Stínící technika pomáhá ušetřit náklady

Autor článku: Lukáš Lorenc, pro číslo 10/2018, vloženo dne 31.07.2018

[Stálý odkaz na článek]

Letovice * Během teplých a slunných dní jistě každý ocení ve vlastním domě příjemný chládek a stín. A v zimním období zase vstupuje do hry požadavek na minimalizaci tepelných ztrát. Tady se stínící systémy uplatní jako dodatečná tepelná izolace charakterizovaná přídavným tepelným odporem. Předokenní rolety mají minimální tepelný odpor.
K tomu všemu je však potřeba si vybrat kvalitní stínící technologie. Na trhu se jich nachází spousta, jak ale vybrat tu nejvhodnější? Nejlepší je se obrátit na zkušené specialisty v oboru. My jsme se za Vás zeptali specialisty v oboru interiérové a exteriérové techniky Milana Nováka, majitele společnosti Milan Novák – garnyže, sídlící v Letovicích na ulici Brněnská, v areálu Tylexu. Společnosti, která na trhu působí již od roku 1993.

Pokud chcete mít tepelný komfort po celý rok, ideální je stínící technika. V letním období je stále větším problémem přehřívání budov vlivem slunečního záření. Slunce je tepelným zdrojem s vysokým výkonem. V parných létech jsou nejúčinnějšími pomocníky screenové clony metalických a smíšených barev. Ty v létě zabrání průniku sluneční energie a zároveň vám zachovají kontakt s venkovním prostředím. Stínící technika Vám drží v létě teplo venku. Předokenní rolety, ale především screenové clony vám pomohou omezit kumulování tepla v letním období. Použitím externího stínění v letních měsících lze dosáhnout snížení teploty v místnosti o 3 - 7 °C.

V zimě se nejvíce uplatní předokenní rolety, které vám navíc zajistí dokonalé soukromí. V tomto období vstupuje do hry požadavek na minimalizaci tepelných ztrát a tady se stínící systémy uplatní jako dodatečná tepelná izolace charakterizovaná přídavným tepelným odporem. Předokenní rolety mají například minimální tepelný odpor.
Vnější rolety také působí na novostavbě jako moderní prvek. Vyžadují ale speciální instalaci do pláště domu. Proto by se mělo pamatovat na stínění domu už před jeho samotnou stavbou. Postačí provést třeba jen přípravu a žaluzie objednat kdykoliv později. Venkovní žaluzie si můžete vybrat v mnoha barvách a dotvořit tak vzhled vašeho domu.

Omezení průniku světla a tepla do svého domova je možné za pomoci mnoha různých technologií. Každá z nich však má své přednosti, na které je třeba se při nákupu soustředit. „Z exteriérových technologií můžeme využít venkovních rolet, žaluzií, markýz, pergol, ale i sítí proti hmyzu. Každá z nich má svá specifika. Nejrozšířenější jsou venkovní rolety. Například provedení screen se speciálním vláknem zabraňuje pronikání až 92% slunečního tepla a tím ušetří okolo 40% nákladů na klimatizaci. Zároveň zachová optimální průhled ven,“ přibližuje Novák, podle kterého rolety slouží také jako bariéra proti zvuku, větru a dešti. Velmi účinné jsou ale také venkovní žaluzie, které odstíní až 85% slunečního zařízení. „Nejvhodnější je kombinace exteriérové stínící techniky a interiérových rolet a žaluzií z látek s větší hustotou vláknem. Možností je ale opravdu hodně. Vhodné jsou markýzy, které se dají využít na terasách, balkonech nebo střechách, sítě proti hmyzu nebo pergoly,“ dodal. Již méně častým řešením jsou sluneční clony nebo plachty různých tvarů, u kterých rozhoduje především hustota použité tkaniny.
Mezi nejvíce používané interiérové technologie patří závěsy, žaluzie, garnýže, rolety nebo twintex. „Nejčastěji využívané jsou záclony či závěsy. U nás například najdete dekorační, potahové i funkční látky značky Adwin. Upřesnění ale probíhá přímo u zákazníka, včetně odborné instalace či ošetření záclon a závěsů.“ Intenzitu stínění ovlivňuje stažení techniky ke spodnímu okraji okna, ale i vybraná textilie. Interiérová stínící technika je dostupná v mnoha provedení i designu, aby vyhovovala různorodému vybavení domů či kanceláří.

