Lidé dluží městům - Boskovičtí dluží městu přes pět milionů, Letovičtí jsou na tom mnohem lépe

Autor článku: Václav Stoupal, pro číslo 12/2008, vloženo dne 24.03.2008

[Stálý odkaz na článek]

Region * Každý slušný člověk ví, že dluhy se mají platit. Přesto jsou stále lidé, kteří neplatí nájemné za byt, co užívají, neplatí za svoz odpadu, jenž po nich zůstává, nebo za vodu, kterou spotřebují. Jsou takoví, kteří neplatí pokuty za své prohřešky či dokonce mnohdy symbolický poplatek za svého čtyřnohého miláčka. A doplácíme na to všichni. Dlužné peníze v rozpočtech měst a obcí totiž chybí.
Některým městům se s dlužníky daří vypořádat lépe, jinde tak úspěšní nejsou. Těžší situaci mají jednoznačně větší města, která mají na starosti více služeb a administrativní agendy. Oproti tomu malé obce, kde se navíc lidé mezi sebou mnohem více znají a dlužníci nejsou anonymní, často žádné větší potíže s neplatiči nemají. Tak jako v Doubravici. „My jsme měli potíže jen kolem roku 2002. Dlouhodobé neplatiče jsme tehdy přesvědčili a od trvale žijících máme dnes vše vybráno takřka na sto procent. Nějaké prodlevy nebo potíže bývají jen s lidmi, co se v obci trvale nezdržují,“ potvrdil nám doubravický starosta Ladislav Štoudek.
BOSKOVICE
Ačkoliv se Boskovickým podařilo za poslední pololetí uplynulého roku pohledávky snížit o více než půl milionu, dlužili neplatiči ještě k 31. prosinci 2007 více než 6,5 milionu korun. „Po započtení zaniklých a uhrazených pohledávek je ke dni 5. února stav 5,420 milionů korun,“ seznámil s aktuálním zlepšením tiskový mluvčí města Jaroslav Parma.
Nejvíce dluží lidé městu za svoz komunálního odpadu, a to 1,5 milionu. Následují převzaté pokuty z okresního úřadu v hodnotě přesahující milion korun a vratky dávek sociální podpory také za více než milion. Především díky vyšším sankcím narostl meziročně dluh za pokuty v dopravě. Ten nyní také přesáhl milion korun „Stávající nedoplatky jsou převážně za přestupky způsobené řízením pod vlivem alkoholu a dlužníci, kteří přestupky tohoto typu způsobují, jsou často bez pracovního poměru. Jejich majetkové poměry nejsou v současnosti takové, aby bylo možné exekuci provést úspěšně,“ zmínil hlavní překážky získání peněz Parma.
V oblasti nájemného a služeb nebytových prostor dosahují pohledávky necelých 250 tisíc. „Z platných nájemních smluv byly nedoplatky uhrazeny během ledna, zbývá nedoplatek na nájemném za zrušené nájemní smlouvy z let 2001 a 2002, které se řeší soudní cestou,“ podotkl tiskový mluvčí s tím, že nové pohledávky městu nevznikají.
LETOVICE
To statistika v Letovicích je radostnější. Celkové pohledávky města totiž jen nepatrně převyšují 350 tisíc. Navíc se daří stále dluhy snižovat, a to na úřadě rozhodně nezaměstnávají speciální vymahačské komando. „Když se podívám zpět, tak za rok 2003 máme nezaplaceno pouze 0,1 %, což je nějakých dva a půl tisíce korun. V dalších letech se sice procento mírně zvyšuje, i tak je to například v roce 2005 0,9 % a za rok 2006 2 %. Za loňský rok jsme na 9 % nezaplacených pohledávek, což je něco přes dvě stě padesát tisíc, ale to se podaří během roku také významně snížit,“ je přesvědčen letovický starosta Radek Procházka.
Takové úspěchy nejsou samozřejmě hned. „Město se snaží napřed uplatnit takové ty mírnější metody, aby se nemuselo přistoupit k exekucím. Když nezaberou dopisy a osobní pohovory, často hodně zmůže výstraha. Nikdo nechce kvůli pár stovkám přijít k tomu, že zaplatí exekuční řízení, které činí sedm tisíc,“ zmínil osvědčenou metodu místostarosta Bohuslav Kuda.
Problémem zůstávají chroničtí neplatiči. „Mají trvalé bydliště napsané v Letovicích, ale nemůžeme je dohledat. Nezdržují se tady, nemáme jim kam poslat výzvy, protože žádný centrální registr nám takovou informaci nedá. A kvůli tak malým částkám nemá smysl zapojovat nějaké detektivní služby,“ zmínil Kuda skupinu neplatičů, kvůli které se v žádném městě nepodaří snížit nedoplatky na nulu.
OLEŠNICE
Také v Olešnici, která spravuje vodovod a kanalizaci a provádí výběr vodného a stočného, se podobně jako v jiných obcích či městech při správě a vybírání poplatků občas vyskytují problémy vyplývající z nedostatku hotovosti, či opomenutí. „Přesto lze říci, že dlužné částky nepředstavují problém. Upomínky a výzvy jsou někdy nutné, především v sociálně slabších domácnostech. I z toho důvodu nabízíme možnost hradit poplatky za odpady ve dvou termínech, přesáhne-li poplatek rodiny tisíc korun,“ zmínil praxi starosta Olešnice Zdeněk Peša s tím, že při vybírání vodného a stočného je obec shovívavá. „Když jsou případy zdůvodněné, počkáme i několik týdnů. Protože má vodovod kohoutek, je motivace dlužníka dluh uhradit jasná. Zastavení dodávky bylo zatím zcela výjimečné.“


