Policie INFORMUJE

Autor článku: Dopisovatel, pro číslo 2/2015, vloženo dne 25.01.2015

[Stálý odkaz na článek]

Smyk zastavila svodidla
Blansko
* Nepřizpůsobení rychlosti jízdy dopravně technickému stavu pozemní komunikace a povětrnostním podmínkám zapříčinilo dne 15. ledna krátce před osmou hodinou večerní střet vozidla Mitsubishi Carisma se svodidly lemujícími silnici z Blanska do Šebrova. Dvacetiletý mladík z Brna, sedící za volantem nabouraného vozu, vyvázl z kolize bez zranění. První problémy však nastaly, když u něj nehodová policejní hlídka provedla dechovou zkoušku. Na displeji přístroje se ukázala hodnota přesahující čtyři desetiny promile alkoholu. Následně se zjistilo, že mladík má kvůli dosaženému limitu dvanácti bodů Magistrátem města Brna řízení auta na dva roky zakázáno. Mimo to nabouranému vozu již před několika měsíci vypršela platnost technického osvědčení a nebylo za něj hrazeno ani povinné pojištění. Mladý výtečník se také více jak rok neobtěžoval přepsat auto z původního majitele na svou osobu. Teď se bude muset zodpovídat z maření výkonu úředního rozhodnutí, kdy mu hrozí trest až dvouletého vězení.

Kradl ve školce
Blansko
* Škodu přesahující patnáct tisíc korun způsobil při vloupání dne 15. ledna do jedné z blanenských mateřských škol dosud neznámý zloděj. Pachatel využil noci k tomu, aby nepozorovaně překonal oplocení školního pozemku. Následně v přízemí vypáčil okno, kterým pak vnikl do jedné ze tříd. Zde sebral z neuzamčené zásuvky několik stokorun. V místnosti však již neobjevil nic hodnotného, co by si přivlastnil. Vydal se tedy do ředitelny. Když v kanceláři nenašel peníze, ukradl alespoň zánovní počítač. S kořistí pak z místa činu zmizel. Policisté z blanenského obvodního oddělení po neomaleném zloději usilovně pátrají s tím, že po dopadení mu za krádež spáchanou vloupáním hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

Výzva svědkům dopravní nehody

Blansko
* Dne 10. ledna přibližně v 8:00 hod. ráno došlo nedaleko Průmyslové zóny Blansko – Vojánky v prostoru křížení ulic Poříčí a Ericha Roučky k dopravní nehodě. Dodávce Citroën Jumper červené barvy zde nedalo při odbočování přednost dosud neznámé vozidlo. Aby zabránil střetu, začal šofér dodávky prudce brzdit. V důsledku toho Citroën smykem vyjel mimo vozovku a převrátil se na bok. Řidič neznámého vozidla, jehož jednání bylo zřejmě příčinou nehody, z místa kolize bez zastavení ujel. Silnice č. 374 je v rámci Blanska frekventovanou komunikací, a proto policisté žádají případné svědky o pomoc při objasnění nehodového děje. Jakékoliv informace týkající se případu, zejména pak ty, které dopomohou identifikovat dosud neznámé vozidlo a jeho řidiče, je možné sdělit na tel. číslech 974 631 255, nebo 974 631 251, případně na tísňové lince 158.

Přístroj detekoval Metadon
Olešnice
* Dne 13. ledna krátce po deváté hodině dopoledne zastavila hlídka blanenského dopravního inspektorátu v Olešnici vozidlo Seat Cordoba. Devětadvacetiletý muž, který seděl za volantem, byl policistům ihned podezřelý. Jeho vzezření i chování naznačovalo, že do vozu nenastoupil střízlivý. Dechová zkouška požití alkoholu vyvrátila, proto přišel na řadu test zaměřený na konzumaci drog. Jeho výsledek odhalil ve vzorku provinilcových slin přítomnost Metadonu, či jiné obdobné látky nasazované zdravotníky při odvykání závislostem na opiátech. Muž přiznal, že v době kontroly, neuběhly od požití substituce ještě ani dvě hodiny. Navíc se ukázalo, že má Okresním soudem ve Svitavách zakázáno řídit. Bude se tak teď muset zodpovídat nejen z ohrožení pod vlivem návykové látky, ale i z maření výkonu úředního rozhodnutí. V souvislosti s tímto jednáním mu naše právní předpisy hrozí až dvouletým trestem odnětí svobody.