Aby byla technologie kompletní, je třeba správně vybrat i garnyže, ať už se jedná o podobu kolejnic nebo tyčových garnyží. „Kolejnice mohou být hliníkové nebo ocelové, systémy ovládání pak různého typu. Mechanického, elektrického, ale i pomocí dálkového ovladače či chytrého telefonu. Tyčové garnyže jsou dřevěné, kované, nerezové nebo mosazné. Další možností jsou vysoce funkční a jednoduché rolety na míru, římské rolety nebo twintex, kde se střídají zatemňovací a transparentní pruhy, díky čemuž se dá skvěle regulovat průnik světla,“ říká Novák. Jako odstínění interiérů však slouží i panelové posuvné stěny, žaluzie v horizontálním i vertikálním provedení či různé odstíny i materiály, včetně těch nejluxusnějších. Dřevěných, látkových, plissé, plastových či hliníkových.

Nejlépe si nechat poradit od odborníků
S výběrem vhodné techniky by si měl běžný zákazník nechat poradit od odborníků, třeba právě v letovické prodejně. „Snažíme se zákazníkům zajistit co nejjednodušší výběr z široké a kvalitní nabídky. Přestože mohou v dnešní době využít naše moderní webové stránky, je pro nás stěžejní právě osobní práce s klienty. Garantujeme profesionální přístup i kompletní služby od návrhu, konzultace, zakázkového šití až po instalaci a dekorování textilu. Naší prioritou je individuální a kvalitní přístup k zákazníkům, který pro nás nekončí ani realizací prostřednictvím samozřejmého záručního a pozáručního servisu a pravidelné údržbě textilu,“ říká Novák s tím, že veškerou nabídku stínící techniky si mohou zákazníci projít v rozsáhlém letovickém showroomu. „Při návštěvě je však nutné se předem domluvit na návštěvě po telefonu,“ dodal. Součástí péče o zákazníka je i poradna, která pomůže s praktickým dekorováním.

Kromě funkčnosti si zákazník může vybrat také z materiálu a designu. A právě v této oblasti jdou technologie stále kupředu. V bytovém textilu se využívá nejen květinových vzorů, designu fotografií a portrétů, ale také 3D textur geometrických tvarů. Materiál však v dnešní době může být i nehořlavý, samozhašlivý a nedýmivý polyester s kvalitou běžných látek. „Vyšší nehořlavosti se dosahuje použitím skleněných vláken, částečnou nehořlavost lze docílit i nástřikem,“ vysvětlil Novák, podle kterého je dnes hodně oblíbený digitální tisk. Vybírat zákazníci mohou z hladkých, vyšívaných, vypalovaných, barevně potištěných, přírodních i syntetických textilií. „Oproti ostatním výrobním postupům se jedná o mnohem propracovanější a hlubší, výraznější a pestřejší provedení. Barvy jsou zářivější, obrysy vzorů jasnější. To je ale pouhý zlomek. Vybírat lze z desítek úžasných vzorů a druhů záclon, závěsů, rolet, panelových posuvných stěn, polštářů a dalších dekorací. Mezi aktuální novinky patří také boční a stropní stínění prostřednictvím venkovních pergol, sloužící pro zastínění interiéru a exteriéru,“ upozornil.

