Studenti navrhli potřebnou cyklostezku mezi Letovicemi a Zboňkem

Autor článku: Lukáš Lorenc, pro číslo 10/2018, vloženo dne 20.07.2018

[Stálý odkaz na článek]

Letovice * Potřebnost rozvíjet síť cyklostezek napříč naším regionem patří k dlouhodobě diskutovaným tématům. Nyní přispěli s návrhem také studenti Masarykovi střední školy Letovice, kteří připravili projekt cyklostezky mezi Letovicemi a Zboňkem. S touto prací navíc získali třetí místo v projektu „Můžeš to změnit“.
Cílem soutěže bylo zapojení studentů do aktivního vnímání politiky a projektů, které by změnily města a obce, kde žijí. A to se letovickému týmu ve složení Michal Křenek, Sára Špinarová, Jakub Oliva a Matyáš Kostík podařilo. Absence cyklostezky mezi Zboňkem a Letovicemi je totiž letitým problémem. „Jedná se o úsek podél trati Českých drah, která je ovšem po nepříznivém počasí rozbahněná a špatně průjezdná. Lidé musí jet přes rychlostní silnici a to je nebezpečné a nepříjemné i pro ostatní účastníky provozu. Další variantou bylo vést ji přes pole, ale to je nereálné kvůli pozemkům,“ uvedl Michal Křenek, jeden z autorů úspěšné práce, která v soutěži obsadila třetí příčku.
Její součástí je také návrh dřevěného odpočívadla a přibližný rozpočet činí necelých deset milionů korun. „Příprava trvala zhruba tři měsíce a začala nezávaznou návštěvnou workshopu v Brně na zastupitelství, kde jsme zpracovali první námět návrhu. Vypsali jsme si pro a proti, zjistili parcelní čísla pozemků, vlastnictví a vytvořili možnosti, kde by cyklostezka mohla být. Scházeli jsme se s naší mentorkou Radkou Martínkovou, která nám pomáhala zpracovat už podrobnější projekt. S tím jsme se přihlásili do dalšího, finálového kola,“ přiblížil postup Křenek.
Během příprav spolupracovali studenti s městem Letovice, českými drahami i firmou Deas. „Pomohla nám udělat hrubý nástřel rozpočtu,“ pokračuje mladík, podle kterého by případná realizace návrhu byla realizovatelná nejdříve v roce 2019. „Bude znám nový rozpočet města a hlavně bude po komunálních volbách. Každopádně nás čeká dost práce a jen tak rychle to nepůjde. Budeme se ale snažit, aby to bylo co nejdříve. Cyklisté nebo i maminky s kočárky, by se mohli pak bezpečně scházet na tomto směru od Letovic,“ věří. Vedení města Letovice tuto iniciativu vítá. „Vážíme si toho, že mladí mají zájem o řešení problémů, které ve městě jsou. Nicméně je nutné v tom pokračovat. Již jsme se dohodli, že na začátku nového školního roku se sejdeme na radnici a budeme se bavit, jak dál. Musí se sehnat peníze, podat žádost o dotaci, bez které to nepůjde, a vše připravit. Legislativa je v tomto případě velmi zdlouhavá,“ reagoval místostarosta města Jiří Palbuchta.
Právě chybějící cyklostezky v blízkosti Letovic jsou nyní častým tématem. Jen před několika týdny jsme uveřejnili dopis, který zastupitelům měst, městysů a obcí adresoval Libor Wetter. „Už několik let se snažíme s přáteli o vybudování jedné důležité cyklostezky, takže jsem vedl spoustu rozhovorů na toto téma. Nikdy jsem neslyšel negativní názory a většina lidí, se kterými jsem mluvil, by stavbu cyklostezek určitě podpořila,“ uvedl ve výzvě s tím, že se jedná o úseky mezi Mladkovem a Svitávkou a právě Letovicemi a Skrchovem. „V Obou případech vede těmito úseky v katastrálních mapách dávno zapomenutá cesta, která je ve vlastnictví okolních obcí a dala by se využít bez nutnosti vykupování pozemků ke stavbě cyklostezky,“ poukázal.
A jeho aktivita již přináší odezvu. „Přichází maily s různými nápady, reakce jsou i na facebooku. Dokonce se ozvala paní senátorka Vítková, se kterou se sejdu. Osobně jsem již jednal v Letovicích a Svitávce,“ říká Wetter, podle kterého by rozšíření cyklostezek zvýšilo bezpečnost na silnicích. „Pokaždé mi běhá mráz po zádech, když potkávám zoufalé rodiny s dětmi, které vyrazily po cyklostezkách končících po pár kilometrech a musí pokračovat po velice frekventovaných silnicích, kde půl metru vedle jejich dětí sviští kola náklaďáků. Stejně nepříjemné je to i pro řidiče,“ zakončil. Více o této aktivitě se mohou zájemci dozvědět na facebookové stránce CyklostezkyBoskovicko.(Luke)



