Státní hrad Bítov_KULTURNÍ AKCE V ROCE 2013:

Autor článku: Dopisovatel, pro číslo 13/2013, vloženo dne 19.06.2013

[Stálý odkaz na článek]

1. Mezinárodní den památek a sídel 20. a 21. dubna 2013 nabídneme návštěvníkům mimořádné kostýmované prohlídky okruhu č. III. Hladomorna, mučírna – okruh je běžně otevřen jen v červenci a srpnu. Prohlídky pro dětido 15 let a ostatním organizovaným výpravám mládeže bude poskytnut vstup zdarma. V tyto dny bude také okruh č. IV. „Vstup do hradu“ (bez průvodce) – ZDARMA.

2. hrad A VŮNĚ VELIKONOC – 30.3. a 31. 3. 2013, ochutnávka specialit staročeské kuchyně bude nachystána na závěr hlavního prohlídkového okruhu č. I. prohlídky Paláce. Návštěvníci uvidí jak se vařilo na starém kachlovém sporáku a na otevřeném ohni. Budou moci ochutnat buchty s povidly a tvarohem, bramborové a škvarkové placky, lívance se skořicí a daunovskou kaši pro chudé.

3. TAJEMSTVÍ HRADNÍCH KAPLÍ téma oživlých památek v den NOCI KOSTELŮ
Návštěvníkům otevřeme 24. května večer naši hradní kapli Nanebevzetí Panny Marie. Kaple bude slavnostně nasvícena a dále bude možné prohlédnout si varhany na kůru, vystaveny budou místní ornáty a kulisy pašijových her (nerestaurované). Vstup do kaple bude zdarma s odborným výkladem od 20,00 do 23,30 hodin.

5. Bítov: NEbýt OFF (obrazy A OBJEKTY JIŘÍHO RYŠAVÉHO A Ivana Kříže, výstava Jiřího Ryšavého je zaměřená na abstraktní velkoformátová plátna jásavé barevnosti. Obrazy evokují osobitou dramatičnost přírodních jevů. Ivan Kříž pracuje s netradičními materiály, které vtěluje do svých objektů a nabízí vedle visuálního vjemu i haptické zprostředkování svého díla (objekty jsou prodejné). Výstava bude otevřena v divadelním sále hradu od 4. května do 30. září 2013. Cena je zahrnuta ve vstupném na okruh č. IV. v otevírací době hradu.

6. POKOJÍČKY PRO PANENKY – HISTORICKÉ HRAČKY V PROMĚNÁCH ČASU
Dětské pokojíčky zaměřené na hraní a vzdělávání dětí. Obývací pokojíčky, ložnice a kuchyně z let 1880 – 1980 věrně kopírují dobové módní trendy v bytové kultuře uvedeného období. Sbírku originálních exponátů presentuje Muzeum hraček v Rychnově nad Kněžnou ve sloupovém sále hradu Bítov od 4. května do 30. září 2013. Cena je zahrnuta ve vstupném na okruh č. IV. v otevírací době hradu.

7. Historická lukostřelbaod 1. července do 31. srpna 2013 na prvním nádvoří. Dospělí i děti si mohou vyzkoušet střelbu z luků a kuší do terčů pod vedením zkušených střelců. Zajišťuje firma Soňa Havlíčková, Louny.

8. historická hudba od 1. července do 31. srpna 2013 v tanečním sále při prohlídkách I. okruhu paláce. Vystupuje soubor studentů „Scholastici Musici“ z Brna. Svojí dobovou hudbou návštěvníkům zpříjemní návštěvu hradního paláce.

9. HRBÁČ na Bítově – noční prohlídky
Vystupuje divadelní a šermířská společnost EXULIS z Brna. Šerm, tanec a kontakt s diváky návštěvníky po loňském úspěchu jistě zaujmou. Termíny: 25. a 26. července a 8. a 9. srpna vždy ve čtvrtek a pátek. Začátky vždy v 19.00, 20.00, 21.00 a ve 22.00 hodin.
Vstupenky je třeba si zarezervovat na tel. 515294622, mobil 728779105.