Nabídka společnosti Milan Novák – garnyže také obsahuje i kovaný nábytek v různých kombinacích, kov-dřevo, kov-sklo nebo kov-kámen. Sloužit může jako výbava rodinného domu, kavárny či třeba kanceláří. „Nabízíme kované postele, stoly, židle, doplňky i zahradní nábytek. Samozřejmostí je vysoký podíl ruční práce, použití masivního železa a dřeva dodává kovaným výrobkům nezaměnitelný vzhled, který je vysoce ceněn jak koncovými zákazníky, tak majiteli hotelů a restaurací. S výběrem rádi pomůžeme, protože spokojenost našich zákazníků je pro nás tím nejdůležitějším. Snažíme se vyhovět, jak je to jen možné,“ uzavřel Milan Novák.


Kontakt na firmu Milan Novák:
tel.: 777 699 714
Brněnská 3, Letovice
www.zaclony-garnyze.cz



Podobné články:
Zubaři DUBEN - ze dne 06.04.2008 (2)
Přípravky hrály o sladký pohár - ze dne 18.03.2008 (2)
V Letovicích opraví školní terasu - ze dne 08.04.2024 (1)
Otužilecký rekordman z Letovic - ze dne 19.03.2024 (1)
V Letovicích stavěli mosty - ze dne 18.03.2024 (1)
Řidiči v Letovicích vjíždí do pěší zóny - ze dne 07.03.2024 (1)
Poděkování letovickým modelářům - ze dne 20.02.2024 (1)
Tylex Letovice skončil, dorazily jej drahé energie - ze dne 06.02.2024 (1)
Inspekce uzavřela kuchyni restaurace Na Rybárně v Letovicích - ze dne 16.01.2024 (1)
Rekonstrukce přehrady potrvá do listopadu - ze dne 15.01.2024 (1)
Vážení zákazníci, přátelé, kamarádi, - ze dne 10.12.2023 (1)
Zemřel Petr Křivinka - ze dne 05.12.2023 (1)
Akce „Kdo je vidět, vyhrává!“ se uskutečnila v Boskovicích a Letovicích - ze dne 26.11.2023 (1)
Opravují silnici na Chlum - ze dne 08.11.2023 (1)
Prodej pozemků v průmyslové zóně se Letovicím vydařil - ze dne 08.11.2023 (1)
Labutě na Křetínce potřebují ochranu - ze dne 20.10.2023 (1)
Okradené matce pomohli záchranáři - ze dne 17.10.2023 (1)
Oprava letovického náměstí je ve finále - ze dne 10.10.2023 (1)
Výtěžek Koláče pro hospic půjde na přístroje pro nemocné - ze dne 20.09.2023 (1)
Umělecká škola má novou fasádu - ze dne 07.09.2023 (1)

Všechny články z tohoto čísla (10/2018):

Rubrika: Zpravodajství
Festival Boskovice přilákal tisíce lidí
Jezdecký den ve Velkých Opatovicích byl úspěšný
Kartografické centrum ve Velkých Opatovicích v soutěži
Ochrana sokolů v Moravském krasu se zdařila
Pálenice nestíhají, úroda třešní se vydařila
Pokračují v zateplení školy
Proluku ve Svitávce nahradí polyfunkční dům
Rybník v zámecké zahradě v Letovicích dostal nový břeh
Rys Kryštof se adaptoval
Stínící technika pomáhá ušetřit náklady
Studenti navrhli potřebnou cyklostezku mezi Letovicemi a Zboňkem
V Ráječku mají nové hřiště
Ve Vanovicích bojují s vandaly
Voda v bývalých lázních má stále léčivé účinky
Žně začaly dříve, zemědělce však znovu trápí sucho

Rubrika: Sport
Boskovice opouští Václavek či Klimeš
Boskovické fotbalové mládí na turnaji v Polsku
Martin Kopáček na mistrovství
Na Valchově vyhrál reprezentant
Siláci podpořili nemocného chlapce
SK Minerva Boskovice velké změny nechystá

Rubrika: Představujeme
Oprava komunikací i stavba chodníků ulehčí dopravě ve Velkých Opatovicích

Rubrika: Černá kronika
Policisté pomohli v Letovicích seniorovi při zdravotních obtížích