Čertovská vinotéka informuje: Burčák z moravských hroznů již začátkem září

Autor článku: Lukáš Lorenc, pro číslo 12/2019, vloženo dne 01.09.2019

[Stálý odkaz na článek]

Boskovice * Sezona burčáku je za dveřmi. Podle majitele Čertovské vinotéky Boskovice na Plačkové ulici si první nabídku oblíbeného nápoje, který je přesnějším označením pro vylisovanou šťávu z moravských hroznů si užijeme již začátkem září. Vinotéka, která je rodinnou firmou již od roku 1992, prošla za poslední měsíce několika změnami, jak v zapojení nové techniky, tak i z pohledu servisu pro zákazníky. Její majitel, mezinárodní degustátor Alois Oujeský, se na naši prosbu také vyjádřil k efektu nového vinařského zákona, který měl nakonec přesně opačný efekt, než jaký se čekal.
Pozměněná legislativa měla přinést omezení prodeje nekvalitního stáčeného vína dováženého ze zahraničí. Výsledky jsou však zcela obrácené. „Otevírají se stále další stáčírny. Ze zahraničí dováží kamion za kamionem neidentifikovatelný produkt nízké jakosti, který se převáží několik dní a pak se uměle dotváří. Poslední dobou jsou takto označená třeba i vína z Rakouska, ale sem překupníci jen víno dovezou a dále je prodávají jako rakouské,“ přiblížil Oujeský. Zákazníci by si tak měli dávat pozor, zda kupují víno sudové nebo stáčené. „Sudové prodávají opravdoví vinaři. Já jsem jediný na okrese a ani v republice nás není mnoho. Naopak u stáčeného se víno stáčí z krabic, které nikdo pořádně nekontroluje, protože pochází ze zahraničí. Prodává se kdekoliv, třeba v obuvi nebo jsem nedávno viděl také v železářství. Z kamionu „suchého vína“ se udělá hned několik odrůd, není to hlídané. Jedná se o chemicky navoněnou šťávu uměle doslazovanou řepným cukrem, která ale drží cenu moravských vín, aby to nebylo podezřelé. Zákazníků je mi až líto, protože jsou pochopitelně dezorientovaní,“ poukazuje.
Naopak odborní vinaři jsou pod daleko větším dozorem. „Musíme evidovat každý řádek, každou šarži. Dopředu nahlásit sklizeň. Vše děláme v koprodukci s vinařstvími. Já osobně prodávám jen moravská vína, u kterých je kontrola pravidelná. Zatímco stáčená vína se dovezou do republiky, ověří se krabice a hotovo. Tyto krabice se pak rozvezou mezi prodejce, kteří dostanou čerpadla a vlastně ani neví, co prodávají,“ pokračuje s tím, že Čertovská vinotéka Boskovice má podepsanou smlouvu s vinařstvími Baloun, Zálešák, Leoš Horák, Vladimír Tetur nebo Mezuliánik. Za kvalitu vína ručí obě strany. „Sudové víno musí prodávat člověk, kterého víno zajímá a má školu. Potřebuje znát, jak jsou na tom kyseliny, hodnota síry, kterou se snažíme držet zcela na minimu. Když se prodává víno z krabic, prodejce vlastně nic neví. Jenom stočí něco, co mu dovezli,“ poukazuje.
Do vedení boskovické vinotéky však stále více promlouvá i syn Matěj. „Přebírá to po mě. Spolupracujeme spolu deset let, každý máme své úkoly a zvládá to výborně. Má za sebou základní kurz sommelierství a do dvou, tří let by měl získat i mezinárodní oprávnění, jako mám já. Je připravený, víno skvěle ovládá. Navíc přinesl do prodeje moderní věci,“ pochvaluje si. „Připravili jsme například e-shop winehell.cz, kterým se tak dostáváme na celorepublikový trh. Na našich stránkách mohou zákazníci využít i virtuální prohlídky naší prodejny,“ poukázal Matěj Oujeský na prostory, které kromě lahvového vína či sudů zkrášlují také masky krampus čertů nebo velká kniha hříchů. Modernizace doznalo však také technické zázemí. „Zakoupili jsme špičkovou menší plnící linku na lahvová vína z důvodu zakázek menších firem, svateb a podobných zájemců. Připravit můžeme až stovku lahví, včetně vlastního loga, fotky či jiného námětu. Obměna techniky je pro nás důležitá a tak jsme také obměnili filtry nebo měřící přístroje. U vína garantujeme maximální kvalitu,“ dodal.
V těchto dnech se však zákazníci těší především na novou sezonu burčáku. „Osobně se těším více jak minulý rok, to byly hrozny stržené do cukru. Letos by víno mohlo mít i takovou svěží kyselinku,“ myslí si Alois Oujeský, podle kterého ale bude burčák oproti minulému roku v prodeji o něco později. „Loni to byl extrém. Samozřejmě i nyní je nabízen částečně zkvašený mošt, čímž se označuje neidentifikovatelný produkt z dovozových surovin, mizerné kvality, my si ale raději počkáme na moravský burčák, který bude začátkem září. Přesný termín budeme specifikovat na webových a facebookových stránkách,“ doplnil.
Při prodeji burčáku opět Čertovská vinotéka využije také systému počítačem řízeného kvašení, díky čemuž může nabízet neustále čerstvý nápoj. „Se začátkem prodeje nespěcháme, protože chceme, aby měl burčák přírodní cukry. Držíme se vín, které byly nedávno opětovně oceněné na soutěžích,“ dodala dcera Tereza, která absolvovala sommeliérský kurz na Mendelově univerzitě v Brně a v rodinném podniku pomáhá při prodeji vína. A upozornila, že po dobu prodeje burčáku bude provozní doba rozšířena také o neděli, v době mezi 14:00 a 18:00 hodinou. Standardně má vinotéka otevřeno od pondělí do soboty v čase 9:00 až 20:00 hodin.