10. NOVÁ FRANCIE - šermířská divadelní scénka pro děti i dospělé
V příběhu z Nové Francie předvedou své umění šermíři skupiny historického šermu BUHURT ve dnech 5. až 7. července vždy každý den v 10:30, 13:00 a 14:30 hod. Vstup přes padací most na parkánové zahradě.

11. Středověké ležení: ve dnech 9. až 14. července máme pro návštěvníky připravenou ukázku středověkého dobového ležení s představením zbraní a zbroje. Šermíři skupiny historického šermu BUHURT předvedou své umění v dobové scénce pod názvem Verbířská. Návštěvníci si mohou některé zbraně vyzkoušet a případně se i vyfotografovat. Vystoupení na malém dvorku u Břitové věže vždy ve 30 minutových intervalech od 10:45 do 14:45 hodin.

12. „HRADNÍ KAPROBRANÍ, aneb chyť si svoji zlatou rybku“29. září 2013 si mohou děti v doprovodu rodičů vyzkoušet své rybářské umění a vylovit si vlastního kapra z hradního rybníka. Při absolvování prohlídky Paláce pak ochutnají vybrané pochoutky prostého i šlechtického stavu z dávných dob v naší hradní kuchyni tentokrát s chutí ryb. Dva největší úlovky budou odměněny cenami. Rybář, kterému se podaří ulovit zlatou rybku si ji může odnést domů. Vstupenky je možné si rezervovat.

13. HRADNÍ POUŤ - XX. ročníkK 20. výročí znovuobnovené hradní pouti bude na hradě po celý týden od 13. do 18. srpna vystupovat skupina historického šermu CANIMUS SURDIS. Na parkánové zahradě budou denně probíhat šermířská vystoupení, soutěže pro děti, ukázky zbraní a dobově vybavené strážnice v jedné z hradních věží. Nebude chybět ani večerní ohňová show. Celý týden bude ukončen v sobotu a neděli, kdy můžete navštívit hradní jarmark starých řemesel a v neděli vše zakončíme církevní poutí s průvodem od hradní studánky před hradní kapli, kde proběhne mše svatá a po ní adorace bítovské smírčí Madony (r.1346) uvnitř kaple. V neděli bude okruh č. IV. „Vstup do hradu“ – ZDARMA.

14. DNY EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ – 14. – 15. září 2012 – pro organizované výpravy mládeže máme vstup zdarma. V tyto dny bude okruh č. IV. „Vstup do hradu“ – ZDARMA.

15. Vánoční prohlídky na téma „Zimní veselice a radovánky“
v období adventu o víkendu 14. a 15. prosince od 10.00 do 15.00 hod. Začátek prohlídek v každých 20 minut. Návštěvníky čekají vánočně vyzdobené pokoje hrabat Daunů v I. patře paláce, opět trochu jinak. Prohlídka bude již tradičně ukončena v panské hradní kuchyni, kde návštěvníky čeká malé občerstvení. Posezení u speciálního punče a svařeného vína. Pozveme vás na vánoční cukroví, vánočku a ještě teplé buchty paní kastelánky. Tradičně budou k ochutnání i kastelánovy grilované klobásky a překvapení z komína.
K poslechu zazní v sobotu zpívání vánočních písní a koled pod vedením kapelníka STUDIA P.S. Pavla Szabó v hradní kapli. Vstupenky je možné si rezervovat.


V červenci a srpnu jsou opět otevřeny speciální prohlídkové okruhy:

1. Hradní vězení, hladomorna, mučírna – návštěvníci se seznámí s útrpným právem a na vlastní kůži si mohou vyzkoušet některé mučící nástroje (palečnice, španělská bota, skřipec, kláda, pás cudnosti a další).
2. Bítovská zbrojnice – dřevcové, chladné a palné zbraně, zbroje, orientální zbraně vše z období 15. – 19. století. Zbrojnice byla založena rodem Zrinských. Rod Jankovských z Vlašimi, majitelé hradu v 17. století sbírku postupně rozšířil a doplnil o mnohé unikáty. Je otevřena od roku 2003 po 33. letech uzavření.
Prohlídku zbrojnice si lze objednat i mimo prázdninové měsíce pro skupiny od 10 osob.

