Pokles daní řeší úvěrem či prodejem městských bytů

Autor článku: Lukáš Lorenc, pro číslo 8/2020, vloženo dne 29.06.2020

[Stálý odkaz na článek]

Region * I během posledních týdnů se musely okresní města a obce vyrovnat s propadem příjmů z rozpočtového určení daní. Někde přemýšlí nad získáním úvěru, jinde propad hradí zisky z prodeje městských bytů. Většina obcí však zatím výrazné škrty dělat nemusela a možná ani nebude muset. Vláda totiž plánuje ztrátu kompenzovat bonusem ve výši 1200 korun na jednoho obyvatele.
Řada obcí se v minulých dnech dokonce připojila k protestu stávkové pohotovosti starostů. Například v Borotíně. „Úplně nemáme situaci vyhodnocenou, ale samozřejmě musíme hledat v rozpočtu úspory. Navíc kraj má stop stav na dotace, takže ve výsledku nemáme ani z čeho investovat,“ říká starosta Zdeněk Toul. Podle něj v Borotíně odloží stavbu chodníků kolem hlavní silnice. „Nákup traktůrku bych realizovat chtěl, ale v tuto chvíli to bohužel není nic jistého. Vlastně ani pořádně nevíme, o kolik přijdeme a to se těžko připravují další kroky,“ poukázal. Výrazné škrty v rozpočtu připravují v Letovicích. „Jde o masivní propad financí, pokles u nás bude klidně dvacet milionů korun. Ze strany státu to považuji za hrubě nekompetentní rozhodnutí a krádež,“ zlobí se starosta Petr Novotný, podle kterého jen v květnu město tratilo na daních skoro dva miliony korun. „Na konci června budeme projednávat co s tím. Již nyní jsme se dohodli na prodeji městských bytů, které využijeme na zalepení díry. Jinak by se chod města mohl zastavit. Ale peníze z prodeje jsme chtěli šetřit na další opravy a projekty.“
Naopak ve Svitávce nevidí situaci extrémně kriticky. „Moc nevím, co si o tom myslet. Ale ač nejsem rozhodně volič vládnoucích stran, tak kampani černých vlajek nerozumím. Přijde mi to trochu nefér. Obce a města mají často peníze ušetřené na účtech, místo aby investovaly. U nás bude výpadek zhruba čtyři miliony korun a s tímto výpadkem financí si dokážeme poradit. Rozpočet trochu omezíme, ale investic by se to moc týkat nemělo, navíc vláda odsouhlasila finanční kompenzaci pro obce a navýšení peněz na dotace, které jsme podali,“ říká starosta Jaroslav Zoubek. „Je to také o politice. Blíží se volby a někteří se snaží zviditelnit,“ dodal. Jednotlivé obce však zůstávají i nadále opatrné. „Je to těžká situace a zřejmě budeme muset odložit některé investiční akce, které jsme na letošek a další roky připravovali. V ohrožení je například zasíťování pro novou výstavbu nebo pokračování rekonstrukce vodovodního řadu. Něco máme ušetřené z minulých let, ale momentálně především nevíme, jak se celá situace bude vyvíjet a jak rychle se podaří znovu nakopnout ekonomiku,“ myslí si starosta Vanovic Josef Pavlík.
Opatrní zůstávají také v Ráječku. „Hledáme cestu, jak se s tím vypořádat, protože peněz bude méně možná až o třicet procent daňových příjmů. To už by bylo hodně,“ říká starosta Vít Rajtšlégr. „Rozjeté akce již zastavit nejdou, ale co dál, to neumím říct. Hlavně víme, že právě rozjeté akce musíme z něčeho financovat a proto jednáme s bankami o úvěru, kterým bychom překlenuli toto nelehké období. Za rok bychom finance zkonsolidovali. Pokud by ale platil příspěvek 1200 korun na občana, výrazně by nám to při stabilizaci rozpočtu a financování naplánovaných akcí pomohlo.“ Škrty v rozpočtu budou řešit ve Velkých Opatovicích. „Na červnové jednání chystáme úpravu našich investic. Ty, kde nemáme dotace nebo nejsou ještě vysoutěžené, tak zřejmě neproběhnou,“ prozradila starostka Kateřina Gerbrichová s tím, že jednou z odložených akcí by měla být oprava střechy úřadu. „Je to vlastně jediná část zámku, která má původní plechovou střechu. Projekt je připraven, žádosti o dotace na Ministerstvo kultury a Jihomoravský kraj jsme zasílali, zatím ne všude známe výsledek. Odložit zřejmě budeme muset i více drobných projektů, ale to budou řešit až zastupitelé,“ dodala. Ohrožené jsou však především plánované rekonstrukce místních komunikací.
Na přesnější čísla čekají v Doubravici nad Svitavou. „Konkrétnější čísla jsme získali teprve počátkem května. Například obnovu veřejného osvětlení musíme dokončit stůj co stůj. U ostatních projektů budeme opatrní a počkáme, protože moudřejší budeme až podle čísel ve třetím čtvrtletí,“ poukázala starostka Jana Otavová. Vyčkávají také v Rájci-Jestřebí. „Některé investiční projekty jsme zatím pozastavili, ale jedná se o menší projekty, jejichž osud budeme řešit až na zastupitelstvu. Velkých akcí se to ale nedotkne, protože jen těžko můžeme zastavit stavbu čistírny odpadních vod,“ prozradila starostka Romana Synakieviczová. A podobně se zachovali také v Šošůvce. „Víceméně čekáme, zda dojde ke kompenzacím. Ale nic jsme vyloženě rušit nemuseli, letos jsme se stejně soustředili na přípravu projektových dokumentací,“ uvedl starosta Stanislav Šindelka.
V Šebetově již hlavní investice posledních let běží. „V minulých letech jsme šetřili na rekonstrukci křižovatky, takže jsme v rozpočtu neměli velká očekávání. Propad do 25 procent dokážeme pokrýt z přebytků minulých let,“ přibližuje starosta Zdeněk Čížek. To v Cetkovicích se s investicemi musí krotit. „Měli jsme toho na letošek hodně a řada věcí je i schválena s dotací. Ostatní, jako třeba opravu bytu v mateřské škole nebo vytvoření plochy s přístřeškem, budeme odsouvat. Za květen máme propad 200 tisíc korun a při stejném vývoji by to do konce roku udělalo 1,5 milionu korun. To je pro nás deset procent rozpočtu,“ poukázal starosta Petr Horák. Lysice omezení daní nijak nezaskočilo. „Investovali jsme opatrně, takže jsme zatím v pořádku,“ ujistil starosta Pavel Dvořáček. A podobě jsou na tom také ve Sloupě. „V rozpočtu to zásadní propad nepřineslo. A uvidíme, snad klapne vládní příspěvek 1200 na občana,“ zakončil starosta Martin Mikulášek.(Luke)