Podobné články:
Do nové sezóny bez závazků - ze dne 15.03.2010 (2)
Úvodní duel rozhodl obránce - ze dne 15.03.2010 (2)
Fotbalová DIVIZE - ze dne 02.06.2008 (2)
Konkurzní řízení na funkci ředitelky - ze dne 08.04.2008 (2)
Zubaři DUBEN - ze dne 06.04.2008 (2)
Volejbalistkám se na lepší časy neblýskalo - ze dne 06.03.2008 (2)
Zaměřují se na prevenci kriminality - ze dne 14.02.2008 (2)
Kam v Boskovicích? - ze dne 16.04.2024 (1)
Čadová mistryní republiky - ze dne 15.04.2024 (1)
Dětem pořídí milionovou dřevěnou loď - ze dne 08.04.2024 (1)
Překvapení pro žáky Aikido Boskovice - ze dne 05.04.2024 (1)
Hledají vhodnou dotaci na sportovní halu - ze dne 05.04.2024 (1)
Galerie definitivně přechází pod KZMB - ze dne 27.03.2024 (1)
Nový zpravodaj má nedostatky - ze dne 27.03.2024 (1)
Ministr Kupka debatoval v Boskovicích o I/73 - ze dne 27.03.2024 (1)
Světový den vody hostily Boskovice a nejmodernější čistírna odpadních vod - ze dne 25.03.2024 (1)
Hledání jednatele nemocnice začíná od začátku - ze dne 22.03.2024 (1)
Galerie definitivně přechází pod KZMB - ze dne 20.03.2024 (1)
Bezpečně do školy - ze dne 19.03.2024 (1)
Lukáš Vorlický je slávistou - ze dne 18.03.2024 (1)

Všechny články z tohoto čísla (12/2019):

Rubrika: Zpravodajství
47. Mistrovství světa a Mistrovství Evropy motorových člunů 2019
Blanensko i v tomto roce sužuje sucho
Cestu ke hradu doplnily tři odpočinkové dřevěné lavičky
Čertovská vinotéka informuje: Burčák z moravských hroznů již začátkem září
Dračí lodě na Křetínce u Letovic
Hledají zdroje pro zajištění pitné vody
Jiřinkové slavností a mezinárodní výstava jiřinek ve Velkých Opatovicích
Korunovační klenoty uvidíte na Svojanově
Kunštát hostí Hrnčířský jarmark
Květinová výstava na zámku v Lysicích
Lávka v Drnovicích zvýší bezpečnost chodců
Letovice čeká výrazný stavební rozvoj
Obce se bojí zpoplatnění komunikace I/43 pro nákladní dopravu
Opilý ujížděl policii v Sebranicích
Parkování možná omezí automaty
Policie hledá zloděje, který překvapil nájemkyni v přízemním bytě na ulici Dukelská v Boskovicích
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 5. - 15. 9. 2019
Upravují centrum obce
V Boskovicích odhalili památník kardinála Špidlíka
V Lysicích našli zhotovitele čistírny
V Ráječku chystají soustavu tůní
V Šebetově již nemusí vodu navážet
Ve sbírce uvítáme podzimní oblečení i potřeby pro školáky
Za finančním úřadem zaparkují za poplatek
Zahájí provoz komunitního centra

Rubrika: Sport
Anglický týden přinesl jen bod
Blanensko na úvod smetlo Příbram
Boskovice přivezly vítězství z Rousínova
Boskovický obránce Vágner mezi siláky
Fotbalový víkend na jedničku
Hokejisty Minervy Boskovice posílí Benýšek a Huzlík
Hvězdná sestava na Bukové
Kemp navštívil i Vorlický
Posádky se do Kunštátu těší
Sedmiboj měl tradiční vítěze
V kolové brali stříbro

Rubrika: Představujeme
PRÁZDNINY KONČÍ, DNY MARIANNE ZAČÍNAJÍ – UŠETŘETE NA NÁKUPECH

Rubrika: Napsali nám
POZVÁNKA NA PŘEDNÁŠKU - KŮROVCOVÁ KALAMITA A DOTACE
Z historie letovického lihovaru

Rubrika: Právník radí
Rodič a dítě z pohledu práva – zásahy do rodičovské odpovědnosti