Rozhodoval hlad

Blansko
* Blanenští policisté ve svém obvodě aktuálně řeší případ vykradeného rodinného domku, z něhož si pachatel odnesl kořist v hodnotě přibližně deseti tisíc korun. Přístup do nemovitosti v Havlíčkově ulici si dosud neznámý pachatel o víkendu zjednal vypáčením plastového okna. Uvedenou škodu zloděj způsobil především krádeží starší elektroniky. Nepohrdl však ani proviantem, který nechybí snad v žádné domácnosti. Z potravinových zásob tak majitelům zmizelo několika lahví s alkoholem, patnáct konzerv různého druhu a deset sáčků instantní polévky. Výtečníkovi po dopadení za krádež provedenou vloupáním a porušování domovní svobody hrozí trest až tříletého vězení.

Kontrolou neprošel
Rájec - Jestřebí
* O svůj řidičský průkaz přišel během silniční kontroly dne 11. ledna pětačtyřicetiletý muž z Doubravice nad Svitavou, jehož Ford Escort zastavila policejní stopka chvíli před čtrnáctou hodinou v Rájci – Jestřebí. Zkušené hlídce bylo okamžitě jasné, že řidič za volant neusedl střízlivý. Výsledek provedené zkoušky s hodnotou dvě celé a tři desetiny promile alkoholu v dechu podezření policistů potvrdil. Muži byla samozřejmě obratem zakázána další jízda s tím, že se aktuálně bude muset zodpovídat z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Naše právní předpisy takovéto jednání nezodpovědných řidičů postihují až jedním rokem stráveným ve vězení.

Klíč byl zevnitř

Kunštát
* Noci ze soboty na neděli 11. ledna využil dosud neznámý pachatel v Kunštátě k tomu, aby krádeží bezmála stometrové kabeláže v areálu jedné brněnské firmy způsobil škodu převyšující sto tisíc korun. Do objektu, kde byl elektrorozvodný materiál z části volně uskladněn a z části instalován, zloděj vnikl násilně. Nejprve rozbil skleněnou výplň uzamknutých dveří, v jejichž zámku byl zevnitř klíč. Pak už stačilo pouze vsunout ruku dovnitř a odemknout. Troufalec šel krást zřejmě nevybaven, neboť si z místa činu kromě již zmíněné kořisti odnesl i ruční pilku na železo a pákové nůžky. Protože svým jednáním zloděj způsobil poškozené firmě škodu větší než padesát tisíc korun, hrozí mu po dopadení až pětiletý trest odnětí svobody.

Ukradl králíky
Blansko
* Nepříjemné překvapení čekalo středeční ráno 7. ledna majitele rodinného domu v Blansku. Dosud neznámý zloděj se mu totiž přes noc vloupal do králíkárny. Nenechavec překonal pod rouškou tmy oplocení u rodinného domu a na zahradě ukradl z králíkárny po poškození klece dva králíky. Majiteli tak způsobil předběžnou škodu jeden tisíc pět set korun. Blanenští policisté se případem zabývají pro trestné činy krádeže a porušování domovní svobody. Chuť na králičí maso tak může zloděje v případě dopadení stát až dva roky vězení.

Pomaloval vagony
Letovice
* Vlakovou soupravu v Letovicích si vyhlédl ve středu 7. ledna v noci dosud neznámý vandal. Barvami postříkal hnací vůz i vagon. Po jeho nočním řádění zůstala škoda přesahující dvacet tisíc korun. Podobný případ zaznamenali letovičtí policisté i v noci na 1. ledna. Tehdy způsobil sprejer škodu na poškození vlaku za bezmála třicet tisíc korun. V obou případech jde o trestný čin poškození cizí věci, kdy pachateli hrozí až dvanáct měsíců za mřížemi.

