Chevrolet Aveo 1.2 pro nenáročné

Autor článku: Pavel Friedl, pro číslo 39/2007, vloženo dne 02.10.2007

[Stálý odkaz na článek]

V autosalonu SOCAR Svitavy nás oslovil vedoucí prodejce značky CHEVROLET pan Bezděk s prosbou o možnost otestování jednoho z modelů z řady a to Aveo 4dveř. s motorem 1,2 8V.
Automobil je výsledek italského designerského studia nese označení Chevrolet Aveo.
Musíme ale zdůraznit podotknout, že čtyřdveřový sedan zase tak úplně novým modelem není, ale jde o úpravu Kalose, kterého s největší pravděpodobností nahrazuje.
Zvenku vás upoutá maska se širokou lištou uprostřed, boky mají výrazné lemy blatníků a vzadu vás zaujme hlavně zajímavými trojúhelníkovými svítilnami a hranou na víku zavazadlového prostoru. Vpodstatě lze říct, že design karosérie je moderní a decentní, zvláště pak ve třídě malých vozů.
V interiéru, byť je poměrně dobře dílensky zpracovaný, je přeci jen znát, že se výrobce potřebuje přiblížit k cenově příznivému vozu, jak dokazují lacinější tvrdé plasty.
My jsme měli k testu dostali vůz s motorem 1,2 a 8V SOHC, řadový 4válec s výkonem 53 kW / 72 koní při 4400 otáčkách za min.
Sedadla potažená příjemnou textilií jsou poměrně tuhá, a bez výraznějšího bočního držení těla což Vlastně u motoru 1,2 není ani zapotřebí, neboť motor byť má 72 k je nejslabší stránkou vozu.Volant je výškově stavitelný a drží se dobře, stejně jako řadicí páka pětistupňové mechanické převodovky. Ovšem samotné řazení má dlouhé dráhy a je tužší (což může být i tím že jsme testovali nový vůz).
Vzhledem k rozvoru 2480 mm je uvnitř místa přiměřeně, pro čtyři dospělé osoby spíš dostatek. Zajímavostí jsou výškově a sklonově stavitelné opěrky hlavy.
Také objem zavazadlového prostoru odpovídá dané kategorii – 400 litrů by mělo pro rodinu stačit. V případě potřeby můžeme sklopit opěradla zadních sedadel. V tom případě se objem zvětší, ale průchodnost bohužel částečně omezují výztuhy. Otvírání zavazadlového prostoru je z místa řidiče společně s otvíráním palivové nádrže. Zámek na kufru je nepoužitelný, protože se nám tam nepodařilo strčit klíč z důvodu velké SPZ.
Zážehový čtyřválce 1.2 8V je vyhovující na klidnou jízdu a nelze od něj očekávat žádnou dynamiku. To je třeba si uvědomit například při předjíždění a počítat s delší dráhou. Lépe se chová spíš při nižších otáčkách, naopak při vyšších nepociťujeme žádný nárůst síly, spíš dává o sobě vědět větším hlukem pronikajícím do kabiny. Na sto kilometrů jsme spotřebovali v průměru kolem 5,7 litrů, takže nižší výkon je tak zvaně vykompenzován nízkou spotřebou.
Kdo upřednostňuje dynamičtější jízdu, ten by musel sáhnout asi po silnější „jedna-čtyřce“ s výkonem 94 k a diesel v nabídce zatím žádný nenajdeme.
Chevrolet Aveo v provedení sedan je klasický rodinný automobil pro méně náročné motoristy, kteří upřednostňují spotřebu nad výkon a dynamiku motoru.
Testovaný vůz byl celkem velice dobře vybavený a za velice příznivou cenu 264.000,- Kč.
Výbava testovaného vozu: manuální klimatizace, posilovač řízení, 2x airbag, zadní sklopná sedadla 2/3, výškově nastavitelný volant, elektricky ovládaná okna vpředu, centrál, CD s rádiem a MP3 přehrávačem + 4x repro + anténa, ABS.

