Zadýcháváte se? Nechte se vyšetřit, říkají pneumologové

Autor článku: Dopisovatel, pro číslo 3/2020, vloženo dne 27.02.2020

[Stálý odkaz na článek]

Brno, 26. 2. 2020 – Problém udýchat výstup do schodů nemusí být projev pokročilého věku nebo špatné kondice. Pokud vám je přes čtyřicet let a kouříte, může být příčinou chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). V pilotním programu Národního screeningového centra (NSC) Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ČR už plicní lékaři cíleně vyšetřili více než čtyři stovky rizikových osob a u 32 % z nich skutečně odhalili onemocnění CHOPN. Dalších 30 % pacientů trpělo jiným plicním onemocněním. I proto plicní lékaři Fakultní nemocnice v Brně společně s NSC ÚZIS vyzývají k bezplatnému preventivnímu vyšetření.
„Poměr nemocných pacientů je opravdu extrémně vysoký. Ukazuje se, že v rizikové skupině má pouze 40 % lidí plíce bez projevu nemocí. I proto je důležité, aby se nechali včas vyšetřit a mohli být léčeni,“ říká PhDr. Karel Hejduk z NSC ÚZIS. Podle něj se v současnosti s CHOPN léčí v Česku přibližně 235 000 pacientů, dalších přibližně 500 000 lidí ale podle odhadů může nemocí trpět, aniž by o tom věděli. Nemoc přitom v Česku zabije cca 3 500 lidí ročně. Fatálním následkům se lze přitom vyhnout včasným zahájením léčby a změnou životních návyků. Právě rychlé odhalení nemoci umožní efektivnější léčbu, což může zkvalitnit život nemocných a snížit úmrtnost na tuto plicní nemoc.
Nejvíce rizikovou skupinou jsou lidé ve věku od 40 let, kteří kouřili nebo kouří přibližně krabičku cigaret denně po dobu alespoň deseti let. Zpočátku se nemoc projevuje jako chronický kašel, lidé se zadýchávají, vykašlávají hleny a jsou unavení. Mnozí ale obtíže ignorují a připisují něčemu jinému. „CHOPN obvykle vzniká již ve středním věku, ale klinicky se projeví až ke konci věku produktivního. Proto si většina pacientů své potíže dává do souvislosti s postupujícím věkem a obecnou ztrátou výkonnosti. Kašel si pak kuřáci vysvětlují tak, že je to „normální“ u všech kuřáků,“ vysvětluje MUDr. Kristián Brat, PhD., přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy ve Fakultní nemocnici v Brně.
Klinika v rámci projektu zřídila speciální telefonickou linku. Na čísle 778 543 698 se lidé ve věku 40-69 let mohou přímo objednávat na vyšetření k odhalení CHOPN. „Při vyšetření zhodnotíme anamnestické údaje udávané pacientem, vyhodnotíme celkové skóre několika dotazníků a provedeme funkční vyšetření plic – spirometrii, bodypletysmografii a difuzní kapacitu plic. Celé vyšetření je jednoduché, neinvazivní a nebolestivé. Zabere maximálně hodinu,“ popisuje MUDr. Brat.
Přestože ve spojení s onemocněními způsobenými kouřením se mluví zejména o rakovině plic, lékaři troubí na poplach nejen před ní. „CHOPN je téměř tak mocný zabiják jako rakovina plic. Na plicní karcinom ročně v ČR zemře něco přes 5 000 lidí, přičemž na CHOPN kolem 3 500. A to je obrovské číslo. Ve světě je CHOPN v současnosti na děleném třetím a čtvrtém místě úmrtnosti na neinfekční nemoci. CHOPN je nemoc chronická, nevyléčitelná a způsobuje velké části svých nositelů utrpení. Pacienty často invalidizuje,“ varuje MUDr. Brat, avšak zároveň dodává: „Včasným nasazením léčby ale dokážeme důsledky nemoci významně zmírnit.“
Podle statistik tvoří 80 % pacientů s CHOPN kuřáci.
Pilotní projekt NSC ÚZIS je financován Evropským sociálním fondem (operačním programem Zaměstnanost), ověří, zda by mohl být tento screening v budoucnu zaveden v České republice celoplošně.
O Národním screeningovém centru ÚZIS
Národní screeningové centrum (NSC) vzniklo za účelem podpory a zlepšení screeningu a prevence vážných onemocnění v České republice. NSC nabízí občanům nové či vylepšené screeningové nebo preventivní programy týkající se například chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN), diabetické retinopatie, kritických vrozených srdečních vad u novorozenců či nádorových onemocnění. V současnosti je NSC financováno z prostředků čerpaných z fondů Evropské unie a svoji činnost realizuje za podpory Ministerstva zdravotnictví ČR.


Mgr. Vojtěch Šprdlík
PR Specialist
MaVe PR



Všechny články z tohoto čísla (3/2020):

Rubrika: Zpravodajství
Budoucnost odpadového hospodářství je v recyklaci a zpracování odpadů
Dílnička s Kristýnkou
Do sbírky potřebuje charita hlavně jarní oblečení, povlečení a drobnou elektroniku
Hledají městské strážníky
Chtěli odkoupit podíl v hotelu
Chystají participativní část rozpočtu
Masopustní průvody v regionu
Most na Dukelské je ve špatném stavu a omezí povolenou tonáž
Nemocnice má krve dostatek
Obce skalického vodovodu si ve spolupráci s VAS Boskovice zajistily náhradní zdroj vody
Panský dvůr majitele nezmění
Plánují komunikaci k novostavbám
Plánují sportovní centrum
Promítnou konferenci o kardinálovi
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 20. 2. - 1. 3. 2020
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 27. 2. - 8. 3. 2020
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 5. - 15. 3. 2020
Připravují modernizaci rozhlasu
Rozdávali ceny za kulturu
Studie Červené zahrady do konce roku
Světový den ledvin nakonec nebude
Úřad přestěhují do poloviny roku
Velenov otevře vlastní obchod a odkoupí budovu Jednoty
Vyhlásili nejlepší sportovce

Rubrika: Sport
170. narozeniny TGM uctí pražští sokolové 36hodinovým štafetovým během z Hodonína do Lán
Druhé místo pro vzpěrače
Elite Sport má tři talenty loňska a přidal další medaile z Ostravy
Martin Šustr posilou Zbrojovky
Volejbalistky proti nejlepším
Základní část uzavřeli divokým výsledkem
Zelená opět nejlepší
Znovu zlatý Ryšávka

Rubrika: Černá kronika
Hledáme řidiče nebo svědky dopravní nehody - Ozve se řidič, který zanechal vzkaz?

Rubrika: Napsali nám
Dětský karneval na Kořenci
Havěť roztančila obec Brťov–Jeneč
Hrad Svojanov zve na novou výmalbu a starožitné hračky
Mimořádný úspěch Velkého dechového orchestru ZUŠ Letovice
OPATOVSKÉ ŠMAJD a MALOHANÁCKÁ STOVKA 2020
Sobotní večer patřil folklóru
V sobotu 22. února proběhlo setkání k ukončení výstavy Tomáš kardinál Špidlík „Z celého srdce“
Vzpomínkové promítání z konference „Duchovní odkaz J. E. Tomáše kardinála Špidlíka SJ“
Zadýcháváte se? Nechte se vyšetřit, říkají pneumologové
Zastupitelstvo JMK schválilo nejvhodnější variantu silnice 43