Kola terčem zlodějů
Blansko
* Počátkem roku zjistili tři majitelé sklepů v Blansku, že je během poslední doby navštívil nevítaný host. Ve všech třech případech došlo k vloupání do sklepní kóje v bytových domech. Z jednoho sklepa si zloděj vzal pánské jízdní kolo v hodnotě deset tisíc korun, v dalším sklepě v jiném bytovém domě zmizelo dámské kolo za osm tisíc korun. Největší škodu způsobil dosud neznámý lapka ve sklepě, odkud si odnesl pánské horské jízdní kolo a dámské trekové kolo, k tomu si přibral sjezdové lyže a hodily se mu i dvě lůžkové matrace. Majitelům tak způsobil škodu bezmála třicet tisíc korun. Případy se zabývají blanenští policisté. Pachatel je podezřelý z trestných činů krádež a porušování domovní svobody.

Ukradl cukroví
Rudice
* Nezvaný host, který se vloupal v neděli 4. ledna do domu v obci Rudice, si mnoho neodnesl. Zloděj si troufl navštívit dům za bílého dne a nechal po sobě značný nepořádek. I když prohledal v rodinném domku všechny místnosti, zmizelo jen napečené linecké cukroví. Majiteli však svým násilným vstupem způsobil škodu v předběžné výši patnáct tisíc korun. Případem se zabývají blanenští policisté pro trestné činy krádež, porušování domovní svobody a poškození cizí věci.

Alkohol za volantem i řídítky

BLANENSKO
* Na Silvestra, na Nový rok i o víkendu odhalily policejní hlídky na Blanensku opilé řidiče. Přímo o silvestrovské noci projížděl obcí Pamětice řidič, který měl pozitivní dechovou zkoušku 0,29 promile. Jeho přestupek stejně jako přestupek tří řidičů, kteří doplatili na tzv. zbytkový alkohol za volantem během novoročního dopoledne v Blansku, bude řešit správní orgán. Daleko vyšší hladinu naměřili policisté v obci Suchý teprve devatenáctiletému šoférovi po Silvestru v brzkých ranních hodinách. Odborný přístroj ukázal 1,21 promile. Mladík je podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Ani pátek, již pracovní den, nebyl klidnější. Ve Velkých Opatovicích kontrolovali strážci zákona řidiče pod vlivem drogy cannabis a v Jedovnicích naměřili sedmapadesátiletému šoférovi 0,86 promile alkoholu. Oba se budou zodpovídat z přestupku před správním orgánem. Případem čtyřiapadesátiletého muže, který páteční noci přímo v Blansku zapadl se svým vozem do sněhu a neprošel kontrolou městských strážníků, se bude zabývat soud. Přivolaní policisté mu totiž naměřili 1,52 promile alkoholu a je podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. A někteří šoféři pokračovali v popíjení i o víkendu. V sobotu v časných ranních hodinách projížděl Boskovicemi mladý muž, který neměl za volantem co dělat. Nevlastnil nikdy řidičské oprávnění a navíc byl pod vlivem alkoholu. Na displeji přístroje se objevila hodnota 0,93 promile. Z těchto přestupků se bude zodpovídat před správním orgánem, kde ho čeká tučná pokuta. Sobotní noci přistihli policisté v Blansku i v Boskovicích dva mladé muže a jednu mladou ženu za volantem pod vlivem amfetaminu. Ti jsou rovněž podezřelí z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Neslavným rekordmanem se stal cyklista, kterému naměřili policisté v Uhřicích 3,6 promile alkoholu. Osmačtyřicetiletého muže, který takto cestoval v sobotu 3. ledna v noci, čeká u správního orgánu nemalá pokuta.



Podobné články:
Policisté zkontrolovali rekreační objekty - ze dne 16.01.2019 (3)
Dopadli postrach benzínek - ze dne 20.11.2017 (3)
Zaměřili se nejen na bezpečnostní pásy - ze dne 19.09.2017 (3)
Bouře nadělala škody - ze dne 01.09.2017 (3)
Krádeže za statisíce - ze dne 31.08.2017 (3)
Třetí řidič měl pozitivní zkoušku - ze dne 20.07.2017 (3)
Zloděj ukradl fotopast zajištěnou silným bezpečnostním lankem - ze dne 19.05.2017 (3)
Okradených kupujících přibývá - ze dne 01.02.2017 (3)
Asi stejnému podvodníkovi na internetu naletěli dva muži - ze dne 15.12.2016 (3)
Podcenili zbytkový alkohol - ze dne 11.07.2016 (3)
Alkohol i drogy za volantem - ze dne 08.02.2016 (3)
Kontrolovali jsme chaty - ze dne 01.02.2016 (3)
Policie INFORMUJE - ze dne 26.05.2015 (3)
Policie INFORMUJE - ze dne 27.03.2015 (3)
Policie INFORMUJE - ze dne 20.02.2015 (3)
Policie INFORMUJE - ze dne 05.02.2015 (3)
Policie informuje - ze dne 13.01.2015 (3)
Policie INFORMUJE - ze dne 12.12.2014 (3)
Policie INFORMUJE - ze dne 21.10.2014 (3)
Policie INFORMUJE - ze dne 17.04.2014 (3)

