Češi mají dalšího mistra světa! Stal se jím barman Achim Šipl

Autor článku: Dopisovatel, pro číslo 16/2013, vloženo dne 20.08.2013

[Stálý odkaz na článek]

Česká republika se v těchto dnech může radovat nejen z úspěchů našich atletů, vítězem soutěže Mattoni Grand Drink a mistrem světa v míchání nealkoholických nápojů se včera stal český barman Achim Šipl, který si odnesl výhru 10.000 dolarů. Na soutěži uspěl se svým drinkem Walu Forever Young v konkurenci 48 barmanů z celého světa. O vítězi rozhodla mezinárodní porota, v níž zasedli zástupci Světové barmanské asociace (IBA) například z Nového Zélandu, Polska, Austrálie, Slovinska.
Achim Šipl momentálně působí jako šéfbarman pražského baru Oblaca a vítězství na Mattoni Grand Drink pro něj není prvním karierním úspěchem. V roce 2012 se stal barmanem roku a v roce 2010 byl oceněn jako barman s nejlepší technikou práce ve střední Evropě.
Ze zisku titulu Mistra světa v míchání nealkoholických drinků má vítězný barman opravdu radost: „Chvílemi mám husí kůži, chvílemi se mi chce brečet a chvílemi smát, to vítězství je úžasné, obzvlášť proto, že jsem soutěžil se 47 špičkovými barmany z celého světa,“ prozradil své pocity bezprostředně po vyhlášení soutěže Achim Šipl. O svém vítězném koktejlu pak říká: „V koktejlu jsem zkombinoval minerální vodu Mattoni s netradičními surovinami, které by možná mnozí lidé v drinku nečekali – třeba freshem z červené papriky, který obsahuje spoustu antioxidantů, a s freshem z rebarbory, kterou si sám pěstuju. Walu v názvu koktejlu znamená jméno mojí babičky, tedy spíš jak jí děda oslovoval. Právě na její zahradě mi rebarbora do drinku roste.“
Letošní ročník Mattoni Grand Drink byl již šestnáctý v řadě a už potřetí se konal pod hlavičkou mistrovství světa. Soutěž se snaží propagovat nejnovější trendy v mixologii a zdravý životní styl. Všechny soutěžní drinky kromě důrazu na inovativní postupy, netradiční chutě a originální vzhled koktejlu podléhají rovněž přísným pravidlům ohledně obsahu kalorií (maximálně 25 kcal na 100ml) a vždy obsahují minerální vodu Mattoni, která se pro svou unikátní chuť stala vybranou vodou Světové barmanské asociace.
„Koktejly míchané v rámci soutěže Mattoni Grand Drink skvěle odpovídají současným trendům – jíst a pít nejen chutně, ale i zdravě. A samozřejmě používat kvalitní suroviny,“ uvedl Alessandro Pasquale, generální ředitel Karlovarských minerálních vod, a.s.
To, že jsou nealkoholické koktejly novým nepostradatelným trendem v repertoáru moderního barmana, potvrdil i prezident IBA Dereck Lee: „ V dnešní době lidé čím dál více dbají o zdravý životní styl a je patrná zvyšující se poptávka po nealkoholických koktejlech, které by měly být součástí repertoáru každého barmana.

Zajímavostí je, že mistr světa v míchání nealkoholických koktejlů byl poprvé v historii vyhlášen v přímém přenosu na České a Slovenské televizi v rámci Mattoni Koktejl Festivalu, který se 18. 8. 2013 konal v Praze na Václavském náměstí. Součástí této velkolepé show bylo také živé vystoupení špičky české a slovenské hudební scény. Chinaski zde dokonce živě představili svůj nový singl Stížnost.

Výsledková listina Mattoni Grand Drink 2013:
První místo: Achim Šipl (Česká republika) – koktejl Walu Forever Young
Druhé místo: Papp Kelly (Estonsko) – koktejl Bright Life
Třetí místo: Wojciech Urbański (Polsko) – koktejl Mat-blast-toni


V rámci sobotního dne byly vyhlášeny i vedlejší kategorie:
nejlepší inovace: Wojciech Urbański (Polsko)
nejlepší design: Achim Šipl (Česká republika)
nejlepší dekorace: Papp Kelly (Estonsko)


Recept koktejlu Walu Forever Young:
10cl přírodní minerální vody Mattoni
5cl freshe z rebarbory
0,5cl freshe z červené papriky
1cl vanilkového sirupu bez cukru
3g ovocného čaje Cocolle č. 62
1cl datlového bio sirupu
Dekorace: práše z lyofilizovaných malin, rebarbora, vlásky chilli, jedlé zlato, citron, lípie


O Mattoni Grand Drink
Mattoni Grand Drink je celosvětově uznávaná barmanská soutěž s patnáctiletou tradicí. Letošní 16. ročník je zároveň potřetí pořádán jako oficiální Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů pod záštitou Světové barmanské asociace. Svojí dosavadní historií si tato soutěž na mezinárodní scéně vydobyla vysoké renomé. Základem všech soutěžních koktejlů je vždy minerální voda Mattoni. Mattoni Grand Drink je rovněž znám tím, že určuje trendy v oboru. Ty nejlepší kreace se pak snadno dostávají na nápojové lístky barů na celém světě. Mattoni Grand Drink už totiž ve své historii prošel několika evropskými metropolemi, v Praze se tento rok soutěž konala popáté. Dosud český zástupce zvítězil pouze jednou.