Akce stavební obnovy:
1. V letošním roce otevíráme nové sociální zařízení pro dámy hned vedle restaurace na hlavním nádvoří (největší finanční akce). Bude přístupné také pro invalidní občany což u původního nebylo možné. Pro mladé maminky jsme zde připravili novinku, bude zde instalován přebalovací pult pro miminka.

2. Dále probíhá v těchto měsících údržba hradní zeleně na hlavním nádvoří a hradní zahradě. Prořízka proschlých korun stromů. U některých je prováděna bezpečnostní vazba v koruně. Některé jsou z důvodu stáří pokáceny. Průběžně pak budou nahrazeny novými.

3. Bude rekonstruován ciferník věžních hodin na kapli, který nám loni poničil vítr.
4. Dále budeme pracovat na projektech obnovy střech paláce a jižního křídla, opravy komínů, opravy sociálního zázemí v ubytovně průvodců a dalších údržbových prací jako nátěr hlavních vstupních vrat paláce a výmalby chodeb tamtéž.






Všechny články z tohoto čísla (13/2013):

Rubrika: Zpravodajství
„Rynek volný“
Boskovický festival začíná jedenáctého července
Černý kašel se objevil i na Blanensku
Děti vyrazily na přehradu
Do letních kin investují statisíce
Dosluhující mosty se opravy letos nedočkají
Hasiči zatím musí počkat
Letní slunovrat oslaví na hradě
Macochu více zpřístupní vozíčkářům
Moravské vlajky vyvěsí i v regionu
Na Kořenci oslavili folklór
Opravy koupaliště pokračují
Povodňová opatření nejsou kompletní
Povodňovým oblastem pomůže i okres Blansko
Práce na polích komplikuje počasí
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 13. - 23. 6. 2013
Provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 20. - 30. 6. 2013
Připravují sraz obcí
Region očima dětí
Sídliště se dočká dalších parkovacích míst
Sportovní halu postaví i bez úvěru
Starosta apeluje na řidiče
STAROSTA DRNOVIC PETR DUCHÁČEK SE STAL PŘEDSEDOU TOP 09 NA BLANENSKU
Vojenská technika měla znovu úspěch
Výrazné investice v Drnovicích
Zámecký park hostil krále i řemeslníky
Zámek má nové majitele
Zbudují záložní zdroj vody

Rubrika: Kultura
„VELKOFORMÁTOVÉ KRESBY a MALÉ PRÁCE z LET 2003 ažŽ 2012“
15. ročník výstavy v Benešově
68. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice 2013 ve dnech 27. - 30. 6.
Brněnské kulturní léto – cyklus koncertů na nádvoří Staré radnice
Koncert pro věž
Photo Espana 2013: František Drtikol poprvé ve Španělsku!
Pozvánka na benefici do boskovické synagogy
Seminář tvůrčího psaní
Státní zámek Lysice červenec a srpen 2013
VÝSTAVA ČÍNSKÉHO LIDOVÉHO UMĚNÍ „BAREVNÝ SVĚT“
Výstava fotografií JARMILY KOCOURKOVÉ a JAROSLAVA HORÁKA
Výstava květinových aranžmá „VRANOVSKÁ LILIE“
X. ProART Festival přivítá hosty ze Švýcarska, Maďarska, Rakouska, Slovenska a Izraele
XVI. ročník cyklu letních folklorních večerů F SCÉNA 2013