Jízdní vlastnosti
Některá vozidla vzbudí v řidiči už po pár chvílích jízdy pocit, že nalezl automobil, jehož náturu nelze nemilovat. Subjektivně však musím říci, že Chevrolet Aveo v některých situacích navozuje pocit spíše opačný.
Začněme však u těch příjemnějších věcí. Testovaný motor si libujev otáčkách do 4000 ot./min, v tomto rozmezí solidně a tiše táhne, nad čtyři tisíce již začíná jeho hluk pronikat do kabiny vozu a výkonová křivka začíná rychle upadat.
Pro klidné a nepříliš rychlé cestování je však síla motoru více než dostatečná a nezaslouží si žádných větších výtek. Se zlou se však potáže ten, kdo se pokusí dostat z auta více než 130 km/h. Při tomto "kalupu" již začíná podvozek zlehka plavat. Vše naštěstí zachraňuje přesné a citlivé řízení, ovšem uhánět s Aveem stopadesátkou je docela dobrodružné.
Chevrolet Aveo je na druhou stranu spolehlivým rodinným autem pro ty, kteří hledají levný automobil pro klidnou neuspěchanou jízdu. Motor vozidla můžeme s klidným srdcem opatřit přídomkem "městský" - v nízkých otáčkách je jako doma a akceleruje jedna radost. Super je jeho spotřeba, která se v kombinovaném provozu nedostala nad 6,4 l/100 km jak uvádí výrobce.
Pochvalu si také zasloužila poměrně slušná výbava testovaného vozu.
Čím automobil naopak neohromí je ve vyšších rychlostech či ostrých průjezdech zatáčkami nepříliš stabilní podvozek, rovněž brzdy by mohly zabírat silněji, ale vzhledem k výkonu jsou dostačující.
Když to shrnu, tak za docela rozumný peníze docela solidní automobil.
Děkujeme prodejci a hlavně panu Bezděkovi za projevenou důvěru v nás při zapůjčení vozu. Bližší informace Vám poskytne prodejce SOCAR Servis s.r.o., Lačnov 399, 568 02 Svitavy, tel.: 461 541 141, fax: 461 534 182, e-mail: socar@socar.cz.



Podobné články:
Ani malé, ani velké, úsporné, praktické, variabilní FLEX IN THE CITY - ze dne 11.12.2008 (1)
Renault Koleos - když běžné auto nestačí - ze dne 01.12.2008 (1)
TEST - Fiat BRAVA - ze dne 27.06.2008 (1)
Test:Opel Meriva 1.6 16V – Zafira pro méně náročné-jasné prvenství v testech spolehlivosti a kvality - ze dne 11.06.2007 (1)
Corsa: Nejpopulárnější auto našeho trhu aneb AUTO ROKU 2007 - ze dne 19.04.2007 (1)

Všechny články z tohoto čísla (39/2007):

Rubrika: Zpravodajství
Bortili mosty mezi generacemi
Celorepublikové setkání obcí s názvem Okrouhlá
Další policejní akce
Díky stavbě odhalili pozůstatky slovanské hutnické dílny
Hasiče zaměstnal výbuch kotle
Hodlají pokračovat v rekonstrukci koupaliště
Chtějí odtahovat vozidla
Ještě letos opraví zeď kostela
Knihovnická bašta je nachystána
Letovičtí: Nejsme Brooklyn, ale kamerový systém uvítáme
Na náměstí vlaky zastavovat nebudou
Nejen na velocipédech od pálenice k pálenici
Pivní pouť v obležení lidí
Půvab s vůní oktanů - Hana Geršlová
Seznámili se s novým vedením
Slivovice bude stejně dobrá jako loni, bude jí však méně
Sociální demokraté našli náhradu za Martina Budiše
Stále hledají ředitele muzea
V koupališti se letos zchladilo jedenáct tisíc lidí
Získali zpět budovu
Zubaři na Boskovicku ŘÍJEN

Rubrika: Kultura
Menší muzea a expozice hodnotí letošní turistickou sezónu kladně
Přednášky o dějinách kultury pokračují

Rubrika: Sport
Blanenští hokejisté bodují
Boskovičtí florbalisté vyrazili do boje
Boskovičtí hokejisté začali prohrou
Fotbalový servis
Kam za sportem
Minerva vstupuje do nové sezóny
Nasazení rozhodčích OFS Blansko
Nový trenér mužstvo teprve poznává
Ráječtí fotbalisté opět doplatili na neproměňování šancí
V oslabené sestavě obsadili druhé místo
V základní části dominovala Svitávka, nyní vyzve brněnský Favorit 2

Rubrika: Auto moto
Chevrolet Aveo 1.2 pro nenáročné

Rubrika: Černá kronika
Další nehoda s tragickými následky
Neradostná policejní statistika
Policie INFORMUJE

Rubrika: Kassikova kronika
Neděle 26. září 2007: Macocha

Rubrika: Napsali nám
Jindřich Wankel a Karel Absolon v kulturních dějinách Moravy
Výuku věnovali jazykům
z Našeho pohledu