Povedenou výstavou oslavili výročí

Autor článku: Petr Kafka, pro číslo 40/2007, vloženo dne 08.10.2007

[Stálý odkaz na článek]

Lysice * Půl století už píší lysičtí zahrádkáři svou historii. Právě letos slaví padesátileté výročí od založení organizace. A tento moment si připomněli opravdu stylově. Uspořádali totiž výstavu jablek a dalšího ovoce či zeleniny.
Výstavu podpořili pouze místní drobní pěstitelé, kteří poskytli 168 vzorků a lysické organizace. Celkem se sešlo 256 vzorků nádherných jablíček, a to různých odrůd. „Ale máme zde téměř devadesát vzorků zeleniny, dvaačtyřicet vzorků hrušek a ostatních, jako třeba mišpule nebo kdoule,“ představila vystavované ovoce členka výboru Marie Kratochvílová.
Zrak přecházel všechny, kteří na výstavu zavítali. A pohled na nádherná jablíčka sváděl k pokušení zakousnout se do nich. „Já nejsem odborník, pro mě jsou nádherná všechna,“ pousmála se jedna z návštěvnic Marie Opluštilová. „Určitě to zde ale mají moc hezké, všichni zahrádkáři si s tím dali moc práce. Chválím je, ostatně jako vždy,“ dodala starší paní.
Výstavní prostory v Beraníku, tedy v sídle organizace, se podařilo zaplnit do posledního místečka. „I když se letos říká, že je hrozně málo ovoce, tak jsme velice rádi, že nám vzorky přineslo pětaosmdesát vystavovatelů. Ovšem u nás už se z toho stává tradice. Lidé se rádi pochlubí svými nádhernými výpěstky,“ poznamenala Marie Kratochvílová. „Třeba v Boskovicích se zahrádkáři divili, že nepotřebujeme dodat vzorky z ostatních organizací. Ovšem my skutečně jsme do dnešní doby neměli potíže s tím, že by nám něco chybělo. A i letos to dopadlo skvěle,“ pochlubila se členka lysického svazu zahrádkářů.
O věhlasu lysické výstavy se letos bude dokonce mluvit za hranicemi republiky. A to až za mořem. „Měli jsme zde návštěvu z Kuby a Austrálie. Moc se jim to líbilo, ostatně potvrdili to zápisem do naší kroniky,“ byla nadmíru spokojená Marie Kratochvílová, která věří, že stejně nadšení budou třeba školáci. „Dokonce se sami zapojili, neboť se stejně jako předškoláčci postarali o nádhernou výzdobu výstavy.“
Právě školáci se pak mohou těšit na sladkou, ovšem zdravou odměnu. Vystavená jablíčka i zelenina totiž poputuje právě k nim. „Vystavovatelé s tím souhlasí. Je to taková hezká odměna,“ pousmála se organizátorka.
Třetí ročník výstavy jablek byl opět nesoutěžní. Přesto jubilující organizace jednu soutěž uspořádala. „Byl jí premiérový ročník o nejlepší výzdobu okna, předzahrádky a zákoutí. Zapojilo se do ní patnáct občanů a vše hodnotil opravdu odborník, zámecký zahradník,“ dodala Marie Kratochvílová.
Vedle lysických zahrádkářů se v Beraníku představili také chovatelé, kteří potěšili oko návštěvníků pohledem na holuby či králíky.


Všechny články z tohoto čísla (40/2007):

Rubrika: Zpravodajství
„Četník“ v lysické knihovně
Knihovna jako místo pro setkávání
Lázně vylepšují zázemí
Letos naposledy poradí
Mateřské školy v Boskovicích hlásí plno
Mohou se těšit na nové chodníky
Na boskovický Kras byl vyhlášen konkurz
Na místní Agendu dostali 20 tisíc
Nový projekt promění podobu Bochořákova náměstí
Olympijské zápolení letovických mateřských škol
Pionýři ve westernovém městečku uklízeli, poté se bavili
Pomozme etiopským dětem plnit sny
Povedenou výstavou oslavili výročí
Školky v regionu zaznamenaly mírný nárůst dětí
Učitelka na cestách - Genna Hegyeshalmy
Už teď myslí na zimu i na vánoce
Většinu bytů odkoupí současní nájemníci
Začnou přípravné práce na stezku pro pěší i cyklisty

Rubrika: Kultura
Galerii rozzáří obrazy Otakara Vystrčila
Struny rozezní folkový kytarista
Vlastimil Vondruška pokřtil knihu

Rubrika: Sport
Atlas potrápil favorizované Pepino
Basketbalový přehled
Fotbalový SERVIS
Hokejové béčko vyjíždí také na led
Kam za sportem
Minerva získala v derby první body
Nasazení rozhodčích OFS Blansko
Padli v prodloužení
Po přestřelce se radoval Žďár
Přes sto plavců si nechalo změřit čas
Volejbal
Výsledkové trápení Boskovic pokračuje
Začaly boje pod vysokou sítí

Rubrika: Černá kronika
POLICIE informuje

Rubrika: Kassikova kronika
Neděle 30. září 2007: Karolín

Rubrika: Napsali nám
Ostrov Hvar ožil českým zpěvem a hudbou
Projekt pokračuje
V Lysicích vystavuje Ladislav Rolný
z Našeho pohledu
Zámek se hemžil dětmi