Charitativní služby v Doubravici nad Svitavou pomáhají mnoha směry

Autor článku: Lukáš Lorenc, pro číslo 14/2018, vloženo dne 18.10.2018

[Stálý odkaz na článek]

Doubravice nad Svitavou * Velmi záslužnou práci dlouhodobě odvádí v našem regionu pracovníci Oblastní charity Blansko. Ta provozuje řadu zařízení zaměřujících se na sociální, zdravotní nebo prorodinné služby. A hned tři z těchto služeb jsou umístěné v Doubravici nad Svitavou. Jak sociální terapeutické dílny, terénní služby, tak i stacionář pro osoby s těžkým mentálním postižením pomáhají prostřednictvím místního kolektivu lidí přinést trochu světla do života těch, kterým osud přinesl nejednu těžkost.
Doubravický areál na Soukupově náměstí využívá Oblastní charita již od roku 2005 a postupně si tu vybudovala důstojné zázemí, které však i v dnešních dnech prochází částečnými úpravami. „Poslední akcí jsou nové schody pořízené z výtěžku tříkrálové sbírky. Plánujeme také schodolez či opravu půdy, ale na to se nám zatím nepodařilo získat prostředky,“ říká vedoucí sociálně terapeutické dílny Pěkná Modrá Petra Veselá. Právě první ze tří místních služeb je v provozu od roku 2016 a slouží lidem s duševním onemocněním, lehkým mentálním postižením či jejich kombinací. Klientům od 18 do 64 let se zdejší pracovníci věnují každý všední den, mezi 9:00 a 15:00 hodinou.
Zájemci o využití služeb zdejší dílny si nejprve prohlédnout místní možnosti a následně stanoví, jak často plánují dílnu navštěvovat. Je jedno, zda to bude jednou týdně nebo každý den. „Naší podmínkou je však přijít alespoň jednou do měsíce. Samozřejmě, pokud má někdo dlouhodobější zdravotní potíže nebo třeba pobýval ve zdravotnickém zařízení, je z této podmínky omluven,“ vysvětlila Veselá. Klient si také vyzkouší, která z místních činností jej bude bavit a podle toho s pracovníky sestaví individuální plán. „Sám uživatel si zvolí, v čem se chce zlepšit nebo co by si přál se naučit.“
Nabídka těchto činností je vskutku zajímavá a hodně jí napomáhá také velká terapeutická zahrada. „Jednou z možností jsou zahradnické práce. Pěstování zeleniny nebo bylin či využití ovocných stromů.  Samotné dílny jsou zaměřené hlavně na nácvik činností, které uživatele mají připravit na trh práce či chráněný trh práce. Nebo je alespoň udržuje v rozvoji vlastních schopností a vlastností a tím i k samostatnosti. Učí se tu vařit, obsluhovat domácnost, máme šicí nebo keramickou dílnu i rukodělnou činnost, kde vyrábíme různé košíky, mýdla, polštáře nebo před Vánocemi adventní věnce. Snažíme se uživatele zapojit podle jejich zájmu,“ říká Veselá s tím, že Pěkná Modrá využívá také práce psycholožky, která realizuje s uživateli tréninky na rozvoj paměti a kognitivních činností nebo pomáhá s finanční gramotností klientů.
Službu sociálně terapeutické dílny využívá v současné době šestnáct uživatelů. „Minulý rok jich bylo dvacet, čtyřem z nich se podařilo dostat na trh práce. Z toho máme samozřejmě radost,“ je vedoucí spokojena s dosaženými výsledky. Prostory však neslouží jen pro účely charity, ale také jsou využívány jako komunitní centrum. „Schází se tu farníci, několikrát do roka tu pořádáme akce pro širokou veřejnost. Například srpnové loučení s prázdninami. V létě v areálu probíhají také pobytové tábory.“