Všechny články z tohoto čísla (2/2015):

Rubrika: Zpravodajství
Boskovické kino mělo vyšší návštěvnost
Bývalá učitelka přiblížila poměry na waldorfské škole, ta nařčení odmítá
Do komisí hledají i zástupce veřejnosti
Hasiči měli díky počasí napilno
Kamenný obchod nahradila pojízdná pekárna
Kariérní poradenství nabízí Centrum vzdělávání všem nově v Boskovicích
Krajský úřad zrušil stavební povolení pro sportovní halu
Letovičtí zjednodušili jednání zastupitelů
Lysice chystají opravu radnice
Maškarní bál v Letovicích
Nemocnice otevřela novou lékárnu
Nové sociální byty nakonec na ulici Mánesova
Obviněný úředník půjde k soudu
Poplatky za odvoz odpadu se nemění
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 22. 1. - 1. 2. 2015
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 29. 1. - 8. 2. 2015
Regionální zástupci se prezentovali na veletrhu Regiontour
Rozšíření počtu strážníků nese ovoce
S pistolí na domovní schůzi
S rozpočtem připravují i výstavbu nových domů
Slavnostní ples maturantů
Svitávka začala se stavbou sběrného dvora
Tříkrálová sbírka byla úspěšná
Velkoopatovickou borovici čeká mezinárodní soutěž
Zjistí plány v místních částech

Rubrika: Kultura
Akce Muzea Blansko v druhé polovině února 2015
Jiří Schmitzer - recitál
Jitka Šuranská: „Dělejte dobré věci tam, kde žijete.“
MiniEKG - O Lásce a Krizi /Rudiš/Malijevský/Pastrňák
Na skleníku vystavuje Miloslav Vybíhal
Oldřich Kaiser a Dáša Vokatá: Čekání na Magora
V Galerii bude vystavovat Švancara
ZÁVIŠ + NIKOLA MUCHA

Rubrika: Sport
Basketbalisté si připsali dvě vítězství
Hokejové derby odloženo
I horší výkon nakonec stačil na body
Kádr Blanska prochází obměnou
Kárný oslavil návrat hattrickem
Kolová odstartovala druhou ligou a pohárem
Minerva sedmi góly porazila Šternberk
Stolní tenis Zbraslavec
Svitávka má nového trenéra a plánuje návrat na výsluní
Volejbalistky zahájily letošní rok vítězně
Vyhlásí nejlepší fotbalisty za minulý rok

Rubrika: Představujeme
Buďte krásná a přitažlivá – společenská sezona začíná
Jizerská padesátka za účasti závodníků z Voděrad, Lhoty u Lysic a Kunic
Tradiční zlatnická výroba Jaroslav Bárta – zlatnictví Opál

Rubrika: Černá kronika
Policie INFORMUJE

Rubrika: Napsali nám
„Končíš základku? Kam dál, aby to stálo za to!?“
Fair Credit v loňském roce daroval téměř půl milionu na dobročinnost
Jak úspěšně čerpat dotace z IROPu? Pojeďte s námi do krajů
Mendelův rok 2015 – projekty a aktivity
Pestrobarevný svět křemenných hmot kolem nás
Pomáháme obcím se strategickým plánováním
Projekt Stáže ve firmách pomáhá najít uplatnění stovkám nezaměstnaných po celé ČR
Soutěž Zlatý erb vstupuje do dalšího ročníku
Sváteční předvánoční koncert v Boskovicích
Tisíc chutí Vídně
V dopravě nastupuje revoluce, MasterCard je její součástí
Závody „psích spřežení “ ve školní družině