Podobné články:
Zubaři DUBEN - ze dne 06.04.2008 (4)
Žádají o odměny pro sociální pracovníky - ze dne 29.06.2020 (3)
Cena za odpady zatím roste jen výjimečně - ze dne 27.01.2020 (3)
Přes sto tisíc pro hospic - ze dne 12.11.2019 (3)
I Vaše koruna pomůže na činnost charity - ze dne 10.09.2018 (3)
Okresní koupaliště zahajují sezónu - ze dne 07.06.2018 (3)
Okresní školy přes léto prokouknou - ze dne 07.08.2017 (3)
Města a obce pokračují se schvalováním rozpočtů - ze dne 02.01.2016 (3)
Peníze za polévky pomohou potřebným - ze dne 06.01.2014 (3)
Řeší dofinancování provozu sociálních služeb - ze dne 07.06.2013 (3)
Kácení stromů vyvolalo velké emoce - ze dne 03.01.2013 (3)
Obyvatelé „naletěli“ na nevýhodné smlouvy - ze dne 29.11.2012 (3)
Počet policistů neklesne - ze dne 12.04.2012 (3)
Darovali počítač slabozrakým - ze dne 18.01.2012 (3)
Rozpočty knihoven nestačí na provoz - ze dne 31.10.2011 (3)
K plastům přibyly i plechovky - ze dne 12.10.2011 (3)
Vánoční koncertování - ze dne 08.12.2010 (3)
Oslaví Dny evropského dědictví - ze dne 31.08.2010 (3)
Rozběhne se sezona na zámcích a ve westernu - ze dne 28.04.2010 (3)
Z chodníků a silnic mizí nepořádek po zimě - ze dne 30.03.2010 (3)

Všechny články z tohoto čísla (12/2008):

Rubrika: Zpravodajství
Další Kruhový objezd
Firma Alps se bude stěhovat do nového - U Sebranic začala výstavba
Chtějí elektrárnu
Kvůli dotacím a vichřici tolik nekáceli
LETEM SVĚTEM
Lidé dluží městům - Boskovičtí dluží městu přes pět milionů, Letovičtí jsou na tom mnohem lépe
Největší zájem je o rejstřík trestů
Rozsečtí dají práci třem lidem
Speciální internetový Net vlak stíral hranice
Škodám na včelstvech se dá zabránit - Včelaři ale musí být zodpovědní
Vítání velikonoc na Suchém

Rubrika: Kultura
Galerie dá prostor Bayerové
Koncert pro Pohodu zavítá do Boskovic
Lysický zámek zahájil sezónu, připravuje řadu akcí
Opět prožijí noc s Andersenem

Rubrika: Sport
Boskovice doma v důležitém zápase zabraly
Divize, 17. kolo
Fotbalový servis
Kam za sportem
Nasazení rozhodčích OFS Blansko
Okresní stolně tenisová sezóna je minulostí
Trénovali v Brně při závodu
Utkání otočili během dvou minut
V derby se radoval blanenský tým
Volejbalové řádky
Zahrají si o školního přeborníka

Rubrika: Představujeme
Muž vědění a umění - PhDr. Jaroslav Bránský

Rubrika: Černá kronika
Policie INFORMUJE

Rubrika: Napsali nám
Český jazyk podle ŠVP
Odpoledne plné hudby
Poděkování
Práce na projektu Otevřené oči pokračuje
Těšíme se na Velikonoce
z Našeho pohledu
Zajímavý honorář