejlépe opravenou památku - ze dne 14.04.2021 (1)
Covid, karanténa a omezení veřejného života. Takový byl rok 2020 - PROSINEC - ze dne 07.04.2021 (1)
Covid, karanténa a omezení veřejného života. Takový byl rok 2020 - LISTOPAD - ze dne 29.03.2021 (1)
Prodlužují platnost řidičských oprávnění - ze dne 26.03.2021 (1)
Covid, karanténa a omezení veřejného života. Takový byl rok 2020 - ŘÍJEN - ze dne 23.03.2021 (1)
Lyžařské areály na kompenzace stále čekají - ze dne 23.03.2021 (1)
Covid, karanténa a omezení veřejného života. Takový byl rok 2020 - ZÁŘÍ - ze dne 14.03.2021 (1)

Všechny články z tohoto čísla (14/2020):

Rubrika: Zpravodajství
Covid odložil stoleté oslavy
Do Opatovic přijel Legiovlak
Investice musely v Letovicích odsunout
Koloběžky budou v Boskovicích pokračovat
Koronavirus omezil také úřady, nemocnice stíhá
Krajina u Borotína prokoukne
Místo Velenu bude nejdražší parkoviště u koupaliště
Na křižovatce změnili přednost
Na Malé Hané plánují společné čištění vody
Na Vanovice dohlíží svatý Florián
Nejnavštěvovanější letní kino v České republice
Omezí dopravu Na Kamenici
Opěrná zeď už zdobí Pilské údolí
Opraví obecní kapličku
Opravu zámecké střechy odložili
Paprsek získá nový automobil
Plánují opravu koupaliště
Povodně odhalily vodopád a zatopily sklepy
Pozemek zapůjčí občanům
Sociální služby řeší nakažené i kontakt klientů s rodinou
Střediska volného času v ohrožení
V Šebetově otevřeli knihobudku
Vybrali společnosti na studii sportovní haly. Česká komora architektů označila soutěž za neregulérní
Výlov Olšovce až v listopadu
Zákaz automobilů u školy nedodržují
Zateplí hasičskou zbrojnici

Rubrika: Sport
Běžecká liga hlásí stop
Fotbal zřejmě ohlásí konec, hokej řeší naději
Fotbal zřejmě ohlásí konec, hokej řeší naději
Petr a Michal začali vítězně
Proti Baníku i s posilou
Vzpěrači brali druhé místo

Rubrika: Napsali nám
COVID - 19 TURISTY Z KLUBU NA MALÉ HANÉ NEZASTAVIL
Problémy fungování mateřských škol v době pandemie
Sraz svitáveckých spolužáků po 60. letech