Pomocná ruka podaná napříč celým okresem
Další službou, která byla do Doubravice nad Svitavou přesunuta teprve před dvěma lety, jsou terénní programy Spona-společná cesta. Ta souží jako pomocník těm, kteří se nemají na koho obrátit pro radu nebo pomoc. „Pracujeme převážně se seniory, kteří mají třeba problémy se vztahy v rodině a nezvládnou si některé věci zařídit. Například vyřízení sociálních dávek, příspěvky na bydlení či péči. Doprovázíme je na úřad nebo k lékařům, když mají strach jít sami. Zkrátka chtějí mít po ruce někoho, komu mohou důvěřovat,“ přiblížil vedoucí služby Kamil Štěcha. „Řešíme ale i další případy. Například se snažíme pomoci s nalezením lepšího bydlení pro ty, kteří bydlí v nevyhovujících podmínkách,“ dodal.
Terénní službu zajišťuje čtveřice pracovníků od pondělí do pátku od 7:00 do 15:30 hodin. A v Doubravici nad Svitavou našli dokonalou základnu. „Jsme uprostřed okresu a máme to na obě strany stejně daleko,“ pochvalují si. „V současné době máme 84 klientů. S některými spolupracujeme dlouhodobě, jindy je to jen krátké období,“ pokračuje Štěcha s tím, že kontakt je navazován z obou stran. „Máme letáčky, které necháváme v čekárnách u lékařů nebo na úřadech. Pravidelně rozesíláme starostům obcí maily s nabídkou naší pomoci. Protože v každé obci se najde člověk, který spadá do naší cílové skupiny a potřebuje pomoc. Jenže, třeba bezdomovectví se pro někoho stává životním stylem a pomoc nechce. V takovém případě nemůžeme nic dělat,“ upozornil.
Velice důležitou složkou místního zařízení je pak Týdenní stacionář Emanuel pro lidi s těžkým mentálním postižením. Sociální pracovníci nyní pracují s maximální kapacitou devíti klientů, kteří mají těžké zdravotní problémy. „S některými z nich se nemůžeme pořádně ani domluvit. Používají pouze skřeky, posunky nebo obrázky. K tomu využíváme zkušenosti, které jsme za dlouhou praxi odkoukali. Neumí si říct, že mají hlad, žízeň nebo potřebují na toaletu. Dávají to najevo jen svým chováním,“ prozradila vedoucí zařízení Hana Tenorová. Tato činnost je tak pro sociální pracovníky velmi náročná. „Staráme se o ně vlastně nepřetržitě, včetně převlékání, umívání a v některých případech i krmení. Nejsou v takovém stavu, aby tyto činnosti mohli vykonávat sami,“ dodala.
Zařízení je určeno pro klienty od 16 do 64 let, ale současný věkový průměr je 28. Rodiče přivezou klienty v pondělí ráno a v pátek odpoledne si je zase odváží. „Ještě chodí do práce a tak je musí někam umístit. Jsou rádi, že nemusí být ve velkokapacitních zařízeních, kde jsou celoročně. Takhle je to jakoby byli přes týden na internátu,“ přirovnala Tenorová. Během týdne tak pro klienty vymýšlí vhodný program, což není zrovna jednoduché. „Všichni si ráno sedneme do kruhu a za pomocí obrázků se snažíme vytvořit plán dne. Ukazují se obrázky s vycházkou nebo třeba malováním, všechny aktivity jsou zdokumentované na fotkách. Někdo chce na pás, někdo na vycházku. Nevýhodou ovšem je, že na devět uživatelů jsou pouze dva pracovníci. Nemůžeme tak splnit každému to, co by si opravdu přál. To prostě nejde,“ uzavřela vedoucí pracovnice.(Luke)
 



Podobné články:
Rozšiřují sportovní ostrov - ze dne 08.11.2023 (1)
V Doubravici soutěžili hasiči - ze dne 08.09.2023 (1)
V Doubravici nad Svitavou začalo masopustní veselí - ze dne 21.02.2022 (1)
V Doubravici získali výrazné dotace - ze dne 21.08.2021 (1)
Fotbalisté darovali Charitě peníze na traktůrek - ze dne 25.04.2021 (1)
Zahájili stavbu chybějícího chodníku - ze dne 30.08.2020 (1)
Další ročník populární mezinárodní soutěže „TFA - Nejtvrdší hasič přežije“ - ze dne 18.08.2020 (1)
Žít plnohodnotně i s duševní poruchou? To naučí Pěkná modrá v Doubravici - ze dne 06.08.2020 (1)
Charita Blansko pořádá sběr potravin a dětského oblečení - ze dne 29.05.2020 (1)
Demolice domu ulevila části Doubravice - ze dne 20.05.2020 (1)
V Doubravici zřídili knihobudku - ze dne 15.05.2020 (1)
Do sbírky potřebuje charita hlavně jarní oblečení, povlečení a drobnou elektroniku - ze dne 17.02.2020 (1)
Svazku čtyř obcí vrací velkou část penále - ze dne 12.11.2019 (1)
Ve sbírce uvítáme podzimní oblečení i potřeby pro školáky - ze dne 09.09.2019 (1)
Prodlouží chodník až k zahradnictví v Doubravici nad Svitavou - ze dne 24.08.2019 (1)
Hledáme dobrovolníky na pomoc s tříděním po sbírce - ze dne 27.05.2019 (1)
Pokračují v opravě hřbitovní zdi - ze dne 08.04.2019 (1)
Hledáme dobrovolníky na pomoc s tříděním po sbírce - ze dne 27.02.2019 (1)
PROGRAM KINA DOUBRAVICE NAD SVITAVOU - BŘEZEN 2 0 1 9 - ze dne 27.02.2019 (1)
Parkování u školky je problematické - ze dne 27.02.2019 (1)