Podobné články:
Seminář VAS Boskovice představil lysickou čistírnu i legislativní dopady - ze dne 02.05.2022 (2)
Covid, karanténa a omezení veřejného života. Takový byl rok 2020 - ČERVENEC - ze dne 05.03.2021 (2)
Sportovcům je třeba pomoci, zdůrazňuje senátorka Jaromíra Vítková - ze dne 01.03.2021 (2)
Školy čekají na informace o testování žáků - ze dne 01.03.2021 (2)
Covid, karanténa a omezení veřejného života. Takový byl rok 2020 - ČERVEN - ze dne 24.02.2021 (2)
Rozpočty počítají s posílením vodovodů či opravami škol - ze dne 23.02.2021 (2)
Covid, karanténa a omezení veřejného života. Takový byl rok 2020 - DUBEN - ze dne 14.02.2021 (2)
Rozdělí dotace na kulturní objekty - ze dne 18.01.2021 (2)
Vichřice ničila střechy i auta - ze dne 12.01.2021 (2)
Nemocného podpořili i bez turnaje - ze dne 10.01.2021 (2)
Silvestrovská noc byla klidná - ze dne 09.01.2021 (2)
Tři králové přijdou kvůli covidu online - ze dne 02.01.2021 (2)
Cena vody mírně vzroste - ze dne 17.12.2020 (2)
Koordinátorka Tříkrálové sbírky: Věřím, že se koledovat bude - ze dne 11.12.2020 (2)
Vánoční stromy letos rozsvítí bez veřejnosti - ze dne 30.11.2020 (2)
Cvičili v Rudickém propadání - ze dne 28.11.2020 (2)
Prodlouží platnost řidičských oprávnění - ze dne 22.11.2020 (2)
Fotbal zřejmě ohlásí konec, hokej řeší naději - ze dne 18.11.2020 (2)
Běžecká liga hlásí stop - ze dne 02.11.2020 (2)
Vyrazili k úklidu svého okolí - ze dne 11.10.2020 (2)

Všechny články z tohoto čísla (8/2020):

Rubrika: Zpravodajství
Boskovice koupily hotel Velen
Boskovická i letovická pouť bude
Brzy obnoví provoz úřadu
Concentus Moraviae proběhne v září
Dostaví chodníky a plánují sportovní areál
Hala ve Svitávce je finančně soběstačná
Historicky sté kácení máje v Boskovicích
Kruhový objezd u pošty se dále připravuje
Kunštát plánuje využít úvěr
Letovické muzeum chystá několik expozicí
Mění dopravní značení ve městě
Mohou rozhodovat o části investic
Může u Holštejna vzniknout přehrada?
Na hrad Svojanov míří král!
Oprava Podlesí a Milánovy pokračuje
Opravené kino otevřou Chinaski
Opravují kulturní dům i rybník
Pokles daní řeší úvěrem či prodejem městských bytů
Pomník obětem II. světové války u koupaliště v Letovicích byl doplněn chybějícími jmény
Rozšíří možnosti kulturního domu
Svazek odkoupil od Tylexu čistírnu odpadních vod
V Lysicích spouští nový vrt
V Míchově dokončili obnovu rybníka
V přípravě jen vyhrávají
Včelaři opět bojují s včelím morem
Vymění zdroj tepla pro školu
Zajistí vodu pro Velkou Roudku
Zákaz návštěv stále platí
Žádají o odměny pro sociální pracovníky
Železniční přejezd musí opravit znovu

Rubrika: Sport
Kolová se vrátila v Přerově
Mladí hokejisté Minervy Boskovice pilně trénují
Okresní běžecká liga se vrací
Omlazení hokejisté dvakrát prohráli
Paděra už pálí za Boskovice
Pumptrack race v Boskovicích
Úspěch boskovického týmu před prázdninovou pauzou
Závody velkoopatovického offroad race

Rubrika: Představujeme
K-Keramika sází na moderní trendy

Rubrika: Černá kronika
Honička skončila na polní cestě, kde se spolujezdkyní havaroval
Na svou narozeninovou oslavu jen tak nezapomene
Pátrání po seniorovi z Boskovic skončilo úspěšně

Rubrika: Napsali nám
Gymnázium Boskovice rozšiřuje nabídku vzdělávání pro veřejnost
Jaromíra Vítková: Mobilní signál - pro někoho samozřejmost, někomu se nedovoláš
Sběr potravin potrvá do začátku prázdnin