Podobné články:
Zubaři DUBEN - ze dne 06.04.2008 (2)
Přípravky hrály o sladký pohár - ze dne 18.03.2008 (2)
Otužilecký rekordman z Letovic - ze dne 19.03.2024 (1)
V Letovicích stavěli mosty - ze dne 18.03.2024 (1)
Řidiči v Letovicích vjíždí do pěší zóny - ze dne 07.03.2024 (1)
Poděkování letovickým modelářům - ze dne 20.02.2024 (1)
Tylex Letovice skončil, dorazily jej drahé energie - ze dne 06.02.2024 (1)
Inspekce uzavřela kuchyni restaurace Na Rybárně v Letovicích - ze dne 16.01.2024 (1)
Rekonstrukce přehrady potrvá do listopadu - ze dne 15.01.2024 (1)
Vážení zákazníci, přátelé, kamarádi, - ze dne 10.12.2023 (1)
Zemřel Petr Křivinka - ze dne 05.12.2023 (1)
Akce „Kdo je vidět, vyhrává!“ se uskutečnila v Boskovicích a Letovicích - ze dne 26.11.2023 (1)
Opravují silnici na Chlum - ze dne 08.11.2023 (1)
Prodej pozemků v průmyslové zóně se Letovicím vydařil - ze dne 08.11.2023 (1)
Labutě na Křetínce potřebují ochranu - ze dne 20.10.2023 (1)
Okradené matce pomohli záchranáři - ze dne 17.10.2023 (1)
Oprava letovického náměstí je ve finále - ze dne 10.10.2023 (1)
Výtěžek Koláče pro hospic půjde na přístroje pro nemocné - ze dne 20.09.2023 (1)
Umělecká škola má novou fasádu - ze dne 07.09.2023 (1)
Na Křetínku se vrátily dračí lodě - ze dne 04.09.2023 (1)

Všechny články z tohoto čísla (10/2018):

Rubrika: Zpravodajství
Festival Boskovice přilákal tisíce lidí
Jezdecký den ve Velkých Opatovicích byl úspěšný
Kartografické centrum ve Velkých Opatovicích v soutěži
Ochrana sokolů v Moravském krasu se zdařila
Pálenice nestíhají, úroda třešní se vydařila
Pokračují v zateplení školy
Proluku ve Svitávce nahradí polyfunkční dům
Rybník v zámecké zahradě v Letovicích dostal nový břeh
Rys Kryštof se adaptoval
Stínící technika pomáhá ušetřit náklady
Studenti navrhli potřebnou cyklostezku mezi Letovicemi a Zboňkem
V Ráječku mají nové hřiště
Ve Vanovicích bojují s vandaly
Voda v bývalých lázních má stále léčivé účinky
Žně začaly dříve, zemědělce však znovu trápí sucho

Rubrika: Sport
Boskovice opouští Václavek či Klimeš
Boskovické fotbalové mládí na turnaji v Polsku
Martin Kopáček na mistrovství
Na Valchově vyhrál reprezentant
Siláci podpořili nemocného chlapce
SK Minerva Boskovice velké změny nechystá

Rubrika: Představujeme
Oprava komunikací i stavba chodníků ulehčí dopravě ve Velkých Opatovicích

Rubrika: Černá kronika
Policisté pomohli v Letovicích seniorovi při zdravotních obtížích