Všechny články z tohoto čísla (14/2018):

Rubrika: Zpravodajství
Blanenská charita zve na dny otevřených dveří
Dobrodruzi mohou přihlašovat snímky z cest do soutěže Okem dobrodruha
Dopravní uzel v Rájci-Jestřebí získá nové parkoviště
Charita Blansko pořádá setkání pozůstalých
K výročí založení Československa vysadili lípy
Koupaliště zažila skvělou sezónu
Motorkáři Kiliangangu pomohli dětem
Na Borotín nově vzhlíží socha anděla
Nové zázemí pro záchrannou službu
O nákupu pozemků u Isarna stále nerozhodli
O pozemcích v Červené zahradě stále jednají
Ocenění pro sportovní halu ve Svitávce
Oprava přehrady se zpozdí
Opravili výjezd ze Svitávky
Panská zahrada v Kunštátě uspěla v soutěži
Postaví sběrný dvůr ve Velkých Opatovicích
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 11. - 21. 10. 2018
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 18. - 28. 10. 2018
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 25.10. - 4.11. 2018
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 4. - 14. 10. 2018
Reborn panenky v Boskovicích pomohly dobré věci
Regenerace parku v Boskovicích dozná změn
RegioJet od nového jízdního řádu startuje spojení Boskovicka. Vlaky zastaví ve Skalici nad Svitavou
Rekordní Husí slavnosti potřebují větší prostor
Sedli pod vlivem za volant autobusu a vozili lidi po regionu
Senátorka Jaromíra Vítková se snaží o opravy silnic
Svatební show v Lysicích
Školní hřiště Mateřské školy v Třebětíně bude v přírodním duchu
Upraví školní učebny i zahradu ve Svitávce
Uzavírka Dukelské ulice brzy skončí
V Boskovicích chtějí místo překladiště parkoviště
Volební účast v regionu dosáhla téměř 55 procent
VYUŽIJTE PODZIMNÍ SLEVY NA NOVOU MATRACI. LETOS JIŽ NAPOSLED
Začínají s přípravou sociálního bydlení ve Velkých Opatovicích
Zřídí nové dětské hřiště

Rubrika: Kultura
Pozvánka na výstavu do Galerie Domino v Letovicích
Program KINA Doubravice nad Svitavou - LISTOPAD 2018

Rubrika: Sport
Boskovická čtyřstovka
Hrdlička se Staňkem slaví evropský bronz, navíc postupují do extraligy
Minerva vítězně na ledě Brumova-Bylnice
První seminář aikido v Boskovicích
Šlágr podzimu vyhrály Boskovice
Tituly pro Ošťádala a Koscovou
Turnaj v Břeclavi boskovické hráče šprtce nezaskočil
Vítězná forma volejbalistek z Boskovic
Vítězství okresních týmů
Zvítězili na extrémním B7

Rubrika: Představujeme
Charitativní služby v Doubravici nad Svitavou pomáhají mnoha směry
Nábytek Fanda – správná volba
Paprsek Velké Opatovice poskytuje svoje služby nepřetržitě již 55 let

Rubrika: Napsali nám
„Přes silnici za ruku“ v Třebětíně
Hledáme dobrovolníky do Betany v Boskovicích
Jak zvýšit zájem u dětí a mládeže o technické vědy a učební obory
Nový rozvrh v Nemocvičně přináší řadu změn, mimo jiné znovu zařazení DĚTSKÝCH POHYBOVEK
Nyní máte možnost podat žádost o dotaci v rámci vyhlášených výzev
Originální kresby Bohuslava Martinů v Poličce
Výstava kreseb Bohuslava Martinů v Poličce zahájena