Rubrika: Sport
Blansko slaví postup, Boskovice sestupují
Boskovice ozářil úspěšný turnaj mládeže
Boskovice schytaly debakl
Čtyři tituly pro vzpěrače
Derby znovu pro Boskovice
Dvořák mistrem republiky
Fanoušek Švancara byl nadšený
Hokejisté skončili druzí
Husovská na mistrovství
Mezinárodní seminář aikido
OFS_Výsledkový servis _ fotbal_25. kolo
OFS_Výsledkový servis _ fotbal_26. kolo
Tlamka čtyřikrát zlatý
Tři medaile pro Svitávku
Ve Žďárné vyhráli Šustek a Nováková

Rubrika: Představujeme
Volejbalový turnaj Skalice nad Svitavou

Rubrika: Černá kronika
Drogový gang obviněn
Policie INFORMUJE

Rubrika: Napsali nám
CESTA z VALCHOVA na HOLÍKOV
Co má společného šamanský byznysmen, prodejce mýdlových ořechů a blogerky bojující za světový mír?
ČESKÁ CENTRA PŘIPRAVUJÍ ÚČAST ČESKÉHO SCÉNICKÉHO UMĚNÍ NA VELETRHU APAP 2014 V NEW YORKU
Český rozhlas Brno zve na plavbu po Baťově kanále
Den dětí na Kořenci
Dotace pro sbory dobrovolných hasičů obcí schváleny
Dvacet let s vámi. Nyní i s velkou rodinnou soutěží!
FENOMÉN JMÉNEM DOVOLENÁ LAST MINUTE
Francouzská premiéra na zámku ve Slavkově a na hradě Pernštejn
Hejtman Michal Hašek se setkal s obchodním radou velvyslanectví Rakouska
HRY V PLNÉM PROUDU A BRNO PLNÉ SPORTU
Chladné počasí ohrožuje letošní úrodu vína, může negativně ovlivnit celý trh
JAK JSME SLAVILI V BONGU
Kluci v akci předvedou své umění na Apetit Festivalu
Kraje poskytly 8 milionů korun na krytí povodňových škod
Krajské zastupitelstvo pomohlo obcím postiženým povodněmi
Krajští silničáři dostali přidáno na opravy silnic po letošní zimě
Kulturní léto se již potřetí vrací do Poličky
Letní škola rekodifikace soukromého práva 2013
Lysické zámecké feérie
Mimořádné druhé kolo přijímacího řízení ke studiu na Zahradnickou fakultu MENDELU
Ministryně školství Autonomní republiky Krym navštívila jižní Moravu
MMR ČR vyhlásilo první dotace na pomoc při odstraňování následků povodní
MORAVSKÝ ROK SI PŘIPOMENE CYRILOMETODĚJSKÉ JUBILEUM
Musíme si pomáhat
NASTAL DEN „DÉ“, PŘIJEL K NÁM PETR BENDE !!!
Noc v muzeu
O zdravotně postižené a seniory se kvalitně postarají i soukromníci
Podepsána dohoda o spolupráci týkající se obchvatu Břeclavi
Pomoc z jihu Moravy a Vysočiny k lidem v zaplavených Čechách pokračuje
Pozvánka pro čtenáře
Pražský funkcionalismus zařazen do programu Dne architektury v Nizozemsku
Přijímají se návrhy na Cenu Jihomoravského kraje
Společnost Emirates pořádá v Brně nábor nových členů palubní posádky
SPOLEČNÝ DEN DĚTÍ SUCHÝ – VELENOV
Státní hrad Bítov_KULTURNÍ AKCE V ROCE 2013:
Státní zámek Lednice – kulturní akce v roce 2013
Táta dneska frčí – tátové slaví, děti se baví
Ve Zlínském kraji se bude bojovat o olympijské medaile
Vítězové Skryté paměti Moravy
Vynálezy kolem nás – dětský den v Technickém muzeu v Brně neděle 23. 6. od 9 do 17 hodin
Výstava historické lesnictví nejen na lysickém panství
Započala stavba CEITEC Science parku
Zemědělská společnost v Lysicích otevřela brány veřejnosti
ZIELE-TOP-CÍLE – to nejlepší z jižní Moravy pro vás
Znovuotevření zámecké zbrojnice Státního zámku v Lysicích