O porotě
Porota soutěže Mattoni Grand Drink je složena z technické a jakostní komise. Technická komise hodnotí technické provedení drinku, inovativní přístup, výkony barmanů a kvalitu nápojů. Členy technické komise jsou prezidenti jednotlivých členských států Světové barmanské asociace. Zástupci IBA a ČBA zasedají také v jakostní komisi, která je doplněna o „laiky“ – například foodbloggery, redaktory kulinářských titulů apod. Jakostní komise hodnotí především vzhled, vůni, chuť a celkový dojem z koktejlu. V technické komisi zasedli komisaři z Austrálie, Nového Zélandu, Slovinska a Polska.

O Karlovarských minerálních vodách
Karlovarské minerální vody, a.s. jsou největším výrobcem minerálních a pramenitých vod v České republice. Vedle tradiční minerální vody Mattoni jsou výrobci pramenité vody Aquila a minerální vody Magnesia. Společnost byla založena karlovarským rodákem Heinrichem Mattonim v roce 1873 a Mattoni tak letos slaví 140 let. Současnou podobu získaly Karlovarské minerální vody v 90. letech díky výrazným investicím nových majitelů, italské rodiny Pasquale. Karlovarské minerální vody v současné době vyváží své produkty vody do 20 zemí světa. Společnost se významně podílí na kulturním, sportovním a společenském životě v České republice. Podporuje také projekty spojené s ochranou přírody a otázkou ekologie. Profesionální přístup KMV i jejích zaměstnanců k otázce kvality produktů byl ohodnocen celou řadou ocenění. Více na www.mattoni.cz.

O České barmanské asociaci
Česká barmanská asociace sdružuje v rámci České republiky profesionální barmany. Hlavním posláním ČBA je výměna informací a zkušeností z oboru mezi jejími členy, organizace akcí odborného a společenského charakteru a barmanských, baristických či gastronomických soutěží. ČBA se také snaží prosazovat správnost technologie přípravy nápojů v barech, kavárnách a dalších provozech.

Kontakt:
Zuzana Karnoubová
Médea Public Relations
email: zkar@medea.cz
tel. 725 782 847




Všechny články z tohoto čísla (16/2013):

Rubrika: Zpravodajství
Fest Fest už počtvrté
Isarno slavilo beneficí
Kruhy v obilí řeší policie
Letošní žně přinesou průměrnou úrodu
Letovice zrekonstruují sídliště
Mlékomat v Letovivích bojuje o přežití
Na Okrouhlé soutěžili v pití piva na čas
Odborná zahrádkářská poradna
Opraví kulturní dům
Oslavili 140 let dobrovolného sboru
Pálenicím kralují třešně
Problémy s hygienou zavřely Penny i Tesco
Rozloučí se s prázdninami
Truck Trial v Kunštátě
Vysoké teploty způsobují úhyn drůbeže
Výstava koček již potřetí

Rubrika: Kultura
Boskovice hostí festiválek
Festival se zaměří nejen na hudbu
Ibérica již podesáté
Na zámku vystavují sochy
Rájecký zámek láká
Výstava naturistické fotografie pro velký zájem prodloužena

Rubrika: Sport
Aikido má za sebou letní školu
Boskovice porazily Ráječko
Boskovice sestavily nový kádr
Boskovice zdolaly Doubravici
Cyklistům kraloval Šustek
Fadrný by měl být zárukou gólů
Kovář jistil postup
Kunštát v poháru skončil
Memoriál Miloše Hlaváčka vyhráli domácí
Páter cup míří do Jabloňan
Půlmaraton Moravským krasem
Soutěžili v sedmiboji
Šebek mistrem světa
Výsledky fotbalových soutěží 1. kolo
Výsledky fotbalových soutěží 2. kolo

Rubrika: Představujeme
Lékárna Magistr Tom brzy otevře

Rubrika: Černá kronika
Policie INFORMUJE
U nehody zasahoval i vrtulník
Zachránil sebevraha
Žena se utopila v řece

Rubrika: Napsali nám
7. ročník cyklovýletu Okolo Malé Hané
CZECHINVEST ZAVEDL FORENZNÍ LINKU A WEBOVÝ PORTÁL
České soubory v Edinburghu slaví úspěchy
Češi mají dalšího mistra světa! Stal se jím barman Achim Šipl
Češi v Edinburghu získali další ocenění!
Den pro děti v Nemocnici Blansko se blíží!
DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ V OLOMOUCI
Drnovice hostí mistrovství Evropy v truck trialu
Flamenkový festival Ibérica slaví jubileum ve velkém stylu
Kia podporuje českou kinematografii
Polička se vydá do světa knih s informačním vědcem Petrem Škyříkem
Poutní pochod po Svatojakubské cestě z Brna do Drasenhofenu
Prázdninové zážitky
Sochařský ateliér Vísky 2013
Soutěžte s námi o hodnotné ceny!
ŠKODA TEAM SUCHÝ
Třicetiletá válka na Svojanově
V POLIČCE BUDE PLNO ZÁBAVY, SMÍCHU A MALÝCH SKŘÍTKŮ
Zahrádkáři zahajují moštování
Zpráva o bezpečnosti za 2. čtvrtletí 2013: Mobilní mezery v bezpečnosti přetrvávajícím problémem